Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

2 pytania:

ma ktoś okna z szybą P2 i okuciami WK2? jak się sprawdzają? były próby włamań?

nie boicie się, że w przypadku pożaru będziecie jak w klatce - okna się zapieką, a szyby nie wybijecie?

ktoś kupował kominy z hurtowni Manex na Bystrzyckiej? jaka jakość?

ktoś kupował kominy z hurtowni Manex na Bystrzyckiej? jaka jakość?

Ja mam z Manex-Trans.

Komin generalnie ok, wykonawca nie miał żadnych uwag. Do tej pory testowo przepaliłem w kominku 2 razy. Cug jest, żadnych wykwitów, więc na razie jestem zadowolony.

Jedna uwaga, drzwiczki wyczystki które mi dołączyli były za duże w stosunku do otworu w elemencie komina, nie wiem czy to była jakaś pomyłka czy tak mają i trzeba dodatkowo docinać element. Zorientowałem się dość późno więc już nawet nie bawiłem się w reklamację tylko kupiłem mniejsze.

Cenowo bardzo atrakcyjna oferta.

Mam pytanie do szczęśliwych posiadaczy stropów gęstożebrowych: z czego macie pustaki stropowe - keramzytobeton, żużlobeton czy ceramika - i czym się kierowaliście przy wyborze? Na razie mam oferty z 2 hurtowni - pustaki keram. za 3,67 za sztukę i żużlob. za 2,91 za sztukę (brutto). Różnica finansowa jest oczywista, a jakie są inne?

A ja mam miksa ;) tzn. część keramzytowych i część żużlowych - te pierwsze chyba były "cieplejsze", ale "za moich czasów" nie dostałem ich na całość więc dokupiłem żużlowych.

Przy różnicy w cenie jaką podajesz brałbym keramzytowe.

Dawno nie było pana od świadectw energetycznych ;) Więc korzystając z wolnej chwili, polecam forumowego Asolta:

http://forum.muratordom.pl/member.php?113586-asolt

Zleciłam mu zrobienie audytu OZC - szybko, sprawnie, bardzo wyczerpująco odpowiada na wszystkie moje pytania. I bardzo tanio :) A że tak czy owak certyfikat trzeba mieć, to naprawdę warto zlecić audyt nawet przed budową.

edit:

help, hilfe, i co tam jeszcze:

Wejście na taras. Drzwi balkonowe. Taras dochodzi do progu. Ale czy ja tam mam zrobić i tak jakiś parapet/ obróbkę blacharską progu?

A ja mam miksa ;) tzn. część keramzytowych i część żużlowych - te pierwsze chyba były "cieplejsze", ale "za moich czasów" nie dostałem ich na całość więc dokupiłem żużlowych.

Przy różnicy w cenie jaką podajesz brałbym keramzytowe.

a opłaca się brać te ksztaltki wieńcowe itp, czy to pic na wodę?

edit:

help, hilfe, i co tam jeszcze:

Spastitie (to w transkrypcji, bo nie chce mi się szukać kodów)

Wejście na taras. Drzwi balkonowe. Taras dochodzi do progu. Ale czy ja tam mam zrobić i tak jakiś parapet/ obróbkę blacharską progu?

Dużo pewnie zależy od tego czy próg jest narażony na działanie deszczu i śniegu. Sprawdzę jak jest u mnie w południe, bo na tarasie i wejściu dałem sobie chyba spokój - jest głębokie zadaszenie. Na balkonie coś było chyba robione.

Dzięki za odp. w sprawie stropu.

Po betonowaniu ław reszta betonu została - zgodnie z sugestią murarzy - rozlana w taki placek, który teraz po wyschnięciu rozbili młotkami na duże, płaskie kawałki, i proponują, żeby je wrzucić pod piasek do środka domu (pod ten piasek co będzie ubijany i zalany chudziakiem). Robi się tak? W niczym to nie zaszkodzi?

ocieplamy fundamenty. robię za mężowego pomocnika - ale jestem zmordowana. ale satysfakcja! - ogromna :)

Po betonowaniu ław reszta betonu została - zgodnie z sugestią murarzy - rozlana w taki placek, który teraz po wyschnięciu rozbili młotkami na duże, płaskie kawałki, i proponują, żeby je wrzucić pod piasek do środka domu (pod ten piasek co będzie ubijany i zalany chudziakiem). Robi się tak? W niczym to nie zaszkodzi?

Oczywiście, że się tak... nie robi. Podłoże pod wylewki powinno być jednorodne. Wtedy da się zagęścić i nie będzie niespodzianek po upływie lat. Jeżeli masz miejsce na więcej niż 40cm, to ewentualnie możesz rozważyć wrzucenie tego na spód. Jeżeli mniej - lepiej rób tak jak mówi sztuka budowlana: piasek zagęszczany warstwami po 20 cm.