Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

a u nas w gminie jest tak, że każdy musi podpisać umowę na wywóz śmieci z kubła na posesji z gminą, gmina nawet daje kubły, a potem robi przetarg i wybiera firmę, która wszystkie te kubły regularnie opróżnia. a opłaty za śmieci każdy musi płacić razem z podatkami. stąd też jedyne śmieci, jakie się w naszej wsi poniewierają, to od "czyściochów" z gmin ościennych.

To pewnie przez analogię wybierają w przetargu wywożącego g..., a to znaczy, że okresowo muszą na to przetarg ogłosić. Wygra ktoś inny i może zmienić się pojemność szambiarki. No chyba że wcześniej uchwalili i wymagają, że każdy ma mieć 10m3 i w przetargu będzie wymóg, że wykonawca ma mieć wóz 10m3. Nie wiem oczywiście czy miałoby to uzasadnienie, bo inaczej jest pretekst do odwołania się i będzie ono skuteczne. Ostatnio odświeżyłem swoją znajomość pzp, więc wiem co piszę ;) Sprawdzian był w ostatni piątek - odwołanie zostało uwzględnione przez KIO (Krajowa Izba Odwoławcza przy prezesie UZP).

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Anmar tak sie nazywa firma miesci się w Środzie Śląskiej nr. do handlowca który mi sprzedawał 501-815-938 nie pamiętam jak sie nazywa.. a czym sie wyróżnia super mata dobrze sie uklada to opinia fachowcow, sznurkow fakt jak kolega pisal nie potrzeba dodatkowo ja mam 15+5cm co daje taka sama izolacje jak 23 cm wełny o wspolczynniku na poziomie 0,038 ;) porownywalem kiedys cenowo to wychodzilo niewiele drozej dodkowo ma dobra izolacje akustyczna na poddaszu jest cicho jak makiem zasial nawet w czasie duzych opadow. Transport mnie nic nie kosztowal dostawa była od producenta..

Pozdrawiam

Mam pytanie: czy może ktoś ma pomysł czym wyczyścić kostke brukową z betonu.

Próbowalismy jakimis preparatami do czyszczenia kamienia z betonu, ale rezultat marny, bo kamień jest nierówny i ciężko po tym szorować szczotka drucianą.

Ja proponuje kwasem o ile się nie myle to solny mozna kupic w budowlance i dobrze rozpuszcza takie zabrudzenia.. ew mapei mialo jakis srodek do czyszczenia plytek z fug skuteczny byl bardzo.

Witam serdecznie,

Mam pytanie: zna ktoś, może współpracuje, bądź współpracował z pracownią architektoniczną Synergia? Wysłałam ok. 10 ofert do pracowni i ta, wyszła najkorzystniej . Kontakt z nimi określam na b.sympatyczny, ale to nie wystarczy do zlecenia wykonania projektu przebudowy/dobudowy, a jednak... od początku intuicja podpowiada mi, że to mają być Oni. Tylko czy mam się nią kierować, tego do końca nie wiem. Mam jednak cichą nadzieję, że od Was się czegoś dowiem. Do tej pory nie natknęłam się na żadną informację na ich temat, a przyznam się, że sporo Was się już naczytałam.

A tak przy okazji, możecie się podzielić jakimś wzorem umowy z architektem?

Pozdrawiam:)

macie jakieś profesjonalne sposoby na sprawdzenie zagęszczenia piasku? coś pamiętam, że się wbija jakiś pręt i on nie powinien wejść głębiej niż... ale za chiny nie pamiętam szczegółów, a wyszukiwarka forum działa - jak wiadomo ;)

co prawda mąż nadzoruje ubijanie osobiście i kb ma odebrać, ale wiadomo - jak sama nie sprawdzę, to nie będzie "zaliczone" ;)

Czy kierownik budowy pojawiał się na waszych budowach podczas wykończeniówki czy robił tylko odpowiednie wpisy do dziennika?
a co masz na myśli, pisząc o wykończeniówce? mój był dziś, podał mi dokładne wymiary, jak posadowić szambo. Obejrzał w środku, co i jak, ale uwag nie wnosił.