Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

wszyscy się urlopują pewnie.

Głupie pytanie: muszę podmurować jedną warstwę cegieł. Ściana jest z bloczków o grubości 11,5cm, chcę dołożyć warstwę 12cm, bo jest na stanie. Czy mogę to zrobić, czy też istnieją jakieś bliżej nieokreślone powody, dla których nie jest to wskazane? Zakładam, że tynk ew. przykryje nierówności.

Głupie pytanie: muszę podmurować jedną warstwę cegieł. Ściana jest z bloczków o grubości 11,5cm, chcę dołożyć warstwę 12cm, bo jest na stanie. Czy mogę to zrobić, czy też istnieją jakieś bliżej nieokreślone powody, dla których nie jest to wskazane?

Nie ma głupich pytań. To po pierwsze.

Powody to ja widzę co najmniej odwrotne - należało u góry ściany dać 1-3 warstw cegieł a nie dano. To po drugie.

A po trzecie - jeżeli jednak koniecznie byś chciała, to mogę wymyślić kilkanaście bzdurnych powodów dla Ciebie i może któryś będzie nawet wiarygodnie brzmiał ;)

a i tak ma opóźnienie względem załozonego harmonogramu - wprowadzi się w tym roku czy nie? oto jest pytanie:(

zależy od samoorganizacji i wykonawców.

My musimy wprowadzić się w tym roku. Pierwotny plan i optymalny - wrzesień - już przepadł. Teraz stawiamy na październik.

zależy od samoorganizacji i wykonawców.

My musimy wprowadzić się w tym roku. Pierwotny plan i optymalny - wrzesień - już przepadł. Teraz stawiamy na październik.

a mi coś, mimo wczesnej pory, chodzi po głowie, że Ty wylewek jeszcze nie masz....

na gołe betony się wprowadzicie? bo kafle możesz kłaść po 21dniach, ale cokolwiek związane z drewnem to wylewka musi mieć odpowiednią wilgotność... a do tego potrzeba czasu.

Madeleine, idziesz jak burza :)

taaa, na razie było prosto. Ale ciągle płaskie daszki niegotowe (blachy jeszcze nie ma).

Natomiast w tym tygodniu wchodzi elektryk robić puszki, póki okien nie ma, żeby potem nie brudzić. W sumie ma to sens (o ile nic nie ukradną...).

Najgorzej z tynkarzami - zamawiałam ich na lipiec, potem wspominali o sierpniu, teraz powiedzieli wrzesień :/ Muszę nad nimi popracować albo nowych poszukać. Macie jakieś namiary?

Frankai, Ty masz wpuszczane listwy przypodłogowe. Jak to zrobić na etapie tynków, żeby nie kuć? I czy da się wpuścić jakiś inny materiał niż płytki?