Tatarak 26.05.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 a to kawałek od nas my dokładnie z drugiej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.05.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Mam pytanie, czy rzeczywiście nie należy polewać wodą ław fundamentowych? Dodam, że zostały zalane w ziemi. Beton musi wiązać powoli. W żadnym wypadku nie można go zostawić ot tak sobie. U mnie wylewki - mimo że w budynku zamkniętym, były nakryte folią, na którą nalano wody. Z jednej stronie nie moczyły się za bardzo, a z drugiej miał odpowiednią wilgotność. Myślę, że tak samo można zrobić z ławami. Uchroni je przed piekącym słońcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.05.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 Beton musi wiązać powoli. W żadnym wypadku nie można go zostawić ot tak sobie. U mnie wylewki - mimo że w budynku zamkniętym, były nakryte folią, na którą nalano wody. Z jednej stronie nie moczyły się za bardzo, a z drugiej miał odpowiednią wilgotność. Myślę, że tak samo można zrobić z ławami. Uchroni je przed piekącym słońcem. to Ty swoje wylewki zaparzyłeś. na dzień zaslaniaj ławy folią a noc odkrywaj - niech "oddychają" i parują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.05.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 znowu cisza na grupie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 27.05.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Wojgoc, pisales do p. Marcina?Nie mam zadnej odpowiedzi. Moze w weekend cos mi napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.05.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 to Ty swoje wylewki zaparzyłeś. na dzień zaslaniaj ławy folią a noc odkrywaj - niech "oddychają" i parują Jeżeli parzone wylewki są dobre pod parkiet, to w czym problem? Parkieciarz nic nie narzekał i robił swoje. Zarówno na parterze gdzie zrobił dodatkowo wylewkę samopoziomującą jak i na piętrze, gdzie jej nie było, parkiet trzyma się bez zarzutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 27.05.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Wojgoc, pisales do p. Marcina? Nie mam zadnej odpowiedzi. Moze w weekend cos mi napisze. Do niego trzeba mieć cierpliwość. Dużo cierpliwości. Robi dobrze, ale z terminowością jest u niego masakra. Wielokrotnie się za to na niego wściekałem, ale to nic nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.05.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 słuchajcie, przy robieniu kanalizacji mam rozryty chudziak i małą dziurę w stropie. Przed wylewkami muszę coś z tym zrobić. Wiecie może co? Zalać to betonem takim zrobionym na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 27.05.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 znowu cisza na grupie? przeszliśmy na spotkania w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 27.05.2011 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Wojgoc, pisales do p. Marcina? Nie mam zadnej odpowiedzi. Moze w weekend cos mi napisze. napisze do Niego w przyszłym tygodniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.05.2011 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 słuchajcie, przy robieniu kanalizacji mam rozryty chudziak i małą dziurę w stropie. Przed wylewkami muszę coś z tym zrobić. Wiecie może co? Zalać to betonem takim zrobionym na budowie? Z takimi dupperelami to tylko i wyłącznie samemu coś umieszać. W stropie to możesz coś wcisnąć lub podeprzeć i wylewka zaleje. Od dołu to załatwią ci od tynków czy gładzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.05.2011 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 przeszliśmy na spotkania w realu. no, fajnie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.05.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 buduje w Miłoszycach na południe od Wrocławia przed Jelczem Laskowice O - SUSPENSER będzie miał nowego forumowego sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 28.05.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Nie nadążam za moim ogrodnikiem Najpierw dzwonię do gościa będąc w delegacji i... zanim wróciłem już "czyścili" mi działkę z chwastów. Wyjechałem na 1 dzień, a Ci już dwie przyczepki ziemi próchnicznej (mam gliniastą i trzeba było rozluźnić) przywieźli i mieszają. 3.5 dnia i działka wygląda ślicznie. Teraz czekamy na małżę, aż zacznie decydować co chce mieć. Jeżeli ktoś chciałby znać ile kosztuje ogród, jeżeli człek sam nie ma czasu się bawić, to podaję. Muszę co prawda pomierzyć ile tego mam, ale powiedzmy między 300 a 400 m2. Stawkę moi ogrodnicy mają 20zł/h, ale widzę że pracują i liczą uczciwie. Pielenie - a chwastu sporo było - wyszło 40h, czyli jakieś 2.00-2.66zł / m2, wliczywszy w to wywóz. Raczej nie poraża Ziemi nawieziono 16 m3 po 70zł/m3. Wymieszanie ze starą (glebogryzarka + grabie), wybranie kamieni, wyrównanie i wykarczowanie 2 bzów - 47h, czyli 940zł, a więc 2.35-3.13zł / m2. Dalsze szacunki: kora - 500zł trawa - 600zł sadzonki (do 100 szt., średnio 30zł/szt.) - 3 000 zł robocizna - 2 500zł (chyba o czymś zapomniałem, bo kojarzy mi się sumarycznie więcej). nawodnienie - wyceni partnerska ekipa, ale ponoć okolice 4 000zł. Przez pierwsze 3 tygodnie ostre podlewanie trawy - 3-4 razy na dzień !!! Muszę na gwałt załatwiać "zieloną wodę" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 28.05.2011 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Frankai, mnie tez wzielo teraz na ogrod.Na razie tylko planuje, czytam, ogladam.A bedziesz robil jakis projekt czy sam?Z moim brakiem wyobrazni przestrzennej nie wiem czy dam sobie sama rade.Chcialabym na razie posadzic drzewka, bo rosna najwolniej.Ale gdzie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.05.2011 01:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Frankai, mnie tez wzielo teraz na ogrod. Na razie tylko planuje, czytam, ogladam. A bedziesz robil jakis projekt czy sam? Z moim brakiem wyobrazni przestrzennej nie wiem czy dam sobie sama rade. Chcialabym na razie posadzic drzewka, bo rosna najwolniej. Ale gdzie...? Nie robimy projektu. Rozmawialiśmy z dwoma ogrodnikami i żaden z nich chyba nie jest dobry w komputerowych zabawach Jeden chciał rysować na kartce co i gdzie planuje, a ten obecny nawet tego nie robi. Rysowanie patykiem na ziemi i jazda po ogrodach, które mają kilka lat, żeby obejrzeć rośliny dojrzałe. Nie ma kasy na zbyt duże widzimisia, więc to redukuje ogród do raczej prostego, ze standardowymi roślinami i układem. Rośliny będą pełniły funkcję "lokalną" (przesłonięcie od ulicy, wypełnienie narożnika, przedłużenie wnętrza domu w dużym oknie, itp.), a nie jest istotna kompozycja ogrodu jako całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 29.05.2011 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Mnie zupelnie o to samo chodzi:)A, moze cos jednak sama wymysle.Poogladam troche w Internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krawal 29.05.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Czy ma ktoś namiary na materiały i ekipę do zrobienia tarasu z deski kompozytowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.05.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 przeszliśmy na spotkania w realu. te spotkania w węższym czy szerszym gronie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.05.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 te spotkania w węższym czy szerszym gronie? Musi ze w wąskim, bo zaproszenie nie było publiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts