Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

to ja mam pytanie: jak dawałam projekt do adaptacji, to prosiłam o zmianę grubości ocieplenia z 15 na 20 cm, ale jak dostałam projekt z pozwoleniem do ręki, to widzę, że ta zmiana nie została naniesiona. czy ona jest nieistotna i może mi ją nanieść kb, czy mam problem?

Jeżeli wygląd elewacji jest istotną zmianą, to spuchnięcie domu o 5cm pewnie też. Mówiąc szczerze - kto to zauważy? Rób i się nie przejmuj, chyba że sąsiad będzie sprawdzał po nocy, czy nie jesteś za blisko płota.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

ad rem: znasz kogoś, komu ten pan Darek budowę prowadził? bo mnie interesują ludzie z solidnymi referencjami. raz się sparzyłam i wiesz...

no nic, trzeba zapłacić frycowe, nie?

Kobieto - uwierz Panoramixowi, że życie nie jest czarno-białe. Jeszcze nie raz się sparzysz i nie traktuj tego jak porażkę. Najpierw przesadny entuzjazm i optymizm, a potem załamka. To że zmarnotrawi się podczas budowy kupę szmalu, to pewne. Ważne by nie stracić przy budowie zdrowia :)

I rób tak jak de facto robiłaś - ucz się, żeby Cię nie robiono w konia. Mając wiedzę, mniej wtopisz. Głowa do góry !!!

Jak mawiał kat do wieszanego ; )

Oo, jak ja bym miała takie pierwsze potknięcie od razu traktować jak porażkę, to bym się nie brała za budowę domu :) Chłopaku - znasz takie powiedzenie, że kobieta jest jak ocean? Ugina się pod najlżejszym dotykiem, ale udźwignie najcięższy okręt. :) Do załamania mi daleko, ale jakbym mogła poprawić status quo, to bym poprawiła. Natomiast zastrzegam sobie prawo do załamywania na forum wirtualnych rąk i wyrywania wirtualnych włosów z głowy - to jeden z najlepszych sposobów na zachowanie zdrowia - psychicznego :D

ad rem: znasz kogoś, komu ten pan Darek budowę prowadził? bo mnie interesują ludzie z solidnymi referencjami. raz się sparzyłam i wiesz...

no nic, trzeba zapłacić frycowe, nie?

niestety nie, o tyle o ile jest polecany przez Bogdana Zycha jako konstruktor, ale wspólnej budowy razem nie prowadzili.

Na plus: przyjechał do mnie do domu i bezinteresownie poświęcił dużo czasu, aby wytłumaczyć różne niejasności. Z tego względu może być w Twoim typie ;)

OGŁOSZENIE:

AAAAby dobrego kierownika budowy zatrudnię. Ludzie, pomocy, bo mnie krew zalewa. Ja rozumiem, że w środku sezonu z kierownikami jest jak z miejscami postojowymi na parkingu: wszystkie dobre zajęte, wszystkie wolne do... No więc tak, odesłali mnie już z kwitkiem pan od Kaśki73, pan od Madeleine, pan od Pijaki i kilku polecanych przez nich panów :( Ktoś jeszcze zna kierownika budowy, który: jest rzetelny, uczciwy i ma czas poprowadzić budowę pod Kątami?

acha - PILNE!!!!!!

Takie niedyskretne pytanie: a za ile?

myśmy przy remoncie domu dawali papę termozgrzewalną i na nią zwykłą czarną folię budowlaną.

no właśnie znalazłam wpis Janzara z 2006 roku, gdzie zaleca na chudziak papę, folię, potem styropian, folia, wylewka z plastyfikatorami i włoknami polipropylenowymi. Myślałam, że sama folia wystarczy. Mieliśmy to robić sami. Papa kojarzy mi się z jakimiś komplikacjami :(

Dobra wiadomość dla wrocławian i nie tylko:

Na przełomie czerwca i lipca pojedziemy kolejnym odcinkiem autostradowej obwodnicy Wrocławia. Chodzi o fragment pomiędzy drogą krajową nr 8 a węzłem Wrocław - Północ, w okolicy Widawy. Jest on już gotowy.

- Czekamy na dokumentacje od wykonawcy, czyli firmy Strabag - powiedziała nam Joanna Borkowska, rzeczniczka prasowa wrocławskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. - Gdy je

dostaniemy, to przekażemy papiery nadzorowi budowlanemu, który rozpocznie odbiory - dopowiada Borkowska.

Jeśli wszystko dobrze pójdzie pomyślnie, to trasą pojedziemy nawet pod koniec czerwca.

Ten odcinek może rozładować korki na al. Jana III Sobieskiego.

Kierowcy zjadą na AOW na wysokości Długołęki, pojadą do węzła Wrocław - Północ i zjadą na ulicę Żmigrodzką. Stamtąd można albo pojechać do centrum Wrocławia, albo wjechać na obwodnicę Śródmiejską, którą można dojechać do ulicy Strzegomskiej, skąd - poprzez ul. Graniczną - samochody wjadą na pierwszy odcinek AOW, czyli od lotniska do Magnic w gminie Kobierzyce.

Tak więc otwarcie do ruchu 30.06.2011. :wave:

wróć, kupiliśmy nie palnik, tylko taką mocną opalarkę, bo to mężowi się przydaje do innych działań - palnikiem byłoby szybciej, ale w 2 dni zrobił 97 m2, potrzebował tylko pomocnika do rozkładania tej papy, bo to ciężkie świństwo. papa... na pewno nie na tekturze tylko na macie szklanej (śjakoś tak), ale konkretniej nic nie pamiętam, bo to jednak parę lat minęło. w każdym razie układał ją na zakład, tak ok. 20 cm, jedną warstwą. myślę, że jak dacie dobrą papę i folię, solidnie to zgrzejecie, to wystarczy po jednej warstwie. a palnik na pewno można wypożyczyć z jakiejś wypożyczalni sprzętu. no i jeszcze dobry nóż sobie przygotujcie do ucinania tej papy:)

jaką folię dawaliście między chudziak a styropian?

ja dawałem podwojną folie czarną budowlaną grubą 6mm

Widziałam, że folię wywija się na ścianę, ale ma ona też być połączona z folią między chudziakiem a ścianami. Wiecie jak to zrobić?

nie bardzo wiem o jaka folie między chudziakiem a ściana Ci chodzi. generalnie powinna byc połączona z izolacja poziomą - u mnie na zszywki.