Madeleine 01.09.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Arek glazurnik. Ja mam zrobioną elewację z wyjątkiem ściany z drzwiami i bramą garażową. Tzn. ocieplone jest, ale bez tynku. To zrobimy na końcu, żeby się nie uszkodziły drzwi czy brama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 a drzwi i bramę już masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.09.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 z kierbudami to jest problem. Albo gamonie, albo ceny z kosmosu. Mój to w ogóle zapomniałem jak wygląda, tak często się pojawia A czego się spodziewałeś, że ktoś będzie z dobroci serca przyjeżdżał? Jak ktoś jest dobry i ma uprawnienia, to będzie sobie inspektorzył na inwestycjach. Odpowiedzialność większa, ale kasa taka, że... może nie będę Cię denerwował. Ja się nastawiałem, że sam pilnuję i od czasu do czasu proszę o rzut oka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.09.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 wpisz w google nazwisko. Pan Hrehorecki siedzi na forum i pomaga w sprawie kominków i ma firmę w Zielonej Górze. Jako jedyny swego czasu złozył mi ofertę, firmy wrocławskie "zapomniały" o mailach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.09.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Madeleine, Tatarak, Wasze dzieci posżły do zerówki jako pięciolatki czy sześciolatki? A ja dzisiaj zaspałam, zaprowadziłam Małą na 9.35 i zgarnęłam reprymendę od Pań ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.09.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Ekipa zadowolona z kafli,nie wierzyli, że to II gatunek. Płytki położone równiusieńko a fuga 1 mm. Teraz robią małą łazienkę płytkami z Castoramy - I gatunek i klną. Musieli zrobic fugę 2 mm bo góry i doliny. Różni producenci różnie się przykładają. II gatunek mógł być z uwagi na nierównomierny kolor, zły skład lub nietrzymanie parametrów technicznych (wytrzymałość, nasiąkliwość). W jednej hurtowni twierdzili, że te same płytki, które oni mają jako I gat. bo są przebierane, do hipermarketów idą bez selekcji. Uznałem to za bajerowanie klienta by kupił od nich (drożej). Kupiłem ostatecznie w LM trochę więcej i powiedziałem fachowcom, żeby tłukli jak im się płytka nie spodoba. Chyba się podobały, bo mam 3 kartony zapasowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 01.09.2011 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Co do ścian działowych na poddaszu - u nas w projekcie jest kg. Osobiście wolałabym coś murowanego, bo ja w ogóle kg nie lubię (na sufitach podwieszanych może być i tyle), ale zostałam przegłosowana przez męża i kb. Niewykluczone, że mężowi się odmieni Niektóre ściany lecą po wieńcu na nośnych parteru, więc tam problemu nie będzie, a inne... a co ja się tym będę martwić... w sumie.... zieeeew Czy Ty masz strop? Jeżeli nie, to się nie martw, tylko powiedz mężowi, że tak chcesz i że tak Grupa przegłosowała. Kb ma tylko sprawdzić czy nie trzeba dołożyć jakiejś belki czy wzmocnienia. Jedyny minus, to moim zdaniem taki, że ścianka murowana powinna mieć minimum 12cm, czyli z tynkami 14-15, a u Ciebie z tego co kojarzę, to rozpusty przestrzennej nie ma. W żadnym wypadku nie rób 6cm. Co do jakichś dziwnych grubości typu 8 czy 10cm (a widziałem jakieś bloczki pomiędzy 6 a 12cm), to się nie wypowiadam jednoznacznie, ale 10cm bym raczej uznał za wystarczające a przy 8 bym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.09.2011 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 jakiś czas temu o tym było, ale zapomniałam. Mam wylaną posadzkę w wiatrołapie równo z linią ściany. Drzwi zewnętrzne będą otwierać się do wewnątrz. Pod drzwiami będzie jakiś specjalny próg, coś w stylu profilu bazowego pod okna, ale nie na całej wysokości. W poniedziałek montują drzwi. Jak mam to wykończyć. Czy kupić worek wylewki i wylać ją pod drzwi, czy dawać tam jakiś styropian? Wylewkarze mówili, że najlepiej dać jakiś styropian, żeby nie wiało. Wylewki nie wylewali dalej, bo będzie ona jakoś łączyć się z tą, co, Bóg raczy wiedzieć kiedy, zrobimy na zewnątrz. Jak robiliście u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Madeleine, Tatarak, Wasze dzieci posżły do zerówki jako pięciolatki czy sześciolatki? A ja dzisiaj zaspałam, zaprowadziłam Małą na 9.35 i zgarnęłam reprymendę od Pań ... mój to poszedł raczej jako 4,5 latek grudniowy gwiazdorek. jak pomyślę, że do pierwszej klasy ma iść w wieku 5 lat i 8 miesięcy, to popadam w taki nastrój, że lepiej, żebym pani minister nie spotkała osobiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Czy Ty masz strop? Jeżeli nie, to się nie martw, tylko powiedz mężowi, że tak chcesz i że tak Grupa przegłosowała. Kb ma tylko sprawdzić czy nie trzeba dołożyć jakiejś belki czy wzmocnienia. strop się robi. a dokładnie zbrojenia. na hasło "Grupa przegłosowała" to mąż mógłby nieprzewidywalnie zareagować- uważa, że jestem uzależniona od FM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.09.2011 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 mój to poszedł raczej jako 4,5 latek grudniowy gwiazdorek. jak pomyślę, że do pierwszej klasy ma iść w wieku 5 lat i 8 miesięcy, to popadam w taki nastrój, że lepiej, żebym pani minister nie spotkała osobiście rozumiem Cię doskonale, nasza to grudniowa gwiazdka, w zasadzie prawie sylwestrowa. Wolę nie myśleć, o tym, co będzie w przyszłym roku. ...na hasło "Grupa przegłosowała" to mąż mógłby nieprzewidywalnie zareagować- uważa, że jestem uzależniona od FM u mnie podobne zarzuty.... ciekawe czemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Spirea, a co nam mogą zrobić, jak się zbuntujemy? grzywna? więzienie? za odmowę realizowania obowiązku szkolnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 01.09.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 drugie pytanie to chodzi w skrócie o to co zrobić jak na miejscu gdzie powinienem murować ściankę z bloczków wystaje mi głaz, którego wcześniej nie zmierzyłem dokładnie ile będzie w te ławy wchodził no i wychodzi trochę za bardzo. Domuruj do niego bloczki z dwóch stron, na długości kamienia zaszaluj i zabetonuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.09.2011 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Już mnie mój M. podburza, wścieka się, że Państwo każe posyłać dziecko tak wcześnie. Mówiąc poważnie, niestety jakieś konsekwencje pewnie są - posłanie do szkoły to obowiązek szkolny, brak realizacji - sprawdzenie, czemu, potem np. jakiś kurator, sąd nakazujący posłanie do szkoły, jakaś grzywna. Nie sprawdzałam, ale sposoby na pewno są. Inne rozwiązanie to posłanie w czerwcu 2012 do pedagoga, psychologa - niech oceni czy dziecko jest gotowe iść do szkoły czy nie - emocjonalnie i ogólnorozwojowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.09.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Inne rozwiązanie to posłanie w czerwcu 2012 do pedagoga, psychologa - niech oceni czy dziecko jest gotowe iść do szkoły czy nie - emocjonalnie i ogólnorozwojowo. to na nic. moja sąsiadka ma synka, który urodził się jako maleńki wcześniak, był bardzo długo w inkubatorze, a prawie cały pierwszy rok życia spędził w szpitalu (niewykształcone płuca itp.), dziecko ma aparat słuchowy, okulary, problemy logopedyczne itp. od paru lat jest pod stałą opieką poradni ped-psych i musiało iść do szkoły zgodnie z rocznikiem - poradnia "pocieszyła" rodziców, że najwyżej zostanie na drugi rok w I klasie. a stres dziecka, które nie ma szans dogonić "rówieśników", bo jest fizycznie, emocjonalnie i intelektulanie co najmniej rok do tyłu? a kogo to obchodzi w tym cudownym systemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1611 01.09.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Czy Ty masz strop? Jeżeli nie, to się nie martw, tylko powiedz mężowi, że tak chcesz i że tak Grupa przegłosowała. Kb ma tylko sprawdzić czy nie trzeba dołożyć jakiejś belki czy wzmocnienia. Jedyny minus, to moim zdaniem taki, że ścianka murowana powinna mieć minimum 12cm, czyli z tynkami 14-15, a u Ciebie z tego co kojarzę, to rozpusty przestrzennej nie ma. W żadnym wypadku nie rób 6cm. Co do jakichś dziwnych grubości typu 8 czy 10cm (a widziałem jakieś bloczki pomiędzy 6 a 12cm), to się nie wypowiadam jednoznacznie, ale 10cm bym raczej uznał za wystarczające a przy 8 bym się zastanawiał. Ja będę mieć ścianki z silki 8cm, a byliśmy u sąsiadów, którzy mają 8cm z porothermu i mówią, że nie mają problemu z hałasem, chociaż oni nie mają dzieci Ale silka jest bardziej dźwiękochłonna, więc powinno być ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 01.09.2011 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 to na nic. moja sąsiadka ma synka, który urodził się jako maleńki wcześniak, był bardzo długo w inkubatorze, a prawie cały pierwszy rok życia spędził w szpitalu (niewykształcone płuca itp.), dziecko ma aparat słuchowy, okulary, problemy logopedyczne itp. od paru lat jest pod stałą opieką poradni ped-psych i musiało iść do szkoły zgodnie z rocznikiem - poradnia "pocieszyła" rodziców, że najwyżej zostanie na drugi rok w I klasie. a stres dziecka, które nie ma szans dogonić "rówieśników", bo jest fizycznie, emocjonalnie i intelektulanie co najmniej rok do tyłu? a kogo to obchodzi w tym cudownym systemie brak słów. Inna sprawa, że też nie chcę, aby dziecko czuło się wyobcowane potem, bo będzie z innego rocznika i taka opinia będzie się za nią ciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 01.09.2011 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Ludzie kochani, podpowiedzcie proszę, gdzie we Wrocławiu (bądź internetowo z dowozem do Wrocławia) najlepiej zakupić dachówkę ze wszelkimi przyległościami (gąsiory, dachówki skrajne, wyłazy dachowe, ławy kominiarskie, rynny, haki itp.)? Przymierzam się do MONZAplus, czy to dobry wybór?. Polecam MSM na Tyskiej, boczna Opolskiej, kupowałam tam Creatona, była tylko ciut droższa od Robena, a bardzo polecana (podobno lepsze wykonanie i przyleganie dachówki - zarówno w hurtowni jak i wykonawca lepiej wypowiadali się o Creatorze niż o Robenie). A najtaniej było właśnie w MSM i na Bielanach - ale do mnie było bliżej z MSM-u. Też brałem w MSM, tylko właśnie MonzęPlus ofertę mieli ostatecznie najlepszą (chociaż trzeba było twardo się targować). Sama dachówka ok, wykonawca nie narzekał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trabi-wrc 01.09.2011 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Grupo, zbliża się nieuchronnie okres, kiedy trzeba będzie ruszyć kocioł = zaopatrzyć się w paliwo. Mam dostawcę pelletu z drewna liściastego w Świdnicy - sprawdzony, bardzo dobrej jakości. Pakowany po 15 kg.Cena 730 PLN/t. Transport musielibyśmy sobie wspólnie zorganizować, żeby było taniej. Jeśli jest ktoś chętny to proszę o wiadomość na PW. Pozdrav Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszk 01.09.2011 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2011 Domuruj do niego bloczki z dwóch stron, na długości kamienia zaszaluj i zabetonuj. bleee, a ja sie chce obyc bez betoniarki na budowie :| a moge zrobic beton w taczce? A nie moge lekko nadkruszyc bloczek, pewnie sie nie bardzo da, bo to beton.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts