Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

nie chcesz folii z ekranem aluminiowym?

a która URSA wychodzi najkorzystniej? i jaka Lambda?

nie wiem czy chce z ekranem. Jedni wykonawcy mówią, że może być z ekranem, inni, że to pic na wodę i zyski z tego mikroskopijne. Chce kupić wszystko w jednym miejsu, szybko i w miarę tanio. o! :)

ursa silver 039

czekam jeszcze na wyceny wełny 035

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Co do podłóg to wiem, że za miesiąc mam zacząć wygrzewać wylewkę, a po kolejnym miesiącu mogę kłaść kafle. Mniej więcej za miesiąc ruszy ocieplenie poddasza i zabudowa k-g. Kiedy mogę położyć panele (czy też czekać kolejny miesiąc po wygrzaniu jak przy kaflach)? Kiedy mogę zacząć malowanie? Czy mogę malować ściany już teraz czy dopiero po ociepleniu i płytach kg, aby zacząć od sufitów? Jeśli po płytach, to czy ewentualnie teraz nie położyć samej farby podkładowej (podobno na świeże tynki najlepiej zamiast gruntu dać farbę podkładową)? Jak robiliście u siebie?

G-K przed dowolnym malowaniem i podłogami. Strasznie się pyli. Malowanie jest szybkim zabiegiem, więc wiele czasu nie stracisz.

U mnie gruntowano chyba jakąś białą farbą. Potem pierwsze malowanie. Następnie płytki i inne podłogi. Montaż drzwi. Malowanie ostateczne. Montaż osprzętu el.

Frankai,

a ile płaciłeś za gruntowanie ścian?

Ja płaciłem za całość poddasza i zacierek z gruntowaniem, więc nie powiem. Goście już przy ocieplaniu dachu i g-k spisali się na medal, więc nie bawiłem się w negocjowanie. Gość wszystko stawiał uczciwie, robił konkretnie i calusieńką kasę za robociznę (materiał kupowałem sam) brał na koniec.

kompletna elewacja z ociepleniem

jeszcze jakby mi folie kubełkową na fundament założyli to by było super

a jakby potrafili robić elewacje drewniane to byłbym w niebie :)

byli na forum polecani, sama nie skorzystałam, wzięłam tańszych (z tym, że moi są z Oławy i grafik mają napięty) - ale wiem, że robili ostatnio w Nadolicach: 693 37 73 00

Hejka

Gdzie najlepiej udać się po blachodachówkę. Nie tylko chodzi o ceny i asortyment, ale i rozmowę o wadach i zaletach...

Głównie niepokoi mnie jej lokalizacja tuż pod oknem w sypialni...

Wiem, że jest duży skład z blachodachówką przy drodze na Oławę. I na Bielanach. Generalnie tam, gdzie mają dużo dachówki, będą na nią namawiać (wiadomo...)

Wpadłem dzisiaj na śmiały pomysł, żeby zamontować roletki wewnętrzne na zewnątrz.

Mam wykusz od strony wschodniej i jest to strona zawietrzna, dodatkowo około 1 metr nad oknami na około 50 cm wystaje dach [nawet podczas burzy okna są przeważnie suche].

Jak uważacie czy w tej sytuacji można pokusić się o zamontowanie na zewnątrz [tylko na lato] takich roletek [może ktoś próbował i ma w tym doświadczenie] ?

A może ktoś z Was wie gdzie można kupić materiał z którego są produkowane markizy na okna dachowe Velux [można by go zamontować od zewnątrz na rzepa samoprzylepnego klejonego do ram okien] ?

Robię u siebie samodzielnie wykop, mam piasek, niestety zrobiłem (zrobiły się :) ) dwie takie wyrwy:

Jak umiejętnie zrobić w tym miejscu szalunek?

Szalunek? Moim zdaniem albo szaluje się wszystko, albo nic. Jak koniecznie chcesz cyzelować każdy detal, to zetnij ziemię min. 20cm w bok od wyrwy na grubość desek. Zbij deski dając od zewnętrznej w poprzek kawałek łaty czy deski.

Osobiście bym się nie szczypał, tylko dał kawałek folii (kliknij na zdjęciu), żeby zabezpieczyć przed wpadaniem kawałków wykopu do betonu. Tak zresztą robiłem u siebie. Folia pełni podwójną rolę - zapobiega wyciąganiu wody z betonu i pogarszaniu jego właściwości poprzez obrywanie się krawędzi. Obydwa przypadki są istotne przy gruntach piaszczystych i mniej ważne przy gliniastych.

http://frankai.smugmug.com/Architecture/Zdjecia-z-budowy/ZWykopy-Fundament/454188687_9eQsM-Th.jpg

Aha - zamów sobie Stettera bo inaczej raz że może być problem z obrywaniem brzegów przy podjeżdżaniu gruchy, a dwa przy przepychaniu betonu ludzie będą stali na samej krawędzi i będą kolejne oberwania.