Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

Urlop... zabieram się za malowanie. Tymi ręcoma. Zobaczę jak pójdzie. Jak wymiękniemy - weźmiemy ekipę.

Najpierw planujemy zagruntować (Grunt w koncentracie z Bondexu + spryskiwacz ogrodniczy) a potem malować (pewnie 2 warstwy) większość będzie na biało.

I tu 3 pytania:

- Jaką farbę wybrać? W jednym sklepie mówią lateks, w innym zwykły akryl a w jeszcze innym żeby pomieszać (lateks w kuchni łazience i ciągach komunikacyjnych).

- Jakaś konkretna marka?

- Czy wystające zza wylewki fragmenty folii i taśmy dylatacyjnej wyciąć czy przyda się to jeszcze (np przy kładzeniu podłóg) ?

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

jakie odpady? mieszane czy gruz?

ja ostatnio brałem kontener - 300zl/gruz i 380zl/mieszane, do tego wziałem ladowarkę by załadował mi kontener.

teraz bym zamówil ładowarkę i wywrotkę i w cenie 500-600zl wywiozl wszystko

nie dopytałam jaki rodzaj. Najwięcej mam mieszanego. Zadzwonię i dopytam.

Dokładnie tak - najlepiej kupić największy.

U mnie problem był z tym, że największe to były właśnie 80x60 [chciałem mieć wejście z korytarza a nie pokoju] i dlatego tylko nożycowe wchodziły w grę [chociaż droższe od zwykłych].

Za to fajnie się je rozkłada i nie musiałem niczego regulować ani docinać :)

u mnie miały być w korytarzu, ale okazało się, że nie ma na nie miejsca, bo wchodzimy na jętki albo stal. Udało się znaleźć miejsce w pralni 70x120. Nawet jestem zadowolona, że wylądowały w pralni.

Urlop... zabieram się za malowanie. Tymi ręcoma. Zobaczę jak pójdzie. Jak wymiękniemy - weźmiemy ekipę.

Najpierw planujemy zagruntować (Grunt w koncentracie z Bondexu + spryskiwacz ogrodniczy) a potem malować (pewnie 2 warstwy) większość będzie na biało.

I tu 3 pytania:

- Jaką farbę wybrać? W jednym sklepie mówią lateks, w innym zwykły akryl a w jeszcze innym żeby pomieszać (lateks w kuchni łazience i ciągach komunikacyjnych).

- Jakaś konkretna marka?

- Czy wystające zza wylewki fragmenty folii i taśmy dylatacyjnej wyciąć czy przyda się to jeszcze (np przy kładzeniu podłóg) ?

Daj znać, jak Wam pójdzie, bo też mamy zamiar malować sami.

Wyczytałam na forum i kilka osób potwierdziło mi, ze najlepiej na świeże tynki zamiast gruntu dać farbę podkładową Śnieżki.

Co do farb, to z wyższej półki polecają Benjamin Moore i Para, potem Kabe i Tikkurila. Wymieniano też Magnat, Sigma, Śnieżka. Najmniej chyba Dulux, bo jest z nim jakiś problem. Dobra cena i jakość to podobno Kabe. Ja optymistycznie miałam spotkać się z cżłowiekiem z Pary, ale nie wiem czy jest sens, bo pewnie nie będzie mnie stać. Do Kabe jeszcze nie dzwoniłam.

O przycinaniu taśmy rozmawialiśmy dzisiaj w komentarzach Salika. Podobno lepiej zostawić do kładzenia kafli, ale też są inne szkoły.

a ja właśnie słyszałem, żeby dawać 'normalny' grunt. Podkładową wpije a potem każdą następną będzie wpijać. A grunt (ponoć) ma to ładnie odciąć. Poza tym przemawia do mnie opcja gruntowania natryskiem - to może całkiem szybko pójść. Jeśli chodzi natomiast o farbę 'ostateczną' to spotkałem się kilka razy z opiniami, żeby na pierwsze malowanie nie kupować jakiejś super-drogiej bo po 2-3 latach pracy budynku i tak czekać nas będzie kolejne malowanie... A Duluxa dlatego nie polecają bo on ponoć nie chce współpracować z gruntami nie-duluxowymi.

a ja właśnie słyszałem, żeby dawać 'normalny' grunt. Podkładową wpije a potem każdą następną będzie wpijać. A grunt (ponoć) ma to ładnie odciąć. Poza tym przemawia do mnie opcja gruntowania natryskiem - to może całkiem szybko pójść. Jeśli chodzi natomiast o farbę 'ostateczną' to spotkałem się kilka razy z opiniami, żeby na pierwsze malowanie nie kupować jakiejś super-drogiej bo po 2-3 latach pracy budynku i tak czekać nas będzie kolejne malowanie... A Duluxa dlatego nie polecają bo on ponoć nie chce współpracować z gruntami nie-duluxowymi.

No i znowu, co kraj to obyczaj. Mi mówili, żeby dać podkładowa, bo ściana ją wpije i mniej wpije tej lepszej.

tak czy siak - podejrzewam że bez 3 warstw się nie obejdzie. czy to będzie podkład + 2warstwy, czy grunt + 2warstwy. Do gruntu ponoć można domieszać troszkę farby.

Tak czy siak bardziej mnie teraz martwi sam rodzaj. Miałem już dzisiaj na wózku zapakowane 12 wiaterek lateksowej, ale zzaczepił mnie mimochodem jakiś zawodowy malarz i powiedział, żeby nie pchać się w lateks bo jak ma się niewprawą rękę, na każdy ruch pędzla będzie widać na ścianie (a szczególnie suficie). Zwykły matowy akryl, lateks ewentualnie do pomieszczeń mokrych... ech i pomyśleć, że jak do tej pory człowiek malował mieszkanie to przez myśl mu nie przeszło żeby dokonywac takich wyborów.

Daj znać, jak Wam pójdzie, bo też mamy zamiar malować sami.

Wyczytałam na forum i kilka osób potwierdziło mi, ze najlepiej na świeże tynki zamiast gruntu dać farbę podkładową Śnieżki.

Co do farb, to z wyższej półki polecają Benjamin Moore i Para, potem Kabe i Tikkurila. Wymieniano też Magnat, Sigma, Śnieżka. Najmniej chyba Dulux, bo jest z nim jakiś problem. Dobra cena i jakość to podobno Kabe. Ja optymistycznie miałam spotkać się z cżłowiekiem z Pary, ale nie wiem czy jest sens, bo pewnie nie będzie mnie stać. Do Kabe jeszcze nie dzwoniłam.

O przycinaniu taśmy rozmawialiśmy dzisiaj w komentarzach Salika. Podobno lepiej zostawić do kładzenia kafli, ale też są inne szkoły.

To ja dopiszę swoje 3 grosze bo cały dom malowaliśmy sami.

Mamy Duluxa, Decorala i Para. Cenowo Para niestety zdecydowanie drożej od reszty [58 zł/1L], za to jakościowo widać różnicę,ściana jest jakby aksamitniejsza, łatwo się czyści, zero zabrudzeń czy plam. Wydajność bardzo średnia, więc bije po kieszeni podwójnie.

Decoral - mam i akrylowy i latex, oba OK, chociaż lateksową maluje się trudniej.

Dulux - do malowania super, ale niestety jak trzeba potem coś domalować czy zamalować to klops. Nie da rady zrobić tego bez pozostawienia wyraźnej różnicy w odcieniach. Trzeba by malować calutką ścianę. Z decoralem w ogóle tego problemu nie miałam. Ciężko się też czyści.

Jesli byłoby mnie stać to poszłabym w PARA.

O farbach Benjamin Moore też słyszałam dużo dobrego, ale jakoś nie spotkałam ich we Wrocławiu, a specjalnie nie chciało mi się szukać.

Claris, macie jakiś sprawdzony sprzęt do tego malowania? Możesz polecić?

Z Benjamin Moore interesuje mnie tylko farba z jakąś powłoką teflonową do kuchni. Nie chcę mieć kafli, szyb etc. nad blatem i polecają właśnie tę farbę. Ale kupowałabym przez internet.

A Parę kupowałaś przez ten sklep na Braniborskiej?

ja po lekturze forum zgłupiałem. Co fachowiec to opinia. Grunt, grunt + farba, farba, farba podkładowa, 2 warstwy gruntu...nie wiem czy wymieniłem wszystkie opcje. nie wspomnę już o kilku różnych technikach nakładania i kombinacji z akrylem/lateksem. Tak sobie myślę, że jak pomaluje tak będzie dobrze... co jak co ale malowania jeszcze nie udało mi się nigdy zepsuć a do dzisiaj nie zdawałem sobie nawet sprawy ile jest rodzajów gruntów i farb :)

W.Fila zalecał gruntować płyty gk za pomocą zwykłego rozpylacza ogrodniczego (takiego wiesz... z pompką). Zastanawiam się czy nie pojechać tak całego domu. Mowa o samym gruncie. Farba już wałkiem. Tynki mają już z 6 tygodni. Zdają się być suche jak pieprz. Schły aż za dobrze bo nabawiły się rys skurczowych tu i ówdzie. Ale mam nadzieję, że farba to pokryje.