Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

śledze wątek ale niestety brak sił na pisanie. Właśnie skończyliśmy sufit w łazience na poddaszu i troszkę poogarnęłam bałagan przed domem. Nie mówiąc o tym, że nie wiem jak się pozbędę 2 m chaszczy bo troszkę mi zarosła działeczka.

Cudowna ekipa wchodzi w poniedziałek. zastrzegłam, że za te obsunięcia terminów, rabat muszą dać.

Widzę, że temat tynków. Ja ze swojej ekipy jestem zadowolona. Cena rewelacyjna, porządek po sobie zostawili ogólnie ok. Gdyby Ktoś z moich okolic (Długołęka) to udostępnię do oglądnięcia i dam namiar.

Co do płytek to zamawiałam w Ikazie w Oleśnicy. Pan od którego zgapiłam projekt łazienki namówił mnie na płytki II gatunku, różnica w cenie kolosalna (I gat -130zł/m2 II gat - 40 zł/m2) Przejrzałam kilka kartonów i różnicy nie widzę a sporo kasy w kieszeni.

Gdyby Ktoś potrzebował namiary na kierownika budowy, dobre wylewki, okna itp chętnie polece.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Frankai szpanuje tym stetterem - mnie też swego czasu zestresował (on albo Wojgoc) ;) pompa, pompa :) a z szalowaniem tego kawałka się z nim zgadzam (czyli nie szalować, tylko folią wyłożyć) - najwyżej w tym miejscu będziesz mieć ciut szerszą ławę.

Nie ma jak kobieca podejrzliwość :p

Jeżeli ŻADEN z fachowców nie użył słowa "pompa" a każdy "Stetter", to jak mam pisać? Szukać wyrazów w słownikach języka polskiego, czy pisać tak jak mnie życie nauczyło i jak zapewne czytający moje rady też usłyszy od fachowców?

płytki II gatunku, różnica w cenie kolosalna (I gat -130zł/m2 II gat - 40 zł/m2) Przejrzałam kilka kartonów i różnicy nie widzę

II gatunek będzie miał różnego rodzaju wady. Podstawowy to przekroczona odchyłka od deklarowanych wymiarów. Kolejny to różnica w odcieniu i błędy faktury. Jeszcze inny - i taki był głównie w moich płytkach do garażu - jakieś paprochy pod glazurą; tak jakby jakiś pyłek (jeden na płytkę) został pokryty szkliwem. Do pomieszczeń technicznych ani bym się nie zastanawiał tylko brał II gat. Do pomieszczeń reprezentacyjnych, obejrzałbym dokładnie w mocnym świetle dziennym płytki z minimum 2 kartonów i zrobił porównanie wymiarów poprzez złożenie ze sobą 2 płytek. Koniecznie przy tym obracając jedną z płytek, żeby sprawdzić czy zamiast kwadratu nie jest rombem. Nietrzymanie wymiarów ma znaczenie przy wąskiej fudze.

Frankai szpanuje tym stetterem - mnie też swego czasu zestresował (on albo Wojgoc) ;) pompa, pompa :) a z szalowaniem tego kawałka się z nim zgadzam (czyli nie szalować, tylko folią wyłożyć) - najwyżej w tym miejscu będziesz mieć ciut szerszą ławę.

Ok, tak się zrobi. A co zrobić z czymś takim?

http://img577.imageshack.us/img577/7987/kamien1.jpg

http://img143.imageshack.us/img143/9232/kamien2.jpg

Wystaje na okolo 10-15cm do wykopu. W tym miejscy ława powinna mieć 45cm. Strzemiona mam na 22cm.

Wychodzi mi tak, że ten kamień może lekko dotykać zbrojenia, a może uda się lekko je wygiąć i wcale nie będzie dotykać, zachowując z drugiej strony otulinę 4cm.

Pasowałoby mi go zostawić, tym bardziej, że jest na rozdrożu :) i się wtedy posypie cały róg wykopu.

Jeżeli ŻADEN z fachowców nie użył słowa "pompa" a każdy "Stetter", to jak mam pisać?

szukać fachowców posługujących się polszczyzną :p mnie tam wszyscy mówili o pompie - i kb, i budowlańcy, i budowlańcy sąsiada, i wszyscy goście z betoniarni. myślisz, że się zmówili, żebym Ciebie nie mogła zrozumieć? :D

Witam Grupę wrocławską :)

Robię u siebie samodzielnie wykop, mam piasek, niestety zrobiłem (zrobiły się :) ) dwie takie wyrwy:

http://img508.imageshack.us/img508/2518/wyrwa.jpg

Jak umiejętnie zrobić w tym miejscu szalunek?

No i będzie trzeba uważać przy wkładaniu zbrojenia :|

U mnie też były 2 podobne wyrwy i nic z tym nie robili tylko całość zalali betonem.

Ja nie miałam folii, bo 1) miałam glinę 2) woda stała w wykopach (przy betonowaniu ją odpompowywali), więc nie było obawy, że grunt "wypije" wodę z betonu

szukać fachowców posługujących się polszczyzną :p mnie tam wszyscy mówili o pompie - i kb, i budowlańcy, i budowlańcy sąsiada, i wszyscy goście z betoniarni. myślisz, że się zmówili, żebym Ciebie nie mogła zrozumieć? :D

U mnie też wszyscy posługują się słowem pompa, nigdy nie słyszałam tego drugiego określenia z niczyich ust ;)

1. Po ułożeniu folii, we wszystkich narożnikach i na długich prostych odcinkach

2. Koniecznie, ale tak aby wibrator nie dotykał zbrojenia

ad1. Na prostych odcinkach wbijac prety co okolo 2 metry?

ad2. Mam dwa wyjscia: Jeden - wypozyczyc wibrator i samemy wibrowac - wkladac co 1,5 metra na kilka sekund. Ale skad bede wiedzial, ze podczas wkladania nie trafie na zbrojenie, czy tyle to mozna? Dwa - wypozyczyc wibrator wraz z czlowiekiem, ktory wykona to za mnie. Zeby zrobic to w miare dobrze, moze tak byloby lepiej?

Co ty k...a wiesz o szukaniu fachowców :p Jak ja ławy lałem, to jeszcze bez zginania się pod szafę wchodziłaś :p No może ciut przesadziłem, ale epoka była inna. Wtedy wszyscy fachowcy byli ode mnie starsi. Teraz większość jest młodsza. Ponieważ ja... się nie zestarzałem, to znaczy, że fachowcy szybko wymierają ;)

zawibrujesz sam - przecież zbrojenia nie będziesz wkładał jak popadło tylko równo, pośrodku ław, od dołu i po bokach gdzie trzeba będzie na dystansach by wszędzie wokół zbrojenia była otulna betonowa.

A beton do tych ław też sam będziesz kręcić?

Nie no, sam nie, bez przesady ;-)

Czyli zawibruje sam (rozumiem z powyzszego, ze wibrowac nalezy po bokach zbrojenia? :/ ) ale chyba jeszcze min. jedna dodatkowa osoba by sie przydala, zeby rownac beton.

jesli nie masz praktyki to sam się zajedziesz i nie zrobisz tego prawidłowo.

czy grucha z betonem ma mozliwość dojazdu z każdej strony? czy tez będziesz latal z taczką? ile masz tego betonu do wylania w ławy?

jak z gruchy zaczniesz lac beton do law to trzeba przesuwać co chwile łychę gruchy i jednoczesnie szuflowac wylany beton aby Ci się nie wylał poza wykop.

2osoby o sprawnych i mocnych rękach to takie min. minimum

wibrujesz po bokach, wkładasz w zbrojenie - aby dobrze był zawibrowany. a jaki to dobrze zawibrowany? taki, co nie ma dziurek od pęchęrzyków powietrza.

i pamietaj o podlewaniu ław po zalaniu.

jesli nie masz praktyki to sam się zajedziesz i nie zrobisz tego prawidłowo.

czy grucha z betonem ma mozliwość dojazdu z każdej strony? czy tez będziesz latal z taczką? ile masz tego betonu do wylania w ławy?

jak z gruchy zaczniesz lac beton do law to trzeba przesuwać co chwile łychę gruchy i jednoczesnie szuflowac wylany beton aby Ci się nie wylał poza wykop.

2osoby o sprawnych i mocnych rękach to takie min. minimum

wibrujesz po bokach, wkładasz w zbrojenie - aby dobrze był zawibrowany. a jaki to dobrze zawibrowany? taki, co nie ma dziurek od pęchęrzyków powietrza.

i pamietaj o podlewaniu ław po zalaniu.

Nie mam praktyki, dlatego pytalem czy sam zawibruje :)

Grucha przyjedzie z pompą, to chyba potrzebuje w sumie 3 osoby. Jedna wlewa beton, druga wibruje, trzecia szufluje. A czym szuflowac? :) Decha czy kupic cos?