Madeleine 30.08.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Tatarak, podjedź sobie w tym tygodniu na budowę (moją), akurat są tynkarze i zobacz, co tam się dzieje. Żaden armagedon, żadne piekło, nikt nie suwa rusztowań, nic nie kapie ze ścian, panowie na bieżąco wszystko ścierają, podłoga czysta. Woda się nie leje. Wilgotno było w ubiegłym tygodniu, byłam dziś - normalnie (wylewki mają 3 tygodnie). Wiadomo, szału nie ma, ale bez czarnych wizji Jaretta. Na ścianie wisi kalendarz z Namysłowa, jest stolik, krzesełka, gra muzyka - pełna kultura. Dylatacja - w czym problem? i tak dołem się daje listwy przypodłogowe, robi odcięcie nad ziemią i jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 30.08.2011 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Nie no, jak kalendarz z Namysłowa to rzeczywiście nic tylko robić wylewki prze tynkami Ja rzecz jasna podkolorowałem - chciałem uaktywnić pedantyczność Tataraka, która skuwa centymetrowe nierówności na chudziaku - jakiekolwiek cięższe prace na wylewkach mogą się dla niej okazać traumą. Ale tak czy siak nie po to się robi wylewki z milimetrową dokładnością, żeby potem je w ten sposób narażać. Zresztą jeśli będziesz to robić dopiero w przyszłym roku to jaki problem ustawić sobie najpierw tynki? Przecież wykonanie wylewek trwa raptem dzień-dwa, nic nie zaoszczędzisz jak zrobisz je wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.08.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 wg mnie o tyle gorzej robic tynki przed wylewkami, ze bardzo łatwo uszkodzić rozłozone po podłodze instalacje przez tynkarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.08.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Tatarak, podjedź sobie w tym tygodniu na budowę (moją), akurat są tynkarze i zobacz, co tam się dzieje. Żaden armagedon, żadne piekło, nikt nie suwa rusztowań, nic nie kapie ze ścian, panowie na bieżąco wszystko ścierają, podłoga czysta. Woda się nie leje. Wilgotno było w ubiegłym tygodniu, byłam dziś - normalnie (wylewki mają 3 tygodnie). Wiadomo, szału nie ma, ale bez czarnych wizji Jaretta. Potwierdzam Oprócz tego, że parno i wilgotno nie było aż tak strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 30.08.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Kalendarz z Namysłowa mnie rozwala kompletnie, bo panowie przenoszą swoją bazę (stolik z jedzeniem, krzesła, wieszak itp.) i za każdym razem przewieszają kalendarz Ja tam myślę, że Tatarak będzie tak podekscytowana przesadzaniem roślin, że nic więcej nie zauważy Swoją drogą - jeśli masz Tataraczko dostawiany taras z zadaszeniem, to prawdopodobnie zadaszenie będziesz robiła dopiero po ociepleniu. Konstrukcję wcześniej, zadaszenie później. I po ociepleniu dopiero taras. To tak a propos harmonogramu prac ogrodniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.08.2011 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Serce by mi pękło gdybym robił wylewki przed tynkami, a o mało tak nie zrobiłem. Tak jak ocieplenie przed wylewkami i tynkami nie jest żadną zbrodnią, to wylewki przed tynkami (moim zdaniem) są. A poza tym nie wiem jak to potem prawidłowo zdylatować. to tylko deweloper co buduje by kłopotów nie było do czasu zakończenia rekojmii a potem to problem mieszkającego, może robic ocieplenia przed wylewkami i tynkami. ja mam serce całe i zdrowe mimo zrobienia najpierw wylewek, potem tynków i na końcu ocieplenia poddasza - i taką kolejność uważam za najbardziej rozsądną. nie bardzo kumam o jakie prawidłowe zdylatowanie Ci chodzi - czego z czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.08.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Tatarak, podjedź sobie w tym tygodniu na budowę (moją), akurat są tynkarze i zobacz, co tam się dzieje. Żaden armagedon, żadne piekło, nikt nie suwa rusztowań, nic nie kapie ze ścian, panowie na bieżąco wszystko ścierają, podłoga czysta. Woda się nie leje. Wilgotno było w ubiegłym tygodniu, byłam dziś - normalnie (wylewki mają 3 tygodnie). Wiadomo, szału nie ma, ale bez czarnych wizji Jaretta. Na ścianie wisi kalendarz z Namysłowa, jest stolik, krzesełka, gra muzyka - pełna kultura. to były dobre czasy:):). do tego chłopaki robią większość prac w białych rękawiczkach:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.08.2011 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Niestety nie zdążę ocieplić budynku przed zimą, więc muszę zwrócić zakupiony styropian na elewację, a zwrot otrzymam jak znajdzie się na niego chętny, więc może ktoś się znajdzie:Styropian arsanit fasada thermo 16cm L040 90 opakowań (2 m2; 0,32 m3 w opak.), cena za opakowanie 38,40zł brutto.Styropian jest dostępny w hurtowni Renova na Buforowej, gdyby był ktoś chętny to najlepiej kontaktować się ze znanym już Samirem lub ze mną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.08.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 gosia1611,zapowiadają łagodną 1połowę zimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.08.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wojgoc, bardzo mnie cieszy to co piszesz, ale i tak nie wyrobię się z tynkami i wylewkami, a ocieplenie bym wolała zrobić po nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.08.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 ale ocieplenie z zewnatrz nie ma nic wspólnego z tynkami i wylewkami - chyba, że brak ekipy lub kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 30.08.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Ale najlepiej robić po ok. 2-3 miesiącach od postawienia ssz, a kto wie jaka będzie pogoda? Dlatego chyba lepiej ten etap zostawić na przyszły rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 30.08.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 jaka pogoda będzie?wiadomo jaka - dobra do ocieplania z zewnątrz. i tylewięcej optymizmu Gosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
claris 30.08.2011 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Pomóżcie kochani, pilnie potrzebuję zdjęcia rury spustowej od rynny wchodzącej do osadnika umiejscowionego w opasce wokół domu [odprowadzenie wody deszczowej]. Detal - dokładnie to połączenie rury z osadnikiem. Pilnie. Dzięki, [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 30.08.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Jarett, 4400 to cena za zbiornik, bo ja mam szambo z tworzywa a nie betonu. Robociznę mam wliczoną w całej kwocie za instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.08.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 To ja chyba na prawdę mieszkam poza cywilizacją. Po na 2 lata mieszkania tylko 1 raz znalazłem w skrzynce jakąś gazetkę reklamową Raczej tak. Ja nie mieszkam i dostaję regularnie całą stertę ulotek. Żebym miał kocioł na paliwo stałe, to byłoby na podpałkę, a tak - zmuszony jestem wozić to do kontenera z papierem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.08.2011 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 wg mnie o tyle gorzej robic tynki przed wylewkami, ze bardzo łatwo uszkodzić rozłozone po podłodze instalacje przez tynkarzy Jak się takowe robi przed tynkami. Napisz, że u Ciebie tynk i gładź to jedno. W takim przypadku instalacje muszą być przed, a to wymusza przykrycie ich wylewkami. Jak ktoś rozdziela tynk od gładzi, to większość fachowców jest za tym, żeby zrobić tynki. Położyć instalacje. Zaprawić bruzdy. Zrobić wylewki i dopiero potem gładzie. Co się tyczy dylatacji, których też była mowa - to wylewka powinna być zdylatowana względem ściany, taśmą piankową czy choćby cieniutkim styro. Jeżeli przed wylewkami to położysz takowa dylatacja wypada w głębi otynkowanej ściany. Problemem jest nie tylko brak prostej linii w przekroju ściany, ale także wysokość na której dylatacja się kończy. Robiąc tynki najpierw i potem wylewki, taśmę obetnie się nożem i wszystko jest idealnie dopasowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 30.08.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 to tylko deweloper co buduje by kłopotów nie było do czasu zakończenia rekojmii a potem to problem mieszkającego, może robic ocieplenia przed wylewkami i tynkami. ja mam serce całe i zdrowe mimo zrobienia najpierw wylewek, potem tynków i na końcu ocieplenia poddasza - i taką kolejność uważam za najbardziej rozsądną. Warto wyjaśnić bardziej łopatologicznie: jak się ociepla poddasze, to najczęściej montuje się od razu G-K choćby na skosach. Tynki i wylewki wnoszą dużo wody do wnętrza, a G-K nie lubi wilgoci, a dawanie po całości zielonego - który toleruje wilgość - byłoby za drogie. Ocieplenie w/na ścianach może być wykonane przed. Zresztą w technologii 3-W zwykle tak się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 31.08.2011 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jak się takowe robi przed tynkami. Napisz, że u Ciebie tynk i gładź to jedno. W takim przypadku instalacje muszą być przed, a to wymusza przykrycie ich wylewkami. Jak ktoś rozdziela tynk od gładzi, to większość fachowców jest za tym, żeby zrobić tynki. Położyć instalacje. Zaprawić bruzdy. Zrobić wylewki i dopiero potem gładzie. Co się tyczy dylatacji, których też była mowa - to wylewka powinna być zdylatowana względem ściany, taśmą piankową czy choćby cieniutkim styro. Jeżeli przed wylewkami to położysz takowa dylatacja wypada w głębi otynkowanej ściany. Problemem jest nie tylko brak prostej linii w przekroju ściany, ale także wysokość na której dylatacja się kończy. Robiąc tynki najpierw i potem wylewki, taśmę obetnie się nożem i wszystko jest idealnie dopasowane. dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.08.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Jak się takowe robi przed tynkami. Napisz, że u Ciebie tynk i gładź to jedno. W takim przypadku instalacje muszą być przed, a to wymusza przykrycie ich wylewkami. Jak ktoś rozdziela tynk od gładzi, to większość fachowców jest za tym, żeby zrobić tynki. Położyć instalacje. Zaprawić bruzdy. Zrobić wylewki i dopiero potem gładzie. Co się tyczy dylatacji, których też była mowa - to wylewka powinna być zdylatowana względem ściany, taśmą piankową czy choćby cieniutkim styro. Jeżeli przed wylewkami to położysz takowa dylatacja wypada w głębi otynkowanej ściany. Problemem jest nie tylko brak prostej linii w przekroju ściany, ale także wysokość na której dylatacja się kończy. Robiąc tynki najpierw i potem wylewki, taśmę obetnie się nożem i wszystko jest idealnie dopasowane. nie widze sensu robienia tynku cem-wap na który potem daje się gładź - podwójna robota i wydatki. Lepiej od razu zrobić gipsowe. ja mam tynki cem-wap gładkie jak pupa niemowlaka bez żadnej gładzi. Mam zdylatowana tasma piankową wylewkę, obcietą równiutko przez tynkarzy i wytynkowane pieknie w linii prostej w przekroju ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts