Cegiełka83 19.08.2011 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 śledze wątek ale niestety brak sił na pisanie. Właśnie skończyliśmy sufit w łazience na poddaszu i troszkę poogarnęłam bałagan przed domem. Nie mówiąc o tym, że nie wiem jak się pozbędę 2 m chaszczy bo troszkę mi zarosła działeczka. Cudowna ekipa wchodzi w poniedziałek. zastrzegłam, że za te obsunięcia terminów, rabat muszą dać. Widzę, że temat tynków. Ja ze swojej ekipy jestem zadowolona. Cena rewelacyjna, porządek po sobie zostawili ogólnie ok. Gdyby Ktoś z moich okolic (Długołęka) to udostępnię do oglądnięcia i dam namiar.Co do płytek to zamawiałam w Ikazie w Oleśnicy. Pan od którego zgapiłam projekt łazienki namówił mnie na płytki II gatunku, różnica w cenie kolosalna (I gat -130zł/m2 II gat - 40 zł/m2) Przejrzałam kilka kartonów i różnicy nie widzę a sporo kasy w kieszeni. Gdyby Ktoś potrzebował namiary na kierownika budowy, dobre wylewki, okna itp chętnie polece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 19.08.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 a jak przeglądałaś kartony z płytkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2011 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Frankai szpanuje tym stetterem - mnie też swego czasu zestresował (on albo Wojgoc) pompa, pompa a z szalowaniem tego kawałka się z nim zgadzam (czyli nie szalować, tylko folią wyłożyć) - najwyżej w tym miejscu będziesz mieć ciut szerszą ławę. Nie ma jak kobieca podejrzliwość Jeżeli ŻADEN z fachowców nie użył słowa "pompa" a każdy "Stetter", to jak mam pisać? Szukać wyrazów w słownikach języka polskiego, czy pisać tak jak mnie życie nauczyło i jak zapewne czytający moje rady też usłyszy od fachowców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 19.08.2011 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 płytki II gatunku, różnica w cenie kolosalna (I gat -130zł/m2 II gat - 40 zł/m2) Przejrzałam kilka kartonów i różnicy nie widzę II gatunek będzie miał różnego rodzaju wady. Podstawowy to przekroczona odchyłka od deklarowanych wymiarów. Kolejny to różnica w odcieniu i błędy faktury. Jeszcze inny - i taki był głównie w moich płytkach do garażu - jakieś paprochy pod glazurą; tak jakby jakiś pyłek (jeden na płytkę) został pokryty szkliwem. Do pomieszczeń technicznych ani bym się nie zastanawiał tylko brał II gat. Do pomieszczeń reprezentacyjnych, obejrzałbym dokładnie w mocnym świetle dziennym płytki z minimum 2 kartonów i zrobił porównanie wymiarów poprzez złożenie ze sobą 2 płytek. Koniecznie przy tym obracając jedną z płytek, żeby sprawdzić czy zamiast kwadratu nie jest rombem. Nietrzymanie wymiarów ma znaczenie przy wąskiej fudze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 20.08.2011 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Frankai szpanuje tym stetterem - mnie też swego czasu zestresował (on albo Wojgoc) pompa, pompa a z szalowaniem tego kawałka się z nim zgadzam (czyli nie szalować, tylko folią wyłożyć) - najwyżej w tym miejscu będziesz mieć ciut szerszą ławę. Ok, tak się zrobi. A co zrobić z czymś takim? http://img577.imageshack.us/img577/7987/kamien1.jpg http://img143.imageshack.us/img143/9232/kamien2.jpg Wystaje na okolo 10-15cm do wykopu. W tym miejscy ława powinna mieć 45cm. Strzemiona mam na 22cm. Wychodzi mi tak, że ten kamień może lekko dotykać zbrojenia, a może uda się lekko je wygiąć i wcale nie będzie dotykać, zachowując z drugiej strony otulinę 4cm. Pasowałoby mi go zostawić, tym bardziej, że jest na rozdrożu i się wtedy posypie cały róg wykopu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 20.08.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Zostawić, zbrojenie odgiąć, żeby była odpowiednia otulina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 20.08.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Jeżeli ŻADEN z fachowców nie użył słowa "pompa" a każdy "Stetter", to jak mam pisać? szukać fachowców posługujących się polszczyzną mnie tam wszyscy mówili o pompie - i kb, i budowlańcy, i budowlańcy sąsiada, i wszyscy goście z betoniarni. myślisz, że się zmówili, żebym Ciebie nie mogła zrozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 20.08.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam Grupę wrocławską Robię u siebie samodzielnie wykop, mam piasek, niestety zrobiłem (zrobiły się ) dwie takie wyrwy: http://img508.imageshack.us/img508/2518/wyrwa.jpg Jak umiejętnie zrobić w tym miejscu szalunek? No i będzie trzeba uważać przy wkładaniu zbrojenia :| U mnie też były 2 podobne wyrwy i nic z tym nie robili tylko całość zalali betonem. Ja nie miałam folii, bo 1) miałam glinę 2) woda stała w wykopach (przy betonowaniu ją odpompowywali), więc nie było obawy, że grunt "wypije" wodę z betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 20.08.2011 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 szukać fachowców posługujących się polszczyzną mnie tam wszyscy mówili o pompie - i kb, i budowlańcy, i budowlańcy sąsiada, i wszyscy goście z betoniarni. myślisz, że się zmówili, żebym Ciebie nie mogła zrozumieć? U mnie też wszyscy posługują się słowem pompa, nigdy nie słyszałam tego drugiego określenia z niczyich ust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.08.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Stetter to nazwa producenta pomp do betonu, tak jak kiedyś elektroluks był zamiennikiem odkurzacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 21.08.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Zostawić, zbrojenie odgiąć, żeby była odpowiednia otulina. Ok, dzięki To jeszcze dwa pytania: 1. Górny poziom ław będę zaznaczał wbijając pręty w dno wykopu - robić to po wyłożeniu folią, tak będzie najwygodniej? 2. Wibrować ławy czy nie? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.08.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 1. Po ułożeniu folii, we wszystkich narożnikach i na długich prostych odcinkach2. Koniecznie, ale tak aby wibrator nie dotykał zbrojenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 21.08.2011 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 1. Po ułożeniu folii, we wszystkich narożnikach i na długich prostych odcinkach 2. Koniecznie, ale tak aby wibrator nie dotykał zbrojenia ad1. Na prostych odcinkach wbijac prety co okolo 2 metry? ad2. Mam dwa wyjscia: Jeden - wypozyczyc wibrator i samemy wibrowac - wkladac co 1,5 metra na kilka sekund. Ale skad bede wiedzial, ze podczas wkladania nie trafie na zbrojenie, czy tyle to mozna? Dwa - wypozyczyc wibrator wraz z czlowiekiem, ktory wykona to za mnie. Zeby zrobic to w miare dobrze, moze tak byloby lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 21.08.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 zawibrujesz sam - przecież zbrojenia nie będziesz wkładał jak popadło tylko równo, pośrodku ław, od dołu i po bokach gdzie trzeba będzie na dystansach by wszędzie wokół zbrojenia była otulna betonowa.A beton do tych ław też sam będziesz kręcić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 21.08.2011 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 szukać fachowców posługujących się polszczyzną mnie tam wszyscy mówili o pompie - i kb, i budowlańcy, i budowlańcy sąsiada, i wszyscy goście z betoniarni. myślisz, że się zmówili, żebym Ciebie nie mogła zrozumieć? Co ty k...a wiesz o szukaniu fachowców Jak ja ławy lałem, to jeszcze bez zginania się pod szafę wchodziłaś No może ciut przesadziłem, ale epoka była inna. Wtedy wszyscy fachowcy byli ode mnie starsi. Teraz większość jest młodsza. Ponieważ ja... się nie zestarzałem, to znaczy, że fachowcy szybko wymierają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnson 22.08.2011 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 witam wszystkich budujacych, poszukuje dobrej ekipy do wylania podlog i polozenia tynkow wew, najchetniej wszystko maszynowo, zalezy mi na czasie, mozecie kogos polecic? Buduje w okolicach Smolca/Skałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.08.2011 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 do wylania podłóg polecam Jarka - 603 200120do tynków cem-wap polecam Bartka - 695 469977 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 22.08.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 zawibrujesz sam - przecież zbrojenia nie będziesz wkładał jak popadło tylko równo, pośrodku ław, od dołu i po bokach gdzie trzeba będzie na dystansach by wszędzie wokół zbrojenia była otulna betonowa. A beton do tych ław też sam będziesz kręcić? Nie no, sam nie, bez przesady Czyli zawibruje sam (rozumiem z powyzszego, ze wibrowac nalezy po bokach zbrojenia? :/ ) ale chyba jeszcze min. jedna dodatkowa osoba by sie przydala, zeby rownac beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.08.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 jesli nie masz praktyki to sam się zajedziesz i nie zrobisz tego prawidłowo. czy grucha z betonem ma mozliwość dojazdu z każdej strony? czy tez będziesz latal z taczką? ile masz tego betonu do wylania w ławy?jak z gruchy zaczniesz lac beton do law to trzeba przesuwać co chwile łychę gruchy i jednoczesnie szuflowac wylany beton aby Ci się nie wylał poza wykop.2osoby o sprawnych i mocnych rękach to takie min. minimumwibrujesz po bokach, wkładasz w zbrojenie - aby dobrze był zawibrowany. a jaki to dobrze zawibrowany? taki, co nie ma dziurek od pęchęrzyków powietrza.i pamietaj o podlewaniu ław po zalaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 22.08.2011 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 jesli nie masz praktyki to sam się zajedziesz i nie zrobisz tego prawidłowo. czy grucha z betonem ma mozliwość dojazdu z każdej strony? czy tez będziesz latal z taczką? ile masz tego betonu do wylania w ławy? jak z gruchy zaczniesz lac beton do law to trzeba przesuwać co chwile łychę gruchy i jednoczesnie szuflowac wylany beton aby Ci się nie wylał poza wykop. 2osoby o sprawnych i mocnych rękach to takie min. minimum wibrujesz po bokach, wkładasz w zbrojenie - aby dobrze był zawibrowany. a jaki to dobrze zawibrowany? taki, co nie ma dziurek od pęchęrzyków powietrza. i pamietaj o podlewaniu ław po zalaniu. Nie mam praktyki, dlatego pytalem czy sam zawibruje Grucha przyjedzie z pompą, to chyba potrzebuje w sumie 3 osoby. Jedna wlewa beton, druga wibruje, trzecia szufluje. A czym szuflowac? Decha czy kupic cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts