Frankai 16.06.2011 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 a juz masz zakończoną budowę? bo jak nie to tego typu zmiana nie jest istotną zmianą w projekcie i wystarczy wpis kierbuda do dziennika. Są rozbieżne zdania co jest, a co nie jest istotną zmianą. Wszystkie zmiany konstrukcyjne są takową. Czy okno zmienia konstrukcję dachu? Nie jestem pewien, ale nad i pod każdym oknem mam w projekcie belkę. Zmiany elewacji też konstruktor-rzeczoznawca uznał za istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.06.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 wpis kierbuda musi zawierać też ewentualny wykaz prac do zrobienia, aby wszystko było ok.co Ty robiłeś z elewacją, ze konstruktor-rzeczoznawca wypowiadał się w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 16.06.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Tak. Na wyborach dostaniesz tytuł Mrs Wredności. wybaczę Ci ten wpis:) jak mi powiesz czy to ustrojstwo bedzie ok jako oswietlenie półki koło prysznica http://www.kwazar-lighting.pl/image.php?c/1/w/650/h/650/woh/0/data/offer/1/00009109/11853/jhNUaZjYNBHZWcVXCQgC.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.06.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 wybaczę Ci ten wpis:) Zaraz - jakie wybaczę? Kto prosił o potwierdzenie? prawda że jestem wredna? Ja uczynnie potwierdza, a dodatkowo nadaję tytuł !!! Spodziewałem się raczej "dziękuję" http://autokacik.pl/images/graemlins/foch.gif jak mi powiesz czy to ustrojstwo bedzie ok jako oswietlenie półki koło prysznica Odpowiem bo lubię, a nie bo się boję Domyślam się, że trzy pierwsze obrazki mówią, że należy toto instalować wewnątrz budynków i można we wnękach zarówno w sufitach jak i ścianach. Cyfry dotyczące ochrony mówią co następuje: - pierwsza dotyczy "stopnia ochrony przed penetracją ciał obcych" a "6" oznacza "Ochrona przed wnikaniem kurzu", czyli "Całkowita ochrona aktywnych lub ruchomych elementów wewnętrznych przed wpływem kurzu", - druga dotyczy "stopnia ochrony przed penetracją wody" a "5" oznacza "Ochrona przed strumieniem wody" czyli "Strumień wodny z dyszy bezpośrednio lub pośrednio skierowany na obiekt nie powinien wywoływać żadnych niepożądanych efektów". Słowem - prysznic jej krzywdy nie zrobi. Ostatni obrazek z pierwszej linii, to odsunięcie od... i tu podejrzewam, że chodzi o obiekty łatwopalne. Halogen daje dość dużo ciepła. Potem mamy 2 rodzaje opraw z uwagi na napięcie zasilania: GU 5.3 to są żarówki zakończone "igiełkami" a GU10 mają takie cypelki na końcu. To żeby się nie pomylić i nie włożyć 12V żarówek w oprawki 230V. Kolejne dwie ikony to zabezpieczenie przeciwporażeniowe. "Podwójny kwadrat" oznacza "II klasę ochronności przeciwporażeniowej”, czyli zapewniającą skuteczną izolacyjność. Ten od 12V oznacza "lampę w trzeciej klasie ochronności (niskonapięciową)." Potem wiadomo - halogen lub LED Dalej też wiadomo - 50 W max A potem - czyli "F", że można montować na podłożu łatwopalnym. Przekreślone "F" lub jego brak oznacza, że nie można montować na takowym. Nie jestem pewien czy minimalne odległości od miejsc mokrych dotyczą dowolnego osprzętu elektrycznego (do wygooglania), ale ja bym się tym nie przejmował w przypadku tych 12V wersji i zrobienia poprawnego montażu. Są jeszcze wymiary, żeby rżnąć fi 80 i że trzeba mieć 9cm na wysokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.06.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Są rozbieżne zdania co jest, a co nie jest istotną zmianą. Wszystkie zmiany konstrukcyjne są takową. Czy okno zmienia konstrukcję dachu? Nie jestem pewien, ale nad i pod każdym oknem mam w projekcie belkę. Zmiany elewacji też konstruktor-rzeczoznawca uznał za istotne. Zmiany konstrukcji nie są zmianą istotną. Zmianą istotna jest zmiana elewacji, ponieważ jest to zmiana projektu zagosodarowania terenu. Decyzję o istotności zmiany podejmuje projektant, a nie kierownik. 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: 1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, 2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, 3) (uchylony), 4) (uchylony), 5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, 6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, 7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 16.06.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 mam już oczywiście zakończoną budowę no i zmiana elewacji jest niestetty istotna.Do tego u mnie to okno nie narusza konstrukcji dachu bo nie mam belki kalenicowej, dach trzyma sie na konstrukcji typu wiązarowego.Odechciewa mi się ....ide sprawdzić czy połaciówki tez są istotne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.06.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 mam już oczywiście zakończoną budowę no i zmiana elewacji jest niestetty istotna. Do tego u mnie to okno nie narusza konstrukcji dachu bo nie mam belki kalenicowej, dach trzyma sie na konstrukcji typu wiązarowego. Odechciewa mi się ....ide sprawdzić czy połaciówki tez są istotne Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.06.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Zmiany konstrukcji nie są zmianą istotną. Zmianą istotna jest zmiana elewacji, ponieważ jest to zmiana projektu zagosodarowania terenu. Decyzję o istotności zmiany podejmuje projektant, a nie kierownik. A znasz powód dla którego ktoś wpadł na pomysł, że zmiana elewacji wpływa na "projekt zagospodarowania terenu"? Jak dla mnie zmianą elewacji będzie: zmiana tynku na klinkier czy przesunięcie okna. Pomijając ewentualne przesunięcie w miejsce gdzie nie spełniony jest warunek odsunięcia o 4m ściany z oknem od granicy, to ni w ząb nie widzę wpływu na projekt zagospodarowania terenu. No chyba że projekt zagospodarowania terenu to nie tylko ta mapka z projektu pokazująca usytuowanie budynku, obszarów zieleni i utwardzonych (powiedzmy projekt 2D), a ujmująca wszystkie detale obiektów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 16.06.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dokładnie tak to jest. Dlatego teraz w MPZP są zapisy o kształcie dachu, kolorze pokrycia, wysokości budynków. Gdzieś już spotkalem kolor ścian elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 16.06.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Powtórzę się z pytaniem, ale ostatnio dostałem tylko jeden namiar (a na dodatek ci ludzie nie mają czasu). Pilnie poszukuję ekipy od zabudowy poddasza. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.06.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Dokładnie tak to jest. Dlatego teraz w MPZP są zapisy o kształcie dachu, kolorze pokrycia, wysokości budynków. Gdzieś już spotkalem kolor ścian elewacji. Ale u mnie jedyne wymogi - z tego co pamiętam, to 5m odsunięcia i wysokość zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 16.06.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Hmmm... nie miałem do czynienia. Ten komisarz to bardziej jak Paul Juve (Louis de Funès) czy Jacques Clouseau (Peter Sellers)? Bardziej, jak Rex:) Wojgoc, tu jest link do nich http://www.sits.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 16.06.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Ach, droga grupo, pan Redaktor spytał mnie, w jakich krajach grupowicze przebywają aktualnie. Mogłam wprawdzie ściemnić, że w Kambodży, Szanghaju i na Seszelach, ale jednak się zawahałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.06.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Wojgoc, tu jest link do nich http://www.sits.pl/ to coś stoi z tej kolekcji - a co Ciebie konkretnie interesuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 16.06.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Ach, droga grupo, pan Redaktor spytał mnie, w jakich krajach grupowicze przebywają aktualnie. Mogłam wprawdzie ściemnić, że w Kambodży, Szanghaju i na Seszelach, ale jednak się zawahałam. a skąd Ty masz niby wiedzieć gdzie kto jest? z drugiej strony po co im taka wiedza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.06.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 Bardziej, jak Rex:) To niska jesteś, szybko biegasz, masz dużo włosów i ostre zęby Kurcze - inaczej sobie Ciebie wyobrażałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 16.06.2011 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 pewnie piszą artykuł z tezą, że Murator łączy ludzi. No wiesz, kilka lat temu był boom na artykuły o parach poznanych w sieci Taka propaganda sukcesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.06.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 a skąd Ty masz niby wiedzieć gdzie kto jest? z drugiej strony po co im taka wiedza? Mówiłem - szpiegostwo i donosicielstwo mile widziane Mówiąc poważnie - pewnie badają czy się znamy dobrze czy dystans. No cóż - ja mogę wymienić 3 kraje, choć akurat nie wiem czy Ellaj jest aktywna bo jest tam, czy bo jest tu. Pewnie to pierwsze. Albert07 zaginął więc w sumie pewności też nie mam, czy go wciągnęła budowa, ale to by pewnie chwalił się postępami, lub szukał pomocy. Raczej jest więc tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 16.06.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 pewnie piszą artykuł z tezą, że Murator łączy ludzi. No wiesz, kilka lat temu był boom na artykuły o parach poznanych w sieci Taka propaganda sukcesu. Czyż to nie nudne? Wszyscy chcą być Facebook'iem. Wziąłby lepiej zrobił streszczenie paru naszych wątków - ludzie posikaliby się ze śmiechu i zaglądaliby co my tu wyprawiamy, a Redakcja miałaby tysiące odsłon, a to podbija statystyki i zyski z reklam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 16.06.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 To niska jesteś, szybko biegasz, masz dużo włosów i ostre zęby Kurcze - inaczej sobie Ciebie wyobrażałem Frankai, to zes mnie rozgryzl:) Wojgoc, potrzebuje sofe i fotel do biurka w kolorze ciemnoszarym/grafitowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts