Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Otoczaki, a właściwie chyba żwir grubej frakcji powinni mieć tam, gdzie piasek. My tu wszyscy chodzimy po tym, co nam przyniósł lodowiec - a jest w tym i piasek, i żwiry. W piaskowniach często prowadzą sortowanie frakcyjne i mają żwir w ofercie. Otoczaki, to już grubsza sprawa (średnice powyżej 60 mmm) a na opaskę żwir będzie doskonały. Niestety droższy jest niż piasek. Ja mam 4 km od budowy kopalnię i żwir mają, ale to do Ciebie kawał drogi i transport pewnie by zabił wszelką racjonalność zakupu. Szukaj lokalnie, na południu też są piaskownie.

dzięki wielkie, jak zawsze można na Ciebie liczyć :)

No i nie będzie zalewania w sobotę :( :( A chciałem zdążyć przed burzami.

Jak najlepiej zabezpieczyć wykopy? Będę miał wyłożoną folię, zbrojenie włożone, folie docisnę kamieniami i chyba to tyle.

Woda się nazbiera, ale to podobno nie szkodzi przy zalewaniu.

Przesunięcie nastąpiło z winy betoniarni :) Pan chciał przywieźć na 8 rano, a ja do 8 nie zdążę wszystkiego zrobić :(

Miloszk - popraw przewiązanie narożników, zgodnie z tym rysunkiem http://www.budnet.pl/Lawy_fundamentowe,Fundamenty,a=1193.html

Moi wykonawcy po wizycie kierbuda musieli wszystkie poprawiać... a jeszcze się wykłócali, że od lat robią i zawsze było dobrze.;)

Hmm, nie bardzo rozumiem dlaczego mam poprawiać, wszystkie pręty powiązane są L-kami.

A kierbuda to chciałbym mieć takiego o jakim piszesz, bo mój to odebrał zbrojenie leżące na trawie.

Hmm, nie bardzo rozumiem dlaczego mam poprawiać, wszystkie pręty powiązane są L-kami.

A kierbuda to chciałbym mieć takiego o jakim piszesz, bo mój to odebrał zbrojenie leżące na trawie.

chodzi o zagięcie prętów na ich końcach. tylko teraz juz tego nie zmienisz, ale i takżle nie jest. a powiązane masz prawidłowo. nie wiem tylko czy wyciągałeś jakieś zbrojenie pod ewentualne słupy bo na fotach nic nie widać.

Miloszk - popraw przewiązanie narożników, zgodnie z tym rysunkiem http://www.budnet.pl/Lawy_fundamentowe,Fundamenty,a=1193.html

Moi wykonawcy po wizycie kierbuda musieli wszystkie poprawiać... a jeszcze się wykłócali, że od lat robią i zawsze było dobrze.;)

ten rysunek jest z błędami

długość zagięcia prętów to ok. 40 średnic, pręty zagina się po obrysie fundamentu.