Tatarak 19.06.2011 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 mój mąż jeszcze ma nadzieję,że u nas też zacznie, ale chyba nas podlewanie nie ominie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.06.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 [niestety zwykłych matowych nie dało się ostatnio kupić - tak o nas łekolodzy z łunii dbają - sic!]. W Niemczech pojawiły się kilka miesięcy temu żarówki 100W sprzedawane jako... kule grzewcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.06.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 U nas też sucho jak diabli [żonie pod moją nieobecność nie chciało się włączyć nawadniania], podlałem troche wczoraj wieczorem, a dzisiaj od rana dokańczałem do momentu gdy ... zaczęło padać U nas trochę pokropiło dziś, ale wczoraj ogrodnik mocno podlał sadzonki i nie kazał dziś nic robić. We wtorek skończy z sadzeniem roślin, ale trawa dopiero w poniedziałek za tydzień. Ponoć teraz jest okres testowania traw (ile % kiełkuje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.06.2011 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Za jaką karę spał "w nogach" ? Między nas się wciska. Dzisiaj znowu rano z nami leżał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.06.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 mój mąż jeszcze ma nadzieję,że u nas też zacznie, ale chyba nas podlewanie nie ominie. chyba obeszło się bez podlewania, bo troche popadało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 19.06.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 nie u nas. kropiło 2 minuty i wróciło urocze słoneczko. ale to w tej wiosce norma. czasami leje we Wrocku i na autostradzie (po prostej niecałe 2 km od naszego domu), a u nas nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.06.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Za jaką karę spał "w nogach" ? a gdzie się ma dziecko podziać jak łóżko rodziców ma szer.110cm;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 19.06.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Kochani, Niedaleko mnie może powstać plac zabaw dla dzieci, jeśli tylko uda się wygrać w konkursie. Tak więc wszystkich was proszę o głosy pod linkiem http://100latnivea.pl/glosowanie/plac/1038?inv=gosia1611. Trzeba się tylko zarejestrować i głosować codziennie do końca lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.06.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 jak mawiał Bob Budowniczy do swoich przyjaciół - POMOŻECIE? TAK POMOŻEMY!!!:yes::D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.06.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Trociu, a fizycznie, kto zrobił dziurę w szambie? to można im zlecić? Czemu lepiej jest mieć pokrywę na piankę? Dziurę robiłem sam. Po od czasu zakopania szamba do doprowadzenia rury minęło jakieś 3 miesiące. Nigdzie chyba nie pisałem, że na piankę lepiej. Nawet z tego co się orientuję, to gorzej. Lepiej warstwa zaprawy i na to kłaść pokrywę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 19.06.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 nie u nas. kropiło 2 minuty i wróciło urocze słoneczko. ale to w tej wiosce norma. czasami leje we Wrocku i na autostradzie (po prostej niecałe 2 km od naszego domu), a u nas nic To takich miejsc jest chyba w okolicy więcej. U gdy dookoła dość sporo popaduje, praktycznie nic albo lekkie siąpienie. Bardzo często mamy tak, że strefa mokra kończy się kilkaset metrów przed tablicą wioski albo na rabatkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 19.06.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 Pytanie do osób, które robiły drenaż.Czy rów na drenaż kopie się zaraz przy ławach fundamentowych i fundamentach czy między nimi a wykopem może być 0,5 metra odstępu (byłaby tam glina)?oraz jak wsypywany jest żwir do tego wykopu - czy minikoparka go wsypuje?Właśnie szykuję się do robienia drenażu, przejrzałam już wiele stron i wątków i brakuje mi tylko odpowiedzi na te 2 pytania, więc jeśli ktoś wie to proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 19.06.2011 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 TUJE SZMARAGDOWEBędę zamawiać tuje szmaragdowe.Są niewielkie 20-30 cm ( maluszki) po 3,55 jedna.Przywiozą je z pod Poznania, czy byłby ktoś zainteresowany zakupem.Jeśli kogoś interesuje, to piszcie na PWKoszt przywozu około 60 zł. PS. Przyjadą za 3 tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.06.2011 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 nie u nas. kropiło 2 minuty i wróciło urocze słoneczko. ale to w tej wiosce norma. czasami leje we Wrocku i na autostradzie (po prostej niecałe 2 km od naszego domu), a u nas nic Nie da się ukryć, że w przypadku pewnych typów opadów, bardzo istotną rolę pełnią "naturalne granice". Takimi granicami nie tylko są góry. Są to też pagórki czy nawet rzeki, czy granice obszarów zadrzewionych. Bardzo możliwe, że elementy typu autostrada także. Czemu tak a nie inaczej się dzieje, to musiał by się wypowiedzieć meteorolog, ale z grubsza to pewnie efekt powietrznych prądów wznoszących i następująca w ich wyników kondensacja pary wodnej w chmurach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.06.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Czy rów na drenaż kopie się zaraz przy ławach fundamentowych i fundamentach czy między nimi a wykopem może być 0,5 metra odstępu (byłaby tam glina)? oraz jak wsypywany jest żwir do tego wykopu - czy minikoparka go wsypuje? Drenaż najwygodniej robić chyba z ławą. Jego funkcją jest odbieranie wilgoci wokół domu, więc nie można zostawiać warstwy nieprzepuszczalnej (gline) między nim, a fundamentem. Robi się go na wysokości ław fundamentowych odsunięty o jakąś minimalną odległość (powiedzmy 20-30cm), a wykop zasypuje żwirem. Kto wsypuje żwir to sprawa mało istotna. Piasek niby też przepuszcza, ale może zapychać dren. Gdybyś chciała po krótkim czasie kłaść na tym kostkę, a żwir byłby drobny, to sprawdziłbym, czy mimo wszystko nie siada jak piasek, bo wtedy przydałoby się nad zagęszczanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.06.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 TUJE SZMARAGDOWE Będę zamawiać tuje szmaragdowe. Są niewielkie 20-30 cm ( maluszki) po 3,55 jedna. Tuje już zasadzone, ale jakby ktoś cisy złote i "Wojtek" (zielone, bardzo wąskie) miał w ekstra cenie, to może bym się dołączył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 20.06.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Drenaż najwygodniej robić chyba z ławą. Jego funkcją jest odbieranie wilgoci wokół domu, więc nie można zostawiać warstwy nieprzepuszczalnej (gline) między nim, a fundamentem. Robi się go na wysokości ław fundamentowych odsunięty o jakąś minimalną odległość (powiedzmy 20-30cm), a wykop zasypuje żwirem. Kto wsypuje żwir to sprawa mało istotna. Piasek niby też przepuszcza, ale może zapychać dren. Gdybyś chciała po krótkim czasie kłaść na tym kostkę, a żwir byłby drobny, to sprawdziłbym, czy mimo wszystko nie siada jak piasek, bo wtedy przydałoby się nad zagęszczanie. A jak zostawię między ławą a wykopem 0,5 metra odległości? Ciężko będzie wykopać przy samych fundamentach, a glina i tak nie przepuszcza wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.06.2011 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 I niech mi ktoś powie, że nieprawda, iż "matka natura jest suką" podlaliśmy wczoraj ten ogródek, a w nocy padało! i tak podlewając ten ogródek po 3 tygodniach suszy zaczęłam się zastanawiać, czy jest sens zakładać system nawadniania. Kiedyś wyczytałam, że bukszpan ma szybsze tempo wzrostu, jeśli w 2 pierwszych latach sadzonki są regularnie podlewane. Stosowałam tę zasadę w miarę możliwości do wszystkich roślinek. Teraz w moim 5-letnim ogrodzie wszystkie rośliny są w stanie wytrzymać kilka tygodni bez podlewania - oczywiście dotyczy to roślin wieloletnich i już minimum kilkuletnich, które były podlewane regularnie i obficie, więc solidnie się ukorzeniły. Na pewno posłucham Elfir i nie będę zakładać linii kroplących, przy których rośliny mają korzenie kilka cm pod ziemią i w są w sumie uzależnione od człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.06.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 A jak zostawię między ławą a wykopem 0,5 metra odległości? Ciężko będzie wykopać przy samych fundamentach, a glina i tak nie przepuszcza wody. W moim poniemieckim domu fundament był właśnie celowo obłożony gliną, która nie dopuszczała do niego wody. ja bym się zastanawiała, czy ten drenaż jest w ogóle potrzebny? u nas w końcu zrezygnowaliśmy. skoro fundament z cegły wytrzymał 100 lat bez drenażu w dobrej kondycji, to po co drenować kieszeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 20.06.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 W moim poniemieckim domu fundament był właśnie celowo obłożony gliną, która nie dopuszczała do niego wody. ja bym się zastanawiała, czy ten drenaż jest w ogóle potrzebny? u nas w końcu zrezygnowaliśmy. skoro fundament z cegły wytrzymał 100 lat bez drenażu w dobrej kondycji, to po co drenować kieszeń. U mnie niestety woda stoi strasznie w okresach jesienno-wiosennych i nie chcę mieć tak jak sąsiedzi wody przy schodach. Teraz koszt jego wykonania jest niższy, bo fundamenty nie są zasypane, trzeba jedynie odkopać ławy i dlatego właśnie nie chcę ich odkopywać tylko drenaż przesunąć o 0,5 metra od nich - z tego co wyczytała to tak się robi w już wybudowanych domach, pewnie właśnie ze względu na trudność odkopania ław fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts