BK 30.06.2004 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 BK, na początku też wychodziłem z założenia co to 2tys. w tę czy tamta stronę teraz już wiem, że każde 10zł to jest coś nowego kupione na budowie.te różne gó...a kosztowały mnie już ponad 15tys a nijak nie widze ich w kosztorysiepoczątkowym to prawda, łatwo przewidzieć i zaplanowac w kosztorysie ściany, okna dach, beton. Ale na poczatku nikt sobie nie zdaje sprawy ile na budowie idzie gwożdzi (u mnie to chyba ze 100 kilo poszło), koszty transportu, deski do szalowania i nie tylko, pianka, styropian, jakieś dodatkowe żelastwo, uszczelniacze wypełniacze, izolacje - koszt jednostkowy jest niewielki ale jak to zsumować...... ale to nie jest moja nonszalancja, jak przyjdzie co do czego to liczymy każdą złotówkę, na razie dopiero teraz zabraliśmy się za dokładne wyliczenia. ALe faktem jest że np. wyszło nam że ściany z silki będą "tylko trochę droższe" od silikatów z Teodorów czy Kluczy, a np. ceramiczne mieliśmy tylko trochę droższe od betonowych etc. suma sumarum ... Z drugiej strony nie chcę na izolacjach fundamentów czy materiałach na ściany przesadnie oszczędzać - tego juz nigdy nie poprawimy ... Dlatego mnie tak zainteresowały te płytki po 18 PLN za m Albo panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.06.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 aha - i czy za deski do szlowania cena 200 zł za kubik jest OK czy nie? a bardzo chciałabym każdy metr papy czy pojemnik uszczelniacza ująć w kosztorysie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.06.2004 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 BK, w tej cenie to chyba używane deskijak nowe to bierz w ciemno pod warunkiem, że gr. min25mm choc czasem potrzebne sa 32mm.nie ma takiej możliwości ujęcia wszystkiego w kosztorysie.ja zakładełem dysperbitu 120kg, zużyłem 300kg czemuzapomniałem o dodatkowych kwestiach typu fundament pod schody, taras itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.06.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 a używane deski do szlunków nie mogą być? a co do dodatkowych fundamentów - konstruktorzy przyzwyczajeni do budowy bardzo dużych obiektów mówią że te pół tony na kominek to nic i nawet nie trzeba fundamentu - ja jednak uważam że powinno być - taras też będzie, fundamenty u nas będą drogie - bo tych izolacji to bardzo dużo pójdzie (wody gruntowe) a dlaczego ja mam izolację w litrach a nie w kg? 600 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 30.06.2004 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 U mnie też płytki prosto - tak lubię i IMHO łatwiej jest wykonać połączenia na progach...Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.06.2004 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 mogą być używane, byle nie były bardzo brudne i nie miały tysiąca dziur po gwoździach.sorry, ma być w litrachwysoki poziom wód - to jakiś drenazyk zrobisz wokół swegoje rezydencji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.06.2004 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 drenażyk nieodzowny, będzie zrobiony razem z fundamentami. co do desek - nie może być dziur żeby beton przez nie nie wylatał? TO jak założyłam 600 litrów Izoplastu to sie mogę tylko mile zdziwić? że niby przyoszczędzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.06.2004 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 BK,zobacz na opakowaniu jakie jest zużycie i dorzuć ze 20% więcejdziury?beton się wyleje, najwyżej same mleczko ale chodzi o to, że jesli te Twoje dechy były iles tam razy używane to możesz miec problem z ich ponownym rzetelnym zbiciem bo gwóźdz wbijany wywali Ci jakąś fest dziurę i co - ale to tylko teoria bo zawsze można na wierzch dać dodatkowo deskęa te deski używane?w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.06.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Taką cenę podał mi kolega który ma hurtownię, może używane.Szukam też jakichś namiarów w autogiełdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 30.06.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 BK, dziwne ze ten majster rurek od kanalizy nie chce kłaść, choc moze dobrze ze uczciwie mowi ze nie umie U nas kładli, i kosztowalo mnie to tyle co rurki... Kafelki polankowe bardzo piekne, choć NIECIERPIĘ DUDUDUDUDU W moim domu na pewno nie bedzie samochodzików Nasze okna przyjechały juz z fabryki do Wrocławia, montaz w poniedziałek a potem wchodzi pan elektryk. W ziwazku z tym mam pytanie - jakie sa srednie ceny za punkt, ile płaciliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.06.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 aka, za darmo wykonawca nie zrobił Ci kanalizy - uwzględnił to w swojej wycenie,gdzie kupowałąś okna?cena za punkt waha się od 15zł do 25zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 30.06.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Wojtek, mowiac szczerze nie pamietam tego punktu w kosztorysie a 1200 zl bym zapamietala... Mniejsza o większe. Okna z fabryki Brokat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.06.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 aka,gdzie ma siedzibę firma Brokat?robią Ci również montaż?w Rzepie wyczytałem, że jeśli producent montuje to VAT jest 22%, jeśli usługodawca zamówi dla Ciebie okna i je zamontuje to VAT jest 7% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aka 30.06.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Siedziba jest w Kołobrzegu, montaz robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 30.06.2004 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 grupa moja kochana pora się pożegnac na pewien czas ....nie wiem jak długo ale przez jakiś czas nie będę pojawiac się na forum pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia w budowaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.06.2004 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Kafelki polankowe bardzo piekne, choć NIECIERPIĘ DUDUDUDUDU W moim domu na pewno nie bedzie samochodzików U mnie w mieszkaniu jest ok. 50 samochodzików, z czego gabarytowo dwa duże przemieszczają się po całym mieszkaniu, a reszta swobodnie jeździ - odkrywam je w różnych dziwnych miejscach, np. za pralką czy za telewizorem, przy czym nie ma żadnego logicznego wytłumaczenia dlaczego są akurat tam. Tak to jest jak się ma dwulatka ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 30.06.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Kafelki polankowe bardzo piekne, choć NIECIERPIĘ DUDUDUDUDU W moim domu na pewno nie bedzie samochodzików a co dziewczynka będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 30.06.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Ivonesca no co ty?A w Ligocie nie ma kafejek internetowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 30.06.2004 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Ivonesca no co ty? A w Ligocie nie ma kafejek internetowych? nie znalazłam żadnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 30.06.2004 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 napewno jest takowa mniej lub bardziej dostępna.chyba, że to urlop to wybaczamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts