Trociu 02.07.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Brak kasy na: lodówkę, pralkę, krzesła i parę innych spraw. Na te objawy dobre są raty 0% na AGD i niektóre mebelki. Resztę można tymczasowo zastąpić zamiennikami - stół zbiłem sam z desek a krzesełka do nich mamy ogrodowe (już tak przez 2 lata). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.07.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Na te objawy dobre są raty 0% na AGD i niektóre mebelki. Resztę można tymczasowo zastąpić zamiennikami - stół zbiłem sam z desek a krzesełka do nich mamy ogrodowe (już tak przez 2 lata). Też mamy tymczasowe rozwiązanie - do salonu wstawimy mebelki polyrattanowe, które potem będą na tarasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 02.07.2011 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 my nie będziemy czekać, robimy absolutne minimum i przeprowadzka. Nie ma sensu kisić się dalej w mieszkaniu. Cięzko też przypilnować na odległość prawie skończony dom. Słuchajcie, a ile czasu zajmują te wszystkie formalności związane z zakończeniem budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 02.07.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 my nie będziemy czekać, robimy absolutne minimum i przeprowadzka. Nie ma sensu kisić się dalej w mieszkaniu. Cięzko też przypilnować na odległość prawie skończony dom. Słuchajcie, a ile czasu zajmują te wszystkie formalności związane z zakończeniem budowy? Wszystko zależy, czego Ci brakuje. Najdłużej to chyba geodeta - coś mi świta koło miesiąca jak mu się nie chce. Wodociągi, kominiarz, elektryk powinni pójść od ręki. Potem po zgłoszeniu zakończenia budowy oficjalnie się chyba z miesiąc czeka na "brak przeciwwskazań". Oczywiście nikt nie każe czekać na ostatnią pieczątkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 02.07.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 No widzisz wojgoc - miałeś okazję dokopać świętemu indykowi, a zrobiła to kobieta W sumie tak wolę Nie nadinterpretowywać, że lubię eśta, eśta Czemu, to jest bardzo sugestywne, co napisałeś A ja tam Frankai podziwiam za konsekwencję; zresztą skoro tyle czasu się budował, to ten miesiąc w tę czy we w tę nie robi już różnicy. Aczkolwiek sama też zamierzam się przeprowadzić, jak tylko się da. No ale u nas inna sprawa, żeby jak najkrócej płacić za wynajem (BTW niedługo musimy się przeprowadzić po raz pierwszy... macie sprawdzone ekipy do przeprowadzek, najlepiej takie, które pakują?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 02.07.2011 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Czemu, to jest bardzo sugestywne, co napisałeś A ja tam Frankai podziwiam za konsekwencję; No dobra - klapsik może być ale żadne BDSM. Tylko gdzie kończy się konsekwencja a gdzie zaczyna upór? Przestudiowałem już z 50 orzeczeń KIO, żeby z znaleźć podstawę do udowodnienia zamawiającemu, że się myli. Zresztą miałbym ochotę zawalczyć z całym UZP, żeby w swojej bzdurnej rekomendacji dopisał coś, co robi ją sensowną. Gdyby stosować ją literalnie, to trzeba by dostarczyć np. kody źródłowe silnika Oracle, a to panu Oraclowi (nr 3 na liście bogaczy?) chyba się nie spodoba i raczej nie zrobi wyjątku dla głupiej rekomendacji. EDIT: właśnie dotarłem do SIWZ na przetarg w samym UZP. Wbrew swojej rekomendacji UZP wcale nie zażądał przekazania mu kodów źródłowych systemu. Co więcej - zobowiązał się do nie dokonywania deasemblacji. A wystarczyło w tej rekomendacji napisać, że dotyczy oprogramowania dedykowanego a nie standardowego (np. wg definicji COTS). Spirea - jakbym mieszkał w mieszkaniu lub coś wynajmował to dawno bym już się przeprowadził. Mieszkam z teściami i jest spoko. Koszty dojazdu ciut wyższe, ale za to obiadek gotowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 03.07.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Podpowiedzcie mi prosze, co musialabym zainstalowac, aby wykorzystac energie cieplna z ogrodu zimowego do ogrzania wody na przyklad.Ogrod jest od strony poludniowej i latem jest tam baaardzo goraco.Czytalam, ze mozno to cieplo wykorzystac, ale nigdzie nie moge znalezc jak.Nie wiem co musialabym podlaczyc.Doradzcie cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.07.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Podpowiedzcie mi prosze, co musialabym zainstalowac, aby wykorzystac energie cieplna z ogrodu zimowego do ogrzania wody na przyklad. Generalnie zabieranie ciepła z jednego miejsca i wykorzystywanie w innym, to sposób pracy pomp ciepła. Któryś z kolegów chce wykorzystać pompę ciepła wpiętą do wentylacji mechanicznej, więc może szerzej studiował ten temat. Obawiam się jednak, że sprawa nie jest prosta lub tania, bo inaczej popularne byłyby klimatyzatory grzejące wodę, a jakoś na rynku brak takich rozwiązań. Przynajmniej jak na razie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.07.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Generalnie zabieranie ciepła z jednego miejsca i wykorzystywanie w innym, to sposób pracy pomp ciepła. Któryś z kolegów chce wykorzystać pompę ciepła wpiętą do wentylacji mechanicznej, więc może szerzej studiował ten temat. Obawiam się jednak, że sprawa nie jest prosta lub tania, bo inaczej popularne byłyby klimatyzatory grzejące wodę, a jakoś na rynku brak takich rozwiązań. Przynajmniej jak na razie. Są już takie rozwiązania, ale faktycznie trochę kosztują - np. AirMax GT Galmet lub wersja z zasobnikiem CWU EasyAir 2 GT [koszt chyba ok. 8 tys zł] - zresztą zobaczcie sami: http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&id_dzi=14&id_men=40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.07.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 po drugie: Proszę nie generalizować i lepiej dobierać sobie usługodawców (budowlańców przecież umiesz) Proszę nie wprowadzać w błąd. Jak zabierasz się za czytanie przepisów, to czytaj całość i interpretuj Art. 558. § 1. Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych. Dla konsumenta, a nawet dla przedsiębiorcy, dopuszczalne jest zatem rozszerzenie rękojmi (zasada swobody umów). Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozszerzenie polegało na wydłużeniu okresu rękojmi. Taki przykład był u Wojgoca. I absolutnie nie jest to sprzeczne z prawem, a już na pewno nie dochodzi się takich rzeczy w sądzie. Skoro producent dał dłuższy okres rękojmi, to dał. Chyba, że potem się z tego chciał wycofać. Ale to on będzie miał z tym problem. I dla niedowiarków - wyrok SN z 5 sierpnia 2005 - "Przewidziany w art. 568 kc termin wygaśnięcia uprawnień z tytułu rękojmi może być przedłużony umową stron." Ależ dyskusje rozpętało to jedno chińskie łożysko - prawie jak efekt motyla Myślę, że jednak jest już po "burzy" i lada moment wyjdzie słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 03.07.2011 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Są już takie rozwiązania, ale faktycznie trochę kosztują - np. AirMax GT Galmet lub wersja z zasobnikiem CWU EasyAir 2 GT [koszt chyba ok. 8 tys zł] - zresztą zobaczcie sami: http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&id_dzi=14&id_men=40 No to będzie się trzeba przyjrzeć temu ustrojstwu Bardziej pod kątem chłodzenia niż grzania Ciekawe tylko że w instrukcji napisali: Pompę ciepła tego typu należy stosować w pomieszczeniach, gdzie minimalna cyrkulacja powietrza jest na poziomie 500m3/h, w związku z tym zalecamy wyprowadzenie kanałów powietrznych na zewnątrz budynku (aby uniknąć nadmiernego wychłodzenia pomieszczenia) wtedy pompa pracuje na wyższym współczynniku COP (zwłaszcza w okresie letnim). Chłodzenie to chyba główny powód, żeby bawić się w cuś takiego!!! Jak dla mnie przynajmniej by tak było. Inna sprawa, że w okresie nieletnim to by zabierało ciepło, które dostarczałby system grzewczy, co byłoby bez sensu z punktu widzenia ekonomii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 03.07.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 hej wszystkim,we wtorek bedę realizował 10%rabat na całodzienne zakupy w Leroy. Jeśli są jacys chętni na zniżkę to zapraszam do kontaktu ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 03.07.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Są już takie rozwiązania, ale faktycznie trochę kosztują - np. AirMax GT Galmet lub wersja z zasobnikiem CWU EasyAir 2 GT [koszt chyba ok. 8 tys zł] - zresztą zobaczcie sami: http://www.galmet.com.pl/cms/php/strona.php3?cms=cms_galme&id_dzi=14&id_men=40 Cena chyba wyzsza, niz 8K. Za ten system AirMax jest 30K wzwyz. Dam sobie spokoj. Poza tym, zeby to zainstalowac musialabym chyba z polowe domu przebudowac:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 04.07.2011 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Cena chyba wyzsza, niz 8K. Za ten system AirMax jest 30K wzwyz. Dam sobie spokoj. Poza tym, zeby to zainstalowac musialabym chyba z polowe domu przebudowac:( Się zaraz rzucasz na Maxa. Podejdź do sprawy Easy za 8,2k-8,9 kzł. Twierdzą że jest Easy także w istniejących. Tylko jak wpływałoby to na cyrkulację powietrza? A może zapytaj producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 04.07.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Faktycznie. Sie porwalam z motyka...Dzieki Frankai. Napisze do nich. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 04.07.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Ile płaciliście za ocieplenie styropianem? Czy możecie kogoś polecić? Aha, i skąd tani styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 04.07.2011 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Aha, i skąd tani styropian? ale na co styro? podłoga, elewacja ja swego czasu szukałem to znalazłem hurtownie na Brochowskiej zaraz przy Opolskiej,lecz ostatecznie kupiłem w Leroy ten sam za te samą cene z niższym kosztem transportu. Wiem też, że część osób kupowała w Oławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 04.07.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 najpierw podłoga, ale elewację będę zamawiała też niedługo.Dostałam ofertę 35pln/m2 ocieplenia (bez tynku, sam styropian+siatka+klej), wydaje mi się drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 04.07.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Jakiś czas temu szukałam w wątku o płacach wykonawców. Wychodziła chyba ok. 50zł/m2. Szczegółów nie pamiętam, najlepiej zajrzyj tam. U mnie 16 tys. W tym jest materiał - klej, siatka, kołki, narożniki, listwy i inne takie. Mam 300m2 ścian nie licząc otworów. Styropian najtaniej kupiłam na allegro. Jednak był tego minus - przyjechał do mnie tego samego dnia, co został wyprodukowany i stąd prawdopodobnie wzięły się wygięcia. Do garażu kupowałam w Renowii i ceny za zwykły wyszły mi takie jak za Termoorganikę Gold. Teraz zamawiam na podłogę. Madeleine, a kto będzie Ci robił podłogę - rozkładał styropian i lał wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 04.07.2011 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam,jestem po pierwszym sezonie grzewczym,od 07.10.2010 do 06.05.2011 na taryfie G11 zużyłem 5230kw/h,pompa Zirius M2 9kw firmy thermogolf na bezpośrednim parowaniu R407,dom 200m2 pełna podłogówka, temperatura non stop 23+, liczba osób 5,na pewno błędem było niepodpisanie umowy na 2 taryfę,ale jakoś się nie mogłem wybrać do energetyki byłoby 1 tys mniej,Zawór rozprężny wywaliłem na zewnątrz na 15m dzięki temu temperaturapowracającego gazu nigdy nie spadła poniżej 10 C, pompa pracowała nawet w mroźne noce na krzywej "0" maxymalna temperatura która weszła w podłogówke to 31 C,długość dolnego kolektora 3 X 60m zakopane na głębokości 90-110 cm na wysokości drenarzu pola, dzięki czemu DZ świetnie się regeneruje,za pompe i 500 litrowy zbiornik z osprzętem zapłaciłem 38 tys za instalacje i wykonanie dolnego źródła 5 tys, czyli łącznie 43 tys brutto.polecamps dzięki za namiary na brukarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts