Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Mam jedną stawkę 12 zł za Twój zakres. Druga to 13 zł za samą wylewkę. Styro - 1 zł za rozłożenie jednej warstwy. Możesz podesłać mi namiary?

Co do czekania - mój potencjalny kafelkarz mówił mi o 1,5-2 mies. Jak masz podłogówkę, to po drodze jeszcze jest wygrzewanie wylewek.

663 366 993 (Rafał bodajże, ale głowy nie dam). Polecili mi go tynkarze. Był u mnie na budowie - z gadki wydał się sensowny, ale sam głowy za niego nie daję. Sprawdzę jeszcze Korólczyka.

Co do kafli to powiedział, że przynajmniej 3 tygodnie. Wpadł do mnie na budowę dzisiaj również Pan Fila od suchej zabudowy i też polecił poczekać 2-3 tygi od wylewek do zabudowy (coby nie chłonęła tyle wilgoci) ech... rozwleka się to wszystko...

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

sporo tego styro na dole. ja bym zrobil grubszy jastrych na parterze.

U mnie jest 10cm

Miedzy kim a kim wybierasz w wylewkach?

Ja właśnie też myślałam o grubszym jastrychu, dlatego zdziwiłam się, kiedy wylewkarze powiedzieli mi o 6-7cm.

Jeden to wylewkarz polecony przez kafelkarza, a drugi to ten sam, który robił u Ciebie.

folie układasz na zakładke, więc musisz zamówić o 15-20% więcej. Nie wiem jaki masz rozkład - czy duzo narozników, słupów i innych elementów powodujących nacinaie folii i jej klejenie taśmą.

taśme kupowałem taką http://folnet.pl/towar/tasma-al-metalizowana-50mb-1 - tę 10cm szeroką, trudno mi ocenić ile mozesz potrzebować, bo ja również na poddasze dawałem ekran aluminiowy więc co mi zostało tej tasmy z podłogi poszło na poddasze. Coś mi swita, że na parter poszło mi 10rolek - a wiesz jak u mnie wygląda parter.

tasma butylowa to taka jest http://folnet.pl/towar/butyltec-tasma-dwustronna-15mm-x-25mb-2 i dokładnie do tego ją wykorzystałem -np. przy kominach

Wojgoc, ten ekran aluminiowy na poddaszu to Alum'X Icopala?

Szukam ekipy do wykonania tymczasowej drogi! :)

3 m szerokości i 250 m długości na północy Wrocławia koło węzła autostradowego.

Kamień - około 300 t

Transport kamienia - około 12 kursów

Korytowanie koparką - około 25 godzin

Korytowanie samochód - około 25 godzin

Geowłoknina pp 150m2

Piasek - około 300 t

transport piasku - około 12 kursów

Robota to: rozłożenie geowłókniny, odpowiednio kamienia, piasku + zagęszczenie!!! + przeróbka krawężników na szerokości by połączyć drogę tymczasową z kostką brukową.

Czy ktoś zna kogoś sensownego i niedrogiego?

tylko w sieci ,jak kupila Spirea, to przywieźli jej swieża produkcję, powyginaną. I z transportem musi być tak, że ilość msi odpowiadać logistycznemu minimum.

A kupując w składzie mamy pełną pewność, że nie dostaniemy świeżynki, bo to co na placu to mniej niż potrzebujemy albo już dla kogoś zabookowane??

Logistyczne minimum oczywiście trzeba brać pod uwagę, ale jak ktoś wykłada parter + piętro to pewnie się załapie.

Jestem przed instalacją CO i wody , był dzisiaj u mnie Instalator i wycenił za robocizną 6 punktów wody , rozdzielacz , i 11 grzejników wycenił na 3100 zł , kotłownia 1700 zł napiszcie proszę czy ta cena jest ok czy można zrobić to dużo taniej ewentualnie namiary jakiegoś dobrego szpeca :] pozdrawiam

Jestem przed instalacją CO i wody , był dzisiaj u mnie Instalator i wycenił za robocizną 6 punktów wody , rozdzielacz , i 11 grzejników wycenił na 3100 zł , kotłownia 1700 zł napiszcie proszę czy ta cena jest ok czy można zrobić to dużo taniej ewentualnie namiary jakiegoś dobrego szpeca :] pozdrawiam

Czy to dużo to zależy od projektu - napisz z której strony Wrocławia [w jakiej miejscowości] budujesz to ktoś poleci Tobie jeszcze z 2 instalatorów i porównasz wyceny na to samo.

dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. W rolce jest 50m2 folii? Mam do przykrycia 140m2, muszę więc wziąć 4 rolki foli. I nie wiem, ile taśmy. Narożników w normie, żadnych słupów. Niby niedużo kosztuje ta taśma, ale po co ma zostać.

mi została "prawie" cała rolka więc gdyby komuś brakło to mam

No to będzie się trzeba przyjrzeć temu ustrojstwu :) Bardziej pod kątem chłodzenia niż grzania ;) Ciekawe tylko że w instrukcji napisali:

Pompę ciepła tego typu należy stosować w pomieszczeniach, gdzie minimalna cyrkulacja powietrza jest na poziomie 500m3/h, w związku z tym zalecamy wyprowadzenie kanałów powietrznych na zewnątrz budynku (aby uniknąć nadmiernego wychłodzenia pomieszczenia) wtedy pompa pracuje na wyższym współczynniku COP (zwłaszcza w okresie letnim).

Chłodzenie to chyba główny powód, żeby bawić się w cuś takiego!!! Jak dla mnie przynajmniej by tak było. Inna sprawa, że w okresie nieletnim to by zabierało ciepło, które dostarczałby system grzewczy, co byłoby bez sensu z punktu widzenia ekonomii.

Trzeba będzie dorobić trójnik z przepustnicą [ręczną lub automatyczną] i latem zabierać ciepło z domu a przez resztę roku z zewnątrz ;)

u nas zobaczymy, jeśli uda się, to sami położymy, a jak nie, to wylewkarz albo te chłopaki (w zależnosci od tego, którego wylewkarza weźmiemy). Muszę jednak postawić warunek, że chcę zobaczyć pierwszą warstwę styropianu.

Sami - nigdy w życiu - namówiony przez żonę układałem u nas - chyba z 3 popołudnia mordęgi, gdy się potem dowiedziałem za ile [zł/m2] się z tym męczyliśmy to chyba tylko na łuskaniu bobu za małolata tak mało zarabiałem za tak nielubiane zajęcie :mad:

Sami - nigdy w życiu - namówiony przez żonę układałem u nas - chyba z 3 popołudnia mordęgi, gdy się potem dowiedziałem za ile [zł/m2] się z tym męczyliśmy to chyba tylko na łuskaniu bobu za małolata tak mało zarabiałem za tak nielubiane zajęcie :mad:
z tym tylko, że sam ułozysz dokładnie, wypełnisz wszelkie szczeliny, a płacąc 1zł/m2/warstwaidzie szybko i nikt nie przejmuje się małymi szczelinami, zwłaszcza przy rurach