Tatarak 31.08.2011 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 @Spirea - folia najzwyklejsza żółta budowlana. Pisałaś w dzienniku o szambie za 4400. To cena za sam zbiornik czy za co? @Tatarak - podjedź kiedyś na budowę gdzie robione są tynki i zobacz co tam się dzieje. To jest armagedon, budowlane piekło. Po Twoich wypieszczonych wyleweczkach (które pewnie byłabyś gotowa reklamować, jeśli w narożnikach będą 3 mm wyżej) suwają rusztowania, podesty i drabiny, tynk kapie ze ścian i sufitów i paprze całą podłogę, chlapią po niej obrzutką, rzucają na nią ciężkie metalowe łaty, stoi wielki ciężki, brudny agregat a z rur na każdym złączu leje się woda. Wilgoć jest taka, że trzeba sobie żyletką wycinać w niej drogę. To co skapnie na podłogę na koniec dnia zdzierają metalową listwą i wyrzucają na zewnątrz (mi uzbierała się tego cała wielka hałda). Folia budowlana jest tu na nic. Serce by mi pękło gdybym robił wylewki przed tynkami, a o mało tak nie zrobiłem. Tak jak ocieplenie przed wylewkami i tynkami nie jest żadną zbrodnią, to wylewki przed tynkami (moim zdaniem) są. A poza tym nie wiem jak to potem prawidłowo zdylatować. rrretty, byś mnie przekonał, gdyby nie Madeleine. ale wizję roztoczyłeś taką, że klękajcie narody. brrrr w każdym razie skłoniłeś mnie do ponownej refleksji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.08.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 wg mnie o tyle gorzej robic tynki przed wylewkami, ze bardzo łatwo uszkodzić rozłozone po podłodze instalacje przez tynkarzy o! takim tokiem myślałam, preferując kolejność wylewki> tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.08.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ja rzecz jasna podkolorowałem - chciałem uaktywnić pedantyczność Tataraka, która skuwa centymetrowe nierówności na chudziaku - wzruszyłeś mnie a tak serio- serio - naprawdę skłoniłeś mnie do namysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.08.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ja tam myślę, że Tatarak będzie tak podekscytowana przesadzaniem roślin, że nic więcej nie zauważy Swoją drogą - jeśli masz Tataraczko dostawiany taras z zadaszeniem, to prawdopodobnie zadaszenie będziesz robiła dopiero po ociepleniu. Konstrukcję wcześniej, zadaszenie później. I po ociepleniu dopiero taras. To tak a propos harmonogramu prac ogrodniczych. Madeleien, masz ekipę Wojgoca? jeśli chodzi o taras, to taką kolejnosć zakładałam, miło widzieć potwierdzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.08.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Tatarak, przybywaj do mnie w tym tygodniu jeszcze, póki panowie są, zobaczysz sama. Serio, gdyby nie post Jaretta, nawet nie wiedziałabym, że tak tynkowanie może wyglądać. Ekipę mam Wojgocową (nie tylko do tynków zresztą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 31.08.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ekipa Wojgocowa to wyjątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 31.08.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 słuchajcie, jak robię opaskę wokół budynku ze żwiru czy kamieni, jakie powinna mieć wymiary na szerokość/ głębokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.08.2011 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 co najmniej 40cm szer. a najładniej wygląda przy 60-70cma głęboka? nigdy nie zastanawiałem się nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.08.2011 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ekipa Wojgocowa to wyjątek. ;)jak i sam Wojgoc;) myslę, ze takich ekip jest więcej, kwestia tego, ze nie każda trzyma odpowiedni poziom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 31.08.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 jak komus zalezy - na równi czystej i dobrej ekipie co tynkarska - na porządnych regipsach to mam godnych polecenia ludków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 31.08.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 A ścianki działowe zrób z bloczków - mają same zalety w porównaniu do suchej zabudowy. Popieram - ja też mam z bloczków [Porotherm oraz Suporex] chociaż w projekcie były z K-G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 31.08.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Popieram - ja też mam z bloczków [Porotherm oraz Suporex] chociaż w projekcie były z K-G. W życiu bym we własnym domu nie zrobił ścianki działowej G-K. Ani na tym co powiesić, ani nie można w pijanym widzie kopnąć takowej, że o odgłosach już nie wspomnę (zwłaszcza jak wypełniające je wełna sflaczeje). No ale jeden woli córkę, a drugi matkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 31.08.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam wszystkich, zbieram info o przyzwoitych Kierownikach Budowy pracujących w zach. cz. Wrocławia Wdzięczna będę za wszelkie namiary:) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 31.08.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam ponownie, 1. Mam zalane ławy, w wykopie była folia, której teraz wystaje trochę na boki. Podobno dobrze jest zaizolować ławy, czy zawinąć tą folię na ławy, czy czymś innym izolować, czy wcale nie izolować? 2. Głaz który zostawiłem wygląda teraz tak: Mam tam tylko 29cm szerokości, a obok niego ława ma 40cm (powinna mieć 45 :| ). Czyli głaz wchodzi na 11cm. Odejmując taką samą odległość z drugiej strony zostaje niecałe 20cm na bloczek fundamentowy, który normalnie ma 24cm. Co z tym zrobić? http://img696.imageshack.us/img696/8973/glaz.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarett 31.08.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 wzruszyłeś mnie a tak serio- serio - naprawdę skłoniłeś mnie do namysłu. I o to mi właśnie chodziło. Każdy ma swój własny rozum i sam wybiera argumenty. Uszkodzenie instalacji rzeczywiście wchodzi w grę, ale (a) pexowe rurki naprawdę jest bardzo ciężko uszkodzić, są twarde jak czort; (b) po tynkach można zrobić ponowną próbę szczelności (jeśli będziesz przed wylewkami robić podłogówkę to i tak będzie próba) dla pewności. Jakakolwiek by nie była ekipa to tynki to chyba najbardziej syfiasty etap budowy. Ja osobiście bym kolejności nie zmienił. Tak samo jak nie zrobiłbym ścianek z GK. Przy okazji GK chciałem pozdrowić Pana Filę, który właśnie dzisiaj u mnie skończył i jestem mega zadowolony oraz Pana Hrehoreckiego (od kominków). Również prefeska w każdym calu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 31.08.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Ludzie kochani, podpowiedzcie proszę, gdzie we Wrocławiu (bądź internetowo z dowozem do Wrocławia) najlepiej zakupić dachówkę ze wszelkimi przyległościami (gąsiory, dachówki skrajne, wyłazy dachowe, ławy kominiarskie, rynny, haki itp.)? Przymierzam się do MONZAplus, czy to dobry wybór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.08.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Popieram - ja też mam z bloczków [Porotherm oraz Suporex] chociaż w projekcie były z K-G. przeliczał Ci ktoś fachowy, czy strop utrzyma takie ściany po zmianie bez problemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.08.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam ponownie, 1. Mam zalane ławy, w wykopie była folia, której teraz wystaje trochę na boki. Podobno dobrze jest zaizolować ławy, czy zawinąć tą folię na ławy, czy czymś innym izolować, czy wcale nie izolować? ta folia to żadna izolacja. niech sobie wystaje. na ławie trzeba dać np. papę termozgrzewalną - 2 warstwy. u mnie ją przyklejali izohanem. wybór rozwiązania zależy od warunków gruntowych na działce. jak budujesz na saharze, to chyba nawet możesz nie izolować. na drugie pytanie nie podejmuję się odpowiadać, bo jestem po 2 piwach i go nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.08.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 Witam wszystkich, zbieram info o przyzwoitych Kierownikach Budowy pracujących w zach. cz. Wrocławia Wdzięczna będę za wszelkie namiary:) Pozdrawiam! mogę odradzić swojego - pana Adama - szczegóły na priva. ogólnie mówiąc: ma za dużo klientów i nie wyrabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carolinka 31.08.2011 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2011 mogę odradzić swojego - pana Adama - szczegóły na priva. ogólnie mówiąc: ma za dużo klientów i nie wyrabia. Dziękuję Tatarczku Do zapamiętania A jakieś pozytywy wśród KierBudów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts