ellaj 30.05.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 A kiedy to bylo?Bo ja sie pisalam na maj i cisza.Rozmowy zamilkly i nie wiedzialam kiedy spotkanie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.05.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Może powinniśmy wrócić do tematu Pytanie mam do posiadaczy pryszniców bezbrodzikowych i odpływów liniowych. Jak macie rozwiązaną kwestię spadku? Posadzka z mozaiki, spadek na całej łazience, uskok przy ściance prysznica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 30.05.2011 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2011 Może powinniśmy wrócić do tematu No, widzisz Wojgoc co jest grane... Delikatna zmiana tematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Umowa zlecenie. Madeleine, moim zdaniem umowa na wykonanie projektu to umowa o dzieło. Przysługuje Tobie rękojmia za wady. Gdybyś przy odbiorze wiedziała, że jest wada i odebrała to byłoby tak, jak napisał Frankai. Masz prawo dochodzić roszczeń z rękojmi za wady. Masz miesiąc od dowiedzenia się o wadzie na zawiadomienie o niej, najlepiej w formie pisemnej. Pisałaś do nich, więc sprawdź czy zmieściłaś się w miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.05.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Madeleine, moim zdaniem umowa na wykonanie projektu to umowa o dzieło. Przysługuje Tobie rękojmia za wady. Gdybyś przy odbiorze wiedziała, że jest wada i odebrała to byłoby tak, jak napisał Frankai. Masz prawo dochodzić roszczeń z rękojmi za wady. Masz miesiąc od dowiedzenia się o wadzie na zawiadomienie o niej, najlepiej w formie pisemnej. Pisałaś do nich, więc sprawdź czy zmieściłaś się w miesiącu. Madeleine - sprawdź więc czy jest utwór i czy umowa coś wspomina o gwarancji, rękojmi i wadach. Jeżeli tylko masz jakąś formę roszczeń prawnych, to bez względu na miłe rozmowy, prowadź korespondencję w typowej tonacji prawnej. Jeżeli nie uda się wyegzekwować czegoś czy to rozmową czy groźbą prawną, zawsze pozostaje Ci nacisk w stylu "zgłoszę sprawę Izbie Budowniczej". Wydaje mi się, że przy rażących błędach, Izba ma prawo odebrać uprawnienia, a to byłoby gorsze jakakolwiek kara związana z niewywiązaniem się z umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Frankai - popularnych trzmielin to jest kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt Ellaj - to naprawdę nie było jakieś utrzymane w tajemnicy spotkanie. Po prostu przyjechała do hurtowni, patrzę a tam miła blondynka z dzieckiem na ręku dach kupuje, patrzę na to dziecko, patrzę - jakoś mi znajomo wygląda, no to podchodzę do miłej blondynki i pytam, czy ona to ona - na szczęście to była ona, czyli Madeleine Wszyscy - no właśnie, co z tym spadkiem przy prysznicach bez brodzika? Oraz czy ktoś się może podzielić wzorem protokołów przekazania placu budowy/odbioru robót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.05.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 madeleine,co do odpływu liniowego to Arek rozwiąże Ci problem, kwestia wiedzy jaką sie chce kabine - ja mam odpływ przy ścianie a kafle są 60x60.co do spotkania - ja bywam rzadko, ale nie znaczy, że wcale.co umowy - nic na gębę tylko wszystko droga pisemną - ale to oznacza powazne zagrożenie listopadowej przeprowadzki. W pismie zaznacz o dodatkowych kosztach związaych z wynajmem mieszkania. spróbuj sie dowiedziec czy ta Regionalna Izba Architektów i Budowlanców nie ma czegos takiego jak Sąd Polubowny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 31.05.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Ellaj - to naprawdę nie było jakieś utrzymane w tajemnicy spotkanie. Po prostu przyjechała do hurtowni, patrzę a tam miła blondynka z dzieckiem na ręku dach kupuje, patrzę na to dziecko, patrzę - jakoś mi znajomo wygląda, no to podchodzę do miłej blondynki i pytam, czy ona to ona - na szczęście to była ona, czyli Madeleine Jaaaasne.... Tataraczku, zartuje przeciez:) Co sie odwlecze to nie uciecze. Mam nadzieje, ze sie kiedys wszyscy spotkamy. A co do ogrodu to zapisalam sie w kolejce na projekt do Elfir. Termin za rok. Chyba, ze mnie nagle oswieci i sama cos wystrugam. Ale i tak ogrod i kostke planuje w nastepnym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Nie zaszkodzi, jak powertujesz różne strony ogrodowe, żeby Elfir pokazać, co Ci się podoba. I jej to ułatwi pracę i Tobie życie - o tyle, że będziesz mieć w gotowym ogrodzie to, co lubisz a poza tym to jest takie przyjemne, oglądać te wszystkie cudności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Madeleine - sprawdź więc czy jest utwór i czy umowa coś wspomina o gwarancji, rękojmi i wadach. Jeżeli tylko masz jakąś formę roszczeń prawnych, to bez względu na miłe rozmowy, prowadź korespondencję w typowej tonacji prawnej. Jeżeli nie uda się wyegzekwować czegoś czy to rozmową czy groźbą prawną, zawsze pozostaje Ci nacisk w stylu "zgłoszę sprawę Izbie Budowniczej". Wydaje mi się, że przy rażących błędach, Izba ma prawo odebrać uprawnienia, a to byłoby gorsze jakakolwiek kara związana z niewywiązaniem się z umowy. nie wiem, o co chodzi z tym utworem. Zakładam, że Madeleine ma taką umowę jak ja. Projekt jest wykonaniem konkretnego dzieła o określonych parametrach a nie umową należytego działania, dlatego to, że umowa zaczyna się ..."zleca" nie oznacza, że jest to umowa zlecenia. Na końcu jest odwołanie do przepisów kc w zakresie nieuregulowanym umową, więc odsyła do ogólnych kwestii rękojmii. Do tego dochodzi niezgodność z umową - umowa jest między firmą a konsumentem. Jeśli wada ujawniła się w ciągu 6 miesięcy, to znaczy, że była od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.05.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Frankai - popularnych trzmielin to jest kilkanaście jeśli nie kilkadziesiąt Żeby tylko trzmielin O ile się nie mylę to trzmielina fortunea w odmianach z biało-zielonymi i żółto-zielonymi liśćmi. Właśnie spędziłem godzinę na szukanie derenia. Żeby było ciekawiej, to takiego jak wczoraj oglądaliśmy, a dziś... są różnice w ocenie kolorów. Ja twierdzę, że był to zielony a żona z ogrodnikiem, że żółty. Jako że nie jestem fachowcem ani kobietą, to się poddałem. Sęk w tym, że znalazłem tylko te biało-zielone (cornus alba elegantissima). Są jeszcze dwie podobne (cornus alba sibirica i cornus controversa variegata) ale ciągle zielone. Żółte to ma cornus alba aurea, ale wtedy ma całe - bez obwódki. Niektóre derenie mają trujące owoce. Te odpadają, bo ma być jeszcze dzidzia i kto wie czy będzie tak odpowiedzialna jak synek - nic nie brał do buzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.05.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Bo ja sie pisalam na maj i cisza. Rozmowy zamilkly i nie wiedzialam kiedy spotkanie:( Ja nie zapomniałem i jak tylko będę się wybierał do Wrocka, to sprawdzę czy jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ogród to dla mnie już totalna abstrakcja. Parę rzeczy wiem na pewno - drzewka owocowe, groszek, maliny i wędzarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Frankai - ja bym brała elegantissimę bo jest obłędnie piękna Spirea - to te drzewka już zacznij tej jesieni sadzić ale: jeśli to mają być jabłonie i do tego chcesz z nich owoce, to one są obcopylne (czyli jedna jabłoń siebie nie zapyli) i w dodatku zapylane tylko przez określone odmiany, więc może być na przykład tak, że masz trzy odmiany A, B i C i A jest zapylana przez B, B jest zapylana przez C, a C przez D, i nigdy Ci nie zaowocuje, chyba że sąsiad też minisad założy i będzie mieć D a np grusze nie lubią wysokich wód gruntowych, a... i tak dalej i tak dalej. Dobrze jest o tym pogadać z jakimś fachowcem albo poczytać. Tylko malinami się nie trzeba przejmować - byle miały słońce i wodę - u mnie rozmnażają się, jak chwasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 nie wiem, o co chodzi z tym utworem. Zakładam, że Madeleine ma taką umowę jak ja. Projekt jest wykonaniem konkretnego dzieła o określonych parametrach a nie umową należytego działania, dlatego to, że umowa zaczyna się ..."zleca" nie oznacza, że jest to umowa zlecenia. Na końcu jest odwołanie do przepisów kc w zakresie nieuregulowanym umową, więc odsyła do ogólnych kwestii rękojmii. Do tego dochodzi niezgodność z umową - umowa jest między firmą a konsumentem. Jeśli wada ujawniła się w ciągu 6 miesięcy, to znaczy, że była od początku. Tak na szybko, to warto rzucić okiem na ten artykuł. Generalnie - w umowie powinno być odwołanie do "utworu w rozumieniu ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeżeli nie ma, to wydaje mi się, że wszystko jest OK i nie mogą wyłączyć rękojmi. Wyłączenie jest tylko dozwolone w przypadku B2B (między firmami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.05.2011 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ogród to dla mnie już totalna abstrakcja. Parę rzeczy wiem na pewno - drzewka owocowe, groszek, maliny i wędzarka Powiem tak - też była dla mnie abstrakcja, ale już widzę ile czasu mógłbym zmarnotrawić na doktoryzowanie się i z jakimś doradztwem kobiecym co do estetyki + obejrzenie paru wzorcowych ogrodów, dałbym radę Maliny będą. Przerośnięte jagody (borówka amerykańska) też. Ciekawa jest borówka kaukaska (wczoraj oglądana). Wędzarkę kiedyś też zrobię. Póki co - muszę się ograniczać internetowo i nastawić na przeprowadzkę. Zapowiadają się pewne zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.05.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Frankai - ja bym brała elegantissimę bo jest obłędnie piękna Tylko malinami się nie trzeba przejmować - byle miały słońce i wodę - u mnie rozmnażają się, jak chwasty Szukając derenia natknąłem się na glicynię. Śliczne dłuuuuugie kwiaty, ale ogrodnik mówi, że strasznie ekspansywna i może potem być problem z wyplenieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.05.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Frankai - pod jagody (borówki) koniecznie baaardzo kwaśne podłoże - ogrodnik będzie wiedział. A glicynia kwitnie pięknie, ale krótko. Osobiście wolę się pozachwycać nią u sąsiadki i niech ona się martwi, jak podeprzeć, bo ciężkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 ale Ty Frankai piszesz o prawach autorskich a nie rękojmi. To jest dodatkowy problem, bo w zależności od zapisów - kto ma prawo dokonać ingerencji w projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.05.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2011 Frankai - ja bym brała elegantissimę bo jest obłędnie piękna Spirea - to te drzewka już zacznij tej jesieni sadzić ale: jeśli to mają być jabłonie i do tego chcesz z nich owoce, to one są obcopylne (czyli jedna jabłoń siebie nie zapyli) i w dodatku zapylane tylko przez określone odmiany, więc może być na przykład tak, że masz trzy odmiany A, B i C i A jest zapylana przez B, B jest zapylana przez C, a C przez D, i nigdy Ci nie zaowocuje, chyba że sąsiad też minisad założy i będzie mieć D a np grusze nie lubią wysokich wód gruntowych, a... i tak dalej i tak dalej. Dobrze jest o tym pogadać z jakimś fachowcem albo poczytać. Tylko malinami się nie trzeba przejmować - byle miały słońce i wodę - u mnie rozmnażają się, jak chwasty dzięki Tatarak, to będę wiedzieć, kogo pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts