Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Pytanie z innej beczki.

Czy opłaca się pchać w wełnę Knauf na poddasze? Na papierze jest taka jak unimata (039), ale ceno wychodzi duuuużo korzystniej. Ale na markę Knauf (jeśli chodzi o wełnę) wszyscy kręcą nosem chociaż nie wszyscy potrafią to uzasadnić. Macie jakieś doświadczenia?

Najlepiej spytaj Rom-Kon w poniższym wątku:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania.../page250

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co pamiętam to mój majster robił kiedyś knaufem i mówił że się nie rozpręża że takie siano zapokowane w markę knauf wtedy na rynku pojawiała się taka brązowa wełna knaufa własnie dodatkowo dziwnie pachnie, podobnie z ursa tez sie nie rozpreża i cuchnie moczem :/

Znajomy pracował kiedyś w Niemczech u rolnika, gdzie przykrywali uprawy wełną, którą potem po sezonie odkładali do wyschnięcia, zwijali i sprzedawali do Polski do ocieplania domów.

Może na taką "refurbisched" trafiłeś i stąd kolor, zapach [pewnie jakiś nawóz] i brak rozprężania ...

Wręcz powinniście :) Witam serdecznie! jaki domek budujecie?

Madeleine i Tatarak dzięki za miłe powitanie :) Fajnie być w grupie, może podpowiecie co nieco :)

A budować będziemy wg projektu indywidualnego, jednopiętrowy, podpiwniczony, prosta bryła, dach dwuspadowy. "Ciekawy", bo budujemy na skarpie. Działka na terenie Bystrzyckiego Parku Krajobrazowego, więc musieliśmy się trzymać ścisłych warunków zabudowy. W tym roku chcielibyśmy wylać piwnice ze stropem, rozglądamy się za ekipą. Jednak generalnie 2011 to rok uporządkowywania działki (musieliśmy wyburzyć stare zabudowania), grodzenia i gromadzenia pozwoleń i ustaleń.

Znajomy pracował kiedyś w Niemczech u rolnika, gdzie przykrywali uprawy wełną, którą potem po sezonie odkładali do wyschnięcia, zwijali i sprzedawali do Polski do ocieplania domów.

Może na taką "refurbisched" trafiłeś i stąd kolor, zapach [pewnie jakiś nawóz] i brak rozprężania ...

Być może całe szczeście nie ja tylko wykonawca u kogos innego takim szitem robił :p, Ja wolałem nie ryzykować wybrałem Isovera

Madeleine i Tatarak dzięki za miłe powitanie :) Fajnie być w grupie, może podpowiecie co nieco :)

A budować będziemy wg projektu indywidualnego, jednopiętrowy, podpiwniczony, prosta bryła, dach dwuspadowy. "Ciekawy", bo budujemy na skarpie. Działka na terenie Bystrzyckiego Parku Krajobrazowego, więc musieliśmy się trzymać ścisłych warunków zabudowy. W tym roku chcielibyśmy wylać piwnice ze stropem, rozglądamy się za ekipą. Jednak generalnie 2011 to rok uporządkowywania działki (musieliśmy wyburzyć stare zabudowania), grodzenia i gromadzenia pozwoleń i ustaleń.

My mamy granicę tego parku przez miedzę - akurat fajnie na spacery, a już obostrzenia lżejsze :) gmina Kąty. Poszperaj w dziennika budowy - są tam ludzie budujący na skarpach, oni w tej kwestii pomogą najwięcej :)

Być może całe szczeście nie ja tylko wykonawca u kogos innego takim szitem robił :p, Ja wolałem nie ryzykować wybrałem Isovera

Rozmawiałem dzisiaj z wykonawcą (W.Fila) - powiedział, że nie ma żadnych zastrzeżeń do wełny Knaufa (zaznaczam, że nie on kupuje materiały więc nie ma powodu mnie ściemniać). Twierdzi, że nie różni się od isovera niczym poza kolorem, a u isovera (ponoć) ten kolor uzyskiwany jest sztucznie - w celach marketingowych. Sam jeszcze nie wiem jaką kupie - tak tylko informuję :)

Gdzie we Wrocławiu (lub bliskiej okolicy) można pooglądać/kupić kafelki oprócz cermagów/maxów flizów i innych tego typu wynalazków gdzie dopłaca się za piękną powierzchnię wystawienniczą ?

na ul. karmelkowej jest kilka sklepów z kafelkami m.in. opoczno, womag,...

w każdym sklepie możesz wytargować niezły rabat.

Większość płytek zakupiliśmy w maxflizie, po rabatach wyszło nam taniej niż w internecie.

Jarett, płytki we Wrocławiu:

- domar - na dole

- cermag

- nasza łazienka w Astrze

- Karmelkowa - 4 salony: ceramikadesign, dawne opoczno, womag (super) i jeszcze coś jednego

- Ślężna - koło budusa (raczej drogie kolekcje, ale zupełnie inne, niż gdzie indziej)

- marazzi na Ślężnej

- armalux w okolicy Max Fliz

- cortina na Avicenny

- vinsar na Popielskiego - wyłącznie polskie płytki, podobnie kafelek.eu

- jeszcze coś jest na Bielanach, i jeszcze Sanpol - ale tam chyba nie prowadzą płytek

My mamy granicę tego parku przez miedzę - akurat fajnie na spacery, a już obostrzenia lżejsze :) gmina Kąty. Poszperaj w dziennika budowy - są tam ludzie budujący na skarpach, oni w tej kwestii pomogą najwięcej :)

Nasza wieś jest pierwszą w gminie Mietków, tuż przed znakiem początku terenu zabudowanego mamy tablicę "Gmina Kąty żegna" :) A tereny spacerowe rzeczywiście piękne, widok z działki tak nas oczarował (łąka, las, góra Ślęża), że raz,dwa i skończyło się na kupnie.

Czy ktoś jest zainteresowany niesezonowanym drewnem kominkowym, za to bardzo tanio? Selva - firma, która mi wycinała drzewo, dostała teraz duże zlecenie na wycinkę i szuka kogoś, kto chciałby drewno. Nie pytałam o szczegóły, bo nie mam warunków na branie drewna na razie, ale jakby ktoś chciał, to dzielę się namiarami:

p. Sebastian, tel 603 783 780

I mam do Was pierwsze pytanie - ile kosztuje kierownik budowy? I czy możecie kogoś polecić do podwrocławskiej inwestycji? Szukamy kogoś, kto poprowadzi nam inwestycję i nie wiemy, ile mu zaoferować. Dodam, że interesuje nas ktoś uczciwy, kto rzeczywiście doglądnie prac, a nie będzie tylko stawiał pieczątki i podpisywał papierki.