Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Potrzebowałabym też jakichś kamieni (otoczaków?) do zrobienia opaski wokół domu. Skąd to się bierze w dobrej cenie?

U mnie ogrodnik przy mieszaniu ziemi wykopał kilka sporych kamyków !!! Wniosek - one chyba rosną w ziemi po cichu, bo nie wiedziałem, że mam takowe a ziemia była a to spychana, a to rozprowadzana po działce.

Mówiąc poważnie - to coś mi świta, że najlepsze kamyki są w rzecznych kopalniach. Są wtedy dobrze "wygłaskane".

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

- figura ogrodowa w kształcie np. inwestora z rodziną lub inne np. w stylu "największy posąg ... na świecie" [ostatnio bardzo na czasie]

- fontanna

- balast do dźwigu lub traktora

- ogrodowy stół do ping-ponga

- tzw. "zęby smoka" przeciw pojazdom rozjeżdżającymi rabatki pomiędzy ogrodzeniem frontowym a drogą

- kule dla strongmanów lub mniejsze do kręgli

- ekrany akustyczne zmniejszające hałas z drogi

- mały stadion piłkarski [trybuny i schody]

- betonowe buty [o ile jest kandydat i pobliski zbiornik wodny]

- płyta z odciskiem spracowanej dłoni [lub głowy] inwestora (tu natchnęła mnie Madeleine choć nie jestem pewien czy o tą "część" chodziło)

Pomyślmy jeszcze nad innymi propozycjami wykorzystania nadmiaru betonu bo to każdemu może się przydać ;)

ja tu bym dodał betonowe buciki, podobno wracają do mody :cool:

Potrzebowałabym też jakichś kamieni (otoczaków?) do zrobienia opaski wokół domu. Skąd to się bierze w dobrej cenie?

Otoczaki, a właściwie chyba żwir grubej frakcji powinni mieć tam, gdzie piasek. My tu wszyscy chodzimy po tym, co nam przyniósł lodowiec - a jest w tym i piasek, i żwiry. W piaskowniach często prowadzą sortowanie frakcyjne i mają żwir w ofercie. Otoczaki, to już grubsza sprawa (średnice powyżej 60 mmm) a na opaskę żwir będzie doskonały. Niestety droższy jest niż piasek. Ja mam 4 km od budowy kopalnię i żwir mają, ale to do Ciebie kawał drogi i transport pewnie by zabił wszelką racjonalność zakupu. Szukaj lokalnie, na południu też są piaskownie.

nie wiem, czy w dobrej cenie, ale różne ładne kamyki (żwiry, otoczaki itd) mają w "sklepie z kamieniami" na rogu Wiejskiej i Avicenny oraz w centrum ogrodniczym w Cesarzowicach (parę km dalej drogą na Kąty Wr.)

obawiam się, że ceny w tych miejscach mogą być nieco zabójcze, taniej będzie w piaskowniach

piasek do rozluźniania ma być taki jak do zasypywania fundamentów, broń boże jak do murowania, tak wyczytałam w bardzo mądrej książce o ogrodach - tylko uzasadnienia nie było ;)

a jaka jest różnica między piaskiem do murowania i zasypywania?

Na szczęście obyło się bez strat. Mam nadzieję, że wykop w obecnym stanie dotrzyma do soboty rano, wtedy będzie zalewanie (a miało być w piątek :( )

Foty z dzisiejszych prac w dzienniku.

Miloszk - popraw przewiązanie narożników, zgodnie z tym rysunkiem http://www.budnet.pl/Lawy_fundamentowe,Fundamenty,a=1193.html

Moi wykonawcy po wizycie kierbuda musieli wszystkie poprawiać... a jeszcze się wykłócali, że od lat robią i zawsze było dobrze.;)

Na szczęście obyło się bez strat. Mam nadzieję, że wykop w obecnym stanie dotrzyma do soboty rano, wtedy będzie zalewanie (a miało być w piątek :( )

U mnie zawsze były przesunięcia z przywozem betonu:

przy ławach w dzień zalewania po moim telefonie do betoniarni, o której będą (bo już byli spóźnieni) stwierdził, że mają jakieś duże zalewanie i niestety nie uda im się dzisiaj przyjechać, mogą dopiero jutro :mad:

przy chudziaku nie wpisali mnie w zeszyt! :bash: I znów przyjazd był dopiero drugiego dnia

przy stropie spóźnili się 2 godziny, bo gdzie indziej musieli zrobić dolewkę, ale tłumaczenie było, że pompa się popsuła [czego pompiarz nie potwierdził, tylko właśnie, że czekali na dowózkę]

Pocieszam się, że został mi już tylko wieniec i to w małych ilościach (ok 3 kubiki - mam nadzieję, że takie małe ilości też dowożą) i moje przygody z betonowaniem się w końcu zakończą... ;)

Oczywiście za każdym razem wykonawcy twierdzili, że im się to nie zdarza, gdy oni zamawiają beton. Może coś w tym jest, bo jak prowadzą x budów i betoniarnia nie będzie słowna to będą współpracować z inną.

do murowania płukany powiadasz.... czyli rzeczny tak?

majster powiedział, że potrzebny "piasek do murowania", w piaskarni powiedzieli "czyli płukany", przywieźli - okazało się, że dobry :) nie wnikam, czy rzeczny czy morski czy jeziorny :D

u mnie beton był do tej pory 2 razy i zawsze punktualnie co do 10 minut. jak pierwszy raz jechała pompa, to dostałam telefon, że dziecko będące akurat na wakacjach u babci, wylądowało u lekarza z ospą. jak jechała drugi raz - użądlił mnie szerszeń. waham się, czy jechać popatrzeć na zalewanie stropu ;)

jak pierwszy raz jechała pompa, to dostałam telefon, że dziecko będące akurat na wakacjach u babci, wylądowało u lekarza z ospą. jak jechała drugi raz - użądlił mnie szerszeń. waham się, czy jechać popatrzeć na zalewanie stropu ;)

Zadzwoń po jakąś telewizję i jedź. Zrobią relację na żywo z "przygód" budowlanych dla przyszłych inwestorów ;)