Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Tak się zastanawiam czy kobiety powinny głosować w wyborach :p

Byłem już świadkiem jak koleżanki zachwycały się nową fryzura jednej, która była... masakryczna. Czy to był sztuczny zachwyt, żeby nie robić przykrości, czy to było ŚWIETNIE (w domyśle teraz wyglądasz gorzej niż my), czy brak gustu - nie wiem, ale dyskwalifikuje z bycia w jury.

Oczywiście za ten brak dopuszczenia do jury, liczę się z odwetem i wobec braku wybora mistera, spontaniczną krytyką dotyczącą brzuszka, łysiny i garba :D

Być może to Ty masz zły gust (albo przynajmniej inny niż wszyscy) 8)

W każdym razie zgodzę się, że fryzura Matyldy nie jest najlepsza, ale w końcu nie każde roczne dziecko ma burzę włosów :D Ale skąd możesz o tym wiedzieć.

Ale faktycznie nie wygra, bo nie potrafi powiedzieć, że przede wszystkim marzy o pokoju na świecie et cetera. Nie to, co Tatarak :p

Jak tam trawa, rośnie?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A teraz wracam do półek w pomieszczeniu gospodarczym, stanowiska na drewno kominkowe i słuchania jak rośnie trawa. Muszę zdążyć ze słuchaniem przed 20:00, bo wtedy z ziemi wyskoczą takie małe wihajstry i mogą mnie olać ;)

Czy na pewno to trawę słyszysz - czy raczej nornicę lub kreta ;)

Czy o 20 mają już dość podsłuchiwania, wyskakują całą zgrają i ... olewają słuchacza robiąc co do nich należy ? :lol2:

Witajcie;

czy ktoś ma namiary na solidnego i sprawdzonego stolarza w okolicach Wrocławia, albo we Wrocławiu, który zrobi szafy i ładne drzwi wewnętrzne do mieszkania: Rolleyes:

Szafy bardzo dobre robią w Meble-mix w Nowym Dworze k. Jelcza, a drzwi wewnętrzne stolarze spod nr tel. 506 061 556 [u mnie jesionowe są już 3 sezon i wyglądają jak nowe].

Wszystkim, którzy planują dużo okien dachowych polecam wątek:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?180004-co-zrobi%C4%87-aby-dom-si%C4%99-nie-nagrzewa%C5%82

O dachach z blachodachówki też jest tam co nieco.

Każdego lata cieszę się, że jeszcze w projekcie zlikwidowałem okna dachowe w sypialni, pokoju kinowym oraz zostawiłem tylko po 1 szt w dwóch pokojach na poddaszu.

Być może to Ty masz zły gust (albo przynajmniej inny niż wszyscy) 8)

Za daleko idące wnioski. Rzecz tyczyła się paru wypowiedzi kobiet o innych kobietach. Raczej z męskimi wypowiedziami się zgadzam, lub przynajmniej tych nie szokują mnie. Jeden mały wyjątek względem średniej męskiej - być może więcej przykładałem się na lekcjach fizyki ;)

W każdym razie zgodzę się, że fryzura Matyldy nie jest najlepsza, ale w końcu nie każde roczne dziecko ma burzę włosów :D Ale skąd możesz o tym wiedzieć.

Zaraz... zaraz... Ja nie odnosiłem się do Matyldy, bo... Duchem Świętym nie jestem, żeby wiedzieć kto zacz Matylda. Ja tylko seksistowsko eliminowałem kobiety z jury. :p

Ale faktycznie nie wygra, bo nie potrafi powiedzieć, że przede wszystkim marzy o pokoju na świecie et cetera. Nie to, co Tatarak :p

Za "world peace" to ja bym raczej minusa dał. Nie za fakt, a za tekst oczywiście. Za to "harsher punishment for parole violators" lub inny orginalny kandydatka otrzymałaby u mnie maxa :D

Jak tam trawa, rośnie?

Rośnie jak wściekła. Zaczynam się bać, żeby nie trzeba jej było kosić 2 razy na tydzień. Mam nadzieję, że jej wzrost to tylko kwestia sypniętego nawozu.

Czy na pewno to trawę słyszysz - czy raczej nornicę lub kreta ;)

Czy o 20 mają już dość podsłuchiwania, wyskakują całą zgrają i ... olewają słuchacza robiąc co do nich należy ? :lol2:

Na szczęście szkodników brak, bo wokół dużo zamieszkałych domów i nie chciało im się przebijać do mojej spokojnej działki. Z drugiej strony nie mam też szans na sarenki i zajączki jak co niektórzy mają :(

Skoro już o trawie, to ruszę temat, dotychczas tu zaniedbany. Kosiarka. Mojego ogrodnika syn ma warsztat napraw kosiarek, zapytałem więc przy okazji o rekomendację. Zdecydowanie spalinowa z silnikiem Briggs & Straton. Nawet oferował mi 46 cm za 860zł (z wystawy na jakichś targach) co miało być bardzo dobrą ceną. Dzisiaj zapytałem brata, który miał z takowym silnikiem i... zdecydowanie odradzał. Stwierdził, że woli się męczyć z kablem niż z obsługą spalinówki (wymieniać jakieś oleje, zastanawiać się czemu nie odpaliła, itp.). Zwłaszcza przy niedużej powierzchni. Ja mam 340m2 ogrodu, a trawy to pewnie góra 250m2.

przy duzej ilosci zakrętasów Frankai to przede wszystkim musisz mieć kosiarkę lekką i zwrotną.

Ja mam kosiarkę spalinowa raz na jakies czas dolewam paliwa wymieniam olej, nie wiem co to straszliwe meczarnie ze spalinowka przezywa Twoj brat? Brak kabla jest super, choc dla malych powierzchni zupelnie wystarcza kosiarka elektryczna.Dylemat czy ciagnac za soba kabel jest bardziej jak wspomnialam przy manewrach, jak masz co 5 minut krzak na trawie to lepsza jest spalinowka.

kurcze wlasnie by sie przydało skosić...

oJa mam tą małą [34 cm] elektryczną bo ścieżkami i przy niektórych drzewkach większa by nie przejechała - daje rade na ok. 600 m2 tylko chińskie łożysko trafił ostatnio szlag.

Sąsiedzi mają spalinówki i póki co są ok.

Szwagier od 3 lat ma podkaszarkę spalinową [raz już ją naprawiali w serwisie bo bestia nie chciała odpalać], którą niedawno przerobiłem gdy schrzanił się mechanizm do odpalania - teraz odpala ją wiertarką bez szarpania się ;-)

Ja jestem bardziej przekonany do elektrycznej bo w samym silniku mniej się może zużyć i zepsuć, nie trzeba wymieniać oleju [w spalinowej przydałoby się co najmniej co rok], i jest tańsza w użytkowaniu [silnik elektryczny ma dużo wyższą sprawność od spalinowego].

Manewry z kablem mam już opanowane - w sumie częściej muszę opróżniać kosz niż przełączać się na kolejne gniazdko [w sumie są 3 bo mam kabel 25 mb].

Można oczywiście wybrać wersję z mulczowaniem - nie pamiętam teraz dlaczego jej nie chciałem, ale jakiś powód miałem, więc trzeba by się zastanowić co wybrać w konkretnym przypadku.

oJa mam tą małą [34 cm] elektryczną bo ścieżkami i przy niektórych drzewkach większa by nie przejechała - daje rade na ok. 600 m2 tylko chińskie łożysko trafił ostatnio szlag.

Spalinowa i podkaszarka bądź kosa spalinowa także wyrobią na zakrętach ;)

Ja jestem bardziej przekonany do elektrycznej bo w samym silniku mniej się może zużyć i zepsuć, nie trzeba wymieniać oleju [w spalinowej przydałoby się co najmniej co rok], i jest tańsza w użytkowaniu [silnik elektryczny ma dużo wyższą sprawność od spalinowego].

Olej 18zł raz na rok, a prąd i kabel non stop. Wybór raczej trzeba dostosować do ilości trawy oraz przeszkód na trawniku :)

Można oczywiście wybrać wersję z mulczowaniem - nie pamiętam teraz dlaczego jej nie chciałem, ale jakiś powód miałem, więc trzeba by się zastanowić co wybrać w konkretnym przypadku.

Mulczowanie zależy przede wszystkim od specjalnego noża. Mam i korzystam, zbieranie trawy z ok 1200m2 nie było możliwe bez zrobienia jakiegoś wielkiego kompostownika. A tak co 4-5 dni myk z kosiarką na godzinkę (na bocznym wyrzucie) i po trawie.

Olej 18zł raz na rok, a prąd i kabel non stop.

Jak mieszasz w to prąd, to chyba warto by wspomnieć o benzynie ;)

Mulczowanie zależy przede wszystkim od specjalnego noża. Mam i korzystam, zbieranie trawy z ok 1200m2 nie było możliwe bez zrobienia jakiegoś wielkiego kompostownika. A tak co 4-5 dni myk z kosiarką na godzinkę (na bocznym wyrzucie) i po trawie.

To mulczowanie, to rozumiem jakieś siekanie na drobno. Hmmmm... Mam nadzieję, że na moje 250m2 to zwykły kompostownik 400l starczy. Domowe odpadki i tak warto zakompostować, a że parę grządek będzie, to raz na rok warto im wrzucić troszkę kompostu.

Przy 1200m2 to bym się nie zastanawiał czy spalinowa czy elektryczna.

Zostanę jednak przy elektrycznej. Zastanawiam się tylko nad dwoma mykami - samozwijający się przedłużacz i wysięgnik (jaki mają profesjonalne deski do prasowania). Podejrzewam, że wysięgnik musiałby być zbyt wysoki i zbyt ciężki, żeby był praktyczny - musiałby to by pewnie być słup na stałe. Rozejrzę się więc ew. za samozwijaczami.

Ellaj, masz rację. I Wojgoc też ma.

:)

http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=9322

Jak piszą fachowcy: Powtórzenie przyimka sprawia, że struktura zdania jest wyrazistsza, że składa się z tych samych, łatwych do rozpoznania członów, co nadaje zdaniu charakter retoryczny. Niemniej jednak – konieczne nie jest.