Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Mam umówioną koparkę do piasku, dojazd do fundamentów z 2 stron, na dno damy te betony (kb zatwierdził), na to piasek - ubijany warstwami co 15 cm. część panowie dowiozą taczkami, część może im podrzuci tą koparką czy ładowarką. Akcja jest planowana na jutro - muszę naładować baterię w aparacie :)

Pompy ciepła - u nas gruntowa z kolektorem pionowym, mam już przepusty na ławach (skonsultowane z bardzo fajną firmą instalacyjną) na rury do kolektora. I oferty na wykonanie pc różnych marek od różnych film z okolicy -własne i jednego kolegi z forum, z którym się wspólnie głowimy, co najlepiej wybrać. nie wiem, co byś chciał więcej wiedzieć, bo pytanie zadałeś takie raczej ogólnikowe :)

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

za miesiąc ocieplamy poddasze - jaką wełnę proponujecie?

I pytanie do osób z szambem - jaką pojemnośc wybieraliście?

Ja mam w projekcie 10m3, sądzę, że to optymalna pojemność, bo:

po pierwsze opróżniasz co 2-3 tygodnie w zależności od ilości osób i zużywania wody

po drugie korzystniejsza jest cena takiej szambiarki, z tego co się orientuje to u mnie za wywóz 5m3 jest 100zł, a za 10m3 150zł.

po pierwsze opróżniasz co 2-3 tygodnie w zależności od ilości osób i zużywania wody

po drugie korzystniejsza jest cena takiej szambiarki, z tego co się orientuje to u mnie za wywóz 5m3 jest 100zł, a za 10m3 150zł.

będziemy brać coś w okolicach 9m3. Zadzwoniłam do starostwa i potem do nadzoru budowlanego. Okazuje się, ze musze się trzymać danych z projektu, bo zmiana pojemności jest istotną zmianąi trzeba byłoby robić projekt zamienny.

Ja nastawiłem się na jak najniższą lambdę. Między krokwie dałem 15 cm jakiejś Uni-cośtam Isovera z lambdą 0.033. Na ruszcie dałem już sztywniejszą w płytach. Jakiś Rockwool z lambdą chyba 0.035. Po przeliczeniu jest to cieplej niż 25 cm pierwszej lepszej. Wg sprzedawcy najlepiej sprzedawała się jakaś tania z lambda 0.044, a na moją musiałem czekać. Zależało mi na tym, żeby nie obniżać sobie stryszku, który też mam ocieplony. Jakby ktoś wnikał, to pomiędzy deskami strychu a sufitami na piętrze mam jeszcze 5-10 cm tej Rockwoola. Klapy od stryszku (zdjęcia na mojej www), są skrzynkami na rolkach, z wypełnieniem z polistyrenu ekstrudowanego 5cm.

ja dawałem SuperMate z lambdą 0,032 z Isovera - kupowałem na http://www.pph-henko.pl - chyba nie ma taniej niz tam.

dawałem 18cm do równego z krokwiami i potem 5cm, na to folia z ekranem aluminiowym kupiona w folnecie.

Wełna jest w rulonach, ale supe się ją kładzie

Frankai niezły pomysł z tą skrzynką - rozumiem, ze to wyjście na strych - zastępuje schody tak?

Wyjścia na strych mam 2: w pokoju synka i w garderobie.

U synka drabinka jest powiedzmy elementem wystroju wnętrza i wygląda to tak:

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0215/1104979845_iBTwF-Th.jpg

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/DSCN0217/1104979913_KzsuJ-Th.jpg

Zdjęć w garderobie nie mam, ale tam drabinka jest cała z kwasówki (bez okładek stopni) i przywieszana w razie potrzeby. Normalnie wisi sobie za kominem.

Koszt: wyłazy sztuk 2 z montażem - łącznie 650zł, drabinki szt. 2 ze stali nierdzewnej - łącznie 1 000zł.

Weź takie, jakie samochody jeżdżą w okolicy wybierać. Jak weźmiesz 10m3 a w okolicy są same 8m3, to zawsze coś będzie Ci zostawać na dnie.

Co do cen, to jak się orientowałem na początku to było tak: 50zł za dojazd i 10zł za każdy m3. Czyli dla 8m3 masz 50zł + 80zł, a dla 10m3 50zł + 100zł. Czyli podobnie jak pisze Gosia. Teraz jednak moje 10m3 chodzi po 160zł.

Co do pojemności zbiornika vs. pozwolenie na budowę. Oczywiście z formalnego punktu widzenia tak może być, ale czy ktoś Ci tam wejdzie do środka zmierzyć?

Pompy ciepła - u nas gruntowa z kolektorem pionowym, mam już przepusty na ławach (skonsultowane z bardzo fajną firmą instalacyjną) na rury do kolektora. I oferty na wykonanie pc różnych marek od różnych film z okolicy -własne i jednego kolegi z forum, z którym się wspólnie głowimy, co najlepiej wybrać. nie wiem, co byś chciał więcej wiedzieć, bo pytanie zadałeś takie raczej ogólnikowe :)

Ja mam u siebie bardzo ciekawe rozwiązanie PC z bezpośrednim parowaniem w warunkach wrocławskich cena jest bardzo dobra jak będziesz chciał zobaczyć instalacje z pompa to pisz na prv jestem już po pierwszym sezonie grzewczym.

Co do pojemności zbiornika vs. pozwolenie na budowę. Oczywiście z formalnego punktu widzenia tak może być, ale czy ktoś Ci tam wejdzie do środka zmierzyć?

no nie wejdzie, ale trzeba wykazac się certyfikatem czy czymś tam z numerem zbiornika i tam pewnie jest podana pojemność

Wojgoc, a pamiętasz jaką konkretnie folię kupiłeś i taśmę? Czy na strop poddasza dawałeś to samo?

Frankai niezły pomysł z tą skrzynką - rozumiem, ze to wyjście na strych - zastępuje schody tak?

folia ta

http://folnet.pl/towar/eurovent-alu-110

tasma ta

http://folnet.pl/towar/tasma-al-metalizowana-50mb-1

natomiast nie kumam pytania o strop poddasza.

częściowo robiłe sufity na parterze w regipsach i tam wkladałem wełnę - ale nie SuperMate tylko promocyjna URSE - i tę samą folię

Weź takie, jakie samochody jeżdżą w okolicy wybierać. Jak weźmiesz 10m3 a w okolicy są same 8m3, to zawsze coś będzie Ci zostawać na dnie.

Co do cen, to jak się orientowałem na początku to było tak: 50zł za dojazd i 10zł za każdy m3. Czyli dla 8m3 masz 50zł + 80zł, a dla 10m3 50zł + 100zł. Czyli podobnie jak pisze Gosia. Teraz jednak moje 10m3 chodzi po 160zł.

Dowiedziałam się, że firma, która przyjeżdża do sąsiada bierze 15zł/m3, ale min za 100zł, czyli poniżej 7m3 się mniej opłaca.

I pytanie do osób z szambem - jaką pojemnośc wybieraliście?

Mamy Rockwoola Toprock i Ursę Gold. Porównując miękkość, sprężystość, łatwość układania, wygląd, zapach - zdecydowanie wygrywa Ursa. Parametry te same lambda 0.035

Szambo mamy 10m3 [teoretycznie, bo jak ostatnio pompowalismy to wyszlo tylko 7.5m3, z tym, że to był pierwszy raz i nie byliśmy pewni czy jest już całkiem pełne...]

Lanie wody to chyba dobre jest w szkole na polskim. Kiedyś - kiedy nie było zagęszczarek - było praktykowane jako forma zagęszczania i pewnie to miało sens. Na forum ktoś dawno temu podważał lanie wody, bo zagęszczarka po części ją wybije (zrobi się błotko), a zagęszczenie i tak będzie gorsze niż bez. Mógłbym się mylić, ale nie kojarzę, żebym widział profesjonalistów lejących wodę do zagęszczania. Czy to na innych budowach, czy to przy budowie dróg, czy choćby układania kostki.

Wbrew pozorom takie lanie wody ma sens. Woda dostając się w przestrzenie międzyziarnowe tworzy otoczki na powierzchniach ziaren. Te otoczki zmniejszają tarcie międzyziarnowe, więc woda w tym układzie spełnia rolę smaru. Suchy piasek nie daje się zagęścić tak dobrze, jak piasek zwilżony ze względu na znaczne opory tarcia. Oczywiście nie można przesadzić z ilością wody, bo rzeczywiście robi się błotko i efekt jest przeciwny od zamierzonego. Stara zasada mechaniki gruntów, nie zmieniła się po skonstruowaniu zagęszczarek mechanicznych.

A że 'profesjonaliści' nie leją... a to Polska właśnie.