Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

nie ma to jak wszystko skomplikować ;)

Pogadamy jak będziesz na końcu budowy - ile niezaplanowanych problemów się pojawiło, jak potrafiły skomplikować sytuację. Umiejętność przewidzenia problemów jest nieoceniona.

Tak na marginesie... to ponoć kobieca specjalność ;) No ale tutaj na forum, mamy zniewieściałych facetów i budujące kobiety ;)

rozmiar działki chyba ma mniejsze znaczenie,

Póki się z niego nie korzysta, to ma mniejsze, ale przecież korci - odepchnąć na sam koniec. Czyż nie? Albo skoro jest tyle tej ziemi obszarowo, to może już kształtować krajobraz i część tu, a część tam... Czy ja już pisałem o kobiecej szerokości spojrzenia...?

Aha - co do zakopania się koparki u Gosi... Wydaje się mi się, że dopóki umowa nie obejmowała potencjalnych problemów: "spróbuję na pani odpowiedzialność", to gapiostwo operatora nie powinno podnosić ceny. Upraszczam, ale warto to mieć na uwadze w negocjacjach. Czy ja już wcześniej nie pisałem o niezaplanowanych problemach...?

Jest taka osoba na forum, która w kajecie notuje całą masę informacji. Pewnie się jej przydadzą uwagi w stylu jak się umówić z panem Koparkowym i czy nie warto mu kazać spychać w konkretne miejsce - czy to w związku z kształtowaniem terenu, czy organizowaniem sobie miejsca na budowie.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Aha - moje zapiski z 2000 roku mówią: 650 zł Białoruśka i 350zł IFA (wywożenie gline). Z tego co kojarzę Białoruśka kosztowała 50 lub 60zł za godzinę, czyli 11-13 h trwało u mnie spychanie + kopanie fundamentów. To drugie trwało dłużej, bo się musiał odpowiednio ustawiać i zmieniać łyżkę (miał 3 różne szerokości), oraz ładować na IFĘ do wywózki.

Tam, gdzie bym sobie chciała kształtować pagórki, to akurat muszę teraz zostawić wjazd dla materiałów :(

Frankai, przestań straszyć nieprzewidzianymi komplikacjami - mam za sobą generalny remont domu i jestem ich świadoma - ale jeszcze potencjalnych inwestorów, co tu może podczytują, przerazisz i odwiedziesz od budowy ;)

Tam, gdzie bym sobie chciała kształtować pagórki, to akurat muszę teraz zostawić wjazd dla materiałów :(

Czyli wnikanie miało podstawy.

Frankai, przestań straszyć nieprzewidzianymi komplikacjami [...] przerazisz i odwiedziesz od budowy ;)

Oj tam oj tam. Jak się ktoś chce wystraszyć, to się nawet myszki wystraszy. Skoro się 10 lat buduję i nie zarzuciłem pomysłu, to znaczy że warto :cool: Nawet mimo nieprzewidzianych komplikacji. Czyż jednak nowi muszą być skazani na uczenie się na własnych błędach? Czyż nie jest lepiej uczyć się na cudzych (czytaj naszych) ;)

Tatarak nie miałam czasu dopowiedzieć, ale jeśli Cię to interesuje to są inne izolacje oprócz dysperbitu (o ile nazwać to izolacją)-najczęsciej widuję izolacje izohanu, deitermana i remmersa - to są izolacje powiedzmy na "domki"- nakładane pacą - krzyżowo. Oczywiście ważne są tez słabe punkty - wszelkie przepusty....

Na domki raczej nie stosuje się izolacji ciężkich przeciwwodnych (typu biała wanna) bo koszt jest zabijający a i potrzeba przeważnie średnia.

Tatarak

co do ściągania humusu to cena za godzinę różnie 80-100 u mnie wyszło 350 sporo tego było dom 10 x 15 ziemie składał w jedno miejsce dużo dalej

no i nie martw się na zapas bo i tak wszystkiego nie przewidzisz np. u mnie skurczyła się kabina prysznicowa (przegrzała się wczoraj czy coś)

w instrukcji ma 90 x 90 a w realu 87 x 87 dobrze że kafle jeszcze nie przyklejone i punkt dla kafelkarza za czujność:)

u mnie skurczyła się kabina prysznicowa (przegrzała się wczoraj czy coś)

w instrukcji ma 90 x 90 a w realu 87 x 87 dobrze że kafle jeszcze nie przyklejone i punkt dla kafelkarza za czujność:)

a cóż Ty za kabine kupiłaś, że ma az taką dużą rozbiezność w wymiarach?

kazda kabina ma zakres regulacji od do i w większości prospektów jest to wyraźnie zaznaczone, np. od 89,2 do 90,4.

3cm różnicy bym reklamował.

Wszystko zależy od działki, u mnie koparka się zakopała, musiała przyjechać druga, wyciągać pierwszą i ona skończyła robotę, przez co w sumie policzyli za 8 godzin, a 'normalnie' powinno wyjść ok. 5 godzin.

zdzierca i cham z koparkowego:bash: - ciekawe co było, gdyby i ta druga się zakopała.

Byłyby dwie dodatkowe nieruchomości na nieruchomości ;)

Od strony prawnej, jednak były by to dwie ruchomości na nieruchomości. Zwłaszcza, że ruszać się mogły. Nie mogły tylko wyjechać :p

zdzierca i cham z koparkowego:bash: - ciekawe co było, gdyby i ta druga się zakopała.

Ja widzę kilka potencjalnych scenariuszy:

1. Wzywa trzecią, potem czwartą, itd. aż do całkowitego pokrycia działki. Oczywiście za dodatkowe koparki też trzeba zapłacić. Z racji hurtu - 10% taniej.

2. Oświadcza, że Gosia przygotowała pułapkę na jego koparki i domaga się odszkodowania. W ramach promocji nie policzy odszkodowania za utratę obiektów swojej miłości.

3. Uczynni złomiarze pomagają wydobyć koparki z zapaści. Niestety w trakcie akcji ratunkowej, koparki się zdematerializowały. Odszkodowanie jak w wersji 2.

4. Postanawia wydobyć je poprzez rozbiórkę na czynniki pierwsze i ponowne złożenie. Oczywiście inwestorka musi pokryć koszty mechanika.

5. Domaga się powołania komisji śledczej celem sprawdzenia, kto za tym stoi i jaki ma cel.

6. Proponuje wybudowanie na sąsiedniej działce windy dla koparek, woła Tataraczkę i każe jej wykopać tunel ratunkowy. Po zakończonej akcji ustanowiona zostaje nagroda dla ratowników budowlanych - Złoty Szpadel Tataraka.

Ellaj, XX, Suspenser, Claris - dziękuję! :)

Suspenser - kibicuj, kibicuj - szczególnie, że budował będzie pan AI :)

Claris - jak się wezmę za ten szpadel, to nie wiem, czy będę miała czas urozmaicać Wam życie swoimi rozterkami :)

XX - o tym izohanie właśnie myślę, KB mówi, że Dieterman wyjdzie dużo drożej, ma mi jeszcze podesłać info jakimś innym systemie, ale wiadomo - kątwa Tataraka wróciła "do mamusi" ;)

a dla dodania sprawie pikanterii - zdeklarowany nabywca nieruchomości, której sprzedaż miała sfinansować start budowy, uciekł nam niemalże spod drzwi kancelarii notarialnej :( będzie ciężko.

Frankai - nie wiem, co wczoraj wieczorem zażyłeś, ale dzisiaj weź nie więcej niż pół ;)

Spodziewałem się raczej opisu stopnia zaplucia monitora, niż zadania "ile to jest pół z zera". :rolleyes: :p No właśnie - ile to jest? Mi wychodzi anorektyczne duże C. Tylko o jakie C chodzi? Witaminę C?

Oczywiście jakby ktoś miał problem to służę pomocą - nie ma problemów nie do rozwiązania ;)

Mówiąc poważniej o problemach - pani sprzątaczka zatrzasnęła się kiedyś w biurze około 23:00. Spędziła tam całą noc, łapiąc przy tym zapalenie płuc od spania na podłodze. Wypuściłem ją około 6:30. Wcześniej próbując się wydostać złamała nóż. Mi wydostanie się zajęło... 5 sekund. No cóż - bywanie na budowach uczy rozwiązywania problemów :)

a cóż Ty za kabine kupiłaś, że ma az taką dużą rozbiezność w wymiarach?

kazda kabina ma zakres regulacji od do i w większości prospektów jest to wyraźnie zaznaczone, np. od 89,2 do 90,4.

3cm różnicy bym reklamował.

a tam zaraz reklamował:)

ja biorę z Ciebie przykład i gnam z robotą do przodu wpadam do sklepu wybieram towar płacę i wychodzę żadne tam zamówimy i czekamy 4 tygodnie

aktualnie zmieniam kafle podłogowe na mozaikę czy to też jest Ci znajomy temat (tak słyszałam)

a poważnie kabina jest półokrągła i ma zakres regulacji 89-90 ale w naszjszerszym miejscu (jak to jest ślicznie narysowane w rys. technicznym) a nie przy ścianie gdzie ma 87 taki żarcik