Frankai 25.08.2011 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Potrzebowałabym też jakichś kamieni (otoczaków?) do zrobienia opaski wokół domu. Skąd to się bierze w dobrej cenie? U mnie ogrodnik przy mieszaniu ziemi wykopał kilka sporych kamyków !!! Wniosek - one chyba rosną w ziemi po cichu, bo nie wiedziałem, że mam takowe a ziemia była a to spychana, a to rozprowadzana po działce. Mówiąc poważnie - to coś mi świta, że najlepsze kamyki są w rzecznych kopalniach. Są wtedy dobrze "wygłaskane". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 25.08.2011 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 - figura ogrodowa w kształcie np. inwestora z rodziną lub inne np. w stylu "największy posąg ... na świecie" [ostatnio bardzo na czasie] - fontanna - balast do dźwigu lub traktora - ogrodowy stół do ping-ponga - tzw. "zęby smoka" przeciw pojazdom rozjeżdżającymi rabatki pomiędzy ogrodzeniem frontowym a drogą - kule dla strongmanów lub mniejsze do kręgli - ekrany akustyczne zmniejszające hałas z drogi - mały stadion piłkarski [trybuny i schody] - betonowe buty [o ile jest kandydat i pobliski zbiornik wodny] - płyta z odciskiem spracowanej dłoni [lub głowy] inwestora (tu natchnęła mnie Madeleine choć nie jestem pewien czy o tą "część" chodziło) Pomyślmy jeszcze nad innymi propozycjami wykorzystania nadmiaru betonu bo to każdemu może się przydać ja tu bym dodał betonowe buciki, podobno wracają do mody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 25.08.2011 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Zepsułeś zabawę bo a nuż Albert też i do tego subtelnie zmierzałem. z tą AM i kardiologią to wyście wypalili nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 25.08.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Albert,jesteś teraz w kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 26.08.2011 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Potrzebowałabym też jakichś kamieni (otoczaków?) do zrobienia opaski wokół domu. Skąd to się bierze w dobrej cenie? Otoczaki, a właściwie chyba żwir grubej frakcji powinni mieć tam, gdzie piasek. My tu wszyscy chodzimy po tym, co nam przyniósł lodowiec - a jest w tym i piasek, i żwiry. W piaskowniach często prowadzą sortowanie frakcyjne i mają żwir w ofercie. Otoczaki, to już grubsza sprawa (średnice powyżej 60 mmm) a na opaskę żwir będzie doskonały. Niestety droższy jest niż piasek. Ja mam 4 km od budowy kopalnię i żwir mają, ale to do Ciebie kawał drogi i transport pewnie by zabił wszelką racjonalność zakupu. Szukaj lokalnie, na południu też są piaskownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 26.08.2011 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 nie wiem, czy w dobrej cenie, ale różne ładne kamyki (żwiry, otoczaki itd) mają w "sklepie z kamieniami" na rogu Wiejskiej i Avicenny oraz w centrum ogrodniczym w Cesarzowicach (parę km dalej drogą na Kąty Wr.) obawiam się, że ceny w tych miejscach mogą być nieco zabójcze, taniej będzie w piaskowniach piasek do rozluźniania ma być taki jak do zasypywania fundamentów, broń boże jak do murowania, tak wyczytałam w bardzo mądrej książce o ogrodach - tylko uzasadnienia nie było a jaka jest różnica między piaskiem do murowania i zasypywania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awo65 26.08.2011 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Na szczęście obyło się bez strat. Mam nadzieję, że wykop w obecnym stanie dotrzyma do soboty rano, wtedy będzie zalewanie (a miało być w piątek ) Foty z dzisiejszych prac w dzienniku. Miloszk - popraw przewiązanie narożników, zgodnie z tym rysunkiem http://www.budnet.pl/Lawy_fundamentowe,Fundamenty,a=1193.html Moi wykonawcy po wizycie kierbuda musieli wszystkie poprawiać... a jeszcze się wykłócali, że od lat robią i zawsze było dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.08.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 a miało być w piątek witaj w świecie budowy. jak by wszystko było wtedy, kiedy ma być, to... by znaczyło, że jeszcze się nie obudziłam i tylko mi się śni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.08.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 a jaka jest różnica między piaskiem do murowania i zasypywania? do murowania płukany, do zasypywania kopany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.08.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 do murowania płukany, do zasypywania kopany. do murowania płukany powiadasz.... czyli rzeczny tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 26.08.2011 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Na szczęście obyło się bez strat. Mam nadzieję, że wykop w obecnym stanie dotrzyma do soboty rano, wtedy będzie zalewanie (a miało być w piątek ) U mnie zawsze były przesunięcia z przywozem betonu: przy ławach w dzień zalewania po moim telefonie do betoniarni, o której będą (bo już byli spóźnieni) stwierdził, że mają jakieś duże zalewanie i niestety nie uda im się dzisiaj przyjechać, mogą dopiero jutro przy chudziaku nie wpisali mnie w zeszyt! I znów przyjazd był dopiero drugiego dnia przy stropie spóźnili się 2 godziny, bo gdzie indziej musieli zrobić dolewkę, ale tłumaczenie było, że pompa się popsuła [czego pompiarz nie potwierdził, tylko właśnie, że czekali na dowózkę] Pocieszam się, że został mi już tylko wieniec i to w małych ilościach (ok 3 kubiki - mam nadzieję, że takie małe ilości też dowożą) i moje przygody z betonowaniem się w końcu zakończą... Oczywiście za każdym razem wykonawcy twierdzili, że im się to nie zdarza, gdy oni zamawiają beton. Może coś w tym jest, bo jak prowadzą x budów i betoniarnia nie będzie słowna to będą współpracować z inną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 26.08.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Albert, jesteś teraz w kraju? byłem, dwa tygodnie na tzw wakacjach z przerwami na wypad na budowę. U mnie teraz etap elektryki, hydrauliki, reku, GWP i DGP. Wszystko mam z Panami obgadane i ustalone teraz tylko siedzieć na d... i stresować się czy wszystko idzie zgodnie z planem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.08.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 moja betoniarnia zawsze chciala przywieżć beton wczesniej o 1-2godz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 26.08.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 do murowania płukany powiadasz.... czyli rzeczny tak? majster powiedział, że potrzebny "piasek do murowania", w piaskarni powiedzieli "czyli płukany", przywieźli - okazało się, że dobry nie wnikam, czy rzeczny czy morski czy jeziorny u mnie beton był do tej pory 2 razy i zawsze punktualnie co do 10 minut. jak pierwszy raz jechała pompa, to dostałam telefon, że dziecko będące akurat na wakacjach u babci, wylądowało u lekarza z ospą. jak jechała drugi raz - użądlił mnie szerszeń. waham się, czy jechać popatrzeć na zalewanie stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.08.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 jak pierwszy raz jechała pompa, to dostałam telefon, że dziecko będące akurat na wakacjach u babci, wylądowało u lekarza z ospą. jak jechała drugi raz - użądlił mnie szerszeń. waham się, czy jechać popatrzeć na zalewanie stropu Zadzwoń po jakąś telewizję i jedź. Zrobią relację na żywo z "przygód" budowlanych dla przyszłych inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 26.08.2011 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 do mnie beton przyjezdzal 6 razy i nigdy nie byl punktualnie,ale zawsze docierali tego samego dnia;) najmniej przywozili 4 kubiki i nie robili problemow ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.08.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 mi najmniej przywozili 0,5kubika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 26.08.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 mi najmniej przywozili 0,5kubika Ale to pewnie przy dowózce, bo zabrakło? Tylko wtedy doliczają za niepełny transport. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 26.08.2011 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 bo źle sami przywieźli:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 26.08.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 No to się nie dziwie, że nie robili problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts