Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

też tak mam. zanoszę się z pytaniem o kominkarzy co u Was robili kominki i jesteście z nich zadowoleni, ale boję się zostać okrzyczaną, żebym FM przeszukała... a mi to kompletnie nie wychodzi!!

kominki facet robi, mi robił i wszystkim naszym znajomym, tani solidny z poznania przyjeżdża 600387472

kominki facet robi, mi robił i wszystkim naszym znajomym, tani solidny z poznania przyjeżdża 600387472

wielkie dzięki, na pewno zadzwonię!

jeszcze pytanie odnośnie kominów/wentylacji - sąsiedzi co już mieszkają od jakiegoś czasu skarżą się na drożność przewodów wentylacyjnych, coś im wybija jak włączą wyciąg w okapie. kominiarz co im robił odbiór powiedział, że pewnie ekipa niechcący zatkała przewody w czasie budowy, może się gruzu nasypało... stwierdził, że komiarza powinni wziąć już na etapie surowym do takiego mini-odbioru, czy wentylacja dobrze zrobiona. bo na tym etapie jeszcze można poprawić stosunkowo prosto i tanio, a nie potem ryć.

czy ktoś z Was prosił kominiarza do stanu surowego i czy uważacie to za słuszne?

czy ktoś z Was prosił kominiarza do stanu surowego i czy uważacie to za słuszne?

Nie i nie wydaje mi się, żeby robiąc dom poprawnie kominiarz miał co robić.

Komin ma być drożny

Do kanałów spalinowych wkład. Także do kominkowego !!!

Jeżeli wentylacja grawitacyjna, to musi być wlot powietrza !!! Ja mam nawiewniki w oknach.

Wyciągu (nie mylić z okapem), nie można mieć mając w domu kominek czy kocioł z otwartą komorą spalania. Jeżeli ktoś obchodzi przepisy, to przynajmniej trzeba zapewnić duuuuuży dopływ świeżego powietrza.

Kominy na ścianach zewnętrznych muszą być ocieplone.

Przy kominach niskich (poniżej 5m), bywają problemy z ciągami. Wtedy być może warto się z kimś skonsultować. Może to być nawet kominkarz z doświadczeniem.

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy stropów gęstożebrowych: z czego macie pustaki stropowe - keramzytobeton, żużlobeton czy ceramika - i czym się kierowaliście przy wyborze? Na razie mam oferty z 2 hurtowni - pustaki keram. za 3,67 za sztukę i żużlob. za 2,91 za sztukę (brutto). Różnica finansowa jest oczywista, a jakie są inne?

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy stropów gęstożebrowych: z czego macie pustaki stropowe - keramzytobeton, żużlobeton czy ceramika - i czym się kierowaliście przy wyborze? Na razie mam oferty z 2 hurtowni - pustaki keram. za 3,67 za sztukę i żużlob. za 2,91 za sztukę (brutto). Różnica finansowa jest oczywista, a jakie są inne?

Strop jeszcze przed nami, ale ja wybrałem keramzyt. Żużlobeton zawiera w sobie żużel - a to mnie nie przekonuje, aby sobie produkt spalania zabudować w domu. Pewnie inni mogą z tym dyskutować, ale jednak żużel nie jest materiałem 'czystym' (promieniowanie resztkowe, gazy etc.).

Dla mnie to podstawowa różnica.

Strop jeszcze przed nami, ale ja wybrałem keramzyt. Żużlobeton zawiera w sobie żużel - a to mnie nie przekonuje, aby sobie produkt spalania zabudować w domu. Pewnie inni mogą z tym dyskutować, ale jednak żużel nie jest materiałem 'czystym' (promieniowanie resztkowe, gazy etc.).

Dla mnie to podstawowa różnica.

cement tez zawiiera w sobie żużel.