SUSPENSER 30.06.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Hmm.... o tym nie pomyślałem. Jeszcze trochę czasu do moich targów mam. Zaproponuję szefowi, żeby zamiast zwykłej hostessy zatrudnił malowaną Tylko żebyś nie przestrzelił trafiając w nie tą co trzeba grupę docelową, która nie pozwoli dopchać się tej właściwej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 30.06.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 suspenser na pluton chyba nigdy nie było normy. to badziewie w mikrojednostkach powoduje już raka.pozatym mamy jeszcze chyba stront, tor i toluen o ile dobrze pamietam, zresztą co to za różnica dychać jeść i pić trzeba Frankai może od razu po karneciku do gogo.pl? ;0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.06.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Frankai, super! Gratuluję, naprawdę wyszło fajnie. Chciałabym móc pokazać coś podobnego, ale to chyba nie w tym roku Mogę co najwyżej pochwalić się skończoną elewacją i podbitka A to się chwal Jak nam projektant wnętrz pokazał podbitkę robioną wzdłuż muru zamiast prostopadle, to nie chcieliśmy już innej Są tutaj tacy, co chętnie podpatrzą kwestie podbitkowo-elewacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.06.2011 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Tak się składa, że akurat dobrze orientuję się czym jest gwarancja, a czym jest rękojmia. Może zabrzmi to nieładnie, ale zanim komuś zarzuci się niewiedzę - warto się upewnić, czy... wie się samemu. Kodeks Cywilny Art. 568 § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana. A okres rękojmi i gwarancji biegną równolegle, bo są to uprawnienia jak najbardziej niezależne: Art. 579 Kupujący może wykonywać uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy, niezależnie od uprawnień wynikających z gwarancji. Kosiarka Suspensera wysiadła po upływie 26 miesięcy, czyli 2 miesiące po końcu gwarancji i 14 miesięcy od upłynięcia terminu obowiązywania rękojmi. niech Suspenser weźmie swoja karte gwarancyjną i przeczyta co ma tam napisane odnosnie rękojmii A okres rękojmi i gwarancji biegną równolegle, bo są to uprawnienia jak najbardziej niezależne a to który Art, K.C jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.06.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Dzięki Frankai za wyjaśnienie kwestii gwarancji i rękojmi - tak też myślałem, że nic z tego. Proszę bardzo. Coś za dużo tego prawa studiuję ostatnio Najpierw spędzał mi sen z powiek przetarg, a w nim pzp i ustawa o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji. Szykowałem już skargę do rzecznika praw konsumenta związaną z selektywną zbiórka odpadów, ale właśnie odłożyłem, bo adresatem jest ZUK. Potem ten drobiazg z kc, a teraz siadam ponownie do kc i prawa wodnego. Właśnie zalało teściom piwnicę (mam wyrzuty sumienia z tymi tryskaczami), a że to chyba 4 raz przez ostatnie 2 lub 3 lata, to miarka się przebrała i piszę do ZUK dwa pisma: żądanie likwidacji szkód (odszkodowanie), oraz wezwanie do przedstawienia działań naprawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.06.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Frankai może od razu po karneciku do gogo.pl? ;0 Oj kobieto - gdybyś znała rzeczywistość w której nieraz człowiek się znajduje, to nie byłoby Ci do śmiechu. Osobiście bardzo mi się podoba bodypainting albo zdjęcia glamour. Gogo prędzej by mnie speszyło niż kręciło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 30.06.2011 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 No to mogę się pochwalić elewacją [i podbitką] zwłaszcza, że w tej tonacji niewiele jest na forum domków. Światło różnie wyszło na zdjęciach, ale zapewniam, że niebieski na froncie i na tyle jest taki sam http://republika.pl/claris/domek/budowa/elewacja/1.JPG http://republika.pl/claris/domek/budowa/elewacja/2.JPG http://republika.pl/claris/domek/budowa/elewacja/3.JPG http://republika.pl/claris/domek/budowa/elewacja/4.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.06.2011 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 niech Suspenser weźmie swoja karte gwarancyjną i przeczyta co ma tam napisane odnosnie rękojmii [/size][/font] a to który Art, K.C jest? Wojgoc - jeżeli wcześniejsze cytaty Ci nie wystarczają, to daruj sobie dyskusję. A jeżeli uważasz, że się nie znam, to w necie znajdziesz bez problemu oryginalny tekst kc i wykaż, że się mylę. Ja teksty ustaw zwykle ściągam z http://isip.sejm.gov.pl O rękojmi nic w instrukcji raczej nie będzie pisało, bo rękojmia wynika wprost z kc. Co więcej - w przypadku zakupu konsumenckiego nie ma możliwości wyłączenia rękojmi, poza bardzo specyficznymi przypadkami, regulowanymi przez inne ustawy. W przypadku B2B rękojmię można wyłączyć. Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta (lub sprzedawcy), który nie podlega ustawowym regulacjom i dlatego zdecydowana większość produktów posiada gwarancję i odbiorca dostaje warunki gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.06.2011 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 No to mogę się pochwalić elewacją [i podbitką] zwłaszcza, że w tej tonacji niewiele jest na forum domków. Światło różnie wyszło na zdjęciach, ale zapewniam, że niebieski na froncie i na tyle jest taki sam Na pierwszym zdjęciu widać nawet jak leci dym z komina Podbitka - mimo że nie lubię PCV - naprawdę fajna. Patrząc na podbitkę, piorunochron, elementy wykończenia dachu, wyprowadzenia na oświetlenie, kolorystykę, widać, że ktoś się bardzo przykłada do detali. Brawo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.06.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta (lub sprzedawcy), który nie podlega ustawowym regulacjom i dlatego zdecydowana większość produktów posiada gwarancję i odbiorca dostaje warunki gwarancji. nie bulgocz jak indor, bo nie zawsze musisz miec racje. Nie żyjemy w Indii i świetą krową nie jesteś. Niech Suspenser przeczyta warunki gwarancyjne kosiarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.06.2011 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Dzięki Frankai za wyjaśnienie kwestii gwarancji i rękojmi - tak też myślałem, że nic z tego. weź warunki gwarancji i przeczytaj co tam masz napisane odnośnie gwarancji i rekojmii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.06.2011 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 claris,efekt świetny!!!!z czego masz robioną podbitkę? Mozna namiar na Wykonawcę na PW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.06.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 nie bulgocz jak indor, bo nie zawsze musisz miec racje. Nie żyjemy w Indii i świetą krową nie jesteś. Niech Suspenser przeczyta warunki gwarancyjne kosiarki. W przeciwieństwie do Ciebie sięgnąłem do ustawy, żeby podać konkrety. Nigdy nie przypisywałem sobie tytułu świętej krowy, ani nawet świętego byka. Ba - podawanie konkretów może prowadzić do tego, że ktoś - gdybym się mylił - łatwo mi wytknie przeoczenie lub błędną interpretację. Masz więc doskonałą okazję, żeby pogonić bulgoczącą świętą krowę. Zamiast wzywać na pomoc cały zwierzyniec, sięgnij po kc i udowodnij mi błąd, a przyznam Ci rację. Tak przy okazji - warunki gwarancyjne kosiarki są mało istotne. Cokolwiek jest sprzeczne z obowiązującym prawem, jest nieważne. Jeżeli jakiś kretyn czy cwaniak byłby na tyle głupi, żeby w warunkach gwarancji wpisać, że rękojmia nie obowiązuje, lub obowiązuje po gwarancji - to się nie liczy. Rękojmia będzie obowiązywała od momentu wydania przedmiotu umowy do upływu 12 miesięcy. W umowach które podpisujemy wielokrotnie są zapisy sprzeczne z prawem i nie należy się nimi przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.06.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Gwarancja jest dobrowolnym świadczeniem producenta (lub sprzedawcy), który nie podlega ustawowym regulacjom i dlatego zdecydowana większość produktów posiada gwarancję i odbiorca dostaje warunki gwarancji. więc albo powołujesz się na KC i ustawy, albo stwierdzasz, ze jest to dobrowolne świadczenie. ja w swojej karcie gwarancyjnej mam zapis o 24miesięcznej i przysługującej mi rekojmii- akurat 3miesiące po zakończeniu okresu gwarancji. Tak przy okazji - warunki gwarancyjne kosiarki są mało istotne. Cokolwiek jest sprzeczne z obowiązującym prawem, jest nieważne. Jeżeli jakiś kretyn czy cwaniak byłby na tyle głupi, żeby w warunkach gwarancji wpisać, że rękojmia nie obowiązuje, lub obowiązuje po gwarancji - to się nie liczy. Rękojmia będzie obowiązywała od momentu wydania przedmiotu umowy do upływu 12 miesięcy. W umowach które podpisujemy wielokrotnie są zapisy sprzeczne z prawem i nie należy się nimi przejmować. warunki gwarancji, jak kazda inna umowa cywilno-prawna, zawiera swoje paragrafy, zapisy, punkty. W wiekszości tego typu umów jest taki zapis, ze wszelkie kwestie nie unormowane zapisami nieniejszej umowy, rozstrzygac bedzie Sąd wlaściwy dla jednej ze stron, lub ze reguluje KC a jak Strony nie mogą dojśc do porozumienia to Sąd. Jeszcze żadnej umowy z tego typu zapisem Sąd mi nie zakwestionował. Producent ma prawo dać gwarancje i 5lat - czy to tez reguluje KC? Nie. Producent może uznać usterkę jako wadę ukrytą po okresie gwarancyjnym ale nie musi - czy to też reguluje KC? Nie. Więc jesli w umowie gwarancyjnej jest zapisane o 24miesiecznej gwarancji i 6 miesiecznej rekojmii po wygasnięciu gwarancji, to mimo ze jest to, jak udowadniasz, sprzeczne z KC to jest obowiazujące - bo ma taki np. kaprys. i nie chce mi Tobie udowadniać wyzszości Swiąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy Tak samo jak Ty, inni na tym forum, mimo nieukończenia studiów prawniczych, zmuszeni są samemu zgłębiać wszelakie paragrafy i szukac niuansów by móc wykorzystac je na swoją korzyść. Więc nie wypisuj wniosków o sprzecznych zapisach z prawem Bo radcy prawni niewiele się różnią od budowlańców - przykładaja się do Twojej sprawy jak nad nimi stoisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.07.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Claris - pisałam w Twoim dzienniku, ale powtórzę i tu: macie śliczny domek kolory są fajnie i ładnie podkreślają bryłę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 01.07.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Na pierwszym zdjęciu widać nawet jak leci dym z komina Podbitka - mimo że nie lubię PCV - naprawdę fajna. Patrząc na podbitkę, piorunochron, elementy wykończenia dachu, wyprowadzenia na oświetlenie, kolorystykę, widać, że ktoś się bardzo przykłada do detali. Brawo !!! Hehe, podbitka jest drewniana z przodu natomiast na szczytach jest imitacja łupka [stuktonit] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 01.07.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 claris, efekt świetny!!!! z czego masz robioną podbitkę? Mozna namiar na Wykonawcę na PW? Bardzo dziękuję. Podbitka - deski świerkowe malowane 3x sadolinem extra kolor heban. Z przodu na szczytach wykończenie płytkami imitującymi łupek - struktonit. Namiar na wykonawcę podawałam na stronie z ekipami - ta sama ekipa co robiła mi dach. Mogę wysłać na priva jeśli chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.07.2011 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 suspenser na pluton chyba nigdy nie było normy. to badziewie w mikrojednostkach powoduje już raka. pozatym mamy jeszcze chyba stront, tor i toluen o ile dobrze pamietam, zresztą co to za różnica dychać jeść i pić trzeba W każdym razie ja na pewno nie planuję jeść sushi ani żadnych produktów z Japonii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.07.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No to mogę się pochwalić elewacją [i podbitką] zwłaszcza, że w tej tonacji niewiele jest na forum domków. Światło różnie wyszło na zdjęciach, ale zapewniam, że niebieski na froncie i na tyle jest taki sam Bardzo ładna ta podbitka, a płytki ze struktonitu doskonale pasują do dachówek krawędziowych - super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.07.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 weź warunki gwarancji i przeczytaj co tam masz napisane odnośnie gwarancji i rekojmii. Wziąłem i jest tam napisane tylko o 2 letniej gwarancji od daty zakupu, o rękojmi nie ma ani słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts