Frankai 09.06.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 nie ma to jak wszystko skomplikować Pogadamy jak będziesz na końcu budowy - ile niezaplanowanych problemów się pojawiło, jak potrafiły skomplikować sytuację. Umiejętność przewidzenia problemów jest nieoceniona. Tak na marginesie... to ponoć kobieca specjalność No ale tutaj na forum, mamy zniewieściałych facetów i budujące kobiety rozmiar działki chyba ma mniejsze znaczenie, Póki się z niego nie korzysta, to ma mniejsze, ale przecież korci - odepchnąć na sam koniec. Czyż nie? Albo skoro jest tyle tej ziemi obszarowo, to może już kształtować krajobraz i część tu, a część tam... Czy ja już pisałem o kobiecej szerokości spojrzenia...? Aha - co do zakopania się koparki u Gosi... Wydaje się mi się, że dopóki umowa nie obejmowała potencjalnych problemów: "spróbuję na pani odpowiedzialność", to gapiostwo operatora nie powinno podnosić ceny. Upraszczam, ale warto to mieć na uwadze w negocjacjach. Czy ja już wcześniej nie pisałem o niezaplanowanych problemach...? Jest taka osoba na forum, która w kajecie notuje całą masę informacji. Pewnie się jej przydadzą uwagi w stylu jak się umówić z panem Koparkowym i czy nie warto mu kazać spychać w konkretne miejsce - czy to w związku z kształtowaniem terenu, czy organizowaniem sobie miejsca na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.06.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Aha - moje zapiski z 2000 roku mówią: 650 zł Białoruśka i 350zł IFA (wywożenie gline). Z tego co kojarzę Białoruśka kosztowała 50 lub 60zł za godzinę, czyli 11-13 h trwało u mnie spychanie + kopanie fundamentów. To drugie trwało dłużej, bo się musiał odpowiednio ustawiać i zmieniać łyżkę (miał 3 różne szerokości), oraz ładować na IFĘ do wywózki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 09.06.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tam, gdzie bym sobie chciała kształtować pagórki, to akurat muszę teraz zostawić wjazd dla materiałów Frankai, przestań straszyć nieprzewidzianymi komplikacjami - mam za sobą generalny remont domu i jestem ich świadoma - ale jeszcze potencjalnych inwestorów, co tu może podczytują, przerazisz i odwiedziesz od budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.06.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tam, gdzie bym sobie chciała kształtować pagórki, to akurat muszę teraz zostawić wjazd dla materiałów Czyli wnikanie miało podstawy. Frankai, przestań straszyć nieprzewidzianymi komplikacjami [...] przerazisz i odwiedziesz od budowy Oj tam oj tam. Jak się ktoś chce wystraszyć, to się nawet myszki wystraszy. Skoro się 10 lat buduję i nie zarzuciłem pomysłu, to znaczy że warto Nawet mimo nieprzewidzianych komplikacji. Czyż jednak nowi muszą być skazani na uczenie się na własnych błędach? Czyż nie jest lepiej uczyć się na cudzych (czytaj naszych) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 09.06.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Mnie sie tez wydaje, ze to jego problem, ze sie zakopal.Dlaczego przez to mam wiecej placic.Trzeba bylo umowic sie na wykonanie pracy, a nie na godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 09.06.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 MAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ! Ja z mega opóźnieniem, bo mi przypominajki na maila nie szły, a tu takie newsy GRATULACJE! Teraz to się dopiero zacznie... [i dla Tataraka i dla grupy ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 09.06.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tataraczku, gratuluje! Wiecie moze, gdzie we Wroclawiu mozna kupic meble Sits? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 09.06.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tatarak nie miałam czasu dopowiedzieć, ale jeśli Cię to interesuje to są inne izolacje oprócz dysperbitu (o ile nazwać to izolacją)-najczęsciej widuję izolacje izohanu, deitermana i remmersa - to są izolacje powiedzmy na "domki"- nakładane pacą - krzyżowo. Oczywiście ważne są tez słabe punkty - wszelkie przepusty....Na domki raczej nie stosuje się izolacji ciężkich przeciwwodnych (typu biała wanna) bo koszt jest zabijający a i potrzeba przeważnie średnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 09.06.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 a! bo nie pochwaliłam się chyba na grupie! MAM POZWOLENIE NA BUDOWĘ! Gratuluję. Czyli jednak "wbijesz szpadel" zanim Frankai się wprowadzi Będę Wam "kibicował" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 09.06.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Tatarak co do ściągania humusu to cena za godzinę różnie 80-100 u mnie wyszło 350 sporo tego było dom 10 x 15 ziemie składał w jedno miejsce dużo dalej no i nie martw się na zapas bo i tak wszystkiego nie przewidzisz np. u mnie skurczyła się kabina prysznicowa (przegrzała się wczoraj czy coś) w instrukcji ma 90 x 90 a w realu 87 x 87 dobrze że kafle jeszcze nie przyklejone i punkt dla kafelkarza za czujność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 stawka koparkowych jest mniej wiecej jednakowa 100-120zł/godz.o wiele trudniej jest o dobrego koparkowego co to równo zrobi, bo to sztuka zrobić kort tenisowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 u mnie skurczyła się kabina prysznicowa (przegrzała się wczoraj czy coś) w instrukcji ma 90 x 90 a w realu 87 x 87 dobrze że kafle jeszcze nie przyklejone i punkt dla kafelkarza za czujność a cóż Ty za kabine kupiłaś, że ma az taką dużą rozbiezność w wymiarach? kazda kabina ma zakres regulacji od do i w większości prospektów jest to wyraźnie zaznaczone, np. od 89,2 do 90,4. 3cm różnicy bym reklamował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 09.06.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Wszystko zależy od działki, u mnie koparka się zakopała, musiała przyjechać druga, wyciągać pierwszą i ona skończyła robotę, przez co w sumie policzyli za 8 godzin, a 'normalnie' powinno wyjść ok. 5 godzin. zdzierca i cham z koparkowego:bash: - ciekawe co było, gdyby i ta druga się zakopała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 09.06.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 zdzierca i cham z koparkowego:bash: - ciekawe co było, gdyby i ta druga się zakopała. Byłyby dwie dodatkowe nieruchomości na nieruchomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 09.06.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2011 Byłyby dwie dodatkowe nieruchomości na nieruchomości Od strony prawnej, jednak były by to dwie ruchomości na nieruchomości. Zwłaszcza, że ruszać się mogły. Nie mogły tylko wyjechać zdzierca i cham z koparkowego:bash: - ciekawe co było, gdyby i ta druga się zakopała. Ja widzę kilka potencjalnych scenariuszy: 1. Wzywa trzecią, potem czwartą, itd. aż do całkowitego pokrycia działki. Oczywiście za dodatkowe koparki też trzeba zapłacić. Z racji hurtu - 10% taniej. 2. Oświadcza, że Gosia przygotowała pułapkę na jego koparki i domaga się odszkodowania. W ramach promocji nie policzy odszkodowania za utratę obiektów swojej miłości. 3. Uczynni złomiarze pomagają wydobyć koparki z zapaści. Niestety w trakcie akcji ratunkowej, koparki się zdematerializowały. Odszkodowanie jak w wersji 2. 4. Postanawia wydobyć je poprzez rozbiórkę na czynniki pierwsze i ponowne złożenie. Oczywiście inwestorka musi pokryć koszty mechanika. 5. Domaga się powołania komisji śledczej celem sprawdzenia, kto za tym stoi i jaki ma cel. 6. Proponuje wybudowanie na sąsiedniej działce windy dla koparek, woła Tataraczkę i każe jej wykopać tunel ratunkowy. Po zakończonej akcji ustanowiona zostaje nagroda dla ratowników budowlanych - Złoty Szpadel Tataraka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.06.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Ellaj, XX, Suspenser, Claris - dziękuję! Suspenser - kibicuj, kibicuj - szczególnie, że budował będzie pan AI Claris - jak się wezmę za ten szpadel, to nie wiem, czy będę miała czas urozmaicać Wam życie swoimi rozterkami XX - o tym izohanie właśnie myślę, KB mówi, że Dieterman wyjdzie dużo drożej, ma mi jeszcze podesłać info jakimś innym systemie, ale wiadomo - kątwa Tataraka wróciła "do mamusi" a dla dodania sprawie pikanterii - zdeklarowany nabywca nieruchomości, której sprzedaż miała sfinansować start budowy, uciekł nam niemalże spod drzwi kancelarii notarialnej będzie ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 10.06.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Frankai - nie wiem, co wczoraj wieczorem zażyłeś, ale dzisiaj weź nie więcej niż pół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 10.06.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Hehe, widzę że się dyskusja rozwinęła od mojego wpisu o koparce Ja jednak za nią nie płaciłam, tylko wykonawca, u którego miałam to w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 10.06.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Frankai - nie wiem, co wczoraj wieczorem zażyłeś, ale dzisiaj weź nie więcej niż pół Spodziewałem się raczej opisu stopnia zaplucia monitora, niż zadania "ile to jest pół z zera". No właśnie - ile to jest? Mi wychodzi anorektyczne duże C. Tylko o jakie C chodzi? Witaminę C? Oczywiście jakby ktoś miał problem to służę pomocą - nie ma problemów nie do rozwiązania Mówiąc poważniej o problemach - pani sprzątaczka zatrzasnęła się kiedyś w biurze około 23:00. Spędziła tam całą noc, łapiąc przy tym zapalenie płuc od spania na podłodze. Wypuściłem ją około 6:30. Wcześniej próbując się wydostać złamała nóż. Mi wydostanie się zajęło... 5 sekund. No cóż - bywanie na budowach uczy rozwiązywania problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 10.06.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 a cóż Ty za kabine kupiłaś, że ma az taką dużą rozbiezność w wymiarach? kazda kabina ma zakres regulacji od do i w większości prospektów jest to wyraźnie zaznaczone, np. od 89,2 do 90,4. 3cm różnicy bym reklamował. a tam zaraz reklamował ja biorę z Ciebie przykład i gnam z robotą do przodu wpadam do sklepu wybieram towar płacę i wychodzę żadne tam zamówimy i czekamy 4 tygodnie aktualnie zmieniam kafle podłogowe na mozaikę czy to też jest Ci znajomy temat (tak słyszałam) a poważnie kabina jest półokrągła i ma zakres regulacji 89-90 ale w naszjszerszym miejscu (jak to jest ślicznie narysowane w rys. technicznym) a nie przy ścianie gdzie ma 87 taki żarcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts