Madeleine 19.05.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 ja też O ile cena będzie dobra - bo dostałam ofertę od MSM na Dorken Vitaxx po 5,45 (na folnecie po 6,20). Jest jeszcze grubsza niż corotop strong. się wie jakto dobrze, że coś się jednak wie Madeleine - na czym stanęło z Twoimi płaskimi daszkami? wykoncypowali Ci wykonawcy z KB jakiś sposób na ich konstrukcję i pokrycie?Jeszcze nie - mam się spotkać w przyszłym tygodniu z kierbudem i góralami na budowie i wykonawcą (który w sumie dziś na razie kończy u mnie - równo miesiąc temu panowie zaczynali). Zresztą mój kierbud sam się skrzyknął z wykonawcą i pojechali razem do tartaku, coby dopilnować prawidłowej konstrukcji wiązarów (wcześniej w znajomym biurze projektowym przeliczył na profesjonalnym oprogramowaniu te wiązary - a ja w nim zamawiałam projekt przyłączy, nie wiedząc o tym, że oni się znają. Jedna wielka mafia ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.05.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Madeleine,sprawdź jeszcze czy wszystkie ceny podane w MSM sa brutto.Chociaz Tobie z racji kosztów transportu i tak oplaca się zamówienie w MSM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 19.05.2011 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 To nie ma znaczenia, ważny jest opór dyfuzyjny, aby był poniżej Sd=0,02. Poza tym ja mam poddasze nieużytkowe, w gruncie rzeczy folia niskoparoprzepuszczalna też będzie u mnie ok. Opór dyfuzyjny [sd] to jedno a paroprzepuszczalność to drugie - np. Dorken Delta Maxx ma Sd 0,15, przy paroprzepuszczalności 256, a Delta Vent S Sd=0,2 przy paroprzepuszczalności 1 300 - co ciekawe Tyvek Pro ma Sd=0,015 czyli o rząd niższy przy paroprzepuszczalności 3 000, ale skoro u Ciebie to nieistotne to faktycznie bierz to co masz taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 19.05.2011 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Ja mam tak samo z msm, ale na akcesoriach dachowych i rynnach myślę, że można uzyskać tą różnicę w koszcie transportu kupując gdzie indziej, a niestety mają tylko membrany dorkena (lub inne o gorszych parametrach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.05.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Ja mam tak samo z msm, ale na akcesoriach dachowych i rynnach myślę, że można uzyskać tą różnicę w koszcie transportu kupując gdzie indziej, a niestety mają tylko membrany dorkena (lub inne o gorszych parametrach). mam przekonanie, że ten towar przechodzi tylko przez MSM - transport nie jest ich tylko producenta. szantaż w postaci kupowania calości dachu za transport jest chwytem poniżej pasa - na Twoim miejscu powiedzialbym, ze transport od nich zalatwisz sama a nie bierzesz rynien i innych rzeczy. dla Madeleine przy poddaszu nieuzytkowym moze być wazniejsze Sd od paroprzepuszczalności, ale Tobie juz nie powinno być to obojętne. Sprawdzałaś ile z Robotniczej za Hds-a byś zapłaciła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.05.2011 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 strzelam, że hds wyniesie ok. 500 zł - jakiś czas temu obdzwoniłam kilka firm transportowych i wszędzie cena jest mniej więcej taka sama, wielu nawet nie pytało o odległość przewozu, bo podobno i tak najwięcej kosztuje załadunek i rozładunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.05.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 strzelam, że hds wyniesie ok. 500 zł - jakiś czas temu obdzwoniłam kilka firm transportowych i wszędzie cena jest mniej więcej taka sama, wielu nawet nie pytało o odległość przewozu, bo podobno i tak najwięcej kosztuje załadunek i rozładunek. to juz kazdy musi sobie przeliczyć co Mu sie bardziej opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.05.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 (np. do schowka na miotły), No i się wydało !!! A ile ich masz? Masz też kwantowe, czy tylko odrzutowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.05.2011 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 patrz, a przez te wszystkie lata nie wiedziałeś nawet, jak to się nazywa No - teraz wiem, kto za to odpowiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.05.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 No i się wydało !!! A ile ich masz? Masz też kwantowe, czy tylko odrzutowe? nie mogę powiedzieć, bo potem musiałabym Cię zabić No - teraz wiem, kto za to odpowiada niczego mi nie udowodnisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.05.2011 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Madeleine - parametry graniczne dachówek mają 2 główne cele:- określenie szczelności dachówki - konkretny sposób mocowania dachówkiDopuszczalne obciążenie o którym pisałaś, też może być ważne przy płaskich dachach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.05.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Czyli najlepiej zrobić tylko te instalacje, które mają zostać zakryte przez tynki i wylewki (rury) a np. stelaże, odpływy liniowe lepiej zrobić po? Ja stelaż pod WC na parterze miałem już na sztywno, ale tam nie było problemu - tynk już był. Stelaże na piętrze (WC i i umywalka) i wyprowadzenia były robione tak, że dopiero wykańczając łazienkę, mogłem sobie zrobić tak jak będzie pasować. Na parterze miałem kanalizę przygotowaną pod brodzik 2cm (syfon głęboko wpuszczany w wylewkę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.05.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 mam przekonanie, że ten towar przechodzi tylko przez MSM - transport nie jest ich tylko producenta. Tak i nie. To nie jest silka, która jedzie bezpośrednio z Goździkowic. Fizycznie moja dachówka jest już na placu, właśnie dziś przyjechała A co do cen... to wytarguję u nich dobre. Robiłam wyceny w wielu miejscach i na akcesoria też dostałam u nich dobre ceny. mogę u nich kupić wszystko, no problem (ale i tak Samir &Adam są the best) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.05.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 załatw sobie na wszelki wypadek wariant zwrotu dachówki, niech też wykonawca sprawdzi zestawienie np. rynien. U mnie wycena rynien z MSM była niepełna. Na początku wyglądała korzystnie, a jak doszło doliczenie innych rzeczy, to już niekoniecznie. Pamiętaj, że potrzebujesz długie dyble do rynien spustowych (30cm dla 20 cm ocieplenia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 dzięki za rady Wycena z MSM wygląda korzystnie, jeśli chodzi o ceny jednostkowe, ilości nie przeliczałam jeszcze - muszę najpierw zdecydować, co z daszkami płaskimi i jak tam będzie szło odwodnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 19.05.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 ja musiałam w końcu wziąć większe rynny (150/100) niż te, które mi tam wyceniano (100/80) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 19.05.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Chciałem jeszcze pociągnąć temat danki_firanki o zabudowie poddasza bo również szukam ekipy. Niby pierdoła, ale koszty są powalające. Lekko licząc robota + wełna 20+5 (035-032) + płyty wychodzi już ze 100 zł m2. Profili, szpachli, sznurków, folii i innych pierdów nawet nie jestem w stanie oszacować. Jest szansa zamknąć się w 150zł/m2 za dobrą robotę na dobrych materiałach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 20.05.2011 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 nie wiem kto was obsługuje w MSM ale ja robiłem u nich trochę zakupów i jestem bardzo zadowolony z cen. Oczywiście nie można się zgadzać na pierwszą cenę jaką podają. Pan Sławek który mnie obsługuje podejmował każą walkę cenową w jaką go wpuściłem i zawsze był skłonny zejść z ceny. Co do ilości i transportu to nie miałem z nimi problemu może dlatego że dużo u nich kupowałem. Zawsze mogłem wziąć tylko to co chce. Nawet np folie dachową znalazłem gdzieś na allegrowej wyprzedaży taniej i nie było problemu że ją właśnie tam kupiłem. Jak mi zabrakło folii to MSM bez problemu sprzedał brakujący fragment. Może coś się w ich polityce handlowej zmieniło. ?? Trzeba negocjować i to ostro Nic mnie nie łączy z MSM po prostu jestem zadowolonym klientem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.05.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Chciałem jeszcze pociągnąć temat danki_firanki o zabudowie poddasza bo również szukam ekipy. Niby pierdoła, ale koszty są powalające. Lekko licząc robota + wełna 20+5 (035-032) + płyty wychodzi już ze 100 zł m2. Profili, szpachli, sznurków, folii i innych pierdów nawet nie jestem w stanie oszacować. Jest szansa zamknąć się w 150zł/m2 za dobrą robotę na dobrych materiałach? a co to sa dobre materiały? welna Supermata 18+5 - 30zł/m2 podwojna plyta gipsowa Knauf- 10zł/m2 profil UD i CD (4mb) kladzione jak krokwie i co 40cm poprzecznie, wieszaki, łączniki, podwiesia - 10zl/m2 bandaż, fizelina, unifloot, szpachla, silikon, piana w dziury murarskie, grunt malarski - 5zl/m2 tasma do narozy - 85zł/30mb tylko do łączeń kątowych robocizna - 60zl/m2 razem za porzadnie wykonane poddasze na przyzwoitych materiałach- 120zl/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.05.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 TTASZT, z której strony Wrocka się budujesz? Mogę się wyżalić? Znowu mi się dziecko rozchorowało... jakiś wirus grypopodobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts