Tatarak 01.06.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Ellaj - to sobie na początku zbadaj, jaką masz glebę na działce - piaskową czy gliniastą, kwaśną, obojętną czy zasadową, bo jest wiele fajowych roślin, które mają specyficzne wymagania, np. wrzosy na kwaśnym, lawenda na zasadowym, derenie na glinie, trawy lubią piaski. na szczęście są i takie, którym skolko ugodno, np jarzębiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.06.2011 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 nie rozumiem pytania - u siebie polozylem na 1mm bo bezfugowego nie zaryzykowalbym - Ty możesz sobie zrobić jaką będziesz chciała. to wiadomo, że sobie zrobię, jak będę chciała, a pytam, czy ten 1 mm Ci doradził kafelkarz, sprzedawca kafli itp. czy po prostu tak zrobiłeś, jak Ci się podoba i wierzysz, że nie popęka? wróć do używania emotikonów, bo wiesz - słowo pisane się tak odbiera różnie stopki widzisz? ja ciągle nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 dzięki wielkie, nie pomyślałam o tym :bash:Pani architekt najwyraźniej też nie. Grrrrr. Ja bym chciała mozaikę i po problemie. Ale podobno nie pasuje. Zaraz zmienię koncepcję płytek. tego 1% w ogóle nie zauważysz. Nie trac zdrowia i nerwów na niepotrzebne sprawy - Arek rozwiąże Twoje łazienkowe dylematy. Mozaike mozesz zawsze położyć - rozwiąaniem jest zrobienie mozaiki z kafla 60x60, z takiego samego jak reszta podlogi - cena 70zł od kafla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Tatarak,jesli robisz mate grzewczą to minimalna fuga wynosi 3mm. Przy mojej akomodacyjnej podlogówce mogłoby byc bezfugowo ale wolałem nie ryzykować.stopek nie widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 01.06.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 tego 1% w ogóle nie zauważysz. Nie trac zdrowia i nerwów na niepotrzebne sprawy - Arek rozwiąże Twoje łazienkowe dylematy. Mozaike mozesz zawsze położyć - rozwiąaniem jest zrobienie mozaiki z kafla 60x60, z takiego samego jak reszta podlogi - cena 70zł od kafla. A ja się zastanawiam czy dobrym rozwiązaniem byłoby obniżenie podłogi pod prysznicem w stosunku do podłogi w łazience - wtedy woda nie wylewałaby się poza prysznic. Kiedyś w hotelu widziałam coś takiego i się tam sprawdzało, obniżenie nie było duże, kilka cm. Ten Arek to jakiś instalator? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A ja się zastanawiam czy dobrym rozwiązaniem byłoby obniżenie podłogi pod prysznicem w stosunku do podłogi w łazience - wtedy woda nie wylewałaby się poza prysznic. Kiedyś w hotelu widziałam coś takiego i się tam sprawdzało, obniżenie nie było duże, kilka cm. Ten Arek to jakiś instalator? Arek to kafelkarz polecany przez Madeleine. Odnoszę wrażenie, ze Frankai wprowadzil chaos z tym spadkiem - generalnie spadek 1cm na 1m jest niezauważalny w układzie płytek. Trzeba tylko ukladać bez dolnej płytki, którą po ułożeniu podłogi dokladasz jak należy, silikonujesz i tylko ktoś kto ma w oku poziomicę laserową zauwazy te 1cm na 1m dlugości. To co widziałaś w hotelu też wymaga odpływu liniowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 01.06.2011 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Arek to kafelkarz polecany przez Madeleine. Odnoszę wrażenie, ze Frankai wprowadzil chaos z tym spadkiem - generalnie spadek 1cm na 1m jest niezauważalny w układzie płytek. Trzeba tylko ukladać bez dolnej płytki, którą po ułożeniu podłogi dokladasz jak należy, silikonujesz i tylko ktoś kto ma w oku poziomicę laserową zauwazy te 1cm na 1m dlugości. To co widziałaś w hotelu też wymaga odpływu liniowego. No właśnie nie kojarzę, aby tam był, chociaż mogę się mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.06.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Tatarak, jesli robisz mate grzewczą to minimalna fuga wynosi 3mm. Przy mojej akomodacyjnej podlogówce mogłoby byc bezfugowo ale wolałem nie ryzykować. stopek nie widzę co to jest akomodacyjna podłogówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 są rózne rodzaje i typy odpływów, niekoniecznie musi to byc rynna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 taka, co najpierw nagrzewa warstwe jastrychu i dopiero oddaje ciepło przez wierzchnią warstwę podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 01.06.2011 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Jak myślicie czy warto jest najpierw ocieplić dach przed położeniem rur WM, tak aby ich potem nie uszkodzić ocieplając dach? Bo chcę wykonać instalację z rur giętkich i podobno trzeba potem ekipy pilnować, aby nie uszkodzili albo nie pogięli rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.06.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Odnoszę wrażenie, ze Frankai wprowadzil chaos z tym spadkiem - generalnie spadek 1cm na 1m jest niezauważalny w układzie płytek. Zacytuj który cm w mojej wypowiedzi wprowadza chaos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.06.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 taka, co najpierw nagrzewa warstwe jastrychu i dopiero oddaje ciepło przez wierzchnią warstwę podłogi. a jaka podłogówka działa na innej zasadzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.06.2011 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A kto w ogóle ma ustawioną stopkę? Tatarakową widzę. Frankai, no właśnie Arek tak mówi, jak Ty - zrobić spadek wyłącznie w kabinie, ale będzie uskok (tyle że od środka). Wojgoc, a co u Ciebie? skończył już? mam jeden wielki stres pt. "poleciłam człowieka, a ktoś nie jest z niego zadowolony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.06.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 ja nie widzę niczyjej już grzebałam w ustawieniach i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 a jaka podłogówka działa na innej zasadzie? jesli wiesz to po co zadajesz głupie pytania. Mata grzewcza dziala na innej zasadzie, podlogowka wodna dziala inaczej jak elektryczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 A kto w ogóle ma ustawioną stopkę? Tatarakową widzę. Frankai, no właśnie Arek tak mówi, jak Ty - zrobić spadek wyłącznie w kabinie, ale będzie uskok (tyle że od środka). Wojgoc, a co u Ciebie? skończył już? mam jeden wielki stres pt. "poleciłam człowieka, a ktoś nie jest z niego zadowolony". ja stopki nie mam, spadek mam wyłącznie w kabinie, z ustaleń wynikało, że będzie bez uskoku a przejście jest w miejscu montowania kabiny. ponoć dziś miał skończyć, ale ja dopiero w przyszłym tyodniu bedę mógł odebrać robote. Póki co, nie mam podstaw być niezadowolonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Frankai, Twe słowa Drugą ewentualnie może być poziom płytek w drzwiach, jeżeli dobrze rozumiem, że całość płytek z prawej jest obniżona. Jeżeli nachylenie byłoby 1%, to masz blisko 1cm różnicy w progu, bo chyba nie zrobisz pochyłości w całym domu? i odpowiedź Madeleine dzięki wielkie, nie pomyślałam o tym :bash:Pani architekt najwyraźniej też nie. Grrrrr. Ja bym chciała mozaikę i po problemie. Ale podobno nie pasuje. Zaraz zmienię koncepcję płytek. ale przecież nie w tym rzecz by cos komuś udowadniać, mierzyc poziom problemu, itp, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 01.06.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 Wojgoc, a jaką masz kabinę? szkło samo? i co się stało z uskokiem, że go nie ma? Ja Frankaia zrozumiałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.06.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 jeszcze nie mam kabiny, ale wymiar mam 90x100 i zamontowana ma być na linii uskoku, co spowoduje, że od strony łazienki nie będzie nic widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts