Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

Gosia wsadz welne na przekladkę 5cm pod belki stropowe bo wygladana to ze bedzie sie tam chodzic

cały strop masz drewniany?

tak cały strop jest drewniany

wełna będzie tylko nie wiem dokładnie jak gruba, ale chyba więcej niż 5 cm musiałabym męża zapytać

nad kuchnią będzie coś w stylu pomieszczenia gospodarczego z dojściem do wyłazu dachowego

a nad pokojami jeden większy pokój

Dzięki Cegiełka za inspirację :)

też myślałam o szybie ale straszą mnie że pęka przy wycinaniu otworów na gniazdka

mam pierwszy projekt i wycenę kuchni na 7800

stolarz powiedział że jeśli damy tą czarną płytę to nie będzie źle wyglądać że on bardziej widzi czarną niż coś roślinnego

tak cały strop jest drewniany

wełna będzie tylko nie wiem dokładnie jak gruba, ale chyba więcej niż 5 cm musiałabym męża zapytać

nad kuchnią będzie coś w stylu pomieszczenia gospodarczego z dojściem do wyłazu dachowego

a nad pokojami jeden większy pokój

Dzięki Cegiełka za inspirację :)

też myślałam o szybie ale straszą mnie że pęka przy wycinaniu otworów na gniazdka

mam pierwszy projekt i wycenę kuchni na 7800

stolarz powiedział że jeśli damy tą czarną płytę to nie będzie źle wyglądać że on bardziej widzi czarną niż coś roślinnego

Gosiu ale oni najpierw wycinają otwory na gniazdka a później hartują także jak peknie to na ich odpowiedzialność

jakie odpady? mieszane czy gruz?

ja ostatnio brałem kontener - 300zl/gruz i 380zl/mieszane, do tego wziałem ladowarkę by załadował mi kontener.

teraz bym zamówil ładowarkę i wywrotkę i w cenie 500-600zl wywiozl wszystko

nie zrozumiałam. Przecież jak zamawiasz kontener, to sobie sami go odbierają i ładują?

Spirea, cena ok. W zależności od odległości sobie liczą. Ja brałam po 360/5m3 i 370 (ten tańszy stał 2 tygodnie), a wcześniej 400/ 7m3 - ale stały po miesiąc i dłużej

Co do rozmiaru skrzyni/otworu to najlepiej wziąć jak największy. Trzeba jednak sprawdzić, jakie są odległości pomiędzy konstrukcją stropu, w którym będą schody montowane (jeśli takie ograniczenia są).

Dokładnie tak - najlepiej kupić największy.

U mnie problem był z tym, że największe to były właśnie 80x60 [chciałem mieć wejście z korytarza a nie pokoju] i dlatego tylko nożycowe wchodziły w grę [chociaż droższe od zwykłych].

Za to fajnie się je rozkłada i nie musiałem niczego regulować ani docinać :)

ludzie błagam pomóżcie, bo już mi mózg usycha...

czytam i czytam i czytam o RYNNACH.

PCV się odbarwiają, ale za to głębsze niż stalowe; stalowe płytsze i złączki są na jakieś uszczelki, co jest nietrwałe i cieknie, ale za to wytrzymalsze niż PCV i nie odbarwiają; tytan cynk niby najlepszy, ale odrzuca mnie jego specyficzne "starzenie"...

kierbud polecił mi system Flamingo Budmatu, ale jak moi cieśle spod samiusieńkich Tatr zobaczyli w folderze reklamowym te złączki z uszczelkami, to stwierdzili, że na bank będzie ciekło i oni za to odpowiedzialności nie biorą...ludzie na forach też na to narzekają.

więc szukam jakichś innych producentów, ale nie mogę się zdecydować, bo albo odbarwiają się, albo płytkie, albo brzydkie, albo cieknące.. no cholery można dostać!

co macie u siebie?

U mnie już 3 rok są Galeco PCV kolor miedziany i żadnych odbarwień ani przecieków nie zauważyłem, więc je polecam - kupowałem w Lech-bud:

http://www.lech-bud.pl/kontakt.php

Drogo i często zimą trzeba napełniać zasobnik [mała kaloryczność], więc nie ma co się dziwić - pellety to paliwo dla bogatych ekologów ;)

no nie wiem, ja sie tam za bogatą nie uważam, a jednak mam zamiar palić pelletem. tylko ciężko znaleźć konkurencyjną cenę paliwa. a że pierwszy sezon palenia jeszcze przede mną, to pożegnam się z kasą...