Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Może być też podbitka w klasie C [właśnie buduję tak altanę] w cenie 20 zł/m2 [grubość 19mm bo mocniejsza], na nią papa [na wyprzedaży w OBI dorwałem po 1 zł/m2] oraz gonty [w OBI na wyprzedaży po 9.99 zł/m2]

Kurcze - i znowu malowanie.... a już miałem nadzieję, że po 3-krotnym zaciąganiu podbitki będę miał spokój z pędzlem

Jak mocowałeś papę?

I gdzie brałeś tą podbitkę - na Miłoszyckiej? Będę musiał się do nich przejechać i sprawdzić - może zwykłe deski jeszcze taniej można by mieć.

Dzięki wszystkim za rady.

Beton z pompą na ławy zamówiony na najbliższą sobotę.

Teraz pytanie z wielką nadzieją: Czy może ktoś z Was byłby w stanie mi pomóc z tym wylewaniem? Oczywiście za $$ :) Zamówiłem też wibrator do betonu i nie ma szans żebym sobie ze wszystkim poradził, a z rodziny dodatkowo mogę mieć tylko jedną osobę.

Zaszły zamiany. Załatwiłem sobie pomoc sąsiedniej ekipy, więc na tę chwilę dodatkowa pomoc nie będzie potrzebna.

Jednak muszę załatwić beton z dnia na dzień, co nie będzie łatwe. Jeden dostawca dziś powiedział mi że najwcześniej sobota :|

Przy okazji. Z wyliczeń wyszło mi 11,7 m^3. Czy mam zamówić 12 czy 13? Wykop miejscami na 40cm więc poziom będzie poniżej ziemi, ale może zalać trochę więcej? Może podkopać sobie taras i tam wylać to co zostanie? Jakieś inne propozycje?

Z wyliczeń wyszło mi 11,7 m^3. Czy mam zamówić 12 czy 13? Wykop miejscami na 40cm więc poziom będzie poniżej ziemi, ale może zalać trochę więcej? Może podkopać sobie taras i tam wylać to co zostanie? Jakieś inne propozycje?

A pod tarasem nie wymieniasz podłoża i nie zagęszczasz?

Zawsze są miejsca, które można zalać oddzielnie. Czy to przy następnym razie, czy to kręcąc w betoniarce. Wśród nich mogą być:

- stopy pod kominy

- ławy pod obrys tarasu

- ławy pod ścianki działowe czy dostawiany do budynku garaż

- stopy pod słupki ogrodzeniowe

- piwniczka na wino

- bunkier przeciwatomowy

- lądowisko dla helikopterów

heh, pewnie mnie już by bolała głowa, gdybym się jakoś spinał przy tej robocie :) Kładę sobie folię i tak po prostu zapytałem, a że jak widać jak do tej pory wszystko robię sam, to jak na razie jest to dla mnie przyjemność :] Co potem będzie to zobaczymy, na razie sam siebie kontroluję.

aaa to zwracam honor, myślałem że tak sobie stałeś i się zastanawiałeś dlaczego robotnicy nie wyprasowali folii przed ułożeniem :)

Albert, Miłoszk póki co buduje osobiście "temi rencami", a że pewnie pierwszy raz, to pyta i dobrze robi. z braku fachowców musi ufać nam :)

co do obsesji, wnikania i zamartwiania - przerabiałam na własnej skórze, a zaczęłam dość długo przed wbiciem szpadla, to przed zamknięciem zera osiągnęłam stan krytyczny i "przeszłam na drugą stronę tęczy" - czyli (mam nadzieję) złapałam jakąś równowagę i już tak strrrrrasznie wszystkiego nie przeżywam :)

w twoim przypadku to też inna bajka, ty przygotowałaś się wzorowo jeszcze przed rozpoczęciem robót. U mnie jakoś tak wszystko wyszło na wariackich papierach toteż ciągle pracuję na żywym organizmie ;)

w twoim przypadku to też inna bajka, ty przygotowałaś się wzorowo jeszcze przed rozpoczęciem robót. U mnie jakoś tak wszystko wyszło na wariackich papierach toteż ciągle pracuję na żywym organizmie ;)

oj tam wzorcowo, jak bym się tak wzorcowo przygotowała, to bym teraz dachu nie przeprojektowywała (tylko w lutym ;))

ale nieskromnie przyznam, że trochę wiedzy posiadam na różne tematy budowlane :)

a skoro nam tak zeszło na tematy budowlane - pochwalę się, że wczoraj miałam odbiór poziomów kondygnacji. po dłuższej przekątnej budynek ma 19 m, maksymalne odchylenie (było w 2 miejscach) wyniosło... 7 mm :) ekipa od Suspensera spisuje się na medal :)

oj tam wzorcowo

Oj to wojgoc będzie miał teraz ciężko skoro jesteś wzorcem ;)

po dłuższej przekątnej budynek ma 19 m, maksymalne odchylenie (było w 2 miejscach) wyniosło... 7 mm :)

Jest wiele różnych odmian praw Murphy'ego, a jedna z nich mówi, że jeżeli urządzenie po pierwszym uruchomieniu działa prawidło, to... trzeba uszkodzenia. Przenosząc to na branżę budowlaną należałoby je przedstawić np. tak: jeżeli budowlańcy wykonali swoją robotę bez zarzutu, to... trzeba się przyjrzeć co sknocili ;)

Mówiąc poważnie - jak SUSPENSER coś radzi, to faktycznie można mu wierzyć (nie ma to jak człek po PWr ;) ). Podoba mi się do tego jego wnikliwość i zwięzłość. Żeby nie było za poważnie, to podam ciekawostkę z ostatniej chwili. W poniedziałek przypomniała mi się jego rada względem farb. Zastosowałem ją względem... mleka. Zakręcając kartonik wyciskałem powietrze i dopiero dzisiaj (3.5 dnia) poniedziałkowe mleko odmówiło współpracy z kawą :wiggle: Zdarzało mi się natomiast, że wcześniej taka sytuacja zdarzyła mi się z dnia na dzień (0.5-1 dnia otwarcia) a zwykle po 1.5 dnia.

heh nie, dystansowo blisko, ale fizycznie :)

Czyżbyś wykładał na kardiologii? http://autokacik.pl/images/graemlins/cfaniaczek.gif

PS. Zrób sobie statystykę. Policz ile stron średnio pisaliśmy jak Ciebie nie było, a ile teraz. Wyjdzie kto tu jest największym spamgeneratorem ;) Zwłaszcza jak zostały udzielone odpowiedzi na wszystkie wzorcowe pytania :D

Czyżbyś wykładał na kardiologii? http://autokacik.pl/images/graemlins/cfaniaczek.gif

Przypomniała mi się sytuacja sprzed lat gdy pewien znajomy [po którym nikt by się tego nie spodziewał] pochwalił się, że wykładał na PWr - gdy po chwili zaskoczenia :jawdrop: zaczęliśmy dopytywać o szczegóły okazało się, że wykładał ... płytki w toaletach :)

[Teraz Albert powinien się przyznać o co chodzi z tym "blisko, blisko" ;)]

Co do mleka to ciekawą aplikację wymyśliłeś :) [w przeciwieństwie do jednego z kolegów, który zaczął wyciskać powietrze z Coca coli licząc na to, że się nie "rozgazuje" :bash: - co się oczywiście zgadza - myślałem, że ktoś zauważy prowokację ;-)].

Kurcze - i znowu malowanie.... a już miałem nadzieję, że po 3-krotnym zaciąganiu podbitki będę miał spokój z pędzlem

Jak mocowałeś papę?

I gdzie brałeś tą podbitkę - na Miłoszyckiej? Będę musiał się do nich przejechać i sprawdzić - może zwykłe deski jeszcze taniej można by mieć.

Ja maluję 2 krotnie Altaxin-em.

Papę mocowałem "papiakami" przy pierwszej wiacie [na niej mam pełne deskowanie - deski zwykłe 20 mm z tego co pamiętam były po 550 zł/m3 w tartaku w Chrząstawie], teraz buduję altanę, więc musi być ładniej i dlatego daję sporo droższą od desek podbitkę [kupiona w Miłoszycach za byłą stacją paliw w Drewno system tel. 694 439 833 (trzeba się umawiać przed przyjazdem bo czasem nikogo tam nie ma)].

Mają tam także kantówki, ale nie wiem po ile bo swoje kupiłem w Bricomarche, gdzie była wyprzedaż 70x70x2000 impregnowane [leżały rok pod chmurką, więc po zielonym impregnacie niemalże nie ma śladu] po 14 zł/szt, a inne w Castoramie bo mieli ładne, strugane a niewiele potrzebowałem, więc w tartaku by nie chcieli ze mną nawet gadać.

A pod tarasem nie wymieniasz podłoża i nie zagęszczasz?

Zawsze są miejsca, które można zalać oddzielnie. Czy to przy następnym razie, czy to kręcąc w betoniarce. Wśród nich mogą być:

- stopy pod kominy

- ławy pod obrys tarasu

- ławy pod ścianki działowe czy dostawiany do budynku garaż

- stopy pod słupki ogrodzeniowe

- piwniczka na wino

- bunkier przeciwatomowy

- lądowisko dla helikopterów

Brakuje opcji "basen" :)

Chodziło o to: "mam jeden dzień do przyjazdu betonu, jestem sam na budowie, co mogę w miarę szybko przygotować na resztę betonu po wylewaniu ław?"

Ławy pod obrys tarasu to dobry pomysł. Mam w projekcie napisane tak:

"ściana fundamentowa gr 25cm pod płytą tarasu (zdylatowaną od domu) na głębokość 80cm poniżej poz. terenu"

To jak te ławy zrobić?

W zeszłym tygodniu kupiliśmy z sąsiadami tłuczeń z ziemią [wymieniają go przy okazji remontu przejazdów kolejowych pomiędzy Miłoszycami a Czernicą Wrocławską] w cenie 200 zł za 20 ton którego część rozplantowaliśmy na drodze w miejscach, gdzie robią się spore kałuże.

Resztę sąsiedzi zużyli jako podkład pod kostkę na podjazdy do garaży.

Dzisiejszej nocy przeszedł test podczas burzy i jest w porządku [kałuż nie ma pomimo, że już trochę ciężarówek po nim przejechało].

Jeśli ktoś jest zainteresowany niech pyta na priv to podam nr do rozwożącego bo jeszcze jest dostępny [trzeba się spieszyć z decyzją bo już kończą].