Ivonesca 06.07.2004 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Czee, czy też dostajecie rachunki od Ivo na maila? jakie rachunki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.07.2004 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Istotne: jeśli porównujesz koszt ściany na silce i silikatce to sama policz wydajność materiału! ta podana przez producenta jest dobra przy zaprawie tradycyjnej (spoina pozioma 1,2cm), pionowa zero. Stąd rewelacyjny współczynnik 14,5. Przy kleju będzie gorszy! Dzięki za info, czyli jeśli producent mówi że wchodzi 14,7 bloczka na m2 ściany to znaczy że przy założeniu zaprawy tradycyjnej czy kleju? Chyba kleju - 14,5 przy zaprawie? W sumie i tak budynek będzie ocieplany więc nie wiem czy jest sens kupować klej - chyba droższy? Ale z kolei przy kleju są gładsze ściany. Teodory - wchodzi 17 bloczków, też są na pióro wpust więc pionowa spoina chyba niepotrzebna? W zasadzie nie widać chyba różnicy? Bo w np. Madarze mam cenę przed jakimikolwiek negocjacjami 3,8 za bloczek silki oryginalnej - mam nadzieję zejść przynajmniej do 3,40 PLN, optymalnie do 3,20, a za teodory liczę na niższą cenę (wyjściowo 10%, liczę na spore upusty). Chciałabym zejść do 40-45 zł za m2 ściany. Te ceny są loco budowa, terminy do 7 dni. Przyjmują zwroty. Przy takich wyliczeniach, opcjach 10, 15, 20% upustów, np. używanych deskach szaluknowych (59 - 100 zł za m3), etc. etc. cena za stan surowy ma szansę zejść do 100 tys! (dom 170m2) Na co liczę ... Tym bardziej że wykonawca jest gotów do zejścia z ceną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zara 06.07.2004 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Witam budowlańców Długo mnie nie było, ale to przez mężczyzn w moim domu (zachciało im się ściągać coć z kądś tam i naściągali......ale wirusów i sprzęt zdechł z tej choroby. BK gratulacje ,cieszę się podwójnie za ciebie i siebie równocześnie (p.Kamila będzie miała więcej czasu dla mnie ) Polanki klocki super i z czytania wynika że majster niczego sobie - tylko zazdrościć Ivo zniknięcie z forum w twoim przypadku nie wchodzi w rachubę (co to byłaby za matka? ) Vardo jeśli nic nie wyniknie nieplanowanego to bardzo chętnie skorzystamy z zaproszenia Mam nadzieję że mnie znowu niespodziewanie nie odetną od świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 06.07.2004 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 BK,pożyjemy zobaczymy,ale jak dla mnie to zbyt liczysz na wysokie upusty i zza dużo przeliczasz nim jeszcze cokolwiek rozpoczęłaś - lepiej nie cwalić dnia przez zachodem słońca.ja u siebie jestem na razie 17% w plecy w stosunku do założeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 06.07.2004 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2004 Wojtek, na razie liczyłam tylko ściany. a 17% to sporo ... Nie rozumiem - chyba właśnie na początku budowy trzeba przeliczać kasę? A nie tylko na końcu? Żeby nie było niespodzianek. Nie wyobrażam sobie żeby zaczynać budowe bez liczenia pieniędzy A co optymistycznego - że handlowcy juz się chyba obudzili z amoku majowego i zaczynają sprzedawać jak trza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 07.07.2004 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 witajcie zara - miło Cie znów widzieć ...jak widzisz nie odeszłam na długo ...no jak bym mogła Was zostawić kochane dziatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.07.2004 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Dachowiec, fajnie to wygląda, gratulacje! Ja utknąłem trochę na samodzielnym izolowaniu fundamentów, spędziłem miniony weekend z pacą do klejenia styropianu w dłoni. Chodzę brudny od dysperbitu ale jest ok Pytanko: co to za ludzie kładli Ci kanalizację w piachu? Potrzebuję kogoś sprawdzonego. Materiały mieli swoje, czy Ty dostarczałeś? Jak z ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 07.07.2004 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 miwol,dobrzykowice swego czasu podawał namiary na gościa - niedawno, znajdziesz chyba na poprzedniej stronie. Ja właśnie dlatego zdecydowałam się nie korzystać z usług pana O. - musze do niego zadzwonić to wczorajsza decyzja - i wezmę gości którzy wszystko zrobią do sso tak że nie trzeba szukać różnych ekip.Może nawet całość zrobią zobaczymy, a ceny mają takie same jak tanie ekipy murarzy. Dają przy tym gwarancję, płacą ZUSy etc.Wybieramy się do nich na budowy coby obejrzeć jak pracują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 07.07.2004 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 witaj BK witaj miwol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 07.07.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Cześć Ivo BK, rozumiem, i tak będzie nieźle, że wspólnego kierownika będziemy mieli. Na Oila zdecydował się mój szwagier i kolega z pracy, za co dostałem spory bonus przy rozliczaniu murarki fundamentów. Nadal twierdzę, że chłopaki są niezłe: szybkie, dokładne, terminowe i niedrogie O ekipach robiących od A do Z napisano już tu poematy, plusów i minusów jest wiele. Ja chcę pewne rzeczy robić sam, pomimo podobnego jak u Ciebie braku czasu jakoś tam metr po metrze smaruję dysperbitem, klejam styropianem, oklejam siatką. Przyjemność z tego jest wieeeeelka, oszczędność też pewnie jakaś... A hydraulika wezmę tego polecanego przez Dobrzyka Pozdrówka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 07.07.2004 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Ivo, rachuneczek odesłałem na priva ) Zdecyduj się na niemiecki lub angielski, bo się gubię w dwujęzycznej księgowości ) Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.07.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 BK, kasę trzeba liczyć na każdym etapie budowania, ja buduję dom wg projektu indywidualnego o nieco skomplikowanej bryle co powoduje, że niektóre prace wymagają np. dwukrotnego szalowaniastąd też niprzewidziane wydatkiale jak sobie moja żonka wymysliła taki domek to moim zadaniem jest go budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 07.07.2004 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Właśnie obmyślam strategię negocjacyjną.W hurtowni jest młoda pani.Nie będę tam więcej jeździć - poślę męża w garniturze i uśmiechniętego. Zastanawiam się nad synkiem - ma jasne włoski, urocze szare oczka i czarne rzęsy... i 2 latka - czy jest szansa na zmiękczenie negocjacyjne pani w hurtowni? Czy używaliście takich sposobów - bo pani kategorycznie powiedziała że rabatów nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 07.07.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 Ivo, rachuneczek odesłałem na priva ) Zdecyduj się na niemiecki lub angielski, bo się gubię w dwujęzycznej księgowości ) Pozdro Sławku....wyjaśnienia mailikiem ...chyba kogoś udusze w starej pracy pozdrawiam i przepraszam..... za te wersje językowe szczególnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 07.07.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 UWAGA OGŁOSZENIE !!!!! Pytam w imieniu yemiołki: kto ma pożyczyć rusztowania??? 16 sztuk na ok. tydzień ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.07.2004 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 BK,a czy ta młoda Pani ma wogóle mozliwość dawania rabatów?a może tak:zadzwoń do hurtowni ipoproś z kierownikiem ds sprzedaży i umów się z Panem na rozmowę ,weż projekt, jak masz materiałówkę to też i porozmawiaj o współpracy w zakresie obsługi Waszej budowy w mat.budi zobaczysz co da się wyciągnąć a przecież zawsze w trakcie mozesz zadzwonić, że konkuencja Cię odwiedziła na placu budowy i proponuje korzystniejsz warunki.ja kupowałem w róznych miejscach, ale wiekszość w MBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 07.07.2004 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 No właśnie to jest jedno z pierwszych podejść.Tak zrobimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.07.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 BK,do jakiego stanu zamierzasz w tym roku wybudować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woprz 07.07.2004 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 BK jak bierzesz ekipę na cały sso to sprawdź czy oni nie zechcą dostarczać ci materiałów i wtedy porównaj ich ceny z twoimi A kto ich będzie kontrolował masz jakiegoś dobrego (mobilnego i taniego) inspektorka. Z inspektorem najlepiej umówić się tak: tzn z ekipą w sprawie inspektora za pierwszy odbiór płacisz ty za drugi i każdy następny oni 2-3 razy i zobaczysz że będzie tylko jeden odbiór każdego etapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 07.07.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2004 woprz,o jaki kolejny odbiór Ci chodzi?że jak ławy odbiór o 15 abedzie o 17 to już drugie podejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts