Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Ludzie kochani, podpowiedzcie proszę, gdzie we Wrocławiu (bądź internetowo z dowozem do Wrocławia) najlepiej zakupić dachówkę ze wszelkimi przyległościami (gąsiory, dachówki skrajne, wyłazy dachowe, ławy kominiarskie, rynny, haki itp.)?

Przymierzam się do MONZAplus, czy to dobry wybór?

Polecam MSM na Tyskiej, boczna Opolskiej, kupowałam tam Creatona, była tylko ciut droższa od Robena, a bardzo polecana (podobno lepsze wykonanie i przyleganie dachówki - zarówno w hurtowni jak i wykonawca lepiej wypowiadali się o Creatorze niż o Robenie).

A najtaniej było właśnie w MSM i na Bielanach - ale do mnie było bliżej z MSM-u.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

przeliczał Ci ktoś fachowy, czy strop utrzyma takie ściany po zmianie bez problemu?

Po pierwsze - myślę, że już na etapie projektu większość z nas wie, z czego chce budować to wymarzone gniazdko. W projekcie może być już inny typ (choćby b.k.) albo można w trakcie przygotowywania|dostosowywania projektu poprosić o uwzględnienie innego typu.

Po drugie - stropy mają swoją wytrzymałość. Teraz już nie pamiętam jaką, ale na etapie SSO wiedziałem ile może przenieść mój strop, ile waży b.k. a poza tym - belki szły u mnie głównie w poprzek ścianek (dzięki HEB-om na których półki wchodziły). Pod przesuniętą ścianą szczytową (czyli wyższą niż reszta) z 24cm b.k., miała być potrójna belka. Gdybym miał jakieś obawy co do nośności stropu, a ścianka by szła wzdłuż belek, to tak jak Gosia napisała - dałbym belkę pod ścianką, a dając podwójną miałbym gwarancję, że utrzymała by każdy typ ścianki o grubości 12cm. Oczywiście jak jest możliwość - to skonsultować z projektantem.

ta folia to żadna izolacja. niech sobie wystaje. na ławie trzeba dać np. papę termozgrzewalną - 2 warstwy. u mnie ją przyklejali izohanem. wybór rozwiązania zależy od warunków gruntowych na działce. jak budujesz na saharze, to chyba nawet możesz nie izolować.

na drugie pytanie nie podejmuję się odpowiadać, bo jestem po 2 piwach i go nie rozumiem ;)

czyli papę na ławach i papę na bloczkach fundamentowych? :|

drugie pytanie to chodzi w skrócie o to co zrobić jak na miejscu gdzie powinienem murować ściankę z bloczków wystaje mi głaz, którego wcześniej nie zmierzyłem dokładnie ile będzie w te ławy wchodził no i wychodzi trochę za bardzo.

II gatunek będzie miał różnego rodzaju wady. Podstawowy to przekroczona odchyłka od deklarowanych wymiarów. Kolejny to różnica w odcieniu i błędy faktury. Jeszcze inny - i taki był głównie w moich płytkach do garażu - jakieś paprochy pod glazurą; tak jakby jakiś pyłek (jeden na płytkę) został pokryty szkliwem. Do pomieszczeń technicznych ani bym się nie zastanawiał tylko brał II gat. Do pomieszczeń reprezentacyjnych, obejrzałbym dokładnie w mocnym świetle dziennym płytki z minimum 2 kartonów i zrobił porównanie wymiarów poprzez złożenie ze sobą 2 płytek. Koniecznie przy tym obracając jedną z płytek, żeby sprawdzić czy zamiast kwadratu nie jest rombem. Nietrzymanie wymiarów ma znaczenie przy wąskiej fudze.

Łazienka górna wykafelkowana. Ekipa zadowolona z kafli,nie wierzyli, że to II gatunek. Płytki położone równiusieńko a fuga 1 mm. Teraz robią małą łazienkę płytkami z Castoramy - I gatunek i klną. Musieli zrobic fugę 2 mm bo góry i doliny. Także II gatunek nie taki straszny.

Łazieneczka wyszła pięknie a ja jeżdżę dwa razy dziennie i podziwiam.

Spirea ja mam ocieplony dom i położoną jedną warstwę kleju, też zostawiam tynkowanie na przyszły rok. Mieliśmy pomalować bezpośrednio na grunt antystatyczny a za rok kłaść tynk no ale zostanie tak jak jest,

Olleo w Długołęce firma Millenium projekt zajmuje się sprzedażą dachówki wraz z całym osprzętem, mają też okna dachowe itp. Oferte zrobili mi bardzo dobrą jednak ze względów finansowych zdecydowałam się na blachodachówkę. Rynny, ławy i inne pierdoły kupowałam u nich bo byli najtańsi.

U mnie problem z kolejnością tynki czy wylewka rozwiązany. Mój Hydraulik zawsze kładzie podłogówkę po położeniu tynków, a po nim wchodzą wylewki. Także podłogówka nie zniszczona i wylewki nie zabrudzone tynkami. Moja ekipa tynkarska ze Środy zostawiła po sobie porządek ale widziałam różne pobojowiska.

Łazienka górna wykafelkowana. Ekipa zadowolona z kafli,nie wierzyli, że to II gatunek. Płytki położone równiusieńko a fuga 1 mm. Teraz robią małą łazienkę płytkami z Castoramy - I gatunek i klną. Musieli zrobic fugę 2 mm bo góry i doliny. Także II gatunek nie taki straszny.

Łazieneczka wyszła pięknie a ja jeżdżę dwa razy dziennie i podziwiam..

a jakie to płytki IIgatunku?

Miloszk - nie umiem podpowiedzieć słusznego rozwiązania. Może XX albo Forgetit pomogą.

Co do ścian działowych na poddaszu - u nas w projekcie jest kg. Osobiście wolałabym coś murowanego, bo ja w ogóle kg nie lubię (na sufitach podwieszanych może być i tyle), ale zostałam przegłosowana przez męża i kb. Niewykluczone, że mężowi się odmieni ;) Niektóre ściany lecą po wieńcu na nośnych parteru, więc tam problemu nie będzie, a inne... a co ja się tym będę martwić... w sumie.... zieeeew :)

Przy okazji GK chciałem pozdrowić Pana Filę, który właśnie dzisiaj u mnie skończył i jestem mega zadowolony oraz Pana Hrehoreckiego (od kominków). Również prefeska w każdym calu.

czy można prosić namiar na Pana Hrehoreckiego? czy dokładnie zajmuje się w kwestii kominków? podłączeniem wkładu czy zabudową?