Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

a juz masz zakończoną budowę? bo jak nie to tego typu zmiana nie jest istotną zmianą w projekcie i wystarczy wpis kierbuda do dziennika.

Są rozbieżne zdania co jest, a co nie jest istotną zmianą. Wszystkie zmiany konstrukcyjne są takową. Czy okno zmienia konstrukcję dachu? Nie jestem pewien, ale nad i pod każdym oknem mam w projekcie belkę. Zmiany elewacji też konstruktor-rzeczoznawca uznał za istotne.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

wybaczę Ci ten wpis:)

Zaraz - jakie wybaczę? :jawdrop: Kto prosił o potwierdzenie?

prawda że jestem wredna?

Ja uczynnie potwierdza, a dodatkowo nadaję tytuł !!! Spodziewałem się raczej "dziękuję" http://autokacik.pl/images/graemlins/foch.gif

jak mi powiesz czy to ustrojstwo bedzie ok jako oswietlenie półki koło prysznica

Odpowiem bo lubię, a nie bo się boję :p

Domyślam się, że trzy pierwsze obrazki mówią, że należy toto instalować wewnątrz budynków i można we wnękach zarówno w sufitach jak i ścianach.

Cyfry dotyczące ochrony mówią co następuje:

- pierwsza dotyczy "stopnia ochrony przed penetracją ciał obcych" a "6" oznacza "Ochrona przed wnikaniem kurzu", czyli "Całkowita ochrona aktywnych lub ruchomych elementów wewnętrznych przed wpływem kurzu",

- druga dotyczy "stopnia ochrony przed penetracją wody" a "5" oznacza "Ochrona przed strumieniem wody" czyli "Strumień wodny z dyszy bezpośrednio lub pośrednio skierowany na obiekt nie powinien wywoływać żadnych niepożądanych efektów".

Słowem - prysznic jej krzywdy nie zrobi.

Ostatni obrazek z pierwszej linii, to odsunięcie od... i tu podejrzewam, że chodzi o obiekty łatwopalne. Halogen daje dość dużo ciepła.

Potem mamy 2 rodzaje opraw z uwagi na napięcie zasilania: GU 5.3 to są żarówki zakończone "igiełkami" a GU10 mają takie cypelki na końcu. To żeby się nie pomylić i nie włożyć 12V żarówek w oprawki 230V.

Kolejne dwie ikony to zabezpieczenie przeciwporażeniowe. "Podwójny kwadrat" oznacza "II klasę ochronności przeciwporażeniowej”, czyli zapewniającą skuteczną izolacyjność. Ten od 12V oznacza "lampę w trzeciej klasie ochronności (niskonapięciową)."

Potem wiadomo - halogen lub LED

Dalej też wiadomo - 50 W max

A potem - czyli "F", że można montować na podłożu łatwopalnym. Przekreślone "F" lub jego brak oznacza, że nie można montować na takowym.

Nie jestem pewien czy minimalne odległości od miejsc mokrych dotyczą dowolnego osprzętu elektrycznego (do wygooglania), ale ja bym się tym nie przejmował w przypadku tych 12V wersji i zrobienia poprawnego montażu.

Są jeszcze wymiary, żeby rżnąć fi 80 i że trzeba mieć 9cm na wysokość.

Są rozbieżne zdania co jest, a co nie jest istotną zmianą. Wszystkie zmiany konstrukcyjne są takową. Czy okno zmienia konstrukcję dachu? Nie jestem pewien, ale nad i pod każdym oknem mam w projekcie belkę. Zmiany elewacji też konstruktor-rzeczoznawca uznał za istotne.

Zmiany konstrukcji nie są zmianą istotną. Zmianą istotna jest zmiana elewacji, ponieważ jest to zmiana projektu zagosodarowania terenu.

Decyzję o istotności zmiany podejmuje projektant, a nie kierownik.

5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy:

1) zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu,

2) charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji,

3) (uchylony),

4) (uchylony),

5) zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne,

6) zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części,

7) ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

mam już oczywiście zakończoną budowę no i zmiana elewacji jest niestetty istotna.

Do tego u mnie to okno nie narusza konstrukcji dachu bo nie mam belki kalenicowej, dach trzyma sie na konstrukcji typu wiązarowego.

Odechciewa mi się ....ide sprawdzić czy połaciówki tez są istotne

Zmiany konstrukcji nie są zmianą istotną. Zmianą istotna jest zmiana elewacji, ponieważ jest to zmiana projektu zagosodarowania terenu.

Decyzję o istotności zmiany podejmuje projektant, a nie kierownik.

A znasz powód dla którego ktoś wpadł na pomysł, że zmiana elewacji wpływa na "projekt zagospodarowania terenu"? Jak dla mnie zmianą elewacji będzie: zmiana tynku na klinkier czy przesunięcie okna. Pomijając ewentualne przesunięcie w miejsce gdzie nie spełniony jest warunek odsunięcia o 4m ściany z oknem od granicy, to ni w ząb nie widzę wpływu na projekt zagospodarowania terenu.

No chyba że projekt zagospodarowania terenu to nie tylko ta mapka z projektu pokazująca usytuowanie budynku, obszarów zieleni i utwardzonych (powiedzmy projekt 2D), a ujmująca wszystkie detale obiektów.

a skąd Ty masz niby wiedzieć gdzie kto jest? z drugiej strony po co im taka wiedza?

Mówiłem - szpiegostwo i donosicielstwo mile widziane ;)

Mówiąc poważnie - pewnie badają czy się znamy dobrze czy dystans. No cóż - ja mogę wymienić 3 kraje, choć akurat nie wiem czy Ellaj jest aktywna bo jest tam, czy bo jest tu. Pewnie to pierwsze. Albert07 zaginął więc w sumie pewności też nie mam, czy go wciągnęła budowa, ale to by pewnie chwalił się postępami, lub szukał pomocy. Raczej jest więc tam.

pewnie piszą artykuł z tezą, że Murator łączy ludzi. No wiesz, kilka lat temu był boom na artykuły o parach poznanych w sieci ;) Taka propaganda sukcesu.

Czyż to nie nudne? Wszyscy chcą być Facebook'iem. Wziąłby lepiej zrobił streszczenie paru naszych wątków - ludzie posikaliby się ze śmiechu i zaglądaliby co my tu wyprawiamy, a Redakcja miałaby tysiące odsłon, a to podbija statystyki i zyski z reklam.