Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grupa Wrocławska

Umka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Frankai

4544

• wojgoc

2958

• Tatarak

2576

• Ivonesca

1701

Najaktywniejsi w wątku

A ja dziś niebudowlanie :)

A przynajmniej nie jednorodzinniebudowlanie. Byłem sobie na meczu Polska-Niemcy i stadion PGE mnie powalił od wewnątrz. Nie jestem kibicem piłki kopanej i mecze przed telewizorem mnie nudziły. Na stadionie - szok!!! Po pierwsze oświetlenie - jasno jak w dzień. Po drugie - murawa na wyciągnięcie ręki i wszystko świetnie widać. Po trzecie - ciszej niż w szkole syna, ale bywało niesamowicie głośno. Po czwarte - kamera na linach - techniczne cudeńko.

Nie wiem jak przed TV, ale na żywo, to mi się podobała gra naszych. Pomijam że było parę wtop, na czele z ostatnią, ale przynajmniej już jako tako grają.

Claris, macie jakiś sprawdzony sprzęt do tego malowania? Możesz polecić?

[...]

A Parę kupowałaś przez ten sklep na Braniborskiej?

Malowaliśmy wałkami, takimi zielonymi z jakby poskręcanego sznurka - są np. w castoramach, cenowo trochę droższe niż inne, ale warto. I najlepsze są wałki nie-nowe :) ale takie już ze 2 razy użyte. Co do podkładu(bo tu widzę wielka dyskusja się toczy :) ) to stosowałam grunt wymieszany 1:1 z białą farbą dekorala akrylit w.

Parę kupowałam na Braniborskiej. Moja architekt bardzo zachwalała te farby, zresztą mają fajne patenty i rodzaje, ale cenowo to jest przepaść w stosunku do innych. Dlatego tylko się nie zdecydowałam dać ich w całym domu - na etapie malowania to już koszty liczy się co do złotówki :) Choć teraz trochę żałuję, bo mam dziecięce łapki poodbijane na połowie salonu i boję się, że z szorowania duluxa nic nie wyjdzie i będziemy po zimie znów malować...

Widzę, że nie tylko ja porywam się na własnoręczne malowanie. To pocieszające :) Chyba, że przez 'malowaliśmy' rozumie się 'było malowane'. :) Ile Wam zajęło malowanie i jaką mieliście powierzchnię?

Fachowcy pomalowali nam część sufitów, bo sama nie dałabym rady. Resztę malowałam sama z tatą. Ile czasu nam to zajęło to Ci nie powiem, bo malowaliśmy popołudniami, wieczorami, ja czasami rankami [korzystając z ostatków macierzyńskiego i pomocy mamy ;)]. W sumie ze 2 miesiące :) ale specjalnie nam się nie spieszyło, malowanie jest szybkie, ale oklejanie taśmą zajmuje kupę czasu [ja robiłam 3cm biały pasek od góry, trzeba też okleić okna, parapety, ewentualnie kafle itd. no i zabezpieczyć podłogi].

A powierzchnia spora, dom ma 200m2 powierzchni, ścian do malowania było z 500m2. Dodam, że zakończyłam malowanie z ostrym nadwyrężeniem cieśni nadgarstka i wylądowałam u neurologa [który mi w karcie wpisał m.in. zalecenie "nie malować :)"]

A powierzchnia spora, dom ma 200m2 powierzchni, ścian do malowania było z 500m2. Dodam, że zakończyłam malowanie z ostrym nadwyrężeniem cieśni nadgarstka i wylądowałam u neurologa [który mi w karcie wpisał m.in. zalecenie "nie malować :)"]

hmm... ja mam 170m2 pow. całkowitej i pamiętam, że tynków było 540m2 + zabudowa poddasza jakieś 100m2... nawet jak odliczyć powierzchnie kafelkowane, które będe tylko gruntował to wyjdzie z 600m2. Na szczęście nie mamy jeszcze prawie nic do zabezpieczania więc może pójdzie sprawniej. Najbliższe 10 dni - od rana do wieczora, we 2 osoby, czasem przyjedzie ktoś do pomocy.

Spirea - ja też kombinuję co by tu zrobić, żeby nie mieć nad blatem kuchennym ani kafli ani szkła. Benjamin Moore powiadasz? zanotowane :)

w ogóle mam stronę notatek z tej Waszej dyskusji o farbach, czy ktoś z Was to spamiętuje, czy też notujecie, czy wyszukujecie wstecz w razie potrzeby? bo może ja jestem jakaś dziwna sklerotyczka? :)

a okien nie masz?

mam, ale liczę że dam radę bez oklejania delikatnie to zrobić. Zobaczę - w razie czego folia i taśma jest u mnie na stanie. Między oknem a ścianą jest cienka biała listwa (właściwie nie wiem co za listwa - dylatacyjna?). Jedynie z oknami połaciowymi może być ciężej i je zamierzam zabezpieczyć. Kafli nie ma, parapetów jeszcze nie ma - pójdzie szybko.

to teraz wyobraź sobie mecze Realu z Barcą i 100tys osób na stadionie.

a jak logistycznie wyglądał powrót ze stadionu? były korki, ludzie nie wiedzieli dokąd iść?

Myśmy siedzieli w Fun Pubie na stadionie sącząc "napoje" (nie ma to jak specjalny pakiet ;) ), więc ominęła nas pierwsza fala. Problem był tylko z taksówką - nie puścili i musieliśmy 1km spacer robić.

Arjuna - cześć :) w którą stronę od Wrocka się będziesz budować? moja ekipa jest niezgorsza, ale namiary - po namyśle - będę udostępniać, jak skończą :)

Cześć:)

W zasadzie to będziemy sie budowac koło wałbrzycha, ale szukamy fachowców z większych miast, bo tutaj w regionie najwięcej fachowców od butelki;)

Spirea-dzięki za odpowiedź:)

I jeszcze jedno-nie mam pojęcia gdzie to umieścić, ale mam do sprzedania działkę budowlaną koło Wrocławia, gmina Wojczyce, dojazd do działki asfaltowy, obok będzie budowane osiedle, 20 ar, teren płaski, piękna okolica. 80 zł/metr.

Jesli moglibyście, podajcie dalej, będę wdzięczna:)

hmm... ja mam 170m2 pow. całkowitej i pamiętam, że tynków było 540m2 + zabudowa poddasza jakieś 100m2... nawet jak odliczyć powierzchnie kafelkowane, które będe tylko gruntował to wyjdzie z 600m2. Na szczęście nie mamy jeszcze prawie nic do zabezpieczania więc może pójdzie sprawniej. Najbliższe 10 dni - od rana do wieczora, we 2 osoby, czasem przyjedzie ktoś do pomocy.

Dasz radę. Podobną powierzchnię obleciałem w tydzień po pracy. Grunt nanoszony wałkiem vestan, sufity wałek plus przedłużka, ściany wałkiem syntex do gęstych farb. Żonka smarowała paski, krawędzie etc. Tak naprawdę więcej czasu zeszło na wyrówywanie ścian po tynkarzach, gdzieś przetrzeć, gdzieś zaszpachlować jakieś ubytki itd. Smarnij najpierw białym podkładem, będzie widać czy wszystko jest ok.

Gruntować można też najtańszym pistoletem malarskim, takim do stówki.