wojgoc 22.08.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 łopatą, najlepiej mieć drugą w razie potrzeby. ale masz jakiegoś kierbuda co Ci odbierze zbrojenie?a zbrojenie sam skręcasz czy gotowiec z prefabrykacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ok, dzięki To jeszcze dwa pytania: 1. Górny poziom ław będę zaznaczał wbijając pręty w dno wykopu - robić to po wyłożeniu folią, tak będzie najwygodniej? 2. Wibrować ławy czy nie? :) Ad.2. U mnie nie były wibrowane i nie ma żadnych problemów - może niech każdy radzący przed radą napisze jak to było u niego i dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.08.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 co nie znaczy, że nie należy wibrować.poza tym nie wiesz, czy wszystko jest ok - to zza jakis czas moze Ci wyjść.ja miałem wibrowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 22.08.2011 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 łopatą, najlepiej mieć drugą w razie potrzeby. ale masz jakiegoś kierbuda co Ci odbierze zbrojenie? a zbrojenie sam skręcasz czy gotowiec z prefabrykacji? Mam kierbuda Zbrojenie zrobilem sam, strzemiona rowniez. Zrobie fotki i wrzuce do dziennika. Co do wibrowania tylko czekalem az ktos napisze ze nie trzeba wibrowac :| Rozmawiam z budowlancami to mowia tylo "eeee, panie, po co wibrowac, nikt tego nie robi. Na strobie gdzie jest gestre zbrojenie to jeszcze tak, ale nie na ławach". A ja chcialbym zawibrowac tym bardziej ze robie sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 22.08.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Mam kierbuda Zbrojenie zrobilem sam, strzemiona rowniez. Zrobie fotki i wrzuce do dziennika. Co do wibrowania tylko czekalem az ktos napisze ze nie trzeba wibrowac :| Rozmawiam z budowlancami to mowia tylo "eeee, panie, po co wibrowac, nikt tego nie robi. Na strobie gdzie jest gestre zbrojenie to jeszcze tak, ale nie na ławach". A ja chcialbym zawibrowac tym bardziej ze robie sam. My wibrowalismy dopiero strop ,bo bylo tyle zbrojenia,ze nie wchodzil beton i na kamieniach sie zatrzymywal.....lawy nie byly wibrowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 22.08.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Mam kierbuda Zbrojenie zrobilem sam, strzemiona rowniez. Zrobie fotki i wrzuce do dziennika. Co do wibrowania tylko czekalem az ktos napisze ze nie trzeba wibrowac :| Rozmawiam z budowlancami to mowia tylo "eeee, panie, po co wibrowac, nikt tego nie robi. Na strobie gdzie jest gestre zbrojenie to jeszcze tak, ale nie na ławach". A ja chcialbym zawibrowac tym bardziej ze robie sam. a Ty zawibruj. tak samo zawibruj słupy, podciągi, wieńce, chudziaki, stropy. budowlaniec najchetniej walnąłby młotkiem w szalunek pare razy aby szybko skasować kase. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 22.08.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Widzę, że królują tematy "betonowe" Ja z pytaniem o inny materiał, czyli drewno. Poszukuję sprawnego składu drewna z panelami podbitkowymi który nie robi problemów z dowozem i dostępem gdyby ewentualnie czegoś zabrakło. Możecie podrzucić jakieś namiary? Przy okazji podzielcie się proszę informacją jakiej grubości i jakiej klasy drewna użyliście przy swoich podbitkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 22.08.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ja kupowałam tam: http://www.centrum-drewna.pl/W większości drewno importowane z Niemiec, dowieźli na czas, terminowi. Chyba dobrej jakości. Cenowo ok. Doradzono mi klasę B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 22.08.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Kupowaliśmy podbitkę tu : http://www.tartak-iskra.pl/adres, grubość 18mm a co do reszty to kurde nie pamiętam czy mnie to jakoś interesowało czy cena/dostępność itp. były OK. Nie wiem tylko czy to "Twoje strony". Nam przywieźli w okolice Żórawiny ale nie pamiętam ile kosztował transport. Troszkę za mało policzyłem to jakieś 13 m2 dowiozłem sobie osobówką. Trochę był ból bo kładliśmy podbitkę wzdłuż ścian i chodziło o max. długie listwy.Jak na razie to wydaje się że jest OK (materiał i wykonanie podbitki).Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.08.2011 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Poszukuję sprawnego składu drewna z panelami podbitkowymi który nie robi problemów z dowozem i dostępem gdyby ewentualnie czegoś zabrakło. Możecie podrzucić jakieś namiary? Kupiłem podbitkę w składzie we Wrocławiu przy Miłoszyckiej: http://www.tartakpopielow.pl/wroclaw/ Gdy zabrakło mi dosłownie 1 szt 6-metrowej to mi przy okazji podrzucili [szczęśliwie transporty z tartaku przejeżdżają drogą obok budowy]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.08.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Może lepiej daj gonty - one są ciche ale pod nie to deskowanie albo OSB więc i więcej pracy i większe koszty.... a próbuję zminimalizować wydatki na tą nieszczęsną wiatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 22.08.2011 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Poszukuję sprawnego składu drewna z panelami podbitkowymi który nie robi problemów z dowozem i dostępem gdyby ewentualnie czegoś zabrakło. Możecie podrzucić jakieś namiary? Przy okazji podzielcie się proszę informacją jakiej grubości i jakiej klasy drewna użyliście przy swoich podbitkach?Ja zamawiałem jak wiele innych spraw przez sieć. Kontakt namierzony na allegro. Zadzwoniłem pogadać i okazało się, że na drugi dzień jadą w okolicę, więc miałem praktycznie od ręki. Zamówiona ilość powstała tak: rozrysowanie powierzchni do obicia, przeliczenie mniej więcej na ilość listew, przeliczenie na m2, dodanie 10% zapasu, zaokrąglenie w górę do pełnych paczek. I jeżeli mnie majstry nie wykiwały chowając coś do samochodu, to wyliczenie było super, bo zostało tylko kilka listew. Ja miałem chyba grubość 12mm. Niestety przy malowaniu zaczęły się łódkować i niektóre były łafnie pofalowane jak doczekały się kładzenia. Ale te poszły na szczyty, gdzie krótkie kawałki szły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 22.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Teraz mam przynajmniej jakieś alternatywy. Grupa jak zwykle niezawodna Ja właśnie zastanawiam się nad grubością bo literatura podaje min. 17 mm, ale w ofercie jest też podbitka 14 mm. Majster twierdzi, że jak dla niego te 14mm to absolutne minimum, ale da radę. Różnica w cenie zauważalna, więc kusi wziąć tą cieńszą. A czy ktoś brał drewno w klasie C? Zastanawiam się nad świerkiem skandynawskim i z tego co widzę, to oferowane są klasy A/B i właśnie C. Jak czytam specyfikacje to włos się jeży , ale może w praktyce nie wygląda to tak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 22.08.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Ja kupowalam w Siedlcu Trzebnickim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 23.08.2011 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Pisalam na Pchlim Targu,ale brak odzewu,wiec moze tu ktos zobaczy.Mam wrazenie ,ze to forum powolutku umiera(chyba nikt nie zaczyna budowania) SPRZEDAM STEMPLE BUDOWLANE 5ZL/SZT(MOZE SA CHETNI) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.08.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Magda, ja bym raczej strzelała, że wszyscy budują oraz/lub zarabiają na budowanie ale to tak wiesz - po sobie domniemywam. a pchli targ jest bez sensu, bo nie przysyła powiadomień. w każdym razie mnie. no ale ja nie widzę sygnatur pod postami, więc może jestem wyjątkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.08.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 a pchli targ jest bez sensu, bo nie przysyła powiadomień. w każdym razie mnie. no ale ja nie widzę sygnatur pod postami, więc może jestem wyjątkiem.To chyba coś z ustawieniami masz nie tak. Pchli targ jak każda grupa budująca rozsyła wiadomości - przynajmniej do mnie dochodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 23.08.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Trociu - a sygnatury widzisz? bo ja wszędzie oprócz grup. co mam pozmieniać w ustawieniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.08.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 no ale ja nie widzę sygnatur pod postami, więc może jestem wyjątkiem. Tylko w tym upatrujesz swojej wyjątkowości? Nie żartuj ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 23.08.2011 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Pytanko do ogrodników fascynatów - jak estetycznie i trwale odgrodzić:1. trawnik od obszarów z korą2. możliwość przechodzenia chwastów od sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts