Tatarak 02.06.2011 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 a tych Waszych psychologicznych dywagacji to mi się nie chce komentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.06.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Maliny będą. Przerośnięte jagody (borówka amerykańska) też. Ciekawa jest borówka kaukaska (wczoraj oglądana). Amerykańskie u mnie nie dawały rady, a Kaukaska pięknie rośnie i owocuje, więc polecam tą drugą - jest jak UAZ nie do zajechania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.06.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 No właśnie sugerowali, że można coś takiego zrobić, ale raczej z ich odpowiedzi nie wywnioskowałam, aby ktoś już tak zrobił. Średnice rur od 100 do 150. U mnie rury były przed ociepleniem i płytami GK - dzięki temu przy okazji fachowiec zabudował mi szachtami rury od WM przechodzące przez narożniki pokojów na poddaszu i w kotłowni. Te rury są dość wytrzymałe, więc trzeba by się starać, żeby je pouszkadzać, powiedzcie fachowcom, żeby na nie uważali bo je sprawdzicie przy odbiorze [przed wypłatą]. Polecam owinąć je dodatkowymi 5 cm wełny i folią [zatrzymanie przepływu powietrza przez wełnę] bo standardowa izolacja 2,5 cm wełny jest do kitu [powoduje kilka st C strat w instalacji] - wiem bo doizolowywałem te które mogłem [na strychu], a niestety niektórych nie mogę bo nie ma dojścia i tam są największe straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 02.06.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Czy orientujecie sie moze czy dalej istnieje sklep z roznego rodzaju srubkami i zaslepkami przy Jednosci Narodowej kolo poczty? Taki w bramie.Potrzebuje zaslepki na sruby krzyzowe czekoladowy braz, ok.5mm.Aaaa, i jeszcze uchwyt samoprzylepny do drzwiczek szklanych.Gdzie to dziadostwo kupic?W casto maja jasny braz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 02.06.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Czy orientujecie sie moze czy dalej istnieje sklep z roznego rodzaju srubkami i zaslepkami przy Jednosci Narodowej kolo poczty? Taki w bramie. Potrzebuje zaslepki na sruby krzyzowe czekoladowy braz, ok.5mm. Jeśli chodzi o ten: http://www.sruby.com.pl/kontakt.html to małż donosi że był stosunkowo niedawno i zdołał zaopatrzyć się w różne śrubko podobne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.06.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Frankai, jesteś wielki Hmmmm - zdaję sobie sprawę, że jestem wyższy od Ciebie, ale "wielki"....? Teraz już wiem, jakie różnice w akumulacyjności Wojgoc (który btw przecenia mój zakres wiedzy) miał na myśli Ocena co jest oczywiste i proste nie jest łatwa. Zwykle przyjmujemy, że nasz rozmówca jest na podobnym poziomie i tylko brakuje mu paru informacji. Przekazana informacja nie jest więc przez niego rozumiana. Dostosowanie przekazu do rozmówcy jest wielką sztuką. Łapiąc dość szybko o co biega w kilku innych przypadkach, można sobie wyrobić zdanie, że wiesz więcej niż faktycznie wiesz. Co do naszych psychologicznych dywagacji, to nie wiem, co w nich jest tak złego, że nie chce Ci się komentować. Skoro mój przekaz nie po raz pierwszy do Ciebie trafił i to bez dodatkowych wyjaśnień, to znaczy że dobrze dobieram sposób formułowania wypowiedzi pod Twoim kątem. A może Ci się nie podoba mój odsyłacz? Odsyłacz ma swój konkretny powód. To konferencja premiera, w której chciał być dowcipny i miły, potem zreflektował się, że ktoś się będzie czepiał i próbował nieudanie wybrnąć ze swoje wypowiedzi, a potem - czego się można było spodziewać - zaczęło się: seksizm, komisja etyki, itd. Skretynienie polityki i życia publicznego. To co natura robiła wiele milionów lat, teraz ktoś próbuje - w rzekomo wyższym celu - zmienić. Kiedyś kobiety były dumne jak im się powiedziało komplement. Teraz to jest molestowanie, lub sprawa dla komisji etyki. [ciach, ciach, ciach - zacząłem się rozpisywać o polityce, poziomie polskiego szołbiznesu, ale po co?] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.06.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 No to się pakuję w kolejne wydatki. Podlewanie. Tu znowu się Wojgoc zdziwisz - nie badałem konkurencji i biorę gościa, który... pomierzył działkę i rzucił mi cenę. 15zł /m2. Z jego pomiarów wyszło, że ogrodu mam jakieś 301 m2. Na marginesie - wg ogrodnika na podlewanie ogródka ciut większego ode mnie, rocznie wydaje się 250zł. Ponieważ u mnie wkoło nikt nie bawił się w studnie, a w innych rejonach słyszałem o 30m, to studnia zwróciłaby się... po mojej śmierci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.06.2011 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 No to się pakuję w kolejne wydatki. Podlewanie. Tu znowu się Wojgoc zdziwisz - nie badałem konkurencji i biorę gościa, który... pomierzył działkę i rzucił mi cenę. 15zł /m2. Z jego pomiarów wyszło, że ogrodu mam jakieś 301 m2. Na marginesie - wg ogrodnika na podlewanie ogródka ciut większego ode mnie, rocznie wydaje się 250zł. Ponieważ u mnie wkoło nikt nie bawił się w studnie, a w innych rejonach słyszałem o 30m, to studnia zwróciłaby się... po mojej śmierci. 15zł/m2 daje 4515zl za Twoje 301m2 - to cena brutto czy netto? i co jest w cenie 15zl/m2. bo inaczej trzeba nawadniać tuje a inaczej trawnik. ile bedziesz mial sekcji nawadniających? jaki sterownik? jaki czujnik ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.06.2011 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Brutto. W cenie kompletny zestaw do automatycznego podlewania ogrodu Frankai'a Nie interesuje mnie aż tak co jest wliczone. Jest jedna gwarancja, że zrobi to dobrze. Gość współpracuje z moim ogrodnikiem (zresztą wcześniej rozważanym równieć) i choć polecają siebie, to każdy pilnuje swojego interesu. Jeżeli ogród byłby źle podlany, to ogrodnik stanie po mojej stronie, bo inaczej do niego będę miał pretensje. Nie tylko czy tuje czy trawnik, ale ja mam nawet planowany warzywnik a tam będzie jakiś inny typ tryskacza, coby lał z góry. Rzekomo dużej różnicy nie robi co i jak. Najwidoczniej różnice w osprzęcie nie są aż takie, żeby nie robić wycen ryczałtowych. Gość mówił, że wykorzystuje osprzęt firmy Toro i daje 2 lata gwarancji. Za 75 zł robi jesienny (przed 1 listopada) przegląd z przedmuchaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.06.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Frankai,nie wierzę, ze rodzaj sterownika jest Ci obojętny....,podeslij namiar na tych fachmanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 03.06.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 U mnie rury były przed ociepleniem i płytami GK - dzięki temu przy okazji fachowiec zabudował mi szachtami rury od WM przechodzące przez narożniki pokojów na poddaszu i w kotłowni. Te rury są dość wytrzymałe, więc trzeba by się starać, żeby je pouszkadzać, powiedzcie fachowcom, żeby na nie uważali bo je sprawdzicie przy odbiorze [przed wypłatą]. Polecam owinąć je dodatkowymi 5 cm wełny i folią [zatrzymanie przepływu powietrza przez wełnę] bo standardowa izolacja 2,5 cm wełny jest do kitu [powoduje kilka st C strat w instalacji] - wiem bo doizolowywałem te które mogłem [na strychu], a niestety niektórych nie mogę bo nie ma dojścia i tam są największe straty. Dzięki za wskazówki, bo jak rozmawiałam z instalatorem czy taka izolacja wbudowana w rury wystarcza to powiedzieli, że tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.06.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Frankai, nie wierzę, ze rodzaj sterownika jest Ci obojętny...., podeslij namiar na tych fachmanów. Wyobraź sobie, że i owszem Moja bratowa wali prosto z mostu i skoro cofnęła rekomendację ogrodnikowi, a podtrzymała nawadniaczowi, to znaczy że 3 lata działa u nich bez zarzutu. To wystarczy. Moja drobiazgowość bywa dobijająca - zwłaszcza mnie czasowo - a muszę trochę więcej czasu poświęcić dopięciu budżetu i przygotowaniu przeprowadzki, oraz - a może przede wszystkim - rodzinie. Są sprawy ważniejsze niż kwestia sterownika Gość jest z Ostrowa i nie przyda się Tobie. Ma dość zamówień na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.06.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Frankai, czy ja przeczytałam o przeprowadzce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.06.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Frankai, czy ja przeczytałam o przeprowadzce? kiedys musiało to nastąpić....:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 03.06.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Mam małą prośbę - możecie mi podesłać jakieś wzory umów z wykonawcami? Będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 03.06.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Awo, podeślij mi maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stysia 03.06.2011 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Witam, to ja dotarłam u siebie do tematu ogrodzenia, boki - wiadomo siatka płot od frontu drewniany ... i teraz pytanie do Was, znalazłam sztachety ogrodzeniowe metrówki (sosna, świerk) szerokość 9cm, zaokrąglone u góry w cenie 3,2 brutto za sztukę, czy to dobra cena??? mam ponad 30m płotu od frontu. Za pomalowanie 3x gościu zawołał dodatkowo jeszcze 2zł od sztuki ... Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii, tanio to czy drogo? szukać dalej? a może polecicie jakiś kontakt? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 03.06.2011 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 nie mam pojęcia, czy drogo, czy tanio, ale podobno trzeba zrobić zgłoszenie na płot od frontu - robiliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.06.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Jeśli chodzi o ten: http://www.sruby.com.pl/kontakt.html to małż donosi że był stosunkowo niedawno i zdołał zaopatrzyć się w różne śrubko podobne... Jest jeszcze na pewno śruby2 prawie na końcu dworcowej [patrząc od dworca głównego]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 03.06.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Dziekuje bardzo.Nie moge poznac ze zdjecia czy to ten. Tak jakos inaczej wyglada.Ale calkiem mozliwe, ze go wlasnie przeniesiono w okolice dworca.Zadzwonie jutro i sprawdze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts