XX 01.07.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 W każdym razie ja na pewno nie planuję jeść sushi ani żadnych produktów z Japonii. moze kupic licznik;) bo sushi lubie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.07.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Wziąłem i jest tam napisane tylko o 2 letniej gwarancji od daty zakupu, o rękojmi nie ma ani słowa. no to nie masz rekojmii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.07.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 więc albo powołujesz się na KC i ustawy, albo stwierdzasz, ze jest to dobrowolne świadczenie. Ja już podałem konkretne cytaty z kc, a u Ciebie konkretów brak. Ale proszę bardzo: Art. 577 kc § 1. W wypadku gdy kupujący otrzymał od sprzedawcy dokument gwarancyjny co do jakości rzeczy sprzedanej, poczytuje się w razie wątpliwości, że wystawca dokumentu (gwarant) jest obowiązany do usunięcia wady fizycznej rzeczy lub do dostarczenia rzeczy wolnej od wad, jeżeli wady te ujawnią się w ciągu terminu określonego w gwarancji. ja w swojej karcie gwarancyjnej mam zapis o 24miesięcznej i przysługującej mi rekojmii- akurat 3miesiące po zakończeniu okresu gwarancji. Nie widziałem Twojej karty gwarancyjnej, ale załóżmy że jest dokładnie tak jak piszesz. Sprzedawca może Ci potem wyjaśnić - tam był błąd, bo rękojmia zgodnie z kc biegnie od momentu wydania towaru. 95% ludzi się podda (zyska sprzedawcy/wytwórcy), a 5% będzie egzekwowało swoje prawa dalej. Obstawiam, że wygrają, bo konsument jest traktowany jako strona słabsza i jeżeli strona silniejsza do czegoś się zobowiązała, to miał prawo temu zawierzyć. Daleki byłbym jednak od dania gwarancji wygranej. warunki gwarancji, jak kazda inna umowa cywilno-prawna, zawiera swoje paragrafy, zapisy, punkty. W wiekszości tego typu umów jest taki zapis, ze wszelkie kwestie nie unormowane zapisami nieniejszej umowy, rozstrzygac bedzie Sąd wlaściwy dla jednej ze stron, lub ze reguluje KC a jak Strony nie mogą dojśc do porozumienia to Sąd. Standardowa umowa Producent ma prawo dać gwarancje i 5lat - czy to tez reguluje KC? Nie. Producent może uznać usterkę jako wadę ukrytą po okresie gwarancyjnym ale nie musi - czy to też reguluje KC? Nie. Tak jak wyżej (art. 577) - ma prawo ale nie ma obowiązku. Generalnie - każda ze stron może zrobić co jej się podoba, dopóki nie narusza prawa drugiej strony. Może Ci więc dać gwarancję dożywotnią i niektórzy producenci dają takową (np. Fiskars na część produktów). Ci najlepsi nawet po gwarancji potrafią ci towar naprawić/wymienić, czy nawet przy uszkodzeniach z winy użytkownika (np. Sennheiser przy wyrwaniu kabla ze słuchawek). Więc jesli w umowie gwarancyjnej jest zapisane o 24miesiecznej gwarancji i 6 miesiecznej rekojmii po wygasnięciu gwarancji, to mimo ze jest to, jak udowadniasz, sprzeczne z KC to jest obowiazujące - bo ma taki np. kaprys. Tak jak wyżej pisałem - sprawa do wygrania. Przypominam jednak co napisałeś i dlaczego tak wytrwale odpisuję: rekojmia jest czasem po ukończeniu gwarancji. I nie myl okresu i zakresu gwarancji z okresem i zakresem rekojmi Zarzuciłeś mi błąd a chyba w wystarczającym stopniu wykazałem Ci błąd w Twojej wypowiedzi. Wypadałoby więc przyznać się do błędu, żeby nie wprowadzać tych "innych" w błąd: Tak samo jak Ty, inni na tym forum, mimo nieukończenia studiów prawniczych, zmuszeni są samemu zgłębiać wszelakie paragrafy i szukac niuansów by móc wykorzystac je na swoją korzyść. Więc nie wypisuj wniosków o sprzecznych zapisach z prawem A rady które dajesz z dobrego serca - bo mimo całego sporu tak to odbieram i chwalę - warto formułować w postaci odzwierciedlającej wiedzę. "Podejrzewam", "miałem taki przypadek" dla spraw niepewnych lub przykładowych, a sposób arbitralny tylko tam, gdzie absolutnie pewny swojej racji. W dyskusji zaś warto analizować argumenty drugiej strony i znaleźć równie mocne kontrargumenty. Jeżeli pozwolisz, to kończmy wzajemne ataki, a jeżeli uważasz, że od strony prawnej jest coś do wyjaśnienia, to poproszę o konkretne cytaty z ustaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.07.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Podbitka - deski świerkowe malowane 3x sadolinem extra kolor heban. Oops - a ja myślałem że to plastik. Miałem takie wrażenie po refleksach. Tym większy szacun za podbitkę. I na coś Ty czekała z kwaleniem się !!! Może zazdrosna byłaś, żeby ktoś nie miał równie ładnej? No ale ostatecznie wkleiłaś, więc masz wybaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 01.07.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Może zazdrosna byłaś, żeby ktoś nie miał równie ładnej? No a jak! W całej okolicy równie pięknej nie ma A chwalę się głównie w dzienniku, ale nikt do niego nie zagląda [prawie pozdrowienia dla tych nielicznych odwiedzających ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.07.2011 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No a jak! W całej okolicy równie pięknej nie ma A chwalę się głównie w dzienniku, ale nikt do niego nie zagląda [prawie pozdrowienia dla tych nielicznych odwiedzających ] Skoro było na dzienniku, to się wycofuję raczkiem z wszelkich oskarżeń Wrzucaj też linki do ciekawych zdjęć także tutaj, bo człek nie ma czasu śledzić dzienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 01.07.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 dobra Frankai - koniec dyskusji Zarzuciłeś mi błąd a chyba w wystarczającym stopniu wykazałem Ci błąd w Twojej wypowiedzi. Wypadałoby więc przyznać się do błędu, żeby nie wprowadzać tych "innych" w błąd wykazałeś błąd w zakresie ustaw i KC - ok, przyznaje się do błędu. Jednak jak zapisy w warunkach gwarancji, jesli dają czas rekojmii po upływie gwarancji, to ewentualny Sąd rozstrzygnie na rzecz konsumenta - tłumaczenie się błędem i nieznajomością przepisów nie zwalnia z odpowiedzialności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 01.07.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 No a jak! W całej okolicy równie pięknej nie ma Ja sobie wypraszam. A moja to co? Rownie piekna. Czarna z odcieniem szarym, drewniana. Po prostu piekna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 01.07.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 13 zetków za robociznę przy wylewkach (z układaniem styro i folii) to akceptowalna cena?ile (realnie) trzeba czekać przed rozpoczęciem układania na nich płytek/kafli (bo, że na drewno trzeba czekać to wiem) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 01.07.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Ja sobie wypraszam. A moja to co? Rownie piekna. Czarna z odcieniem szarym, drewniana. Po prostu piekna. pokaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.07.2011 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 moze kupic licznik;) bo sushi lubie Chciałbym widzieć miny obsługi i klientów japońskiej restauracji gdy weszłabyś do niej z włączonym licznikiem Geigera i sprawdziła podane jedzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.07.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Ja sobie wypraszam. A moja to co? Rownie piekna. Czarna z odcieniem szarym, drewniana. Po prostu piekna. Ja mam nadbitkę, więc jestem poza konkurencją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 01.07.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Claris, nie mam zadnego zdjecia, jak na zlosc.Zrobie to pokaze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.07.2011 01:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 po pierwsze: - Frankai, czemu Ty się nie wprowadzasz? Przecież to już gotowiec! Pięknie wszystko wykończone i tylko mieszkać. - Claris, miałam to wpisać w Twoich komentarzach, ale wpiszę już tutaj - jestem pod wrażeniem kolorystyki. Faktycznie, chyba nigdzie takiej nie widziałam i jest urokliwa. A dachówka i dach piękny po drugie: Tak samo jak Ty, inni na tym forum, mimo nieukończenia studiów prawniczych, zmuszeni są samemu zgłębiać wszelakie paragrafy i szukac niuansów by móc wykorzystac je na swoją korzyść. Więc nie wypisuj wniosków o sprzecznych zapisach z prawem Bo radcy prawni niewiele się różnią od budowlańców - przykładaja się do Twojej sprawy jak nad nimi stoisz. Proszę nie generalizować i lepiej dobierać sobie usługodawców (budowlańców przecież umiesz) Tak przy okazji - warunki gwarancyjne kosiarki są mało istotne. Cokolwiek jest sprzeczne z obowiązującym prawem, jest nieważne. Jeżeli jakiś kretyn czy cwaniak byłby na tyle głupi, żeby w warunkach gwarancji wpisać, że rękojmia nie obowiązuje, lub obowiązuje po gwarancji - to się nie liczy. Rękojmia będzie obowiązywała od momentu wydania przedmiotu umowy do upływu 12 miesięcy. W umowach które podpisujemy wielokrotnie są zapisy sprzeczne z prawem i nie należy się nimi przejmować. Proszę nie wprowadzać w błąd. Jak zabierasz się za czytanie przepisów, to czytaj całość i interpretuj Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych. Dla konsumenta, a nawet dla przedsiębiorcy, dopuszczalne jest zatem rozszerzenie rękojmi (zasada swobody umów). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozszerzenie polegało na wydłużeniu okresu rękojmi. Taki przykład był u Wojgoca. I absolutnie nie jest to sprzeczne z prawem, a już na pewno nie dochodzi się takich rzeczy w sądzie. Skoro producent dał dłuższy okres rękojmi, to dał. Chyba, że potem się z tego chciał wycofać. Ale to on będzie miał z tym problem. I dla niedowiarków - wyrok SN z 5 sierpnia 2005 - "Przewidziany w art. 568 kc termin wygaśnięcia uprawnień z tytułu rękojmi może być przedłużony umową stron." po trzecie: 13 zetków za robociznę przy wylewkach (z układaniem styro i folii) to akceptowalna cena? ile (realnie) trzeba czekać przed rozpoczęciem układania na nich płytek/kafli (bo, że na drewno trzeba czekać to wiem) ? Mam jedną stawkę 12 zł za Twój zakres. Druga to 13 zł za samą wylewkę. Styro - 1 zł za rozłożenie jednej warstwy. Możesz podesłać mi namiary? Co do czekania - mój potencjalny kafelkarz mówił mi o 1,5-2 mies. Jak masz podłogówkę, to po drodze jeszcze jest wygrzewanie wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.07.2011 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 13 zetków za robociznę przy wylewkach (z układaniem styro i folii) to akceptowalna cena? ile (realnie) trzeba czekać przed rozpoczęciem układania na nich płytek/kafli (bo, że na drewno trzeba czekać to wiem) ? na kafelki również trzeba poczekać i jak pamiętam to Jarek Korólczyk mówił o miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.07.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Proszę nie generalizować i lepiej dobierać sobie usługodawców (budowlańców przecież umiesz) nie mam dobrych doświadczeń ze współpracy z radcami prawnymi, zarówno z dużymi kancelariami jak i małymi. Oczywiście nie generalizuje, ale live is brutal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.07.2011 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 na kafelki również trzeba poczekać i jak pamiętam to Jarek Korólczyk mówił o miesiącu. chyba, że się użyje dodatków przyspieszających wiązanie - sam mi o nich wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.07.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 chyba, że się użyje dodatków przyspieszających wiązanie - sam mi o nich wspominał. Hmmm... Przy wylewkach ważne są dwie sprawy: właściwe związanie betonu i odparowanie wilgoci. Jak się położy płytki i zafuguje za wcześnie, to fugi zbieleją. Nie wiem czemu się tak dzieje, ale przeczytałem po fugowaniu u mnie w kotłowni i się miejscami zbieliły. W listopadzie schnięcie trwa bardzo długo i woda z kleju nie zdążyła odparować, a co dopiero jakby wylewki były świeże (moje miały 4 miesiące). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.07.2011 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 po pierwsze: - Frankai, czemu Ty się nie wprowadzasz? Przecież to już gotowiec! Pięknie wszystko wykończone i tylko mieszkać. Brak kasy na: lodówkę, pralkę, krzesła i parę innych spraw. Przeprowadzka za 1.5 miesiąca. A jak napiszesz, że przyjeżdżasz na kawę, to się pospieszę Tylko pamiętaj, że taką obietnicę wyegzekwuję z całą stanowczością Proszę nie wprowadzać w błąd. Jak zabierasz się za czytanie przepisów, to czytaj całość i interpretuj Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych. Dla konsumenta, a nawet dla przedsiębiorcy, dopuszczalne jest zatem rozszerzenie rękojmi (zasada swobody umów). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozszerzenie polegało na wydłużeniu okresu rękojmi. Taki przykład był u Wojgoca. I absolutnie nie jest to sprzeczne z prawem, a już na pewno nie dochodzi się takich rzeczy w sądzie. Skoro producent dał dłuższy okres rękojmi, to dał. Chyba, że potem się z tego chciał wycofać. Ale to on będzie miał z tym problem. Biję się w pierś w kwestii czytania po łebkach. Koncentrowałem się na niemożności wyłączenia. No widzisz wojgoc - miałeś okazję dokopać świętemu indykowi, a zrobiła to kobieta W sumie tak wolę Nie nadinterpretowywać, że lubię eśta, eśta Na swoją obronę przypomnę tylko, że pisałem iż taka sprawa jest do wygrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 02.07.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 No widzisz wojgoc - miałeś okazję dokopać świętemu indykowi, a zrobiła to kobieta W sumie tak wolę Nie nadinterpretowywać, że lubię eśta, eśta Na swoją obronę przypomnę tylko, że pisałem iż taka sprawa jest do wygrania. twierdziłem, że bulgoczesz, ale tylko śię rozeźliłeś i tyle. jakoś nie mogę znaleźć tego, że pisałeś, że sprawa jest do wygrania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts