Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Suspenser, rozmawiałam o gresach z p. Arturem I. - mówił, żeby raczej uważać na II klasę, a przy pierwszej nie miał kłopotów - nawet z chińskimi. i układa te rektyfikowane na podłogówce z fugą 3 mm! niezależnie od wielkości - od kilku lat i nie miał jeszcze info od klientów, żeby coś pękało. widziałeś jego wykończeniówkę u kogoś na żywo?

Nie widziałem jego wykończeniówki, a u mnie działał Pan Sylwek, bo przez to, że okrutnie przeciągał się u mnie termin wykonania dachu nie mogłem wcześniej się umówić na wykończenia, a potem miał już terminy pozajmowane [za "moich" czasów trzeba było z fachowcami ustalać terminy nawet 6 miesięcy wcześniej].

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Specjalna farba... mało widoczne miejsce... Zrobiła Ci bodypainting? ;)

Aż tak "nowoczesny" to nie jestem, raczej kobiety bywają tu ciekawymi modelkami - były swego czasu takie widoki na targach - faceci o mało się nie poprzewracali z wrażenia ;-)

Żeby nie było już wątpliwości to w tym przypadku chodzi o jedną ze ścian w kuchni.

Skoro kiedyś uznano mnie za straszaka, to postraszę znowu - zbadano ponoć kiedyś gres z Chin i się okazało, że promieniowanie dwukrotnie przekracza normę. No ale co mi tam - najwyżej będę świecił ;)

Do wiercenia w płytkach z gresu polecam specjalne wiertła. Kiedyś kupowało się u Ruskich diamentowe z końcówką walcowatą. Teraz w normalnym sklepie nie wiedzą co to jest, ale w hipermarketach budowlanych widziałem - końcówka w kształcie rurki i albo diamenciki albo węgliki spiekane zatopione na jej końcu. Dodatkowo jakaś rurka na wodę do chłodzenia.

To kwestia norm - ostatnio łunia podniosła dopuszczalne normy promieniowania żywności [z okazji awarii reaktora w Fukushimie], a to dopiero jest świństwo - w końcu gresu nikt nie je ;-)

Na 2-3 otwory zwykłe do betonu [komplet takich w markecie będzie pewnie tańszy niż 1 specjalne] też wystarcza byle najpierw wywiercić mniejszym np. 4 a dopiero potem większymi rozwiercać.

Skoro jest temat trawników to ostatnio [po 2 latach i 2 miesiącach od zakupu czyli tuż po gwarancji] zaczęła się chrzanić [buczenie, spadek obrotów aż do zatrzymania] nasza kosiarka elektryczna Gardena 32E.

Po rozebraniu na części pierwsze okazało się, że fabrycznie montują w nich tanie, chińskie łożyska [w hurtowni są po 2,5 zł/szt] i zajechało się jedno przy silniku, pewnie teraz po "stuningowaniu" jej łożyskami SKF [12,5 zł/szt] już ta awaria się nie powtórzy, ale "reklamuję" Wam tą firmę, żebyście wiedzieli czego nie wybierać [chyba, że ktoś lubi majsterkować].

Dodam tylko, że jakbyście szukali łożysk to polecam Prema lub Rolimex na Sokolniczej we Wrocławiu.

To kwestia norm - ostatnio łunia podniosła dopuszczalne normy promieniowania żywności [z okazji awarii reaktora w Fukushimie], a to dopiero jest świństwo - w końcu gresu nikt nie je ;-)

Zjesz raz, po kilku godzinach wy... wy... wydalisz, a gres ci będzie pięknie świecił dziesiątki lat.

Na 2-3 otwory zwykłe do betonu [komplet takich w markecie będzie pewnie tańszy niż 1 specjalne] też wystarcza byle najpierw wywiercić mniejszym np. 4 a dopiero potem większymi rozwiercać.

Kwestia jak bardzo strzępi się płytka i jak twarda jest. Udar mógł Ci pęknąć (wężykiem to) płytkę.

kosiarka elektryczna Gardena 32E.

Po rozebraniu na części pierwsze okazało się, że fabrycznie montują w nich tanie, chińskie łożyska

No cóż - wielu bardziej znanych producentów wypycha swoje sprzęty chińszczyzną. Nasza Makita osiągnęła 26 miesięcy i póki co teść nie narzeka, że coś nie halo. Muszę sprawdzić, bo wkrótce będę sam potrzebował.

PS. Stwierdziłem, że jedna ulewa po długiej suszy nie wystarczy i ponownie załączyłem tryskacze. Jak pracowała ostatnia sekcja to... zaczęła się burza. Drugi przypadek wywołania deszczu :rolleyes: Jak to szło? Jak jedna osoba mówi ci, że jesteś koniem - nie przejmuj się. Kiedy druga osoba mówi ci, że jesteś koniem - sprawdź czy nie zostawiasz śladów kopyt. Kiedy trzecia osoba mówi ci, że jesteś - trudno: idź do stajni i daj sobie założyć chomąto i siodło. Dziś już nie włączam, ale jutro spróbuję kolejny raz.

Żyję, żyję. Byłam na odwyku od FM :)

Widzę, że kończysz wreszcie domek, najwyższy czas. Nie chcesz te betony z tyłu czymś zakryć?

A do gościa dzwoniłam sto razy, cały czas obiecuje. Zaraz wyjeżdżam na urlop, to pewnie będzie chciał w tym czasie robić.

Aha i co to za drzewko-karagana syberyjska?

rekojmia jest czasem po ukończeniu gwarancji. I nie myl okresu i zakresu gwarancji z okresem i zakresem rekojmi

Tak się składa, że akurat dobrze orientuję się czym jest gwarancja, a czym jest rękojmia. Może zabrzmi to nieładnie, ale zanim komuś zarzuci się niewiedzę - warto się upewnić, czy... wie się samemu.

Kodeks Cywilny

Art. 568

§ 1.
Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

A okres rękojmi i gwarancji biegną równolegle, bo są to uprawnienia jak najbardziej niezależne:

Art. 579

Kupujący może wykonywać uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, niezależnie od uprawnień wynikających z gwarancji.

Kosiarka Suspensera wysiadła po upływie 26 miesięcy, czyli 2 miesiące po końcu gwarancji i 14 miesięcy od upłynięcia terminu obowiązywania rękojmi.

Żyję, żyję. Byłam na odwyku od FM :)

Widzę, że kończysz wreszcie domek, najwyższy czas. Nie chcesz te betony z tyłu czymś zakryć?

A do gościa dzwoniłam sto razy, cały czas obiecuje. Zaraz wyjeżdżam na urlop, to pewnie będzie chciał w tym czasie robić.

Aha i co to za drzewko-karagana syberyjska?

Betony z tyłu przykryję drewnem kominkowym. Gdzieś trzeba je zmagazynować, a mam tego 6 czy 8 kubików. Kiedyś stanie też tam wiata.

Jaka obeznana ogrodniczka :D Karagana - tak. Jaka - nie wiem :D Ma kwitnąć na żółto. Muszę zrobić jeszcze spis roślin i poprosić o przekazanie instrukcji obsługi ;)

Tiaa, ogrodniczka z bożej łaski ;)

Po pierwszej zimie odpadło mi 40% roślin, teraz staranniej muszę je dobierać, w moim piachu nic nie rośnie.

Frankai-toż ty za darmo masz ogrodzenie, z jednej strony sąsiad cie w betony ubrał, z drugiej w drewniane panele. Niektórzy to mają szczęście :)

Claris, Suspenser - pocieszam się w takim razie, że nie jestem taka ostatnia łamaga, tylko to jest naprawdę ciężka praca :)

A największą sztuką jest chyba takie pomalowanie sufitu na biało, aby nie było smug.

U mnie sufit na dole chyba zaliczył z 4 warstwy farby i dopiero efekt był zadowalający dla moich oczu. Teraz bym pewnie na standardowych 2 się zatrzymał... ale to były inne czasy i wymagania

Jeszcze czekam mnie z zewnątrz malowanie betonu wzdłuż wjazdu i obsadzenie tego pasa ziemi przy nim, ale ogród już prawie gotowy.

Frankai, super! Gratuluję, naprawdę wyszło fajnie. Chciałabym móc pokazać coś podobnego, ale to chyba nie w tym roku :) Mogę co najwyżej pochwalić się skończoną elewacją i podbitka ;)

Zjesz raz, po kilku godzinach wy... wy... wydalisz, a gres ci będzie pięknie świecił dziesiątki lat.

Kwestia jak bardzo strzępi się płytka i jak twarda jest. Udar mógł Ci pęknąć (wężykiem to) płytkę.

Co do tych cząstek to niestety nie takie proste - poniżej skrót:

Inaczej jest z radioaktywnymi cząstkami. Tylko niewielka ilość wchłoniętych do organizmu cząstek silnie radioaktywnych, może poczynić spustoszenia w organizmie, ponieważ będzie tam silnie promieniować na komórki przez całe lata, uszkadzając je i doprowadzając do nieodwracalnych zmian (np. rak). Zwróćcie uwagę, że w nowej, dopiero co zaakceptowanej dawce promieniowania w pożywieniu, będzie znajdować się radioaktywny Cez 237 i Cez 234 o połowicznym rozpadzie 30 lat i potencjalnie dużo bardziej radioaktywny Pluton, o połowicznym rozpadzie liczonym w milionach lat. Raz pochłoniętych cząstek radioaktywnych, się już nie pozbędziecie !

Link:

http://www.stopcodex.pl/2011/04/ue-radioaktywnosc/#more-576

Co do udaru to się wkurzyłem, pomyślałem "do odważnych strych należy" i zaatakowałem wiertarą niczym sąsiad Adama Miauczyńskiego [aż wykurzyłem tym żonę z domu] ;)

No cóż - wielu bardziej znanych producentów wypycha swoje sprzęty chińszczyzną. Nasza Makita osiągnęła 26 miesięcy i póki co teść nie narzeka, że coś nie halo. Muszę sprawdzić, bo wkrótce będę sam potrzebował.

PS. Stwierdziłem, że jedna ulewa po długiej suszy nie wystarczy i ponownie załączyłem tryskacze. Jak pracowała ostatnia sekcja to... zaczęła się burza. Drugi przypadek wywołania deszczu :rolleyes: Jak to szło? Jak jedna osoba mówi ci, że jesteś koniem - nie przejmuj się. Kiedy druga osoba mówi ci, że jesteś koniem - sprawdź czy nie zostawiasz śladów kopyt. Kiedy trzecia osoba mówi ci, że jesteś - trudno: idź do stajni i daj sobie założyć chomąto i siodło. Dziś już nie włączam, ale jutro spróbuję kolejny raz.

Właśnie mam "na tapecie" wymianę łożyska w wiertarce Bosch PSB 1000 RPE i tu są porządne łożyska INA [jedno padło w trudnych warunkach bojowych].

Może do tych tryskaczy dostałeś gratis działo orgonowe :rotfl: