Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Uwaga chwalę się- dostaliśmy PNB!:) W rewelacyjnym czasie, nawet mniej niż 1,5 miesiąca. Czyżby ludzkie oblicze urzędu?;)

Czyli start w sierpniu jak najbardziej realny.

Przy okazji mam pytanie - macie namiary na jakieś firmy zajmujące się budową zewnętrznych przyłączy wodnych? Mamy do zrobienia nawiertkę, przecisk pod drogą i już po naszym gruncie pociągnięcie 80 m rury. Czuję, że zaboli...

Że facetom - zwłaszcza na emigracji - wszystko się "kojarzy" to normalka, ale kobietom nie wypadało się przyznawać. Brawa za odwagę :D

no jasne, bo kobiety to buźka w ciup, rączki w małdrzyk, ludzkich potrzeb nie mają, a jak już to nie powinny się nawet przyznawać!

Frankai, chłopie, Ty wypisujesz tak seksistowskie uwagi, że mnie oczy bolą czytać :mad:

Uwaga chwalę się- dostaliśmy PNB!:) W rewelacyjnym czasie, nawet mniej niż 1,5 miesiąca. Czyżby ludzkie oblicze urzędu?;)

Czyli start w sierpniu jak najbardziej realny.

Przy okazji mam pytanie - macie namiary na jakieś firmy zajmujące się budową zewnętrznych przyłączy wodnych? Mamy do zrobienia nawiertkę, przecisk pod drogą i już po naszym gruncie pociągnięcie 80 m rury. Czuję, że zaboli...

Awo - gratulacje!

namiary mam, ale jeszcze nie sprawdzone, wyślę Ci na priva, ok?

Frankai, chłopie, Ty wypisujesz tak seksistowskie uwagi, że mnie oczy bolą czytać :mad:

A koleżanka to zamiast się zjeżać, to lepiej by przeczytała moją wypowiedź ze spokojem... zauważyła, że pierwsza część mówi o stereotypie... i że w drugiej części pogratulowałem Ellaj, czyli że popieram jej podejście.

Szanowna grupo, szukam ochotników do wspólnego zakupu szamba.

Tak sobie myślę, czy nie warto kolejnego wątku założyć o poziom wyżej pt. "wspólny zakup". Tutaj strasznie szybko stronki lecą, a tam - znowu trzymając się zasady jednego posta per user - pisałoby się co się chce kiedy kupić. No ale to już mnie nie dotyczy, więc tylko rzucam pomysła.

awo65, gratulacje :)

A ja z pytaniem, gdzie kupię folię budowlaną pod podłogę 0,3mm 4x25m. W Folnecie nie mają. Obdzwoniłam parę hurtowni i nie mają, albo tylko taką 0,2. Gdzie kupowaliście i jakie rozmiary?

Madeleine, jaką pojemność kupujesz? Masz już wycenę za komplet? Jaki koszt transportu i rozładunku?

A dlaczego 0,3? nam wylewkarz powiedział 0,2, w garażu da się podwójnie. Zresztą już przyjechała.

Szambo 2500 plus vat dla chętnych.

Ja jestem chętny na szambo.

Jaka to pojemność?

co obejmuje cena?

jaki vat (23 czy 8?)?

czemu tak tanio ? :)

PS. A mi dwóch wylewkarzy (w tym Pan Korólczyk, który w końcu bedzie u mnie robił) powiedziało, że ta folia to pic na wodę (nomen omen) i nie daje żadnej sensownej ochrony. Dwóch pozostałych (w tym p. Zaremba) powiedziało, że nie zrobią wylewek jak pod spodem nie będzie papy (czego z kolei ja nie dopuszczam). I właśnie biję się z myślami co do tej folii.

PS. A mi dwóch wylewkarzy (w tym Pan Korólczyk, który w końcu bedzie u mnie robił) powiedziało, że ta folia to pic na wodę (nomen omen) i nie daje żadnej sensownej ochrony. Dwóch pozostałych (w tym p. Zaremba) powiedziało, że nie zrobią wylewek jak pod spodem nie będzie papy (czego z kolei ja nie dopuszczam). I właśnie biję się z myślami co do tej folii.

Ja tam dałem papę, bo... się wówczas nie zastanawiałem. Teraz pewnie bym też dał, bo nie jestem pewien terenu. Gdybym miał piach, to pewnie bym nie dał, a że grunt słabo przepuszczalny, to jak dren przestanie działać - lepiej mieć dobrą izolację. Nie zamierzam też zejść z obaw, co ta wstrętna papa może uczynić. Wiem - są różne przypadki. U rodziców wojgoca, u pewnego dewelopera we Wrocławiu chyba, o którym był program z tych straszących. Nie zamierzam tego trywializować, ale są to pewne przypadki. Na drogach ginie jakieś 4000 osób rocznie. Czy to oznacza, że mam nie wychodzić na drogę? Jeździć koleją? Latać samolotem? Nie tylko jeżdżę, ale mam zawód, który zmusza mnie do pokonywania 50 000km rocznie za kółkiem. A ile nieszczęść powoduje alkohol. Czy to powód by rezygnować z piwa? Nawet leki szkodzą, więc co - nie leczyć się?

Ja tam dałem papę, bo... się wówczas nie zastanawiałem.

U mnie też glina, ale wolę walczyć z tą wilgocią po drugiej stronie fundamentu (folia kubełkowa, itp) niż kłaść papę. Mam teraz papą zaizolowany dach garażu i jak sobie myślę, że to samo miałbym mieć w domu... ale wiadomo, są różne szkoły. Wiele osób ma papę pod wylewką a tylko nielicznym zdarza się taka historia jak właśnie temu developerowi, wiele osob nie ma nic pod posadzką a tylko niewielu wilgoć rozwala dom. Całe to budowanie to jedna wielka loteria. Dasz - może być źle, nie dasz - może być jeszcze gorzej. No ale folia... tania, nieszkodliwa tylko czy to ma sens... Dwa kroki po takiej folii i już powstają małe dziurki. Korólczyk mi mówił, że jak skuwał nieraz podłogi po 5-7 latach (po innych specjalistach) to folia była już sztywna i krucha (żadna bariera dla wody).