gosia1611 29.08.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Co to za skrót WTF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 29.08.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 i znowu pomyłka, WKT:http://www.wkt.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 29.08.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Dzięki za namiar. Kolor tynku raczej jasny i taki żeby raczej praktyczny był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 29.08.2011 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Może dużo gazetek mu donoszą. Tak na marginesie - gdyby tak jak kiedyś płacono za makulaturę i dawano talony na papier dupny (niektórzy pewnie nie wiedzą o tych talonach), to człek za same reklamówki wtykane mu w płot, mógłby się wyżywić i wytrzeć To ja chyba na prawdę mieszkam poza cywilizacją. Po na 2 lata mieszkania tylko 1 raz znalazłem w skrzynce jakąś gazetkę reklamową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.08.2011 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Jakiej firmy tynki kładliście. Myślę o silikatowym. Chyba. Ja mam tynk z Mega 1000 silikonowy i od 3 lat jest ok. Ziarnistość, kolor i fakturę sobie dobraliśmy - mają własną mieszalnię, więc dorobili nam nawet 1 wiaderko gdy zabrakło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 szczerze to finansowo wychodzi tak samo jak ze zwykłym oknem dachowym, tutaj zależy mi jednak na miejscu. Okna dachowego jako tako nie wepchnę bo za mało miejsca na skosie mam i dlatego rozmyślam o alternatywnym świetliku. Podobnie wychodzi świetlik o tej samej powierzchni co okno dachowe ? Czy latem słońce nie będzie nagrzewało Ci wnętrza tym świetlikiem/oknem ? Ja nie mam świetlika, za to mam 2 świetlówki energooszczędne w plafonach, które doświetlają korytarz co było sporo tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 29.08.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Ja nie mam świetlika, za to mam 2 świetlówki energooszczędne w plafonach, które doświetlają korytarz co było sporo tańsze. ale co światło dzienne to światło dzienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 29.08.2011 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Czy wyczailiście ostatnio jakieś super ceny/promocje na styropian w naszych okolicach? PS. A przy okazji izolacji i niedawnej dyskusji o wełnach. W tej chwili na budowie mam 3 różne wełny. Uni-Matę, Knaufa (musiałem szybko dokupić 2 rolki bo brakło Unimaty) oraz Rockwoola Rockmin (w brytach na 2gą warstwę). Z tych trzech niespodziewanie najbardziej (subiektywnie) podoba mi się Knauf - je równie gęsty jak Isover, ale bardziej... miękki (jak mówi Pan Fila - można go w majtkach nosić), nie śmierdzi amoniakiem jak Isover. A najmniej mi się podoba tak strasznie chwalony rockwool - ma konsystencję łamliwego filcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ellaj 29.08.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2011 Czesc ellaj co tam u ciebie slychac?:)Zajrzyj do mnie do dziennika to poplotkujemy Caly czas zagladam, ale tylko czytam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.08.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jolu zadzwon do Pana Radka ,pisalam o nim na solidnych dolnoslaskie w sobote.Naprawde konkretny gosc i super fachowiec ,bierze 50zl.m2 i chyba nie odlicza okien ,ale nie dam glowy tel 534888998 Ja zaklepana jestem na pazdziernik i wiem ,ze teraz ma luke,dlatego chcialam mu pomoc i polecialam go to 50 zł za m to obejmuje samo tynkowanie? słuchajcie, a czy jak zrobię jesienią ssz, a przez zimę będę robić instalacje, to na wiosnę mogę robić ocieplenie i wykończenie elewacji - mniej więcej równolegle z wylewkami i tynkami w środku? jakieś przeciwskazania? (oprócz tego, że lepiej żeby na raz była jedna ekipa na budowie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.08.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Madeleine - Ty masz w końcu Baumit czy Caparol? ok. znalazłam - Caparol silikonowy a jaki kolor - z ciekawości spytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 30.08.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ja mam caparola mineralny plus maluję farba silikonowa. pod spodem jest wełna. Jakosc ok, na razie jakis zarąbistych plusów dodatnich czy ujemnych nie widzę. Na inwestycjach najczęściej mam Baumita i nikt nie narzekaTAtarak mozesz, tylko wietrzyc wietrzyc wietrzyc.Nie powinno sie tylko robic kombinacji - tynkowanie - ocieplanie wełna polaci czy stropow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.08.2011 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Schiefer 16. Ad tynków najpierw na zewnątrz - będzie gorzej schło. U mnie jest sauna, mimo otwartych okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.08.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Bo wiecie, ja nowy dom buduję przede wszystkim, żeby mieć większy ogródek (to jest autentycznie podstawowa motywacja), a jak wiosną zrobię elewacje, to już mogę rabatki pod oknami zakładać. Jeszcze mi doradźcie - jak mam na poddaszu wszystkie działówki z kg, to elektryk mi powinien tylko kable "zahaczyć" w tych miejscach, gdzie te ścianki wyjdą, bo zabudowę kg (razem z ocieplaniem dachu) mogę zacząć dopiero jak wyschną wylewki na obu kondygnacjach i tynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.08.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 no to rób elewację. Mnie panowie od tynków powiedzieli, że tynki cementowo-wapienne wyschną mi w 2 tygodnie, jak będę wietrzyła. Nawet, jeśli z elewacją zrobioną byłoby to miesiąc - to bez przesady... Z kablami tak bym zrobiła. Przy czym część kabli puszczasz górą, część możesz dołem (gniazdka). Stelaże pod k-g możesz robić od razu, tylko czekaj z wełną i płytami k-g. Ale zanim Ci ludzie oblecą całość z profilami, to zleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 30.08.2011 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 to 50 zł za m to obejmuje samo tynkowanie? słuchajcie, a czy jak zrobię jesienią ssz, a przez zimę będę robić instalacje, to na wiosnę mogę robić ocieplenie i wykończenie elewacji - mniej więcej równolegle z wylewkami i tynkami w środku? jakieś przeciwskazania? (oprócz tego, że lepiej żeby na raz była jedna ekipa na budowie). Ocieplaj po tynkach i wylewkach. Będą Ci lepiej schnąć, a wylewki naprawdę potrzebują duuuużo czasu. Rabatkami jeszcze zdążysz sie naciszyć. Nie daj się namówic na wylewki przed tynkami wewnetrznymi. A ścianki działowe zrób z bloczków - mają same zalety w porównaniu do suchej zabudowy. PS. Współczuje elektrykom, którzy będa pracować w styczniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.08.2011 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 u mnie ocieplali na zewnątrz mniej więcej w tym samym czasie, co były robione tynki. Wylewki wyszły nam po 2 miesiącach. Z poddaszem ruszamy z końcem tygodnia, a wełna przyjedzie w przyszłym tygodniu, czyli 3 tyg. po wylewkach. Jarett, jaką folię brałeś do wełny - zwykłą czy z ekranem aluminiowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 30.08.2011 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ocieplaj po tynkach i wylewkach. Będą Ci lepiej schnąć, a wylewki naprawdę potrzebują duuuużo czasu. Rabatkami jeszcze zdążysz sie naciszyć. Nie daj się namówic na wylewki przed tynkami wewnetrznymi. A ścianki działowe zrób z bloczków - mają same zalety w porównaniu do suchej zabudowy. PS. Współczuje elektrykom, którzy będa pracować w styczniu latem chcę sprzedać stary dom razem ze starym ogrodem, to już nie zdążę potem poprzesadzać tego, co chcę zabrać :/ ściany działowe mam w projekcie z kg, nie wiem, czy strop się nada, żeby na nim robić inne ścianki. kb musiałby przeliczyć. suchą zabudowę mąż chce zrobić osobiście (ma doświadczenie) - pewnie się ucieszy, że ze stelażami to może zaczynać od razu po wylewkach:) - dzięki Madeleine za podpowiedź p. Kocot mówi, że w zimie normalnie robią instalacje. a Wojgoc miał wylewki przed tynkami i był zadowolony, co nie? szczerze mówiąc taka kolejność jakoś bardziej do mnie trafia. najgorzej, że nie wiem dlaczego. kobieca intuicja chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.08.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ja z kolei w ogóle nie brałam pod uwagę wylewek przed tynkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 30.08.2011 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 @Spirea - folia najzwyklejsza żółta budowlana.Pisałaś w dzienniku o szambie za 4400. To cena za sam zbiornik czy za co? @Tatarak - podjedź kiedyś na budowę gdzie robione są tynki i zobacz co tam się dzieje. To jest armagedon, budowlane piekło. Po Twoich wypieszczonych wyleweczkach (które pewnie byłabyś gotowa reklamować, jeśli w narożnikach będą 3 mm wyżej) suwają rusztowania, podesty i drabiny, tynk kapie ze ścian i sufitów i paprze całą podłogę, chlapią po niej obrzutką, rzucają na nią ciężkie metalowe łaty, stoi wielki ciężki, brudny agregat a z rur na każdym złączu leje się woda. Wilgoć jest taka, że trzeba sobie żyletką wycinać w niej drogę. To co skapnie na podłogę na koniec dnia zdzierają metalową listwą i wyrzucają na zewnątrz (mi uzbierała się tego cała wielka hałda). Folia budowlana jest tu na nic. Serce by mi pękło gdybym robił wylewki przed tynkami, a o mało tak nie zrobiłem. Tak jak ocieplenie przed wylewkami i tynkami nie jest żadną zbrodnią, to wylewki przed tynkami (moim zdaniem) są. A poza tym nie wiem jak to potem prawidłowo zdylatować. PS. Roślinki Ci wyrosną nowe, naprawdę nie warto pod to organizować budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts