Frankai 20.06.2011 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 w jakiejś mądrej książce o ogrodach wyczytałam, że aby woda nie odparowywała za szybko po podlaniu, należy często wzruszać powierzchnię, ponieważ woda odparowując robi w niej kanaliki, które potem ułatwiają szybsze odparowywanie przy następnym podlaniu, jak się te kanaliki "zburzy" jaką motyką, to wilgoć dłużej zostaje w głębszych warstwach. A ja bym pomyślał, że po dziurach od motyki, kiedy gleba nie jest zbita, woda wsiąknie niżej, gdzie nie będzie narażona na jej odparowanie przez słońce i wiatr. A ziemia po ostrym podlaniu jest wręcz zbita. No ale na ogrodnictwie ja się nie znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.06.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Frankai Tatarak ma rację glina po namoczeniu pęcznieje i sama w sobie jest nieprzepuszczalna. Nie dopuści więc do przenikania wody opadowej w dół. Inna bajka to wody podskórne płynące w gruncie - w części przepuszczalnej. A co ja niby napisałem? Jeżeli na danym terenie jest niski poziom wód gruntowych, to obłożenie gliną stanowi ochronę przed wodami opadowymi. Jak będzie wysoki, to zrobisz sobie taką okładką "kuku" Chodzi mi o to, że Tatarak generalizowała i uznała drenaż za drenaż kieszeni, bo Niemcy obłożyli jej dom gliną i jest super. Więc jeszcze raz napiszę, to co wielokrotnie się tu już przewijało: w pewnych przypadkach (wysokie wody gruntowe, możliwość odprowadzenia wody), drenaż jest jedynym sensownym rozwiązaniem, w przypadku kiedy gleba jest zwarta drenaż jest bardzo przydatny (można się zastanawiać tylko czy otokowy czy powierzchniowy), w przypadku kiedy nie ma możliwości odprowadzenia wody - drenażu nie wolno robić, bo będzie stanowił podziemną fosę, w przypadku kiedy ktoś buduje się na piasku - szkoda kasy na drenaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.06.2011 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 słyszałam, że w Malborku był kiedyś przewodnik, który twierdził, że "po Panu Bogu i Niemcach się nie poprawia". I był tylko przewodnikiem posiadając tak wielką mądrość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.06.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 A co ja niby napisałem? Chodzi mi o to, że Tatarak generalizowała i uznała drenaż za drenaż kieszeni, bo Niemcy obłożyli jej dom gliną i jest super. oj nie, ja tylko opisałam, jak to było u nas, żeby Gosia wiedziała, że glina na ławie nie szkodzi. moje przesłanie było takie, że w takim przypadku jak nasz, to ponownie nie zrobiłabym drenażu. Gosia zdaje się zrozumiała i XX zrozumiała. a Ty tradycyjnie kombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.06.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 I był tylko przewodnikiem posiadając tak wielką mądrość? może przewodnikiem był hobbystycznie, a tak w ogóle to dorobił się na giełdzie miliardów, ale jako osobowość ekscentryczna nie obnosił się z tym, że Malbork jest faktycznie jego prywatną własnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.06.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 oj nie, ja tylko opisałam, jak to było u nas, żeby Gosia wiedziała, że glina na ławie nie szkodzi. moje przesłanie było takie, że w takim przypadku jak nasz, to ponownie nie zrobiłabym drenażu. Gosia zdaje się zrozumiała i XX zrozumiała. a Ty tradycyjnie kombinujesz W moim poniemieckim domu fundament był właśnie celowo obłożony gliną, która nie dopuszczała do niego wody. ja bym się zastanawiała, czy ten drenaż jest w ogóle potrzebny? u nas w końcu zrezygnowaliśmy. skoro fundament z cegły wytrzymał 100 lat bez drenażu w dobrej kondycji, to po co drenować kieszeń. Jeżeli tu jednoznacznie wynika "w przypadku takim jak nasz" i jeżeli podnoszę kwestię wysokości wód gruntowych, a XX przyznaje rację Tobie, mimo iż de facto powtarza myśl przewodnią z mojej wypowiedzi, to sorki - ja wymiękam. Jak dla mnie Forum jest źródłem wiedzy. Dla każdego. Opisując jakiś konkretny przypadek i wiedząc, że są inne, trzeba to jasno opisać. wojgoc - w rozumieniu co piszą kobiety, dzisiaj ja też się poddaję. Może jakieś wirtualne piwo? http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.06.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 no fakt, zamiast napisać, "ja się zastanawiałam" napisałam "ja bym się zastanawiała"... i dziewczyny zrozumiały, o co mi chodzi, a Ty fisiujesz a ja idę na prawdziwe piwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.06.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 wojgoc - w rozumieniu co piszą kobiety, dzisiaj ja też się poddaję. Może jakieś wirtualne piwo? http://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF temu sie nie wypowiadałem w tym temacie. a piwko jak najbardziej realne popijam sobiehttp://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.06.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 no fakt, zamiast napisać, "ja się zastanawiałam" napisałam "ja bym się zastanawiała"... i dziewczyny zrozumiały, o co mi chodzi, a Ty fisiujesz pewna jesteś, ze zrozumiały? bo mnie się wydaje, ze nie zwróciły na to uwagi a Frankai - tradycyjnie- zrobił rozbiór logiczny Twoich slów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 20.06.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 ja piję wersję dziewczyńską.następny kufel wypiję za Frankaia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 20.06.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Z jakiej firmy robiliście instalację odgromową? Nie wiem czy wybrać najtańszą czy czymś się kierować? A może polecicie jakąś firmę, która dobiera elementy? Elementy na podstawie projektu dachu dobierała nam firma Elko-bis [ze Swojczyckiej]. Tam też kupowałam wszystkie elementy. Montowali mi dekarze podczas robienia dachu [jeden z nich był kiedyś pracownikiem elko-bisu i zakładał te instalacje u nich]. A tak przy okazji jakby ktoś potrzebował to elko-bis jest w stanie zrobić na zamówienie różne elementy metalowe itp. - nam robili szpilki do mocowania rur spustowych do styropianu 26cm [szpilki musiały mieć 40cm długości a nikt takich nie robi seryjnie]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 20.06.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 W Niemczech pojawiły się kilka miesięcy temu żarówki 100W sprzedawane jako... kule grzewcze Buahahaha dobre Teraz przynajmniej można walczyć z głupotą przepisów Unijnej dyktatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.06.2011 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Buahahaha dobre Teraz przynajmniej można walczyć z głupotą przepisów Unijnej dyktatury. Artykuł o omijaniu zakazu sprzedaży żarówek 100W w Niemczech oraz w Polsce (na samym dole) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.06.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 Teraz przynajmniej można walczyć z głupotą przepisów Unijnej dyktatury. to, ze marchewka jest owocem, slimak jest rybą pewnie nalezy do głupot unijnej dyktatury. Ale dzieki tej dyktaturze do Polski plynie rzeka kasy.... jak np. AOW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 20.06.2011 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2011 ja piję wersję dziewczyńską.następny kufel wypiję za Frankaia. a jaka to wersjahttp://autokacik.pl/images/graemlins/20.GIF? -Karmi czy cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 21.06.2011 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 pewna jesteś, ze zrozumiały? bo mnie się wydaje, ze nie zwróciły na to uwagi a Frankai - tradycyjnie- zrobił rozbiór logiczny Twoich slów. ale ile niepotrzebnych emocji go ta logika kosztuje ja piję Żubra (w zbożnym celu, żeby wygrać kasę na dom ) - to jaka jest wersja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.06.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Ale dzieki tej dyktaturze do Polski plynie rzeka kasy.... jak np. AOW Na AOW płynie rzeka pieniędzy ale z Warszawy ( nie jest budowana przez UE) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 Na AOW płynie rzeka pieniędzy ale z Warszawy ( nie jest budowana przez UE) nic nie jest budowane przez Unie. masz racje, że kasa płynie z Warszawy - zasada jest taka. że przyznaną dotację otrzymuje się po zakończeniu inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 21.06.2011 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 wojgoc: z sokiem tatarak: z żubrem to wersja wzmocniona ale łeb boli tak samo po obu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.06.2011 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2011 wojgoc: z sokiem jesli sok własnej produkcji to ok. bo te sklepowe to nie maja w sobie owoców - 100%chemii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts