Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

U mnie problem z kolejnością tynki czy wylewka rozwiązany. Mój Hydraulik zawsze kładzie podłogówkę po położeniu tynków, a po nim wchodzą wylewki. Także podłogówka nie zniszczona i wylewki nie zabrudzone tynkami. Moja ekipa tynkarska ze Środy zostawiła po sobie porządek ale widziałam różne pobojowiska.

Dokładnie zrobiłem tak samo. Inna kolejność niestety niesie z sobą pewne ryzyka o których inni już sporo napisali.

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Ja będę mieć ścianki z silki 8cm, a byliśmy u sąsiadów, którzy mają 8cm z porothermu i mówią, że nie mają problemu z hałasem, chociaż oni nie mają dzieci ;)

Ale silka jest bardziej dźwiękochłonna, więc powinno być ok.

a o jaki hałas Ci chodzi....:lol2:, ze tak Ci zalezy na dżwiękochłonnosci?

a drzwi i bramę już masz?

zamówione dopiero

Madeleine, Tatarak, Wasze dzieci posżły do zerówki jako pięciolatki czy sześciolatki?

A ja dzisiaj zaspałam, zaprowadziłam Małą na 9.35 i zgarnęłam reprymendę od Pań ...

jak u Tataraka, 4,5. Ponieważ jest sylwestrowy, jest najmłodszy absolutnie ze wszystkich dzieci (i chyba też najmniejszy). W klasie ma też sześciolatki... jeden o dwie głowy wyższy, porażka.

A najgorsze jest to, że na 8!

O odroczeniu już z wychowawczynią rozmawiałam, to jest temat do dyskusji na wiosnę. Można powtarzać zerówkę. Zobaczymy, jak sobie nasze dzieci będą radziły. Z jednej strony - super, lepiej ciągnąć w górę niż w dół, z drugiej - to jest rocznik zdublowany, wszędzie będzie większa konkurencja i ciężej.

czy mój duet regipsowy ma robić u Ciebie?

no ma. Ja się wiosną dogadałam z Arkiem, że będzie mi robił wszystko, a on sam wyskoczył jakiś czas temu, że regipsy zrobi ekipa z nim współpracująca, za którą ręczy, która jest świetna itd. No i dopiero jak do mnie przyjechali, zorientowałam się, że to oni i u Ciebie robili, co więcej, jeden z nich robił mi hydraulikę.

no ma. Ja się wiosną dogadałam z Arkiem, że będzie mi robił wszystko, a on sam wyskoczył jakiś czas temu, że regipsy zrobi ekipa z nim współpracująca, za którą ręczy, która jest świetna itd. No i dopiero jak do mnie przyjechali, zorientowałam się, że to oni i u Ciebie robili, co więcej, jeden z nich robił mi hydraulikę.

hihihihi - Arek z nimi u mnie sie poznali.:D

a Robert czasem pomaga u Adama Radaszkiewicza - zwrócił na siebie moją uwagę starannością wykonywanych prac i czystością, jaką po sobie zostawiał.

a kiedy wchodzą u Ciebie?

czyli papę na ławach i papę na bloczkach fundamentowych? :|

drugie pytanie to chodzi w skrócie o to co zrobić jak na miejscu gdzie powinienem murować ściankę z bloczków wystaje mi głaz, którego wcześniej nie zmierzyłem dokładnie ile będzie w te ławy wchodził no i wychodzi trochę za bardzo.

Powiem Ci tylko, że po byku masz ten "kamień węgielny" a skoro już jest to wypada go wmurować ;)

przeliczał Ci ktoś fachowy, czy strop utrzyma takie ściany po zmianie bez problemu?

Jak najbardziej - sam przeliczałem :D

Jedna jest w poprzek belek stropu a do tego bardzo blisko wieńca ściany nośnej [pomimo to pamiętam, że brałem pod uwagę nośność stropu i orientacyjną wagę szaf na piętrze], a reszta jest bezpośrednio nad wieńcem ścian parteru.

Dobrze jednak, że zwracasz na to uwagę, bo ktoś czytający mógłby sobie taką zmianę zrobić nie biorąc tych rzeczy pod uwagę a potem byłby niemile zaskoczony.

bleee, a ja sie chce obyc bez betoniarki na budowie :| a moge zrobic beton w taczce? :)

A nie moge lekko nadkruszyc bloczek, pewnie sie nie bardzo da, bo to beton..

Masz zgodę - możesz mieszać w taczce - tylko się przyłóż, żeby co najmniej B10 wyszło ;)

Jak to się nie da - ja 2 szt przekułem na wylot młotkiem i przecinakiem bo się teść zapomniał i nie zostawił przepustów pod kanalizację .

Natnij sobie szlifierką kątową [najlepiej dużą] to się ładnie, równo obłupie, a jeśli pożyczysz od sąsiada ręczny młot udarowy [podobny do wiertarki] to już w ogóle pójdzie jak burza ;)

Drodzy, gdzie kupić we wschodnich rejonach (kiełczów/długołęka) dobre drewno kominkowe. Zazwyczaj sprzedają na metry czy da radę kupić dosłownie kilkanaście polan do przepalenia kominka?

@uriel - http://kominyikominki.pl/ - naprawdę full profeska i rozsądne ceny.

W ogóle na razie (odpukać) mam taki 'problem', że nie mogę się zdecydować, która z moich ekip była najlepsza :)

poszukuję namiarów na stolarza od mebli kuchennych i szaf wnękowych

Gosiu wpisz sobie cholewa meble. Przyjeżdża robi pomiar, ma ze sobą próbniki frontów i blatu. Moje mebelki się robią. Jeśli Ci się nie spieszy to za 2 tygodnie do zobaczenia na żywo u mnie.

czy przy robieniu elewacji trzeba już mieć docelowe drzwi zewnętrzne? bo jeśli tak, to raczej odpada robienie odpada robienie ich przed tynkami i wylewkami? przy takiej wilgoci w środku drzwi drewniane mogą ucierpieć, hm?

Tataraczku przy wylewkach i tynkach wilgoć to pryszcz. Dostałabym zawału gdybym wstawiła drzwi a Panowie, którzy kilkanaście razy dziennie wnoszą wiadra z piaskiem je obijają. Nie wspominając o maszynach, które są wielkie i nie zawsze trafią w futrynę. Lepiej poczekać na wylewki i tynki dopiero później drzwi. Ja mam elewacje, tynki, wylewki a drzwi zew. brak. Ale najpóźniej w przyszłym tygodniu już będą.

Wojgoc płytki drugiego gatunku Tubądzin seria colour. One różnią się wielkością po Panowie przykładali je jedna przy drugiej ale twierdzą, że jak na II gatunek są rewelacyjne. Za parę dni pochwale się łazienką to sam ocenisz.

Spirea, Tatarak też mam grudniowego Skarbeczka tyle, że ma 20 m-cy. Współczuje szkoły bo mój idzie w grudniu do przedszkola a ja już przeżywam.

Ja będę mieć ścianki z silki 8cm, a byliśmy u sąsiadów, którzy mają 8cm z porothermu i mówią, że nie mają problemu z hałasem, chociaż oni nie mają dzieci ;)

Ale silka jest bardziej dźwiękochłonna, więc powinno być ok.

Tylko że instalator będzie miał problem, jeżeli przyjdzie mu kuć w takowej. Zdarzyło mi się w czasach kiedy nie było bruzdownic i "gumówek". Jak akurat frez (przeróbka z dużej wiertarki) nie był zepsuty, to kucie w ściance z cegły na sztorc (6cm), groziło przewróceniem ścianki. Trzaśnięcie drzwiami przy takiej ściance powoduje drżenie ściany i... serca u wrażliwszych osób.

bleee, a ja sie chce obyc bez betoniarki na budowie :| a moge zrobic beton w taczce? :)

A nie moge lekko nadkruszyc bloczek, pewnie sie nie bardzo da, bo to beton..

Co się nie da? Wszystko się da.

Tak a propos - ten kamień węgielny to też pewni dałoby się rozłupać. Szczerze mówiąc nie dałbym mi spokoju: "co - ja nie dam ci rady?" ;) Poszukałbym najgrubszego wiertła diamentowego, zrobiłbym kilka otworów w linii prostej, lub w ciągu jakiejś kreski na kamieniu świadczącej, że może tam być jakaś niejednorodność. Potem przecinak i młot lub duży młot udarowy.