Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

jakiejś? bzdetną? a nie przypadkiem wywiad z Frankaiem i Madeleine? ;)

a widziałaś to? ja tylko przejrzałem ją dzisiaj rano na promie i było wiele, ale i nic. Krótka wzmianka że na grupie wrocławskiej można wymieniać się namiarami do budowlańców i ogólnie tyle. Szukałem też jakichś artykułów o starych wyjadaczach z naszej grupy, ale widać murator wolał naklepać więcej o innych.

Nie ważne osobiście mnie to grzeje co tam bazgrolą i tak z tego co teraz widzę (a kupuję ją coraz rzadziej) to gazeta ta ma więcej artykułów sponsorowanych (czytaj stronniczych) niż "naukowych" :cool:

Panowie i Panie, w wykop zacząłem wkładać folię i zbrojenie .

Sprawa 1: Czy przejmować się nierównościami i fałdami folii? Czy wyrównywać podłoże, tak aby sąsiedni dystans nie był nawet trochę uniesiony?

Sprawa 2: Wpadł kierbud, zobaczył zbrojenie leżące na trawie i chce je już odebrać i pojawić się dopiero przy stanie 0. Czy poprosić go aby jednak przyjechał sprawdzić to zbrojenie już włożone w wykop?

Zdjęcia folii i wkładanego zbrojenia w dzienniku, link poniżej.

nie ma linku. a jak Ci na trawie odbierze łączenia narożników na trawie? moim zdaniem niech przyjedzie jak będą w wykopie :)

a widziałaś to? ja tylko przejrzałem ją dzisiaj rano na promie i było wiele, ale i nic. Krótka wzmianka że na grupie wrocławskiej można wymieniać się namiarami do budowlańców i ogólnie tyle. Szukałem też jakichś artykułów o starych wyjadaczach z naszej grupy, ale widać murator wolał naklepać więcej o innych.

Nie ważne osobiście mnie to grzeje co tam bazgrolą i tak z tego co teraz widzę (a kupuję ją coraz rzadziej) to gazeta ta ma więcej artykułów sponsorowanych (czytaj stronniczych) niż "naukowych" :cool:

nie widziałam. przestałam m. kupować parę miesięcy temu, jak przejrzałam kilka roczników wstecz (bo ja to pismo z lubością kupowałam i wertowałam przez dłuższy czas) pod kątem konkretnego problemu i nie znalazłam odpowiedzi, ale za to byłam w stanie zrobić listę sponsorów tematu izolacje fundamentów. a ostatnio jak przeglądałam temat dachów płaskich, to doszłam do wniosku, że z biegiem lat wiele rzeczy jest omawianych coraz mniej szczegółowo, więc jak dla mnie - bez sens.

no a jeszcze jak "ocenzurowali" naszych rzeczników, to już w ogóle Redakcja ma u mnie kreskę ;)

Miloszk - na mój rozum: te pofałdowania folii nie mają znaczenia, jak pod nią jest pustka, to beton ją dociśnie, a zbrojenie na podkładkach zostanie wyjżej. Inna rzecz - jaka powinna być minimalna otulina? u mnie nie było chudziaka i zbrojenie było podbierane na pociętych bloczkach fundamentowych, od dołu miało więcej niż 4,5 cm, jakoś tak w środku ławy "wisiało".

W projekcie otulina min. 4cm, ale właśnie zastanawiam się czy te dystanse nie są za małe :| :| W niektórych miejscach jak jest jakaś górka ziemi, to do pręta może być i ze 2-3 cm, ale to rzadko. Kierbud mówi, że ma być min. 2,5cm.

Bloczki fundamentowe fajnie by było podłożyć, ale nie bardzo mam jak je pociąć na takie kawałki, poza tym jeszcze ich nie mam.

phi! oczywiście, że wkurzam (a on wkurza odpowiedziami i to nie tylko mnie ;)), tyle że gdzie indziej ;) musimy dbać o to, żeby rutyna nie zabiła naszego związku, więc sobie wędrujemy - całe FM nasze! ;D

uważasz, że wkurzam na innych watkach? ale jak mnie wyzwała Twoja koleżanka od szczyli i gówniarzy to nie zauważyłem reakcji z Twojej strony.

pewnie, że do Ciebie:) my też za rok. ścigamy się? bo Frankai coś nie chce podjąć wyzwania :D

no ja chyba też nie podejmę rękawicy. Ty masz fory, jesteś na miejscu u mnie niestety niektóre tematy muszą czekać zanim nie pojawię się na budowie. Dlatego np wiele rzeczy przeciągnęło się do teraz a miały być zrobione w kwietniu ;)

phi! oczywiście, że wkurzam (a on wkurza odpowiedziami i to nie tylko mnie ;)), tyle że gdzie indziej ;) musimy dbać o to, żeby rutyna nie zabiła naszego związku, więc sobie wędrujemy - całe FM nasze! ;D

uważasz, że wkurzam na innych watkach? ale jak mnie wyzwała Twoja koleżanka od szczyli i gówniarzy to nie zauważyłem reakcji z Twojej strony.

ehh widzę że nic się nie zmieniło, miłość kiełkuje :p