Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

2,5tys za co? za prowadzenie budowy od A do Z? ile wizyt na budowie? jakie koszta dojazdu?

Tyle wizyt, ile trzeba. Wytargowałam zniżkę za budowę w jeden rok. Jak na razie pan Marek był u mnie jakieś... hmmm, 10 razy? nie mam pojęcia, on robi regularne objazdy swoich budów i nawet mnie nie informuje, że będzie, tylko wykonawcy potem mówią, że się pojawił. Koszt paliwa w cenie ;) Do tego służy mi radą i poradą na każdy temat, niekoniecznie związany z budową ;)

po stokroć dzięki

obleciałem dzisiaj karmelkową i armalux - taniej wcale nie jest (przynajmniej pośród 'fasonów' jakich szukamy) ale pojawiło się kilka nowych opcji :)

no to chyba akurat zła wiadomość, z nowymi opcjami ;)

Z tych wszystkich najmniej polecam Vinsara, rozczarował mnie mocno. W dawnym Adako (ceramika design?) są raczej mało elastyczni, jeśli chodzi o ceny, za to w tym nowym salonie na Karmelkowej (chyba druga alejka? Nie dawne Opoczno, tylko coś jeszcze innego) dużo bardziej. I podobno Nasza Łazienka też jest skłonna do kompromisów - jak na razie jednak dostałam od nich ofertę, o której można dużo powiedzieć, ale z pewnością nie to, że jest szczególnie korzystna.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

za to w tym nowym salonie na Karmelkowej (chyba druga alejka? Nie dawne Opoczno, tylko coś jeszcze innego) dużo bardziej.

W alejce przed opocznem jest jeszcze taki mniejszy salon. Carmen chyba się nazywa, rzeczywiście było tam kilka ciekawych opcji. Ale chyba mimo wszystko najlepiej wypadł Womag.

Gdzie we Wrocławiu (lub bliskiej okolicy) można pooglądać/kupić kafelki oprócz cermagów/maxów flizów i innych tego typu wynalazków gdzie dopłaca się za piękną powierzchnię wystawienniczą ?

Co do kafelek i innych rzeczy [farby, lampy, pstryczki, drzwi, armatura, markizy itd.] to w Obi na Długiej jest wyprzedaż końcówek serii i są faktycznie rewelacyjne ceny - kupiłem płytki podłogowe w 1 gatunku całkiem ładne [pomarańczowe] po niecałe 10 zł/m2 - zostało jeszcze po kilkadziesiąt m2 w różnych kolorach [pomarańczowy, zielony, kremowy itd.].

Do tego wziąłem gonty też po niecałe 10 zł/m2.

Generalnie polecam wstąpienie przy okazji bo jest sporo rzeczy faktycznie za połowę ceny.

Cześć grupo - pytanie nie budowlane (tzn pośrednio ;-) ).

Po zbudownaniu domu trzeba dojeżdżać. Kupione zostało więc auto, które ubezpieczamy. Mam dobrą ofertę z Liberty, ale jeśli podam osobę, która mi poleciła Liberty to dostanę 50 zł zniżki, a polecający 50 zł premii w gotówce.

Jeśli ktoś ma to proszę o wiadomość na PW.

Pozdrav

Witam Nowych i Starych .. stażem oczywiście :)

Biorę się za nowy temat - harmonogram prac wykończeniowych. Na dzień dzisiejszy mam wylewki od piątku, tynki c-w już dawno wyschły. Co do podłóg to wiem, że za miesiąc mam zacząć wygrzewać wylewkę, a po kolejnym miesiącu mogę kłaść kafle. Mniej więcej za miesiąc ruszy ocieplenie poddasza i zabudowa k-g. Kiedy mogę położyć panele (czy też czekać kolejny miesiąc po wygrzaniu jak przy kaflach)? Kiedy mogę zacząć malowanie? Czy mogę malować ściany już teraz czy dopiero po ociepleniu i płytach kg, aby zacząć od sufitów? Jeśli po płytach, to czy ewentualnie teraz nie położyć samej farby podkładowej (podobno na świeże tynki najlepiej zamiast gruntu dać farbę podkładową)? Jak robiliście u siebie?

Trabi, a sprawdzales w multibanku lub mbanku?

Ja mam konto w multibanku, a w mbanku masz konto za darmo i przy okazji bardzo tanie OC.

Zapomnialam dodac, ze oczywiscie wszystko przez Internet zalawiasz. Nie musisz nigdzie jezdzic.

Jasne - w mBanku sprawdzilem na samym początku. Są najtańsi, ale jeśli zniżka na Liberty będzie to bdize jeszcze parę groszy taniej.

Pozdrav

Kiedy mogę zacząć malowanie? Czy mogę malować ściany już teraz czy dopiero po ociepleniu i płytach kg, aby zacząć od sufitów? Jeśli po płytach, to czy ewentualnie teraz nie położyć samej farby podkładowej (podobno na świeże tynki najlepiej zamiast gruntu dać farbę podkładową)? Jak robiliście u siebie?

Ja malowałem praktycznie na samym końcu. Po malowaniu zostały jedynie panele, listwy przyścienne i meble. Malowanie przed k-g może spowodować, że pył ze szlifowania zostanie ci na malowanym i będzie potem dłużej się osadzał po całym domu.

:wave:gdzie zamawiacie piasek do murowania i zasypywania fundamentow? Jestem z okolic Dlugoleki.:???:

Dziekuje za informacjie

Tomas

Niestety nie moja okolica. do murowania brałam z Sanbetu Zachowice, do zasypywania od gościa zza Kątów - 330 zł za 26 ton, ale do mnie miał rzut beretem - nie wiem, czy dalej dowozi. Jak chcesz - daj znać na priva, podeślę Ci nr telefonu :)

Kiedy mogę położyć panele (czy też czekać kolejny miesiąc po wygrzaniu jak przy kaflach)? Kiedy mogę zacząć malowanie? Czy mogę malować ściany już teraz czy dopiero po ociepleniu i płytach kg, aby zacząć od sufitów? Jeśli po płytach, to czy ewentualnie teraz nie położyć samej farby podkładowej (podobno na świeże tynki najlepiej zamiast gruntu dać farbę podkładową)? Jak robiliście u siebie?

Ja mam trochę napięty grafik. Moje tynki c-w mają już miesiąc a wylewki ponad 2 tygodnie. Za tydzień wchodzi człowiek od zabudowy poddasza (mam nadzieję, że wylewka odda do tej pory większość wilgoci), za dwa tygodnie jeszcze montaż kominka. Po zabudowach od razu wchodzą kafle i malowanie (pierwsza warstwa - grunt pomieszany z farbą). Panele i drewniane podłogi chcę kłaść możliwie najpóźniej czyli pod koniec października (jeśli wilgotność wylewek już na to pozwoli).

Ja natomiast też mam pytanie. Właśnie wystawiła mnie ekipa od elewacji. Po miesiącu umawiania się, przypomnieli sobie, że do Kiełczowa im za daleko. Możecie kogoś polecić?

jarett,

jak Ci wchodzi gostek od zabudowy poddasza to powiedz aby najpierw porobil wszelkie możliwe prace przygotowawcze - stelaże, wieszaki itp - abys wełne wkładał i od razu mógł zakrywać folią. Wtedy jak Ci nawet nie odparują wylewki - 90% wody już w nich nie będzie - to minimalizujesz możliwość wchłonięcia wody przez wełnę.

a jaka wełnę i folię będziesz kładł?

Jeszcze nie wiem jaką wełnę i folię - na chwilę obecną mam kilka wycen z hurtowni i każda z inną wełną (Knauf, Ursa, Isover, Rockwool, i jakiś Schwenk ). Cenowo/jakościowo najkorzystniej wychodzi Ursa. No i jest to jakaś marka. A folię? zwykłą jakąś folię paroizolacyjną z atestem. Zupełnie się nad tym nie zastanawiałem.