wojgoc 28.08.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam wszystkich Wroclawian, Wpadam z wizyta wirtualna, a za kilka dni wpadne do Wrozlawia realnie. Stad moje pytanie do Was. Chcialabym przy okazji poogladac sobie sklepy z materialami do wykonczenia wnetrz. Chodzi mi przede wszytskim o kafelki, tapety, kuchnie. Poradzcie mi, gdzie to wszytski najlepiej obejrzec. Chodzi mi o miejsca o modnie dzis nazywane jako showroomy. U nas w Cieszynie kupic mozna bardzo wiele, ale powierzchnia wystawowa jest bardzo skromna a ja bym chciala sobie obejrzec na zywo kafle, lazienki i itp. Czy mozecie cos doradzic? Z gory dzieki i milej niedzieli. witaj, MAxflizz i Armalux na Mińskiej, Cortina na Avicenny, Womag na Bystrzyckiej, Domar na Braniborskiej, Marazzi na Ślężnej Bokaro, Carmen, CeramikaDesign, Womag -Karmelkowa, nasza łazienka w Astrze na Legnickiej wszelkie markety budowlane - ale tu wszędzie to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
albert07 28.08.2011 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Nie znam nikogo kto takie ma, bo to dosyć droga zabawka [sam się nad takim zastanawiałem kilka lat temu], sąsiad na klatce schodowej zamontował normalne okno dachowe. szczerze to finansowo wychodzi tak samo jak ze zwykłym oknem dachowym, tutaj zależy mi jednak na miejscu. Okna dachowego jako tako nie wepchnę bo za mało miejsca na skosie mam i dlatego rozmyślam o alternatywnym świetliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 29.08.2011 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Kto z Was ma gaz sieciowy? Liczyliście kiedyś czy opłaca się być w taryfie W-2 czy W-3? Sensowne wydawałoby się, że:1. Taryfa jest funkcją ciągłą i w punktach zmiany taryfy (obecnie 300 i 1200m3 /rok), nastąpi zmiana nachylenia krzywej przy zachowaniu ciągłości funkcji. 2. Wejście w taryfę o wyższym zużyciu, powoduje spadek ceny m3 gazu (po przeliczeniu wszystkich 4 składnikó).3. Wybór taryfy w której sami odczytujemy licznik, powoduje spadek kosztów.Nic bardziej błędnego !!! Przeliczyłem nowe taryfy (u mnie WSG) i wyszło mi, że 1. Krzywa nie jest funkcją ciągłą. Jeżeli ktoś został przydzielony do taryfy W-2 i zużyje 300m3/rok zapłaci o około 17zł mniej niż ten którego przydzielono do W-3 i tez zużyje 300m2. Na styku W-2 i W-3 różnica jest już spora - 303.48zł. Ciągłość byłaby zachowana, gdyby punkt zmiany W1/W2 był w okolicach 436 a nie 300 m3/rok. Podobnie z W2 na W3 powinien być 8 451m2, a nie na 1200m3.2. Z powodów j.w., odbiorca z W-1 zapłaci o 17 zł/rok mniej niż jego kolega z W-2. Między W3 a W2 różnica wynosi już 289zł/rok3. Taryfa w której sami odczytujemy licznik, jest droższa zapewne z uwagi, że wyślą więcej listów. Tak czy owak należy trzymać się jak najniższej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.08.2011 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja z innej beczki - jestem na etapie kończenia SSO, więc zabieram sie za kolejne etapy. I tutaj poszukuję: 1. Okna - jakieś dobrej jakości, 6-cio komorowe, ale nei Mikołajczyk (cena) - z ekipą godną polecenia 2. Elektryk - z otwartą głową, bo chcę trochę własnej automatyki dodać, 3. Hydaulik - aby był sprawny i by potem nie ciekło. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, adresy, namiary - najlepiej na priv'a. Wiem, że jest wątek o wykonawcach, ale tam jeszcze nic ciekawego nie znalazłem Z góry dzięki za pomoc. 1. Jakość kosztuje Robiłam wyceny w Lakbudzie i Baumanie, polecam 2. Kocot, Kocot i jeszcze raz Kocot. Dał radę z całą naszą automatyką, z Twoją też powinien dać 3. Adam Radaszkiewicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.08.2011 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Kochani poszukuję namiaru na solidną i rozsądną cenowo ekipę od tynków zewnętrznych. Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.08.2011 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Na teraz? moi fajni, ale zajęci do końca roku. Są z Oławy, więc obskakują raczej okolice z tej strony miasta (chyba, że dom duży, elewacji powyżej 300m2). Ocieplenie z tynkiem 45pln/m2 (okna odliczają), starannie wykonane. Grzegorz Ryl, tel 792 407 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.08.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki. Mój dom jest w Radwanicach więc z Oławy rzut beretem. Zadzwonię do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 29.08.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jolu zadzwon do Pana Radka ,pisalam o nim na solidnych dolnoslaskie w sobote.Naprawde konkretny gosc i super fachowiec ,bierze 50zl.m2 i chyba nie odlicza okien ,ale nie dam glowy tel 534888998 Ja zaklepana jestem na pazdziernik i wiem ,ze teraz ma luke,dlatego chcialam mu pomoc i polecialam go Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 29.08.2011 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jolu -namiar masz na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 29.08.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 cześć Wam, czy są wśród Was osoby, które nie robiły od razu elewacji po ociepleniu? Chcę zostawić to na przyszły rok. Ociepleniowiej, mówi, żeby nie malować gruntem. Trochę klej może nawsiąkać wody, ale zimę przetrzyma. Dwie inne osoby mówiły, żeby gruntować. Co zrobić? Nie mam ochoty na nabieranie nawet małej ilości wody, więc skłaniam się ku gruntowaniu. A jeśli gruntować, czy powinien to być już grunt z systemu, który potem będzie użyty do elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.08.2011 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Na Was zawsze można liczyć. Dzięki serdeczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.08.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jakiej firmy tynki kładliście. Myślę o silikatowym. Chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 29.08.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 U mnie bedzie kladzony tyln silikonowy firmy BASF o grubosci uziarnienia jeden,jest ciezszy podobno w robieniu ,ale ladniej wyprowadza sie sciany i sa bardzo rowe.....tak mi doradzono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 29.08.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja mam sciane 3W i pan Radek mi tynkowal najpierw zwyklym, a pozniej akrylowy kolor.Polecam. Wyglada super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 29.08.2011 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja mam sciane 3W i pan Radek mi tynkowal najpierw zwyklym, a pozniej akrylowy kolor. Polecam. Wyglada super. Czesc ellaj co tam u ciebie slychac?:)Zajrzyj do mnie do dziennika to poplotkujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Megana 29.08.2011 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Spirea - my mieliśmy tak robione. Ocieplenie, a 1.5 roku później tynki. Nie pamiętam żebyśmy gruntowali (na 99% nie). Nic się złego nie działo. Ekipa od tynków i tak jeszcze raz zaciągnęła klejem całość i dopiero gruntowali gruntem pod tynk. Mała rada - najlepiej jakby jedno i drugie robiła ta sama ekipa. U nas ocieplenie było tak sobie zrobione ale były teraz ekipy od tynków które chciały za poprawki (a trudno wyczuć czy uzasadnione te poprawki) dużo kasy. Ta ekipa która w końcu robiła aż tak bardzo nie narzekała ale przed tynkami zaciągnęli klejem jeszcze raz.Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.08.2011 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jakiej firmy tynki kładliście. Myślę o silikatowym. Chyba. caparol, silikonowy. Baranek 1,5mm - to najmniejsze ziarno, jakie się poleca na elewację, 1mm to ciut mało. Mocno się zastanawiałam nad baumitem, bo dostałam świetną cenę, ale już przepadło. Silikatowy jest niedużo tańszy, a dużo bardziej wymagający w kładzeniu (odpowiednia wilgotność powietrza, nasłonecznienie itd.), późniejsze ewentualne wykwity na tynku nie są podstawą do reklamacji. Spirea, jak czytałam - to właśnie robi się raczej tak, jak pisze Megana. Zaciągasz klejem i tyle, na wiosnę ewentualnie znowu klej, grunt i tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.08.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Madeleine też myślałam o Baumicie. Masz może dobry namiar na ten tynk? Mogłabyś sprawdzić ten nr tel. Bo coś chyba za mało cyferek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRS.CONSTR. 29.08.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja sama chce miec 1mm .....ma byc gladko (bede miala nowoczesny budynek )oczywiscie nie powiedziane ,ze zdania nie zmienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.08.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 może coś zjadłam:http://www.pf.pl/serwis/%22Partner%22+Przedsiebiorstwo+Handlowo~Uslugowe+Grzegorz+Ryl-Budowlane+us%C5%82ugi+-+elewacje------------C8886106B260T1V1IP0_INF.htmltel. 792 407 434 Super cenę dostałam w Renowie u Samira. On normalnie jest w cenie Caparola, ale jakościowo ponoć niżej. Natomiast koniec końców miałam taką różnicę w cenie, że gdyby nie fakt, iż tynk fizycznie jechał do mnie, odwołałabym zamówienie. Co do Caparola, polecam WTF. Sama kupowałam w MBS, ale nie jestem zadowolona z obsługi, zresztą w tym WTF dostałam (post factum niestety) lepszą cenę. Jeśli chodzi o rodzaj tynku, pytanie, jaki chcesz kolor. Jeśli dosyć ciemny, z dala od kurzu i brudu - to może akryl? naprawdę sporo ludzi bierze Kreisla (tu mam namiary na p. Karola w MSM na Tyskiej) i są zadowoleni. Ja chciałam jasny i bałam się trochę, jak będzie wyglądał za jakiś czas, stąd padło na silikon.Choć w sumie najlepiej to podobno mineralny + malowanie silikonem. Tyle, że koszt robocizny pochłania różnicę w cenie tynku. Ad uziarnienia - na mojej nowoczesnej stodole półtorówka prezentuje się całkiem fajnie. 1mm nie jest polecany ze względów technologicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts