Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Podstawowa zasada - i mówię to jako inwestor z ponad 10-letnim doświadczeniem - nie spoufalać się z wykonawcami. Każde takie zbliżenie, czy choćby obdarowanie pełnym zaufaniem, powoduje - pewnie poprzez zapeszanie - problemy. Każda najlepsza ekipa wtedy się psuje. Najlepiej być na dystans do końca budowy i dopiero potem się rzucić na szyję, obcałować i powiedzieć, że są ekstra*. Wcześniej trzeba starać się mieć kontrolę i skoro ma zrobić SSO, to on ma sprawdzić wyliczenia, niezależnie czy liczysz Ty, architekt czy kb. Reguła min. 4 oczu (architekt-majster, lub kb-majster). Muszą mieć do Ciebie szacunek i czuć, że potrafisz ich sprawdzić.

Nie jestem zwolennikiem rozstrzeliwania ekipy czy kb za błędy. Co do zapłaty, też trzeba mieć umiar, bo nie zawsze sprawa jest czysta, nawet jak nam się tak wydaje. Zdarzyło mi się tylko raz arbitralnie zapłacić mniej za niedotrzymywanie terminów.

* - ja co prawda nikogo nie obcałowywałem i nie planuję

co do chwalenia na koniec, to się zgodzę. Niestety popełniłam ten błąd ostatnio przy tynkarzach. A często dopiero po wyjściu ekip wychodzą na jaw jakieś nieprawidłowości.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

za miesiąc ocieplamy poddasze - jaką wełnę proponujecie?

I pytanie do osób z szambem - jaką pojemnośc wybieraliście?

Ja gorąco polecam Wełnę Isover Super Mata współczynnik ma 0,033 i moi wykonawcy sobie badzo ją chwalili, może najtańsza nie jest ale warto zainwestować w przyszłość. Ja kupowałem w Środzie Śląskiej. Mogę namiary podac.

Pozdrawiam

no nie wejdzie, ale trzeba wykazac się certyfikatem czy czymś tam z numerem zbiornika i tam pewnie jest podana pojemność

Nie pamiętam, aby ktoś ode mnie chciał taki certyfikat. KB tylko w próbie szczelności wpisywał pojemność. A jak wiadomo, nasz papier przyjmnie wszystko gdy potrzeba.

kubuswir a w czym ta supermata oprócz cyferek jest taka zarąbista? odczuwasz jakoś porównywalnie różnice? i drugie pytanie 59% od cennika to powiedz koniecznie gdzie i ile transport do wrocka bo może tu jest dropsik pogrzebany.

Tatarak co do kosztów na budowie.....jak to mówią budowlańcy "straty muszą być" tylko czemu zawsze są po stronie inwestora to zagadka.

Jak masz umowę i kary, odsetki oraz dobry projekt wykonawczy mówiący od a-z osochodzi itd to inaczej trochę wygląda ta budowa, ale w przypadku budowy domków przeważnie mamy schematy kreskowe czyli PB i druga rzecz jak mówią budowlańcy "na domki idą ci co nic nie umiom".

Mam pytanie: czy może ktoś ma pomysł czym wyczyścić kostke brukową z betonu.

Próbowalismy jakimis preparatami do czyszczenia kamienia z betonu, ale rezultat marny, bo kamień jest nierówny i ciężko po tym szorować szczotka drucianą. Poza tym ilościowo, to jet też nie dużo bo może około 30m2, więc jakas profesjonalna firma nawet sie nie zaiteresuje.

Może Frankai? :-)

Poza tym ilościowo, to jet też nie dużo bo może około 30m2, więc jakas profesjonalna firma nawet sie nie zaiteresuje.

Może Frankai? :-)

Frankai też Wam nie wyczyści ;)

Pisząc poważnie - popełniasz błąd w myśleniu, lub opisywaniu, że poważna firma nie zainteresuje się Waszymi 30m2. Nie jest kwestią ile macie metrów, a ile możecie wydać ;). Jeżeli ktoś na 200m2 chciałby im zapłacić 5zł/m2, a Wy na swoich 30 będziecie zdesperowani na wydanie 50zł/m2, to jak myślisz?

Zakładając jednak, że mówimy o niskich nakładach. Spróbuj wygooglać w necie takie forum czyszczaczy kostki. Swego czasu szukając informacji o impregnatach nadziałem się na one. Być może tam znajdziesz info. Jakieś góra 2 tygodnie temu, ktoś przy mnie mówił o "domowym" sposobie na czyszczenie kostki, ale na ten moment nie mogę dokopać się co to było (może płyn do czyszczenia grila, może coca-cola), kto to mówił i kiedy. Są jednak duże szanse, że mi się przypomni. Wtedy napiszę. Generalnie jednak musisz liczyć się z tym, że w przypadku kostki betonowej, zabrudzenia często wnikają w głąb i można je tylko częściowo usunąć (niejako odbarwić). Ważne też co pobrudziło kostkę, bo inny środek zadziała na olej, inny na smołę, a inny na... gumę do żucia (przypomnę, że wyplucie gumy na chodnik w Singapurze może skończyć się karą śmierci).

pewnie stąd, że to jest bardzo intratny interes i pewnie nie tak łatwo w niego wejść. trzeba mieć na przykład umowę z gminą na wywóz nieczystości z jej rejonu, o ile się nie mylę ;)

Hmmm... Nie znam prawa w tej materii, ale... dalej uważam, że wszystko się może zmienić.

1. Jeżeli interes jest intratny, to będzie kolejka chętnych do wejścia w niego - czytaj konkurencja.

2. Może na wywóz gminnego g... trzeba mieć umowę, ale jak się to ma do prywatnego g...? Śmieci wywożą u nas 2 firmy i każdy podpisuje umowę z tą, z którą chce. Czym się różni wywóz g...? To i to wymaga sprzętu. To i to wymaga miejsca do wywiezienia, które - i tu pewność - jest zarządzane przez gminę, ale zasady przyjmowania śmieci i g... muszą być identyczne.

3. Jeżeli nawet gmina zmuszałaby ludzi do korzystania z jednego g...o operatora, to obowiązywałoby ją prawo zamówień publicznych. Wtedy jedyne kryterium będzie 100% cena. Co pewien czas - co roku, dwa, góra trzy - robiony musiałby być przetarg, a wtedy wygrać może inny operator.

2. Może na wywóz gminnego g... trzeba mieć umowę, ale jak się to ma do prywatnego g...? Śmieci wywożą u nas 2 firmy i każdy podpisuje umowę z tą, z którą chce. Czym się różni wywóz g...? To i to wymaga sprzętu. To i to wymaga miejsca do wywiezienia, które - i tu pewność - jest zarządzane przez gminę, ale zasady przyjmowania śmieci i g... muszą być identyczne.

a u nas w gminie jest tak, że każdy musi podpisać umowę na wywóz śmieci z kubła na posesji z gminą, gmina nawet daje kubły, a potem robi przetarg i wybiera firmę, która wszystkie te kubły regularnie opróżnia. a opłaty za śmieci każdy musi płacić razem z podatkami. stąd też jedyne śmieci, jakie się w naszej wsi poniewierają, to od "czyściochów" z gmin ościennych.