Trociu 24.08.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Czy sama blacha nie będzie za słaba ? Co ile cm masz kantówki ?Jeszcze nie mam kantówek, bo jak widzisz cały czas się wacham na tą blachodachówką. Ich ułożenie dobierałbym do zaleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 24.08.2011 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Może być też podbitka w klasie C [właśnie buduję tak altanę] w cenie 20 zł/m2 [grubość 19mm bo mocniejsza], na nią papa [na wyprzedaży w OBI dorwałem po 1 zł/m2] oraz gonty [w OBI na wyprzedaży po 9.99 zł/m2] Kurcze - i znowu malowanie.... a już miałem nadzieję, że po 3-krotnym zaciąganiu podbitki będę miał spokój z pędzlem Jak mocowałeś papę? I gdzie brałeś tą podbitkę - na Miłoszyckiej? Będę musiał się do nich przejechać i sprawdzić - może zwykłe deski jeszcze taniej można by mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 24.08.2011 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Dzięki wszystkim za rady. Beton z pompą na ławy zamówiony na najbliższą sobotę. Teraz pytanie z wielką nadzieją: Czy może ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc z tym wylewaniem? Oczywiście za $$ Zamówiłem też wibrator do betonu i nie ma szans żebym sobie ze wszystkim poradził, a z rodziny dodatkowo mogę mieć tylko jedną osobę. Zaszły zamiany. Załatwiłem sobie pomoc sąsiedniej ekipy, więc na tę chwilę dodatkowa pomoc nie będzie potrzebna. Jednak muszę załatwić beton z dnia na dzień, co nie będzie łatwe. Jeden dostawca dziś powiedział mi że najwcześniej sobota :| Przy okazji. Z wyliczeń wyszło mi 11,7 m^3. Czy mam zamówić 12 czy 13? Wykop miejscami na 40cm więc poziom będzie poniżej ziemi, ale może zalać trochę więcej? Może podkopać sobie taras i tam wylać to co zostanie? Jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 24.08.2011 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Z wyliczeń wyszło mi 11,7 m^3. Czy mam zamówić 12 czy 13? Wykop miejscami na 40cm więc poziom będzie poniżej ziemi, ale może zalać trochę więcej? Może podkopać sobie taras i tam wylać to co zostanie? Jakieś inne propozycje? A pod tarasem nie wymieniasz podłoża i nie zagęszczasz? Zawsze są miejsca, które można zalać oddzielnie. Czy to przy następnym razie, czy to kręcąc w betoniarce. Wśród nich mogą być: - stopy pod kominy - ławy pod obrys tarasu - ławy pod ścianki działowe czy dostawiany do budynku garaż - stopy pod słupki ogrodzeniowe - piwniczka na wino - bunkier przeciwatomowy - lądowisko dla helikopterów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 24.08.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 heh, pewnie mnie już by bolała głowa, gdybym się jakoś spinał przy tej robocie Kładę sobie folię i tak po prostu zapytałem, a że jak widać jak do tej pory wszystko robię sam, to jak na razie jest to dla mnie przyjemność :] Co potem będzie to zobaczymy, na razie sam siebie kontroluję. aaa to zwracam honor, myślałem że tak sobie stałeś i się zastanawiałeś dlaczego robotnicy nie wyprasowali folii przed ułożeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 24.08.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Albert, Miłoszk póki co buduje osobiście "temi rencami", a że pewnie pierwszy raz, to pyta i dobrze robi. z braku fachowców musi ufać nam co do obsesji, wnikania i zamartwiania - przerabiałam na własnej skórze, a zaczęłam dość długo przed wbiciem szpadla, to przed zamknięciem zera osiągnęłam stan krytyczny i "przeszłam na drugą stronę tęczy" - czyli (mam nadzieję) złapałam jakąś równowagę i już tak strrrrrasznie wszystkiego nie przeżywam w twoim przypadku to też inna bajka, ty przygotowałaś się wzorowo jeszcze przed rozpoczęciem robót. U mnie jakoś tak wszystko wyszło na wariackich papierach toteż ciągle pracuję na żywym organizmie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 24.08.2011 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 albert to w ten sposob wykonczeniowką będziesz kierował z kardiologii heh, blisko blisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.08.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 heh, blisko blisko Rozpocząłeś studia na AM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.08.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 w twoim przypadku to też inna bajka, ty przygotowałaś się wzorowo jeszcze przed rozpoczęciem robót. U mnie jakoś tak wszystko wyszło na wariackich papierach toteż ciągle pracuję na żywym organizmie oj tam wzorcowo, jak bym się tak wzorcowo przygotowała, to bym teraz dachu nie przeprojektowywała (tylko w lutym ) ale nieskromnie przyznam, że trochę wiedzy posiadam na różne tematy budowlane a skoro nam tak zeszło na tematy budowlane - pochwalę się, że wczoraj miałam odbiór poziomów kondygnacji. po dłuższej przekątnej budynek ma 19 m, maksymalne odchylenie (było w 2 miejscach) wyniosło... 7 mm ekipa od Suspensera spisuje się na medal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 25.08.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Rozpocząłeś studia na AM? heh nie, dystansowo blisko, ale fizycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.08.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 oj tam wzorcowo Oj to wojgoc będzie miał teraz ciężko skoro jesteś wzorcem po dłuższej przekątnej budynek ma 19 m, maksymalne odchylenie (było w 2 miejscach) wyniosło... 7 mm Jest wiele różnych odmian praw Murphy'ego, a jedna z nich mówi, że jeżeli urządzenie po pierwszym uruchomieniu działa prawidło, to... trzeba uszkodzenia. Przenosząc to na branżę budowlaną należałoby je przedstawić np. tak: jeżeli budowlańcy wykonali swoją robotę bez zarzutu, to... trzeba się przyjrzeć co sknocili Mówiąc poważnie - jak SUSPENSER coś radzi, to faktycznie można mu wierzyć (nie ma to jak człek po PWr ). Podoba mi się do tego jego wnikliwość i zwięzłość. Żeby nie było za poważnie, to podam ciekawostkę z ostatniej chwili. W poniedziałek przypomniała mi się jego rada względem farb. Zastosowałem ją względem... mleka. Zakręcając kartonik wyciskałem powietrze i dopiero dzisiaj (3.5 dnia) poniedziałkowe mleko odmówiło współpracy z kawą Zdarzało mi się natomiast, że wcześniej taka sytuacja zdarzyła mi się z dnia na dzień (0.5-1 dnia otwarcia) a zwykle po 1.5 dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.08.2011 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 heh nie, dystansowo blisko, ale fizycznie Czyżbyś wykładał na kardiologii? http://autokacik.pl/images/graemlins/cfaniaczek.gif PS. Zrób sobie statystykę. Policz ile stron średnio pisaliśmy jak Ciebie nie było, a ile teraz. Wyjdzie kto tu jest największym spamgeneratorem Zwłaszcza jak zostały udzielone odpowiedzi na wszystkie wzorcowe pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.08.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Oj to wojgoc będzie miał teraz ciężko skoro jesteś wzorcem a czemu mam mieć ciężko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 25.08.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 a czemu mam mieć ciężko? No z Waszymi utarczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.08.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 jeszcze nie raz Tatarak nas zaskoczy swoimi pytaniami, watpliwościami.poza tym większość swoich trosk wyjawia na innych wątkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 25.08.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Wojgoc, ja myślę, że Frankai nie rozumie naszej subtelnej więzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.08.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Czyżbyś wykładał na kardiologii? http://autokacik.pl/images/graemlins/cfaniaczek.gif Przypomniała mi się sytuacja sprzed lat gdy pewien znajomy [po którym nikt by się tego nie spodziewał] pochwalił się, że wykładał na PWr - gdy po chwili zaskoczenia zaczęliśmy dopytywać o szczegóły okazało się, że wykładał ... płytki w toaletach [Teraz Albert powinien się przyznać o co chodzi z tym "blisko, blisko" ] Co do mleka to ciekawą aplikację wymyśliłeś [w przeciwieństwie do jednego z kolegów, który zaczął wyciskać powietrze z Coca coli licząc na to, że się nie "rozgazuje" - co się oczywiście zgadza - myślałem, że ktoś zauważy prowokację ]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.08.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Kurcze - i znowu malowanie.... a już miałem nadzieję, że po 3-krotnym zaciąganiu podbitki będę miał spokój z pędzlem Jak mocowałeś papę? I gdzie brałeś tą podbitkę - na Miłoszyckiej? Będę musiał się do nich przejechać i sprawdzić - może zwykłe deski jeszcze taniej można by mieć. Ja maluję 2 krotnie Altaxin-em. Papę mocowałem "papiakami" przy pierwszej wiacie [na niej mam pełne deskowanie - deski zwykłe 20 mm z tego co pamiętam były po 550 zł/m3 w tartaku w Chrząstawie], teraz buduję altanę, więc musi być ładniej i dlatego daję sporo droższą od desek podbitkę [kupiona w Miłoszycach za byłą stacją paliw w Drewno system tel. 694 439 833 (trzeba się umawiać przed przyjazdem bo czasem nikogo tam nie ma)]. Mają tam także kantówki, ale nie wiem po ile bo swoje kupiłem w Bricomarche, gdzie była wyprzedaż 70x70x2000 impregnowane [leżały rok pod chmurką, więc po zielonym impregnacie niemalże nie ma śladu] po 14 zł/szt, a inne w Castoramie bo mieli ładne, strugane a niewiele potrzebowałem, więc w tartaku by nie chcieli ze mną nawet gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 25.08.2011 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 A pod tarasem nie wymieniasz podłoża i nie zagęszczasz? Zawsze są miejsca, które można zalać oddzielnie. Czy to przy następnym razie, czy to kręcąc w betoniarce. Wśród nich mogą być: - stopy pod kominy - ławy pod obrys tarasu - ławy pod ścianki działowe czy dostawiany do budynku garaż - stopy pod słupki ogrodzeniowe - piwniczka na wino - bunkier przeciwatomowy - lądowisko dla helikopterów Brakuje opcji "basen" Chodziło o to: "mam jeden dzień do przyjazdu betonu, jestem sam na budowie, co mogę w miarę szybko przygotować na resztę betonu po wylewaniu ław?" Ławy pod obrys tarasu to dobry pomysł. Mam w projekcie napisane tak: "ściana fundamentowa gr 25cm pod płytą tarasu (zdylatowaną od domu) na głębokość 80cm poniżej poz. terenu" To jak te ławy zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 25.08.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 W zeszłym tygodniu kupiliśmy z sąsiadami tłuczeń z ziemią [wymieniają go przy okazji remontu przejazdów kolejowych pomiędzy Miłoszycami a Czernicą Wrocławską] w cenie 200 zł za 20 ton którego część rozplantowaliśmy na drodze w miejscach, gdzie robią się spore kałuże.Resztę sąsiedzi zużyli jako podkład pod kostkę na podjazdy do garaży. Dzisiejszej nocy przeszedł test podczas burzy i jest w porządku [kałuż nie ma pomimo, że już trochę ciężarówek po nim przejechało]. Jeśli ktoś jest zainteresowany niech pyta na priv to podam nr do rozwożącego bo jeszcze jest dostępny [trzeba się spieszyć z decyzją bo już kończą]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts