Tatarak 09.06.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 wierzysz, że komus zszedł po roku a zarazem nie chcesz dochodzic czemu tak się stało. Nawet najlepszy system nie sprawdzi się, skoro nie bedzie robiony zgodnie z technologią producenta. no bo jak mam to sprawdzić? człowiek twierdzi, że zrobił dobrze, inni mu mówią, że na pewno zrobił źle, bo mur był mokry etc... dopóki nie możemy się cofnąć w czasie, pozostaje gdybanie. dlatego rozpytuję kb i panów po hurtowniach. o ile panowie z hurtowni mogą mieć interes w tym, żeby mnie naciągnąć* na droższe rozwiązania, o tyle kb nie zyska na tym, że mi dysperbit odradzi. a nasze warunki gruntowe zna. *chociaż jeden w ciemno powiedział "niech pani słucha kierownika budowy. co doradził? [moja odpowiedź, że nie dysperbit] - no widzi pani, dobrze doradził" aż tak dobrze to nie będzie, ale zaproponuje, ze nie będę odpowiadał na Twoje pytania jako pierwszy - co Ty na to? aleojtam. a jak nikt nie będzie znał odpowiedzi, tylko Ty, to co - nie doczekam się? ile płaciłeś globalnie za zdjęcie humusu? nie w przeliczeniu na godzinę pracy koparki tylko łącznie summa sumarum. bez wywożenia ziemi poza działkę. jak dla mnie to wszystko jest :hug::hug::hug::hug: nie tak przy wszystkich, bo zobaczysz, jak się zaraz rozplotkują Tatarak, nie żebym bym złośliwy, ale moze Ci się przyda dodatkowa wiedza http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180962-Nietypoweocieplenie-fundamentów-pomysł-murarza to tego to poniosło. wystarczy odrobina wyobraźni, żeby przewidzieć wodę w tym rękawie. brrrrr a! bo nie pochwaliłam się chyba na grupie! MAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.06.2011 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 nie tak przy wszystkich, bo zobaczysz, jak się zaraz rozplotkują Albo z zazdrości staną się złośliwi Swoją drogą - wytrwały jest w tym przytulaniu. Tyle razy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 a! bo nie pochwaliłam się chyba na grupie! MAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ! a to gratulacje składam!!! już uprawomocnione, zgłoszone rozpoczęcie robót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Albo z zazdrości staną się złośliwi Swoją drogą - wytrwały jest w tym przytulaniu. Tyle razy... też tak byś chciał...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 i urząd ochrony zabytków powiadomiony. też powiadamialiscie? Wojgoc - ciekawe swoją drogą, do kogo z nas Frankai by się wolał przytulać często wszak podkreśla, że ma mózg kobiecy, czy jakoś tak.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 i urząd ochrony zabytków powiadomiony. też powiadamialiscie? Wojgoc - ciekawe swoją drogą, do kogo z nas Frankai by się wolał przytulać często wszak podkreśla, że ma mózg kobiecy, czy jakoś tak.... i urząd pocztowy również. do kogo to wiadomo - mimo kobiecego mózgu fajny chłop z Niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 pocztowy? nie wiem, nie widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 tak jak ja nie wiedziałem, że trzeba powiadomić urząd ochrony zabytków.co do humusu - nie słyszałem o innym rozliczeniu jak od godziny pracy koparki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 09.06.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 i urząd ochrony zabytków powiadomiony. też powiadamialiscie? Ja powiadamiałam konserwatora zabytków, bo moja działka leży w strefie ochrony konserwatorskiej. Trzeba powiadomić 7 dni przed rozpoczęciem robót i po zakończeniu budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 09.06.2011 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Witam wszystkich, Czy ktoś może podać namiar na kruszywa, potrzebuje żwir do zasypania drenażu. Buduje w Siedlcu, gmina Długołęka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.06.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 też tak byś chciał...? A kto by nie chciał Tatarak - mam zdecydowanie konserwatywne poglądy na temat płci. I na inne raczej też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 09.06.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Albo z zazdrości staną się złośliwi Swoją drogą - wytrwały jest w tym przytulaniu. Tyle razy... spodobało mu się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 spodobało mu się raz a dobrze - druga taka okazja może się już nie trafić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 tak jak ja nie wiedziałem, że trzeba powiadomić urząd ochrony zabytków. co do humusu - nie słyszałem o innym rozliczeniu jak od godziny pracy koparki. ja tak mam napisane w pozwoleniu, że muszę powiadomić urząd ochrony. stąd wiem pewnie nie każdy ma. no to jak się upierasz, to podaj mi liczbę godzin pracy i stawkę godzinową. sobie przemnożę i będę wiedzieć stawki godzinowe znam, ale nie wiem, ile godzin to może trwać, stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Ja powiadamiałam konserwatora zabytków, bo moja działka leży w strefie ochrony konserwatorskiej. Trzeba powiadomić 7 dni przed rozpoczęciem robót i po zakończeniu budowy. ja po zakończeniu nie muszę i chyba leżę w strefie obserwacji archeologicznej, czy jakoś tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 09.06.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 ja tak mam napisane w pozwoleniu, że muszę powiadomić urząd ochrony. stąd wiem pewnie nie każdy ma. no to jak się upierasz, to podaj mi liczbę godzin pracy i stawkę godzinową. sobie przemnożę i będę wiedzieć stawki godzinowe znam, ale nie wiem, ile godzin to może trwać, stąd moje pytanie. Wszystko zależy od działki, u mnie koparka się zakopała, musiała przyjechać druga, wyciągać pierwszą i ona skończyła robotę, przez co w sumie policzyli za 8 godzin, a 'normalnie' powinno wyjść ok. 5 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 09.06.2011 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 ja po zakończeniu nie muszę i chyba leżę w strefie obserwacji archeologicznej, czy jakoś tak Sprawdź w pozwoleniu czy nie jest nigdzie napisane, że przy zakończeniu budowy nie trzeba. Zresztą mi chyba powiedzieli u konserwatora jak składałam pismo o rozpoczęciu. Adres konserwatora: ul. Władysława Łokietka 11 we Wrocławiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.06.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 no to jak się upierasz, to podaj mi liczbę godzin pracy i stawkę godzinową. sobie przemnożę i będę wiedzieć stawki godzinowe znam, ale nie wiem, ile godzin to może trwać, stąd moje pytanie. Nie ma to jak uprościć wszystko A stopień zabałaganienia działki? A rozmiar działki? A w jaki sposób i gdzie ma być zepchnięta ziemia? Standardowe zepchnięcie humusu nie powinno trwać dłużej jak 5h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Wszystko zależy od działki, u mnie koparka się zakopała, musiała przyjechać druga, wyciągać pierwszą i ona skończyła robotę, przez co w sumie policzyli za 8 godzin, a 'normalnie' powinno wyjść ok. 5 godzin. nareszcie jedna konkretna osoba dziękuję, Gosiu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Nie ma to jak uprościć wszystko A stopień zabałaganienia działki? A rozmiar działki? A w jaki sposób i gdzie ma być zepchnięta ziemia? Standardowe zepchnięcie humusu nie powinno trwać dłużej jak 5h. nie ma to jak wszystko skomplikować z bałaganu to są tylko pniaki, których się koparkowemu nie chciało zrzucić w jedno miejsce, jak je karczował. rozmiar działki chyba ma mniejsze znaczenie, niż rozmiar areału do zdjęcia humusu? jak pod typowy dom z poddaszem - przecież stadionu nie buduję a ziemia ma być pryzmowana - jak pisałam wcześniej - przy granicy, siakieś parę metrów od wykopu. to jest standardowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts