Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ok, dzięki

To jeszcze dwa pytania:

1. Górny poziom ław będę zaznaczał wbijając pręty w dno wykopu - robić to po wyłożeniu folią, tak będzie najwygodniej?

2. Wibrować ławy czy nie? :) :)

Ad.2. U mnie nie były wibrowane i nie ma żadnych problemów - może niech każdy radzący przed radą napisze jak to było u niego i dlaczego ;)

łopatą, najlepiej mieć drugą w razie potrzeby.

ale masz jakiegoś kierbuda co Ci odbierze zbrojenie?

a zbrojenie sam skręcasz czy gotowiec z prefabrykacji?

Mam kierbuda :) Zbrojenie zrobilem sam, strzemiona rowniez. Zrobie fotki i wrzuce do dziennika.

Co do wibrowania tylko czekalem az ktos napisze ze nie trzeba wibrowac :|

Rozmawiam z budowlancami to mowia tylo "eeee, panie, po co wibrowac, nikt tego nie robi. Na strobie gdzie jest gestre zbrojenie to jeszcze tak, ale nie na ławach". A ja chcialbym zawibrowac tym bardziej ze robie sam.

Mam kierbuda :) Zbrojenie zrobilem sam, strzemiona rowniez. Zrobie fotki i wrzuce do dziennika.

Rozmawiam z budowlancami to mowia tylo "eeee, panie, po co wibrowac, nikt tego nie robi. Na strobie gdzie jest gestre zbrojenie to jeszcze tak, ale nie na ławach". A ja chcialbym zawibrowac tym bardziej ze robie sam.

My wibrowalismy dopiero strop ,bo bylo tyle zbrojenia,ze nie wchodzil beton i na kamieniach sie zatrzymywal.....lawy nie byly wibrowane

a Ty zawibruj.

tak samo zawibruj słupy, podciągi, wieńce, chudziaki, stropy.

budowlaniec najchetniej walnąłby młotkiem w szalunek pare razy aby szybko skasować kase.

Widzę, że królują tematy "betonowe" ;)

Ja z pytaniem o inny materiał, czyli drewno.

Poszukuję sprawnego składu drewna z panelami podbitkowymi który nie robi problemów z dowozem i dostępem gdyby ewentualnie czegoś zabrakło.

Możecie podrzucić jakieś namiary?

Przy okazji podzielcie się proszę informacją jakiej grubości i jakiej klasy drewna użyliście przy swoich podbitkach?

Kupowaliśmy podbitkę tu : http://www.tartak-iskra.pl/adres, grubość 18mm a co do reszty to kurde nie pamiętam czy mnie to jakoś interesowało czy cena/dostępność itp. były OK. Nie wiem tylko czy to "Twoje strony". Nam przywieźli w okolice Żórawiny ale nie pamiętam ile kosztował transport. Troszkę za mało policzyłem to jakieś 13 m2 dowiozłem sobie osobówką. Trochę był ból bo kładliśmy podbitkę wzdłuż ścian i chodziło o max. długie listwy.

Jak na razie to wydaje się że jest OK (materiał i wykonanie podbitki).

Pozdrawiam

Michał

Poszukuję sprawnego składu drewna z panelami podbitkowymi który nie robi problemów z dowozem i dostępem gdyby ewentualnie czegoś zabrakło.

Kupiłem podbitkę w składzie we Wrocławiu przy Miłoszyckiej:

http://www.tartakpopielow.pl/wroclaw/

Gdy zabrakło mi dosłownie 1 szt 6-metrowej to mi przy okazji podrzucili [szczęśliwie transporty z tartaku przejeżdżają drogą obok budowy].

Przy okazji podzielcie się proszę informacją jakiej grubości i jakiej klasy drewna użyliście przy swoich podbitkach?

Ja zamawiałem jak wiele innych spraw przez sieć. Kontakt namierzony na allegro. Zadzwoniłem pogadać i okazało się, że na drugi dzień jadą w okolicę, więc miałem praktycznie od ręki.

Zamówiona ilość powstała tak: rozrysowanie powierzchni do obicia, przeliczenie mniej więcej na ilość listew, przeliczenie na m2, dodanie 10% zapasu, zaokrąglenie w górę do pełnych paczek. I jeżeli mnie majstry nie wykiwały chowając coś do samochodu, to wyliczenie było super, bo zostało tylko kilka listew.

Ja miałem chyba grubość 12mm.

Niestety przy malowaniu zaczęły się łódkować i niektóre były łafnie pofalowane jak doczekały się kładzenia. Ale te poszły na szczyty, gdzie krótkie kawałki szły.

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Teraz mam przynajmniej jakieś alternatywy.

Grupa jak zwykle niezawodna :)

Ja właśnie zastanawiam się nad grubością bo literatura podaje min. 17 mm, ale w ofercie jest też podbitka 14 mm. Majster twierdzi, że jak dla niego te 14mm to absolutne minimum, ale da radę. Różnica w cenie zauważalna, więc kusi wziąć tą cieńszą.

A czy ktoś brał drewno w klasie C? Zastanawiam się nad świerkiem skandynawskim i z tego co widzę, to oferowane są klasy A/B i właśnie C. Jak czytam specyfikacje to włos się jeży ;) , ale może w praktyce nie wygląda to tak źle?