Olleo 30.07.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Cześć. Mam pytanie o gruz. Przy przebudowie powstało go ładne 3 duże hałdy (pustaki i cegły z zaprawą, tynki, skute chudziaki i beton, a nawet troche kamienia). Bardzo lekko licząc ze 4 wywrotki tego będzie. Na kontenery wydałbym fortunę. Czy wywoził ktoś kiedys gruz wywrotką we Wrocławiu? Oczywiście chodzi mi o osobe fizyczną. Czy jest to opłacalne finansowo? Bo o wygode i szybkość nawet nie pytam, szczególnie przy użyciu jakiejś zgrabnej ładowarki/koparki. Rzecz jasna jestem zainteresowany kontaktami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.07.2011 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 No wiesz - jak człowiek zaczyna wykończeniówkę, to stwierdza, że ta budowa, to jedno wielkie szambo jakbyś zgadł Tak to jest, jak się szybko pisze. W środku to zdecydowanie nie jest etap wykończeniówki, bo lecimy instalacje, no ale wizyta była (z tym, że mój kierbud cyklicznie objeżdża swoje budowy, bo taki ma zwyczaj). Słuchajcie, ile płaciliście za podłączenie gazu od skrzynki do budynku? Ile metrów w tym było, koszt szafki itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 30.07.2011 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 A ja zapytam o ogrodzenie z siatki na podmurowce z bloczkow.Czy ktos takie robil i ile placil za mb na gotowo?Mozecie kogos polecic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.07.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 A ja zapytam o ogrodzenie z siatki na podmurowce z bloczkow. Zamiast odpowiedzieć na pytania, spróbuję zamieszać Czemu siatka z podmurówką? Chcesz się dopasować do otoczenia lub zrobić jak było wcześniej? Jeżeli tak - to rozumiem. Z podmurówką zabawy trochę jest, więc może lepiej same słupki i kostkę między nimi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 31.07.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Frankai, ale to ma byc ogrodzenie caaalej dzialki - rodzicow, brata i mojej. Po zewnetrzej tylko.To co, nie ma sensu dawac bloczkow?Mozna ewentualnie dac w jednym miejscu, w ktorym bedzie biegal pies, zeby sie nie podkopal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 31.07.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Również nie widzę sensu robienia podmurówki. Chyba, że kogoś przekonuje argument 'bo podmurówka to jednak podmurówka' (cytat z mojej babci, która do dziś nie może przeżyć, że podmurówki nie ma). Pałowania co nie miara, koszty niemałe, a korzyści trudne do docenienia. Ja zrobiłem ogrodzenie panelowe (tzn. jeszcze go nie dokończyłem bo robię własno(rodzino)ręcznie). 5mm, 3 przegięcia, 160 wysokie, goły ocynk. Za 60m kompletnego ogrodzenia, materiały i narzędzia do budowy zapłaciłem w sumie jakieś 4000zł (panele, słupki, obejmy, śruby, 'czapeczki' na słupki, cement, ręczna wiertnica). Wygląda świetnie, robi się łatwo ( połowę dystansu zrobiliśmy w 3 chłopa w jakieś 8h, druga połowa czeka aż znajdzie się czas). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 31.07.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Mowicie...?Moze faktycznie dam sobie spokoj z ta podmurowka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.07.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Ja robiłam bez podmurówki. Chyba nie najtaniej, ale już trudno się mówi. Materiały kupowane w palisada.pl, robocizna ekipy od SSO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.07.2011 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 jakbyś zgadł Tak to jest, jak się szybko pisze. W środku to zdecydowanie nie jest etap wykończeniówki, bo lecimy instalacje, no ale wizyta była (z tym, że mój kierbud cyklicznie objeżdża swoje budowy, bo taki ma zwyczaj). Słuchajcie, ile płaciliście za podłączenie gazu od skrzynki do budynku? Ile metrów w tym było, koszt szafki itd.? płaciłam za robociznę, materiały i odbiór 2400 zł. Jakieś 12-13m od granicy działki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza.kos 31.07.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam w tym roku zaczynamy z mężem budowę naszego domku pod Wrocławiem i poszukuję na początek fachowca, który pociągnie mi od sąsiada wodę do naszej działki. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 31.07.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Pomóżcie proszę z wyborem elewacji:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?50990-Elewacje-)-zdj%C4%99cia&p=4835777&viewfull=1#post4835777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 31.07.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 jaret 4;)ewentulanie 5 ale musi byc ta sama wysokosc drewna i musisz je dobrze obrobic blacharką na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.07.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 płaciłam za robociznę, materiały i odbiór 2400 zł. Jakieś 12-13m od granicy działki o, dzięki A z przyłączem w środku? Mam 30m do wkopania rury, w środku 10m, ze wszystkim na gotowo, tj. z odbiorem, 3,5 tysiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 31.07.2011 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Mowicie...? Moze faktycznie dam sobie spokoj z ta podmurowka. Zrób z podmurówką, ale pływającą. Podmurówka ochroni siatkę przed zasypaniem i łatwiej wykosisz trawę. Za gotowe ogrodzenie płaciłem ok. 65zł/m na gotowo, w tym siatka 150cm, słupki fi 50, panele betonowe 2,5m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.07.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 o, dzięki A z przyłączem w środku? Mam 30m do wkopania rury, w środku 10m, ze wszystkim na gotowo, tj. z odbiorem, 3,5 tysiąca. z przyłączem w środku. Masz chyba sensowną kwotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 01.08.2011 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Gdzie zamawiacie materiały budowlane, w szczególności pustaki, cement i papę? We Wrocławskich hurtowniach np. porotherm 11,5 (ten półmetrowy) ma cenę rzędu 6.5 zł/szt, a na allegro 2,45-2,70 zł/szt, tylko żaden sprzedawca nie jest z Wrocławia, więc dochodzi transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.08.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Frankai, ale to ma byc ogrodzenie caaalej dzialki - rodzicow, brata i mojej. Po zewnetrzej tylko. To co, nie ma sensu dawac bloczkow? Mozna ewentualnie dac w jednym miejscu, w ktorym bedzie biegal pies, zeby sie nie podkopal. Jeżeli chodzi o koszty i prostotę wykonania - obstawiam, że taniej i prościej będzie bez podmurówki. Opcji jest sporo, ale pokażmy tylko 4 podejścia: 1. Jarett - ogrodzenie systemowe 2. Suspenser - słupki prefabrykowane 3. Tatarak - żywopłot (póki nie zagęści się a trzeba się odgrodzić od piesków, można by dać najpodlejszą siatkę na bylejakich słupkach) 4. Ja - słupki z klinkieru a między nie rurki. Dla ułatwienia koszenia trawy - wypełnienie z kostki między słupkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 01.08.2011 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 a co masz na myśli, pisząc o wykończeniówce? mój był dziś, podał mi dokładne wymiary, jak posadowić szambo. Obejrzał w środku, co i jak, ale uwag nie wnosił. Mam na myśli późniejsze etapy po SSO. Mam sytuację tego typu, że mogę za całość zapłacić kierownikowi lub za wizyty. Stwierdziłam, że umówię się z nim na SSO na całość, a późniejsze etapy na dojazdy. Dopiero po przekroczeniu 7 wizyt kierownika na etapach po SSO opłacałoby mi się zapłacić u niego za całość. Dlatego się zastanawiam ile jest wizyt i czy są one konieczne po SSO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.08.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 po SSO kierownik był u mnie dwa razy (ale jeszcze jesteśmy w trakcie budowy) - raz sprawdzał tynki, a drugi raz konsultowaliśmy z nim zmianę miejsca montażu kozy i poprawność wykonania słupa. Poza tym, jak mam problem, to dzwonię z pytaniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arejaski 01.08.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam! Gdzie kupujecie drewno do kominka? Wiecie komu z okolic południowego Wrocławia można by zaufać? Potrzebuję ok. 4mp, najlepiej buku... to mój pierwszy sezon "grzewczy"... w zeszłym roku dokupowałem w zimie trochę w C. ale beret... Dziękuję z góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts