Spirea 25.07.2011 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 edit: help, hilfe, i co tam jeszcze: Wejście na taras. Drzwi balkonowe. Taras dochodzi do progu. Ale czy ja tam mam zrobić i tak jakiś parapet/ obróbkę blacharską progu? my mamy tam parapet. Zajrzyj do dziennika PWasylcza. Ma tam dokładne zdjęcia obróbki przy oknach balkonowych i tarasu drewnianego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.07.2011 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dużo pewnie zależy od tego czy próg jest narażony na działanie deszczu i śniegu. Sprawdzę jak jest u mnie w południe, bo na tarasie i wejściu dałem sobie chyba spokój - jest głębokie zadaszenie. Na balkonie coś było chyba robione. Na balkonie też brak jakiejkolwiek osłony drzwi. Na tarasie na piętrze - drzwi są jakiś 1cm nad płytkami. Szczelinę pod nimi wypełniono i taśma (chyba) od systemu folii w płynie zachodzi na ościeżnicę. Oczywiście każde skrzydło ma swój okapnik. W sumie nie wiem czy to jest poprawne. Pewnie nie. Póki co (> 2 lata od położenia płytek) - bez jakichkolwiek zmian o tym bardziej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 25.07.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 planuje ktoś z was pompę ciepła w swoim domku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 25.07.2011 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 a ja dla odmiany zapytam o sprawy gazowe:) gdzie za przyzwoite pieniądze kupie takie coś http://www.krzys.com.pl/index.php?body=zamele&grupa=16&seria=2&symbol_=SZGA844 druga sprawa jak wyglada sprawa podłączania licznika czy sprawdzaja piec kuchenkę? czy tylko zakładaja licznik i nic ich nie obchodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.07.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 druga sprawa jak wyglada sprawa podłączania licznika czy sprawdzaja piec kuchenkę? czy tylko zakładaja licznik i nic ich nie obchodzi? Ale o co chodzi? O to że jej jeszcze nie masz, czy że zmienił Ci się projekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.07.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Swego czasu była dyskusja o wiązaniu betonu. Myślę, że dobrym potwierdzeniem będą słowa Krzysztofa Dydy, głównego inżyniera w spółce Wrocław 2012:"Z drugiej strony ich zastosowanie pozwoliło nam na znaczne zaoszczędzenie czasu. W innych warunkach musielibyśmy ustawiać ogromne szalunki, które przez 28 dni blokowałyby inne prace. Tyle bowiem trwa wiązanie betonu w przypadku jednego elementu" O budowie stadionu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.07.2011 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 planuje ktoś z was pompę ciepła w swoim domku? ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.07.2011 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Oczywiście, że się tak... nie robi. Podłoże pod wylewki powinno być jednorodne. Wtedy da się zagęścić i nie będzie niespodzianek po upływie lat. Jeżeli masz miejsce na więcej niż 40cm, to ewentualnie możesz rozważyć wrzucenie tego na spód. Jeżeli mniej - lepiej rób tak jak mówi sztuka budowlana: piasek zagęszczany warstwami po 20 cm. 40 cm? nie żartuj. samego humusu miałam zdjęte do 70 cm miejscami, a że bloczki się kończą powyżej gruntu, to mam jamę prawie na metr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.07.2011 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 40 cm? nie żartuj. samego humusu miałam zdjęte do 70 cm miejscami, a że bloczki się kończą powyżej gruntu, to mam jamę prawie na metr To se wrzuć. Byle na dno. Przy zagęszczaniu pilnuj, żeby zagęszczali warstwami co 20cm. No chyba że będą mieli jakąś wielką zagęszczarkę. Coś mi świta, że absolutny max to 35cm. Ale ja się nie znam, więc pewnie się mylę . Inna sprawa czy przy tak dużej głębokości, to nie warto by robić pseudo stropu. A może jakiś bunkier przeciwatomowy lub chociażby przeciwtornadowy? A może skrytki na "bibułę" czy skarpety z walutą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 25.07.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Ale o co chodzi? O to że jej jeszcze nie masz, czy że zmienił Ci się projekt? no nie mam kuchenki i....? a namiarem na fajną szafkę nikt się nie pochwali:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 25.07.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 my mamy tam parapet. Zajrzyj do dziennika PWasylcza. Ma tam dokładne zdjęcia obróbki przy oknach balkonowych i tarasu drewnianego. dzięki, lecę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 40 cm? nie żartuj. samego humusu miałam zdjęte do 70 cm miejscami, a że bloczki się kończą powyżej gruntu, to mam jamę prawie na metr prawie na metr a metr to różnica - jak w reklamie piwa;) tak jak pisał Frankai - podłoże ma byc jednorodne, więc sypiesz piach,piach zageszczasz, lejesz wodę i piach,piach i zagęszczasz i woda i tak w kółko, aż do założonego poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 dobrze mieć załatwioną koparkę na czas wsypywania, bo taczkami to się w dzień nie da zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
puzondm 25.07.2011 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 ja i masz coś upatrzonego? czy na razie tylko ideologicznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.07.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 i masz coś upatrzonego? czy na razie tylko ideologicznie? znająć Tataraka, to temat jest prześwietlony wzdłuż i wszerz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.07.2011 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 prawie na metr a metr to różnica - jak w reklamie piwa;) tak jak pisał Frankai - podłoże ma byc jednorodne, więc sypiesz piach,piach zageszczasz, lejesz wodę i piach,piach i zagęszczasz i woda i tak w kółko, aż do założonego poziomu Zaraz, zaraz... czy to nie Tatarak pisała, że wkłada 0.5m styropianu w podłogę? No dobra - 20cm. Do tego wylewki - pewnie grubsze niż minimalne 5cm. Do tego chudziak. Wyjdzie piasku dużo mniej niż 1m. Tatarak - rozrysujcie z kierownikiem dobrze wszystkie warstwy, żeby potem Ci pomieszczenia nie wyszły zbyt niskie. Lanie wody to chyba dobre jest w szkole na polskim. Kiedyś - kiedy nie było zagęszczarek - było praktykowane jako forma zagęszczania i pewnie to miało sens. Na forum ktoś dawno temu podważał lanie wody, bo zagęszczarka po części ją wybije (zrobi się błotko), a zagęszczenie i tak będzie gorsze niż bez. Mógłbym się mylić, ale nie kojarzę, żebym widział profesjonalistów lejących wodę do zagęszczania. Czy to na innych budowach, czy to przy budowie dróg, czy choćby układania kostki. Co do koparki, to może okazać się zbędna. Najpierw niech Tatarak policzy ile w końcu tego piachu wali. Potem musi przeanalizować, jakie ma możliwości kipnięcia wywrotki w fundament. Zwykle są ograniczone, ale a nuż ma dojazd do 2-4 punktów. Wtedy rozrzucenie warstwy 20cm nie nastręczy problemów. U mnie - o ile mi się nie pokiełbasiło - 1 gość dał radę rozwozić taczką i zagęszczać. Robotny był okrutnie i w 2 dni się uwinął. Łącznie chyba było ok. 35cm piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.07.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 no nie mam kuchenki i....? a namiarem na fajną szafkę nikt się nie pochwali:) Kuchenki masz prawno nie mieć. Przed nią i tak się instaluje zawór odcinający. Ja mam rurę pociągniętą do kuchni, ale z kuchenki już zrezygnowałem na rzecz płyty indukcyjnej. Jeżeli też rezygnujesz, to możesz zmienić projekt, lub zostawić jak jest i nigdy nie podłączyć niczego. Szafkę... Jaką szafkę? Do gazu pod licznik? Ja wycyganiłem w gazowni zgodę na szafkę na tyłach budynku. W dodatku brązową z czerwony napisem, żeby elewacji nie psuła. Udało się, bo to było dość dawno, a poza tym rurę miałem w swojej posesji (1.5 m od płotu), więc ciągnąć do płotu i nazad, było trochę bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.07.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Macie może jakieś namiary na sklepy z materiałami do budowy obudowy kominka. Czyli szamoty, płyty izolacyjne i takie tam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 26.07.2011 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 I druga sprawa - macie jakieś sprawdzone źródła drewna do kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 26.07.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 za miesiąc ocieplamy poddasze - jaką wełnę proponujecie?I pytanie do osób z szambem - jaką pojemnośc wybieraliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts