Frankai 13.06.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 AndreWroc - a co to za gmina? moja kanalizę "za rok, dwa" obiecuje od 2002 roku Ponoć jak się trzy razu obieca, to tak jakby się raz spełniło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.06.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Przyznać się, kto z Was dostał maila od muratora w sprawie grup budujących? I kto zamierza odpisać Ja dostałem, ale przez najbliższy tydzień nie kiwnę palcem w tym temacie i żadnym innym, z wyjątkiem... tego tu miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.06.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 w Europie Zachodniej w 98% domkach za ogrodzenie słuzy zywopłot + brama wjazdowa i furtka. To u nas jest nie wiadomo czemu moda na ogrodzenia murowane, kute bramy , klinkier, Po pierwsze - w różnych krajach są różne zwyczaje i te różnice kulturowe są piękne. Podejrzewam, że nie miałeś na myśli kopiowania, ale wiele osób tak myśli - tak jest na Zachodzie, to zróbmy tak samo. U nas zwyczajowo były płoty i pytanie czy należy to zmieniać? Ja mimo (koszty, prostota) wszystko jestem przeciwny. Po drugie - trochę się różnimy kulturą (w trochę innym znaczeniu). W porządnych miastach w USA, jaką maksymalną wysokość może mieć trawa na prywatnej posesji, a hodować psich kup nie można nawet na własnym trawniku. U nas - właściciel psa potrafi zatrzymać się, żeby jego pupil wysrał się prosto przed bramą czyjejś posesji, osikał czyją płot czy samochód, że nie wspomnę o wałęsających się psach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.06.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Po pierwsze - w różnych krajach są różne zwyczaje i te różnice kulturowe są piękne. Podejrzewam, że nie miałeś na myśli kopiowania, ale wiele osób tak myśli - tak jest na Zachodzie, to zróbmy tak samo. U nas zwyczajowo były płoty i pytanie czy należy to zmieniać? Ja mimo (koszty, prostota) wszystko jestem przeciwny. Po drugie - trochę się różnimy kulturą (w trochę innym znaczeniu). W porządnych miastach w USA, jaką maksymalną wysokość może mieć trawa na prywatnej posesji, a hodować psich kup nie można nawet na własnym trawniku. U nas - właściciel psa potrafi zatrzymać się, żeby jego pupil wysrał się prosto przed bramą czyjejś posesji, osikał czyją płot czy samochód, że nie wspomnę o wałęsających się psach. nie jestem ślepo zapatrzonym w Europe Zachodnią - wiele przepisów obowiązujacych w poszczególnych gminach, landach byłyby nie do zaakceptowania w Polsce, np. w Brukseli kazda gmina/dzielnica narzuca kolor firanek, jakie można zawiesić w oknach, a jesli powiesisz inne jak obowiązują to mandat pierwszy wynosi 500euro, kolejny 1000euro a potem sprawa sądowa. Spokojnie, sąsiedzi bedą pierwszymi donosicielami w tej sprawie. Jakby nie patrzeć - komunizm w czystym wydaniu. Ale za to kwestia zielonych ogrodzeń bardzo mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.06.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Przyznać się, kto z Was dostał maila od muratora w sprawie grup budujących? I kto zamierza odpisać nic nie dostałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.06.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Kurcze - coś albo ze mną jest nie tak, albo z moim kompem. W pracy majle wysyłało mi po 3-4 razy, a tutaj posty idą podwójnie. a może jedno i drugie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 13.06.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Nie wiem, może się mylę, bo gdybam, ale pełne ogrodzenie przy nieutwardzonej drodze ma jeszcze tę zaletę, że trochę chroni elewację przed pyłem i kurzem. Czy możecie polecić jakiegoś kominkarza? Chcę zamontować kozę, trzeba zrobić przejście przez dach. Mam jeden namiar, ale jak na razie przez 2 miesiące nie udało mi się wydostać oferty, co rokuje tak sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 13.06.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Witam Mam pytanie, czy ktoś nie dawno robił może szambo betonowe 10m3. Gdzie można zamówić w jakiej cenie. Obiecują w Gminie za rok dwa kanalizę dlatego nie chcę w "błoto" za dużo pieniędzy wrzucać. Ja. Firma z Radomia nazywa się Waf-pol cena z montażm na zaprawę dostawą i żeliwną pokrywą 3200. W mojej gminie też obiecują 2012 miało być na max teraz już 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.06.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Nie wiem, może się mylę, bo gdybam, ale pełne ogrodzenie przy nieutwardzonej drodze ma jeszcze tę zaletę, że trochę chroni elewację przed pyłem i kurzem. Czy możecie polecić jakiegoś kominkarza? Chcę zamontować kozę, trzeba zrobić przejście przez dach. Mam jeden namiar, ale jak na razie przez 2 miesiące nie udało mi się wydostać oferty, co rokuje tak sobie. W temacie ogrodzenia, to nie wiem jak z pyłem i kurzem, ale z pewnością przed chlapaniem chroni. Jednak akurat w tym przypadku, dobry gęsty żywopłot, byłby chyba lepszym rozwiązaniem. Mam odczucie, że łatwiej się oczyści W temacie kominkarza, to mogę polecać tam gdzie jest sporo zabawy z kamieniem. Podłączanie kozy to nie jego specjalizacja, a z pewnością już nie na wyjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndreWroc 13.06.2011 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 A kiedy planujesz się wprowadzić? Jeżeli za rok, dwa, to poczekaj z decyzją o montażu szamba do tego czasu. Wtedy będziesz wiedział dokładniej czy jest sens iść w szambo. Mamy zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku. Nasza gmina to Siechnice. Jest jakieś światełko w tunelu, że kanaliza w tym stuleciu będzie. Na razie muszę niestety szambo wkopać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.06.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Mamy zamiar wprowadzić się jeszcze w tym roku. Nasza gmina to Siechnice. Jest jakieś światełko w tunelu, że kanaliza w tym stuleciu będzie. Na razie muszę niestety szambo wkopać Skojarzyło mi się coś, o czym może powinieneś pomyśleć - ktoś zmuszony do zrobienia szamba przewidział późniejszą jego przeróbkę na zbiornik do deszczówki. Kaśka73 już ci napisała o Radomiu. Kojarzę kilka akcji, w których forumowicze składali się we dwójkę, coby koszty transportu były niższe. Spróbuj użyć Googli ze słowami "szambo Grupa Wrocławska", ewentualnie dodaj "razem", "transport", "Radom" itp. to odszukasz pewnie parę postów na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.06.2011 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2011 Gosia1611 byla swego czasu zainteresowana takim szambem.Madeleine nawet zbierała grupe - 1 transport to chyba 3 szamba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.06.2011 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Ponoć jak się trzy razu obieca, to tak jakby się raz spełniło mówią też, że nikt ci tyle nie da, ile nasz burmistrz obieca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.06.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Przy drodze gruntowej i pełne ogrodzenie i żywopłot wiosną i jesienią sa strasznie ubłocone, ale faktycznie żywopłot ładnie się domywa w deszczu, a z ogrodzeniem ludzie mają zabawę. Specjalnie się przyglądałam u siebie na wsi. U nas jest o tyle zabawnie, że część wsi ma kanalizę, a część nie ma - a że nie ma kanalizy, to i o asfalt nie możemy się doprosić, bo przecież to by była niegospodarność robić drogę, a potem ją ryć po kolektor sołtyska już zapowiedziała burmistrzowi, żeby się ubrał w worek foliowy, jak przyjedzie na następne zebranie sołeckie, bo jaja polecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 14.06.2011 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Gosia1611 byla swego czasu zainteresowana takim szambem. Madeleine nawet zbierała grupe - 1 transport to chyba 3 szamba. Ja jestem chętna cały czas, bo mam ten sam problem z szambem, że kanalizację mają zbudować, ale nie wiadomo kiedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 14.06.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Ja jestem chętna cały czas, bo mam ten sam problem z szambem, że kanalizację mają zbudować, ale nie wiadomo kiedy. z jednej gminy jestescie, może nawet sąsiadami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 14.06.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 z jednej gminy jestescie, może nawet sąsiadami... Z sąsiedniej gminy, ale problemy te same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.06.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Skojarzyło mi się coś, o czym może powinieneś pomyśleć - ktoś zmuszony do zrobienia szamba przewidział późniejszą jego przeróbkę na zbiornik do deszczówki. Ja mam coś w tym temacie przygotowane więc może opiszę jak mam Do 3 rynien mam doprowadzone rury kanalizacyjne wpięte w obecną kanalizę do szamba. Plan zakłada, że jak już pojawi się kanalizacja (więc pewnie za jakieś 5 lat), to wystarczy przełożyć obecną kanalizę tuż przy wyjściu z domu do kanalizacji zbiorczej oraz zaczopować miejsce odcięcia. Potem rynny wpiąć w doprowadzone (póki co zaślepione) odcinki i deszczówka poleci do szamba. Z drugiej strony w okolice szamba mam dociągniętą rurę niebieską wodną, która idzie na drugi kraniec ogrodu, gdzie w przyszłości będzie kranik. W szambo wrzuci się pompkę (więc należy pamiętać o prądzie) i będzie git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 14.06.2011 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 a może jedno i drugie? to też bardzo możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 14.06.2011 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Ja mam coś w tym temacie przygotowane więc może opiszę jak mam Z drugiej strony w okolice szamba mam dociągniętą rurę niebieską wodną, która idzie na drugi kraniec ogrodu, gdzie w przyszłości będzie kranik. W szambo wrzuci się pompkę (więc należy pamiętać o prądzie) i będzie git. Czyli dobrze mi dzwoniło A ta rura to tylko wyprowadzenie deszczówki do kranika? Zdaje się, że zbiornik deszczówki powinien mieć suszowe zasilenie w kranówkę, chyba że kranówka podpięta jest w miejsca rozbioru (kranik, zraszacze) i są tam zaworki wybierające źródło zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts