Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Oh, te blondynki:)

Jakie blondynki? O co chodzi? Nie kumam :rolleyes:

A blondynki... to mi się ostatnio dziwnie kojarzą... :rotfl: Tak to jest jak się człek nasłucha na CB co gadają TIR-owcy. I bynajmniej w grypsie "blondynki" nie chodzi o panie zajmujące się zbieraniem runa leśnego czy też inną, nieopodatkowaną działalnością.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

LAMPY W GARAZU

jakie oświetlenie macie w swoich garażach na suficie? jakąś oprawę rastrową czy tez cos innego.

Nad warsztatem (blatem roboczym) planuję oprawę świetlówkową 2x36W zwisającą, ale to się może zmienić.

Oświetlenie ogólne garażu planuję na zwykłej żarówce zapalanej czujnikiem. Jaka będzie oprawa - nie wiem. W spiżarni mam mam taką z kwadratowym kanciatym kloszem. W kotłowni też będzie taka, tylko większy model i może w garażu też. Póki co - niski priorytet a budżet wiadomo jak wygląda ;)

I stało się, w ostatni weekend przeprowadziliśmy się na włościa. Póki co wykańczam przeprowadzkę i detale wewnętrzne, ale wrażenia jak z MasterCard.

Do kolekcji kwiatków naszych urzędów: przy zakupie działki sąsiadka/sprzedawca informowała nas o doprowadzonej kanalizie. Nawet miała zaznaczone rurką. Oczywiście podczas budowy i różnych przekopów szlag trafił rurkę. Przyszło do podłączania kanalizy. Okazało się, że przyłącza nie można znaleźć przekopując wzdłuż granicy działki (dalej jest ulica, więc nawierzchnia mogła siąść. Projektantka przyłącza 2 razy była w archiwach MPWiK i nic. Zrobiła projekt, a zgodnie z nim musieliśmy rozkopać i odbudować połowę ulicy. Po przekopani 3 m, metr od trójnika w drodze okazało się ,że przyłącze jest wykonane, tylko pod kątem 90 st. a nie 60 zgodnie ze sztuką i nie z kamionki, a z PCV. Zagotowany pojechałem do MPWiK, a tam Pani hipnotyzowała mnie, że nie a tam przyłącza, a tym bardziej z PCV. Jak pokazywałem zdjęcia z komórki, to twierdziła, ze to jednak kamionka. Na mapach i w papierach nic nie mieli, ale byłem upierdliwy do "bulu";)) i po 30 min jakiś obrotny chłopaczek wytrzasnął protokół odbioru przyłącza z 2002. Na koniec kobiałka rozboiła mnie szczerością, na pytanie dlaczego projektant nie dotarł do tego protokołu, stwierdziła - " a bo Pan tak długo tutaj siedział, to zaczęliśmy szukać w innych miejscach"

trochę może przydługa historia, ale w perspektywie przyszłych przyłączy kanializy może komuś pomoże.

I stało się, w ostatni weekend przeprowadziliśmy się na włościa. Póki co wykańczam przeprowadzkę i detale wewnętrzne, ale wrażenia jak z MasterCard.

Do kolekcji kwiatków naszych urzędów: przy zakupie działki sąsiadka/sprzedawca informowała nas o doprowadzonej kanalizie. Nawet miała zaznaczone rurką. Oczywiście podczas budowy i różnych przekopów szlag trafił rurkę. Przyszło do podłączania kanalizy. Okazało się, że przyłącza nie można znaleźć przekopując wzdłuż granicy działki (dalej jest ulica, więc nawierzchnia mogła siąść. Projektantka przyłącza 2 razy była w archiwach MPWiK i nic. Zrobiła projekt, a zgodnie z nim musieliśmy rozkopać i odbudować połowę ulicy. Po przekopani 3 m, metr od trójnika w drodze okazało się ,że przyłącze jest wykonane, tylko pod kątem 90 st. a nie 60 zgodnie ze sztuką i nie z kamionki, a z PCV. Zagotowany pojechałem do MPWiK, a tam Pani hipnotyzowała mnie, że nie a tam przyłącza, a tym bardziej z PCV. Jak pokazywałem zdjęcia z komórki, to twierdziła, ze to jednak kamionka. Na mapach i w papierach nic nie mieli, ale byłem upierdliwy do "bulu";)) i po 30 min jakiś obrotny chłopaczek wytrzasnął protokół odbioru przyłącza z 2002. Na koniec kobiałka rozboiła mnie szczerością, na pytanie dlaczego projektant nie dotarł do tego protokołu, stwierdziła - " a bo Pan tak długo tutaj siedział, to zaczęliśmy szukać w innych miejscach"

trochę może przydługa historia, ale w perspektywie przyszłych przyłączy kanializy może komuś pomoże.

niezle jaja - brzmi śmiesznie, ale wspólczuje kłopotów.

no co chcesz, miałam nadzieję na dłuższą wypowiedź Frankai w tym temacie ;)

O pakowaniu? Czy o wielkości łóżka?

Chwilowo znowu jestem blondynką, skąd wiedziałaś? to u mnie przejściowe.

Kiedyś było coś, że ktoś spotkał blondynkę z dzieckiem w hurtowni i doszło do spotkania, o które zazdrosny był wojgoc. Wydaje mi się, że Tatarak spotkała Ciebie, ale mogło mi się pomieszać :D

A podłączają szambo do kanalizacji?

To ja poproszę o namiary ;)

Szamba Radom - tel. 505477888. Podłączą rurę kanalizacyjną do szamba ale niestety odpłatnie ( około 100 zł). Musisz o tym powiedziec przy zamówieniu. Generalnie szambo szczelne , dobrze wykonane. Ja mam z płytą najezdną i żeliwnym przykryciem (deklem). Jak tego nie chcesz to powinno byc jeszcze taniej.

O pakowaniu? Czy o wielkości łóżka?

Kiedyś było coś, że ktoś spotkał blondynkę z dzieckiem w hurtowni i doszło do spotkania, o które zazdrosny był wojgoc. Wydaje mi się, że Tatarak spotkała Ciebie, ale mogło mi się pomieszać :D

Tobie nie ma prawa się nic pomieszać - to pewnie efekt sypiania z małżą w łożu o szer.90cm

pytanie zupełnie nie w temacie:)

przy podłączaniu mieszacza pod prysznicem okazało się że rury od wody wychodzące z podłogi sa na wysokości 90cm czy mozna je jakoś przedłużyć( jakieś zaciski ????) i dodatkowe rurki tak żeby bateria wyszła na 120cm?

pan kafelkarz twierdzi że się nie da

do hydraulika nie moge sie dodzwonić

a bateri na wysokości 90 cm nie chcę

przy podłączaniu mieszacza pod prysznicem okazało się że rury od wody wychodzące z podłogi sa na wysokości 90cm czy mozna je jakoś przedłużyć( jakieś zaciski ????) i dodatkowe rurki tak żeby bateria wyszła na 120cm?

Kaśka wg mnie się da. Dzwoń do hydraulika do skutku.

pewnie gość nie ma zaciskarki do rur jakie masz obecnie i temu twierdzi, że sie nie da - co system to inny rodzaj rur, przedłużek i zaciskarki

dzwoń do hydraulika - niech przyjeżdża i przerabia.

Zaraz kurna - co się nie da? Dziś się nie da? Wszystko się da. Pytanie brzmi "jak?" a nie "czy?" Może być kwestia powiększenia dziury w murze w tym miejscu, użycia odpowiedniego sprzętu, lub wymiany końcowego odcinka. Może jeszcze parę innych metod, ale się nie znam. Gotowy dach z położoną dachówką ceramiczną da się podnieść, bo trzeba podstawić płatwie czy zmienić murłaty, to co tu mówić o głupim kawałku rury :)

Napisz jakie masz rury. U mnie były miedziane i bez problemu je w dowolnym momencie przerabiano. O ile się nie mylę - dolutowując.

Tobie nie ma prawa się nic pomieszać - to pewnie efekt sypiania z małżą w łożu o szer.90cm

Oj może, może - ja "archiwizuję" pobieżnie.

Aktualne łóżko ma 110cm szerokości, ale to nie ma nic do rzeczy.

Swoją drogą - co wyście (najpierw Madeleine) przyczepili się do mojego łóżka http://autokacik.pl/images/graemlins/hmm.gif Czy macie ochotę się dołączyć, czy mam zdjęcia przysłać? *

* - Ellaj - no i temat "sex" powrócił ;)