Tatarak 13.07.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Dobrzy ludzie, na jakim poziomie macie przepust do kanalizacji? - w sensie wyjście rury z domu? KB mówi, że "zgodnie ze sztuką woda pod ławą, a kanalizacja na ławie", a wykonawca słusznie zauważył, że to wyjdzie dość nisko, a jeszcze trzeba zachować spadek rury do studzienki, do której mamy 25 metrów. Muszę ścignąć gościa, który robi projekt przyłącza, ale w międzyczasie podzielcie się doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.07.2011 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Madeleine, kuchnia była wyceniana przez Magdę w RIK rikmeble.plTatarak - sprawdzałam folię i wyszły mi jakieś olbrzymie kwoty i dałam spokój. Szukam tej folii 0,3 4x25. Co do rury od kanalizacji - sprawdź moje pierwsze zdjęcia w dzienniku, czy nie będzie. Jednak na pewno nie mam zaraz na ławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.07.2011 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Dobrzy ludzie, na jakim poziomie macie przepust do kanalizacji? - w sensie wyjście rury z domu? KB mówi, że "zgodnie ze sztuką woda pod ławą, a kanalizacja na ławie", a wykonawca słusznie zauważył, że to wyjdzie dość nisko, a jeszcze trzeba zachować spadek rury do studzienki, do której mamy 25 metrów. Muszę ścignąć gościa, który robi projekt przyłącza, ale w międzyczasie podzielcie się doświadczeniami. Jeśli dobrze pamiętam to mam ok 60cm poniżej powierzchni, a to nie jest bezpośrednio na ławie. I to chyba taki standard w mojej okolicy bo jak robiono projekt kanalizacji dla osiedla to Pani mówiła, że standardowo właśnie tyle wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.07.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Jeśli chodzi o kuchnię i wyceny to polecam uderzyć też do mojego stolarza, namiary albo w wątku z ekipami, albo na priv. A foty kuchni są w wątku na wnętrzach z kuchniami w porównaniu do wyceny w anegre wyszło mi 50% taniej... lakierowany mdf, sprzęt heticha, wszystkie bajery [samodomykacze, cargo itd] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.07.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 dawaj Claris na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.07.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Dobrzy ludzie, na jakim poziomie macie przepust do kanalizacji? - w sensie wyjście rury z domu? KB mówi, że "zgodnie ze sztuką woda pod ławą, a kanalizacja na ławie", a wykonawca słusznie zauważył, że to wyjdzie dość nisko, a jeszcze trzeba zachować spadek rury do studzienki, do której mamy 25 metrów. Muszę ścignąć gościa, który robi projekt przyłącza, ale w międzyczasie podzielcie się doświadczeniami. uwzględnij odległość byś miała spad i wyjdzie - ja mam 70cm w gruncie i przechodzi przez ścianę fundamentową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.07.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Po telekonferencji wykonawcy z projektantem - przepust ma być na drugim bloczku na ławie. Claris - to ja też poproszę namiary na stolarza oraz info, czy pan Krystian robił Ci cały dach włącznie z więźbą? od początku do końca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.07.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Po telekonferencji wykonawcy z projektantem - przepust ma być na drugim bloczku na ławie. Claris - to ja też poproszę namiary na stolarza oraz info, czy pan Krystian robił Ci cały dach włącznie z więźbą? od początku do końca? U mnie robili generalnie tylko pokrycie [dachówki] oraz podbitkę. Tylko dlatego, że po więźbie pogoniłam poprzedniego wykonawcę i ekipa Krystiana poprawiała co tamci spartolili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.07.2011 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Ok, dzięki. Bo właśnie czekam na ofertę do niego, ale jakoś wydało mi się, że nie był zachwycony, że więźba też jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 13.07.2011 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Dobrzy ludzie, na jakim poziomie macie przepust do kanalizacji? - w sensie wyjście rury z domu? KB mówi, że "zgodnie ze sztuką woda pod ławą, a kanalizacja na ławie", a wykonawca słusznie zauważył, że to wyjdzie dość nisko, a jeszcze trzeba zachować spadek rury do studzienki, do której mamy 25 metrów. Muszę ścignąć gościa, który robi projekt przyłącza, ale w międzyczasie podzielcie się doświadczeniami. A to nie jest tak, że ma iść po zalecanych spadkach i wyjść z budynku jak wyjdzie? Przecież jak masz pion daleko to będzie głębiej aniżeli jak jest bliżej. U mnie z tego co pamiętam górna krawędź jest jakieś 40-50cm poniżej terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.07.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Teoretycznie tak, ale jeśli najpierw robię dom, a potem przyłącze, to przecież nie będę po ułożeniu całego przyłącza kuć na ślepo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 13.07.2011 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Dzięki wszystkim za dobre słowa. Dzisiaj bawiliśmy się w drwali... szkoda tylko, że pożyczona piła spalinowa nie chciała wziąć udziału w tej zabawie. W efekcie siekierka i mała piła ogrodowa musiały wystarczyć. Na dzisiaj mamy dość. Ciąg dalszy wyrębu w poniedziałek. GGK Dobroszyce dała mi całkiem dobrą wycenę na zrobienie przyłącza wody, aż byłem zaskoczony. A trochę tego wyszło - 93 m od istniejącego rurociągu do miejsca posadowienia. I jeszcze czas - 'to zrobimy w przyszłym tygodniu'. Najpierw muszę niestety drzewa z drogi wewnętrznej powycinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 13.07.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Teoretycznie tak, ale jeśli najpierw robię dom, a potem przyłącze, to przecież nie będę po ułożeniu całego przyłącza kuć na ślepo. Nie miałaś projektu kanalizy? U nas w projekcie (mamy oczyszczalnię) wyjście z budynku jest na poziomie -0,72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 13.07.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 mam przy adaptacji "koncepcję"* przyłączy wod-kan. własciwy projekt właśnie się robi - głębokość przepustu już mi ustalił projektant:) *nie będę polecać mojego KB, jeśli wiesz, co mam na myśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.07.2011 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Teoretycznie tak, ale jeśli najpierw robię dom, a potem przyłącze, to przecież nie będę po ułożeniu całego przyłącza kuć na ślepo. A co chcesz kuć, bo nie kumam. Robisz ławy, potem murujesz ściany z bloczków, wrzucasz w nie piach i jednocześnie rozkładasz kanalizę. Gdzie wyjdzie rura tam wytrzaskasz dziurę. Potem przyłącze tylko nadziejesz na tak wystawiony koniec. Nie pamiętam, ale bardzo wątpię by rura leżała na ławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 13.07.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 A co chcesz kuć, bo nie kumam. musisz brac poprawkę, że to Tatarak - nim jest problem to juz go sama wynajduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.07.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Spirea wyczyść skrzynkę forumową bo nie mogę ci PW wysłać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 13.07.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Frankai - faktycznie napisałeś w przeszłym "nie wypadało się przyznawać", więc rozumiem, że dziś już wypada zwracam honor! To nawet nie to. "Nie wypadało" oznacza jakieś utarte, publiczne przekonanie. Ja osobiście mam w nosie co kto myśli czy nawet myślał. O ile przeciwny jestem durnym formom równouprawnienia (parytety, traktorzystki, ślusarki, itp.), o tyle nie widzę nic złego w równouprawnieniu w seksie i zachowaniach z nich związanych. Zresztą sposób traktowania kobiet w krajach islamskich, zapewne wywarł wpływ na moje postrzeganie tych krajów. Ad izolacja podłogi - zastanawiam się, jakby tak zamiast papy dać izolację w płynie? Nie wiem czy ma to sens i jak się sprawdzi. Strasznie wrażliwe na pęknięcia, a te na chudziaku wystąpią. Trzeba kleić specjalne taśmy, a co będzie jak pęknie ciut później? Zdecydowanie polecam jednak jako izolację tarasów i balkonów, oraz okolic prysznica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 13.07.2011 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Tatarak ty też prowadzisz bujną koresponsdencję masz zapchaną skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 13.07.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Spirea wyczyść skrzynkę forumową bo nie mogę ci PW wysłać! już wyczyściłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts